xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De orde van de 33 Meesterkoks van België verlenen aan Wim Decock de titel van "Compagnon de la Toque Blanche". Deze onderscheiding werd verleent bij de plechtige intronisatie tijdens het Magistraal Kapittel van de Orde vorige maandag 19 november 2007 in Knokke. Wim Decock moest bij deze plechtigheid voor zijn onderscheiding nog op de eer beloven trouw te blijven aan de hoogstaande Culinaire Tradities en de gevestigde waarden van de Belgische kwaliteitskeuken. Die intronisatie betekent niet enkel een hele eer voor de meesterkokzelf, maar draagt ook bij tot de culinaire uitstraling van Waregem. De stad is trouwens goed vertegenwoordigd met als erkende meesterkok ook nog Desmedt Patricia van Restaurant 't Oud Konijntje.
De Orde van de " 33 Meesterkoks van België " werd gesticht begin jaren zestig op initiatief van enkele gereputeerde afgestudeerden aan de Hotelschool "Ter Duinen" van Koksijde. De stichting beantwoordde toen aan de wens van talrijke vermaarde koks, die de essentiële waarden van hun beroep wilden veilig stellen : de kwaliteit van de producten en de gerechten, het respect voor een vriendelijk onthaal en een waardevolle promotie voor de Belgische en de regionale keuken. Deze was aan een komplete (revolutionnaire) hernieuwing toe. Een hele generatie van gelauwerde chefs bracht de Belgische kookkunst op een voorheen nooit bereikt niveau, waarvan de uitstraling over de grenzen heen ons de reputatie bezorgde van het land waar men het beste eet.
De titel van 'Compagnons de la Toque Blanche' wordt verleend aan keukenchefs en vakmensen, niet noodzakelijk patroons, die geselecteerd werden doorheen het ganse land door vertegenwoordigers van de Orde, volgens strenge voorwaarden van degelijkheid, kennis, traditie en respect voor de gevestigde waarden. Zij worden geroepen dezelfde doeleinden na te streven als de Meesterkoks en vormen als het ware de toekomst van het Belgisch Culinair patrimonium.
Al jarenlang hanteert de Waregemse banketbakker Wim Decock de strengste kwaliteitsnormen om zijn talrijke klanten de lekkerste ontbijtkoeken, taarten en gebakjes en andere delicatessen te kunnen voorschotelen. Die veeleisende opvatting over het vak van patissier wordt nu door de 33 Meesterkoks van België beloond met een "Toque Blanche". Wim Decock (38) heeft de naam van zijn zaak zorgvuldig gekozen. Patisserie Prestige, in de Stationsstraat 120 in Waregem, staat voor vakmanschap, creativiteit, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Ook de Orde der 33 Meesterkoks van België denkt er zo over. De toonaangevende culinaire vereniging introniseerde maandagavond de Waregemnaar als "Compagnon de la Toque Blanche". Dit gebeurde in het Casino van Knokke tijdens het "Magistraal Kapittel" van de 33 Meesterkoks, een van de belangrijkste horecagebeurtenissen van het jaar.
De Waregemse meesterkok is uiteraard zeer vereerd met zijn intronisatie. Het is een blijk van erkenning voor het vakmanschap en de creativiteit die elke professionele banketbakker kenmerken. Hij hoopt dat jongeren zich hierdoor ook zullen aangesproken voelen om voor het prachtige vak van patissier te kiezen. Zelf aarzelde Wim Decock geen ogenblik om resoluut de kiezen voor het vak van patissier. "Je moet vroeg opstaan, werken in de weekends,... In ruil mag je wel een heerlijk product vervaardigen. Bovendien compenseren de reacties van tevreden klanten ruimschoots de ongemakken."
Reeds als vijftienjarige droomde hij al van een onderneming. Hij wou een ambacht leren en later zaken doen. Thuis bakte moeder alles zelf. Dat sprak hem enorm aan. Hij besloot een opleiding banketbakker in Ter Groene Poorte in Brugge te volgen. Dat was de eerste bladzijde van een lang nog niet afgerond succesverhaal.
De geboren Oostnieuwkerkenaar was nog maar 23, toen hij na stages in gerenommeerde zaken in binnen- en buitenland, in 1992 besloot met een eigen patisserie te beginnen."Ik koos voor Waregem, waar veel industrie (welvaart) en winkelbedrijvigheid (consumenten) was. Een pand in de Stationsstraat 120 werd de thuishaven van Patisserie Prestige." Amper vier jaar later, in 1996, nam Wim Decock in Brugge patisserie Nicolas over in de Vlamingstraat.
"Wij maken alles zelf: gebak, dessertkoekjes, brood, banketgebak, noem maar op. Door de twee winkels kon ik een groter zakencijfer realiseren. Dat bood mij dan weer de mogelijkheid om te investeren in betere productieruimtes zodat de de kwaliteit van mijn product onberispelijk zou blijven." De opening in 2004 van Prestige Classic, Stationsstraat 112 in Waregem, sluit hierbij naadloos aan. Sindsdien beschikt Wim Decock ook over een eigen productieruimte voor kwaliteitsvolle pralines en confiserie.
Precies omdat de meesterbanketbakker niet op zijn lauweren wil(de) rusten, begon Wim Decock in 2000 met een groothandel in bladerdeegproducten. Sinds 2006 worden de ontbijtkoeken in Deerlijk geproduceerd in een kraaknet atelier, dat beantwoordt aan de strengste HCCP-hygiënenormen en uitgerust is met hoogtechnologische apparatuur. "In Prestige Breakfast verzoen ik het respect voor authentieke recepten met grootschalige productie zonder de troeven van het ambachtelijke uit het oog te verliezen."
Waregemnaar Wim Decock staat niet alleen in dat voortdurend streven naar uitmuntendheid. "Dat is ook de verdienste van mijn echtgenote Anne-Aymone Bourgois en mijn broer Frank (die zich over Prestige-Brugge ontfermt). Zij steunen mij steeds in mijn visie en mijn projecten. De rest van het Prestige-team wil ik evenmin vergeten. Zonder mijn enthousiast en gemotiveerd personeel zou ik nu nergens staan", beseft Wim Decock.
Voor de Waregemnaar past de toetreding tot de 33 Meesterkoks perfect in zijn filosofie: "Net als ik zijn de 33 Meesterkoks vakmensen met een veeleisende opvatting over hun stiel. We zitten op dezelfde golflengte inzake de basisprincipes: eerlijkheid in de keuze van de grondstoffen en de gebruikte werkmethodes. Ook de zin voor creativiteit en de bekommernis voor hygiëne illustreren onze liefde voor het vak. De uitstraling van de 33 meesterkoks zal voor mij een extra stimulans zijn om het nog beter te doen."
Patisserie Prestige, Stationsstraat 120, Waregem.
www.patisserieprestige.be
waregem@patisserieprestige.be
www.33masters.com
|