Op 24 februari 2011 bekroonde de intercommunale Leiedal vier studenten die een verdienstelijk eindwerk schreven over de regio in het kader van de wedstrijd Breng ons van streek met je eindwerk. Leiedal maakte de winnaars bekend op het evenement Region tot Research, waar Leiedal samen met Kulak het belang van onderzoek in de regio in de verf zette. De bekroonde studenten werden beloond met een toelage van 1000 euro. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Studenten zijn van onschatbare waarde voor streekontwikkeling
Studenten beschikken over actuele theoretische bagage en zijn nog onbevangen in de toepassing daarvan. Dat maakt ze tot kritische, inventieve denkers die regionale vraagstukken vanuit een verrassende invalshoek benaderen. Aan de hand van het initiatief Breng ons van streek met je eindwerk wil Leiedal hun kennis valoriseren en gebruiken voor de ontwikkeling van de Kortrijkse regio..
Actie Breng ons van streek met je eindwerk
In mei 2010 lanceerde Leiedal de oproep naar laatstejaarsstudenten om eindwerken over de regio of de gemeenten in te dienen. 13 studenten dienden hun kandidatuur in. Een beoordelingscommissie selecteerde vier thesissen op basis van het innoverend karakter, de relevantie voor onze regio en hun praktische, beleidsmatige bruikbaarheid.
Vier laureauten
De volgende vier studenten stelden hun thesis voor aan de hand van pecha kuchas (presentatietechniek). Nadien mochten de laureaten trots hun dotatie in ontvangst nemen van voorzitter Filip Santy.
1. Isabelle Putseys Gaverbeek/Resurgence of Structuring Landscapes Gaverbeek/Wedervaren van structurerende landschappen
Master in Urbanism and Strategic Planning, Kuleuven.
Ontwerpend onderzoek naar een regionaal landschapsontwikkelingsproject (case study: het Gaverbeekbekken) door integratie van de aanpak in waterbeheer en stedenbouwkundig ontwerp. Het werk bestaat uit een synthetische en grafische analyse van de huidige waterproblematiek en het uitwerken van landscape urbanism strategieën (water urbanism).
2. Sander DHaene - Toponymie en stadscartografie als verklikkers voor stadsontwikkeling van laatmiddeleeuws Kortrijk
Master in de geschiedenis, Universiteit Gent.
De ruimtelijke ontwikkeling van het middeleeuwse Kortrijk tot stad wordt bestudeerd aan de hand van enerzijds de oudste plattegrond van de stad (die van Jacob van Deventer (3de kwart 16de eeuw), anderzijds aan de hand van middeleeuwse plaatsnamen.
3. Fanny De Langhe Politieke accountability en de intercommunale Leiedal: tussen droom en werkelijkheid.
Master bestuurskunde en publiek management, Hogeschool Gent.
Politieke accountability wordt bekeken in relatie tot de dienstverlenende vereniging Leiedal. Onderwerp van de thesis is niet alleen de interne informatiedoorstroming binnen Leiedal, maar ook tussen Leiedal en de aangesloten gemeenten en intern binnen de gemeenten. Een bepalend element voor deze accountability blijkt de persoonlijke positie van mensen. De schaal van gemeenten daarentegen speelt geen significante rol met betrekking tot de accountability.
4. Bert Mulleman - Impact van de klimaatverandering op watertekorten voor drinkwaterproductie in Vlaanderen.
Burgerlijk ingenieur Bouwkunde, Katholieke Universiteit Leuven.
Een hydraulische studie naar de impact van klimaatverandering op laagwaterextremen wordt gekoppeld aan een impactstudie op het waterproductiecentrum in het recreatiedomein de Gavers te Harelbeke in samenwerking met de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.
|