Vanmiddag werd in het pompgebouw te Bossuit het project 150 jaar Kanaal Bossuit-Kortrijk op gang geschoten. Op 7 februari 1861 werd voor het eerst het volledig traject van het kanaal afgevaren. Het kanaal is niet alleen een belangrijke transportweg. Het is ook een belangrijke recreatieve as, thuisbais voor vele watersporten en een attractieve fietsverbinding. De vele gebruikers van het Kanaal bereiden naar aanleiding van de 150ste verjaardag samen een feestelijk programma voor in 2011 met culturele, recreatieve en sportieve activiteiten.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Scheepstrekker of ketser langs kanaal Bossuit Het Kanaal maakt de verbinding tussen de Schelde in Bossuit en de Leie in Kortrijk en is 15 km lang. Er werden 11 sluizen gebouwd, 18 sluiswachterwoningen, een souterrain in Moen en een pompinstallatie om het water opwaarts te stuwen. Eigenlijk was er al een opening door de koning op 1 oktober 1860, maar toen was slechts het traject klaar tussen de Schelde in Bossuyt en het souterrain in Moen, waar het kanaal onder de grond ging. Het volledig traject tot Kortrijk kwam klaar tegen 1 januari 1861, maar wegens de strenge vorst kon pas op 7 februari 1861 voor het eerst het volledig kanaal echt worden afgevaren.
Momenteel legt Leiedal in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen de laatste hand aan een studie van de toekomstvsie voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. Deze viesie streeft naar een maximale integratie van functies op en naast het water: economie, recreatie, landschap, ecologie, waterwinning.
Er staat heel wat te gebeuren langs het kanaal dit jaar zoals het ontwikkelen van een online beeldbank kanaal Bossuit-Kortrijk, Kanaaltentoonstelling, artistiek project windwielen, 10-daagse van het Kanaal van 2 tot 10 juli met Kanaal Carrousel, Kanaal Challenge
Op 7 mei is er een Groene Sporen Dagmet inzet van groene infrastructuur om de streek aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers en investeerders.De tiendaagse van het Kanaal (2-10 juli 2011) brengt een feestelijke doortocht met vele plezierbootjes en wellicht ook antieke schepen, een kanaal festival in Kortrijk, fietsfeest Leiestreek met themaroute, opening van kanaaltentoonstelling, watersporten, enz. Een ander project is de streekvertellers, die zich verdiepen in verschillende deelthemas voor de begeleiding van fiets-, wandel- en boottochten. ..
Het project wordt ondersteund door verschillende partners. Dit zijn niet alleen Toersme Leiestreek en de vier gemeenten en steden langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk met Avelgem, Zwevegem, Harelbeke en Kortrijk. Ook ondermeer de Provincie West-Vlaanderen, Leiedal, vvv West-Vlaamse Scheldestreek, Waterwegen en Zeekanaal, Groene sporen, vereniging voor watersport, de kunstacademies, Natuurpunt, bedrijven als Imog en VMW, enz
Het programma kan worden gevolgd op www.150jaarKanaal.be
Graven kanaal circa 1860 souterrain (ondergronds) Moen
|