U kunt Waregem een plaats geven in het populaire gezelschapsspel Monopoly. In september van dit jaar komt er voor België een nieuwe versie uit en als er voldoende stemmen worden uitgebracht op Waregem, kan de Gaverstad daar een plaats in bekomen. Hasbo, de maker van het bekende gezelschapsspel Monopoly, organiseert deze maand een referendum in België om de 22 steden en gemeenten op hun nieuwe spelbord te bepalen. Waregem komt als vijfde stad in West-Vlaanderen vooralsnog niet voor bij de 40 geselecteerde steden. De helft daarvan krijgt een plaats op het nieuwe spelbord. Er zijn echter ook twee zogenaamde wildcards en hier maakt Waregem een kans
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het spel Monopoly (Engels voor monopolie) is sinds 1935 het best verkochte bordspel ter wereld (ruim 200 miljoen exemplaren). Er bestaan veel varianten. Zo is het spel in 26 talen verschenen. Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, wat spelers kunnen doen door zo veel mogelijk straten op te kopen. Iedere speler die in een straat verblijft, moet de eigenaar van die straat huur betalen. De straten zijn verdeeld in groepen van drie (of twee) straten. In veel buitenlandse versies zijn het straten in de hoofdstad van het land, maar vaak ook zijn het straten in verschillende steden, wat de groepsindeling logischer maakt.
De straten van het bordspel reflecteren iets van de landen waarin het verkocht wordt. De duurste straat op het Belgische bordspel is bijvoorbeeld de Nieuwstraat, de bekendste winkelstraat in Brussel. In september krijgen 22 Belgische steden een plaats krijgen op het spelbord. Waregem kreeg als vijfde stad in West-Vlaanderen geen voorselectie bij de 40 vooraf aangeduide steden op de kaart. Maar we kunnen Waregem nog als derde keuze aanduiden als vrije keuze.
Via www.monopoly.be kan je tot en met 28 februari elke dag 3 keuzes uitbrengen:
2 keuzes uit vooraf bepaalde Belgische steden
1 vrije keuze, en dat kan ook Waregem zijn!
Je registreert je eenmaal, en dan kan je nog voor de rest van deze maand stemmen op o.a. Waregem. Zeker doen, een maand lang!
Werking stemming
De deelnemer betreedt de stemwebsite via volgende link: www.monopoly.be en schrijft zich in. Inschrijving gebeurt door het correct en volledig invullen van volgende persoonlijke gegevens in de voorziene velden: naam, voornaam, geboortedatum, email, paswoord en een bevestiging van het paswoord. De laatste 2 gegevens hebben tot doel de inschrijvingsprocedure over te slaan bij de volgende deelname zodat de deelnemer snel kan inloggen zonder de eerder ingevulde informatie te moeten herhalen. Het volstaat in het laatste geval het mailadres en paswoord in te geven om toegang te krijgen tot de stemming op de website.
De deelnemer komt na akkoord met reglement op de stempagina en kan hier zijn 3 favoriete steden aanklikken door op de plaats te klikken waar de stad zich bevindt op de kaart van België. Vervolgens verschijnt er een venster met foto uit de stad en de knop 'stemmen'. Iedere deelnemer kan dagelijks 3 steden kiezen die hij op het spelbord van de nieuwe Monopoly België wenst te zien. De 2 eerste steden worden gekozen uit een lijst van 40 steden die vooraf opgesteld werd op basis van een selectie objectieve criteria.
De 3de stem mag eveneens uit voorgenoemde lijst komen, maar kan ook een stad naar keuze zijn, deze laatste wordt dan 'Wildcard' genoemd. Hierbij kan de deelnemer om het even welke Belgische stad of gemeente ingeven, conform aan de schrijfwijze voorgesteld in de daaraan gekoppelde database van stadsnamen. De 22 steden die de meeste stemmen behaald hebben, zullen uiteindelijk opgenomen worden op het spelbord van de speciale Monopoly België editie. Van deze 22 steden komen er 20 uit de lijst van 40 en daarbij worden ook de 2 'wildcard' steden die de meeste stemmen behaald hebben, toegevoegd. In functie van de behaalde stemmen zullen de steden de vakjes op het spelbord innemen te beginnen met het duurste voor de stad met de meeste stemmen en zo verder aftellend. De stationsvakjes, de vakjes met nutsbedrijven, kans en algemeen fonds of extra belasting worden niet meegerekend bij de stemming.
Elke deelnemer of bezoeker kan de top 22 raadplegen op de website en dit, tot 5 dagen vóór het einde van de stemming op 28 februari 2011 middernacht. Vijf dagen voor het afsluiten van de stemming zal het scorebord verborgen worden om de resultaten nog even geheim te houden. De Organisator, behoudt zich het recht voor deze periode van vijf dagen aan te passen indien zij dit wenselijk acht.
75 jaar Geschiedenis Monopoly
De uitvinding van het monopoly-bordspel wordt toegeschreven aan Charles Darrow in 1935, maar hij gebruikte the Landlords Game als inspiratiebron. Al in 1904 nam Elizabeth J. Magie Philips een octrooi op dit spel, waarvan in de Verenigde Staten in het begin van de 20ste eeuw nog sporen te vinden zijn van soortgelijke spellen. Maar THE LANDLORD'S GAME was het eerste gezelschapsspel waarvoor ooit een octrooi werd aangevraagd. Met dit spel wou Magie de grondbeginselen van de economische leer van Henri Georges aan een breder publiek duidelijk maken. Ze wilde ook doen inzien dat vastgoedeigenaars met hun veel te hoge huren zich alsmaar verrijkten op de rug van arme huurders. Haar gezelschapsspel kende enkele jaren succes. Anderen brachten er met de tijd wijzigingen aan waardoor ze er een eigen "huis"spel van maakten. Charles B. Darrow, een ingenieur uit Germantown (Pennsylvania) die met de Grote Depressie zijn baan was kwijtgeraakt, gebruikte dit spel als uitgangspunt voor zijn MONOPOLY zoals hij het in 1933 ontwikkelde.
De eerste spellen vervaardigde Charles Darrow zelf. Voor de spelborden gebruikte hij jute, die hij beschilderde met verfstalen. Die kreeg hij gratis van een winkelier uit de buurt. De huizen en hotels sneed hij uit hout afkomstig van een bouwplaats en voor de eigendomsbewijzen gebruikte hij oud karton. De straatnamen waren ontleend aan bestaande straten van Atlantic City, waar hij de jaren voordien met zijn gezin de zomervakanties had doorgebracht. Voor de pionnen haalde Charles Darrow de mosterd bij de hangertjes aan de armband van zijn vrouw.
In 1934 trok Charles Darrow met zijn gezelschapsspel naar Parker Brothers in Salem (Massachussets). Parker Brothers wenste het spel echter om verschillende redenen niet in het assortiment te voeren. De onderneming stipte maar liefst 52 fundamentele fouten aan waarom het spel nooit populair zou worden. Zo vond Parker Brothers onder meer dat een partijtje Monopoly te lang duurde, dat de regels te complex waren en dat het spel geen klassieke eindmeet had die meteen ook aangaf dat het spel uit was en wie de winnaar was.
Charles Darrow bleef echter niet bij de pakken zitten. Terug in Pennsylvania, voerde hij de productie verder op. Hij werkte 14 uur per dag en maakte in datzelfde jaar 20.000 spellen die als zoete broodjes over de toonbank gingen. Voldoende om Parker Brothers over de streep te halen. Uiteindelijk deden ze hem een bod dat hij niet weigeren kon. Charles Darrow ging gretig op het aanbod in en begin 1935 werd de overeenkomst ondertekend. Midden februari van datzelfde jaar produceerde Parker Brothers 20.000 spellen per week, die voor 2 dollar per stuk over de toonbank gingen. Het jaar daarop werden er meer dan één miljoen spellen verkocht. In 1936 paste Waddington het spel aan voor verschillende landen en bracht het in Zwitserland, België, Australië, Chili, Italië, Nederland en Zweden op de markt.
Waddington creëerde in het Verenigd Koninkrijk in 1941 een speciale editie voor krijgsgevangen die in nazikampen zaten opgesloten. Binnenin zaten kaarten, een kompas, echt geld en nog diverse andere voorwerpen verborgen die nuttig konden zijn bij een ontsnappingspoging. Medewerkers van de Britse geheime dienst gingen zelf aan de slag in de fabrieken van Waddington opdat zo weinig mogelijk mensen op de hoogte zouden zijn van deze wel zeer bijzondere Monopolie editie!
In 1972 werd in Reykjavik (IJsland) het allereerste Europese Kampioenschap Monopoly in de steigers gezet. In 1973 werd het eerste Wereldkampioenschap Monopoly georganiseerd in New York. Lee Bayrd mocht zich als eerste wereldkampioen noemen. Sindsdien vonden er 13 wereldkampioenschappen plaats. Het meest recente dateert van 2009 in Las Vegas. Aan het eind van de jaren 80 werd voor het eerst voor Sega Master System, Commodore 64 en 128, een videospelversie van MONOPOLY ontwikkeld.
Om in 2005 de 70ste verjaardag van het spel in de kijker te zetten werd een zeer bijzondere en beperkte editie uitgewerkt: de Hier en Nu editie. Het uitgangspunt voor deze speciale editie was hoe het Belgische spel er zou hebben uitgezien mocht het anno 2005 zijn ontworpen. In samenwerking met het vastgoed studie- en adviesbureau Stadim werd het spelbord van de Hier en Nu editie volledig herdacht. Daarbij werd rekening gehouden met de evolutie van de vastgoedmarkt in België.
Fans van over de hele wereld werd gevraagd om via het internet te stemmen en te bepalen welke steden op het spelbord van de wereldeditie van MONOPOLY zouden moeten staan. Miljoenen Internauten brachten hun stem uit en uiteindelijk werden Montréal in Canada en Riga in Litouwen uitverkoren om op de duurste vakjes van het spelbord te prijken. Electronic Arts pakte uit met een Apple ITunes versie. MONOPOLY werd bij de release in december 2009 meteen de best verkochte applicatie en nog steeds staan 3 MONOPOLY titels in de top 100 van betalende applicaties.
Intussen mag MONOPOLY maar liefst 75 kaarsjes uitblazen en is het spel nog steeds razend populair wereldwijd met edities in 43 verschillende talen die in 111 landen over de toonbank gaan! En om dit feestelijk gebeuren de nodige luister bij te zetten, stelt MONOPOLY nu een revolutionaire spelervaring voor waarbij een aantal elementen op een compleet nieuwe manier werden uitgewerkt. Het resultaat mag dan ook gezien worden: MONOPOLY REVOLUTION pakt uit met een uitermate modern ogend spelbord dat bovendien rond van vorm is en een elektronische unit omvat die het spel een nieuwe schwung geeft met speciale geluidseffecten en muziekhits.
www.monopoly.be
|