De kranten Het Nieuwsblad en Het Volk maken vandaag inspectieverslagen openbaar van de Vlaamse rusthuizen. Daarin worden alle 731 rusthuizen in Vlaanderen doorgelicht en kan u de prijs-kwaliteitverhouding nagaan van de rusthuizen in uw buurt. Voor Waregem gaat het over Rustoord Acropolys, Oscar Verschuerestraat 3 te Waregem en WZC De Meers, Schakelstraat 43, 8790 Waregem. Het gaat om verslagen van inspectiebezoeken, die respectievelijk doorgingen op 10 april 2006 en 24 april 2006.
In Acropolys zijn 65 éénpersoonskamers en daarvoor is de dagprijs 44 euro. Dat ligt iets boven de gemiddelde dagprijs in de provincie (40,7 euro) en gans Vlaanderen (42,87 euro). Op het rustoord verbleven bij het inspectiebezoek 64 bewoners, waarvan 23 dementerenden en 1 niet-bejaarde. Geen enkele bewoner is ten laste van het OCMW. Het rustoord Acropolys is betrekkelijk nieuw en het gebouw dateert van na 1995. Acropolys profileert zich als een huis met een hart voor senioren en is ook gelegen in het hart van de stad Waregem.
Elke kamer beschikt over een sanitaire cel met toilet en lavabo. De sanitaire cel is rolstoeltoegankelijk. Oproepen worden ontvangen op zaktelefoon met vermelding van kamernummer. Bij de test kwam er tijdens het inspectiebezoek vrij snel reactie. Bewoners mogen hun eigen meubilair meebrengen. Zowel de individuele kamers als de gemeenschappelijke ruimten zijn huiselijk en gezellig ingericht. Gemeenschappelijke delen zijn er op het gelijkvloers met een rokersruimte en per verdieping is er een ruime leefruimte met kitchenette.
Inzake verzorging en verpleging wordt een wijziging van de toestand genoteerd op het zorgdossier; vb. mobiliteit van de bewoner wijzigt, rolstoel is noodzakelijk. De opvolging gebeurt in samenspraak met de gebruiker/familie. Per bewoner wordt een zorgdossier bijgehouden dat bestaat uit een zorgplan opgedeeld in vier zorgmomenten (ochtend, namiddag, avond en nacht), een steekkaart, blad waar bloeddruk wordt gevolgd, gewicht en anamneseblad. De medicatie wordt dagelijks klaargezet door de hoofdverpleegkundige. Dit wordt nauwgezet geregistreerd. Ook de toediening van de medicatie wordt geregistreerd.
Er is een specifieke werking voor dementerenden op de tweede verdieping (afdeling Asparagus, 16 kamers). Deze afdeling is beveiligd via codeslot.
Ingedeeld naar zorgbehoefte konden er 4 worden ingedeeld onder 0 (onafhankelijk), 16 in klasse A (A = afhankelijk voor wassen en/of kleden of gedesoriënteerd), 17 in categorie B (B = afhankelijk voor wassen, kleden en toiletbezoek of gedesoriënteerd én afhankelijk voor wassen en/of kleden) en 26 in groep C (C = afhankelijk voor wassen, kleden, toiletbezoek en incontinent of gedesoriënteerd én afhankelijk voor wassen, kleden en toiletbezoek). Er bestaat ook nog een zorgintensieve groep CD (gedesoriënteerd en afhankelijk voor wassen, kleden, toiletbezoek en incontinent), maar hieronder werd niemand in Acropolys ingedeeld. We kunnen stellen dat Acropolys met zijn grote C-groep niet het beeld volgt van de gemiddelde rusthuizen, die een meer gelijke verdeling tussen de verschillende bewonersbehoefteklassen vertonen. Met slechts 6,25 % volledig onafhankelijke bewoners scoort Acropolys sterk beneden de provinciale (16,5 %) en Vlaamse (17,42 %) gemiddelden en in Acropolys ontbreekt ook de zware CD-zorgbehoeftigen. Acropolys is ook een rustoord en geen rust- en verzorgingstehuis.
Met 32,15 voltijdsequivalent personeelsleden komt Acropolys op 114,5 % van het wettelijk vereiste aantal. Die tendens bestaat echter overal in de provincie en Vlaanderen, waar het personeelsaantal gemiddeld het dubbel is van het wettelijk vereiste. Voor verpleging en verzorging is men in Acropolys heel dicht in de buurt van het wettelijk vereiste aantal. Onderverdeeld is er meer verplegend (4,93) en minder verzorgend (5,47) personeel dan de wettelijke norm. Maar het personeelsteam bestaat ook uit 1 dagelijks verantwoordelijke, 1 animatie, 8,5 equivalent keuken en onderhoud en 0,85 andere.
Mail: acropolys@skynet.be
www.acropolys.be
Tel: 056-61 00 52
Fax: 056-61 08 81