xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De begroting is met de (begrotings)rekening zowat het belangrijkste document voor het beleid van een gemeente (stad). De bespreking daarvan in de gemeenteraad is dan ook het uitgelezen ogenblik voor de burger om een inkijk te krijgen in de visie van zijn bestuurders. In een vorige bijdrage konden we u al een algemeen beeld geven van de financiële cijfers en een greep uit de investeringsplannen. De begroting is voor de gemeenteraadsleden ook het uitgelezen ogenblik om commentaar te leveren op de aanpak van het bestuurscollege. Gisterenavond kwam die commentaar vooral van SPa met fractieleider Guy Adams en Freddy François. Uit VLD-hoek kwam er een korte repliek van Xavier Wyckhuyse. Dieter Alyn van Vlaams Belang had om privéredenen geen tijd gevonden om het lijvige begrotingsdossier door te nemen.
SPa-fractieleider Guy Adams had er na enkele jaren afwezigheid opnieuw werk van gemaakt. Bij aanvang had hij felicitaties voor de stadsdiensten. Hij zag na vijf jaar een opmerkelijke vooruitgang in de voorstelling van de cijfers, wat maakt dat de begroting voor de raadsleden alleszins een stuk leesbaarder is dan vroeger. Een tweede vaststelling is dat het na de voorlopige begroting van de vroegere bestuursploeg (nieuwe gemeenteraad werd pas op 1 januari 2007 beëdigd) nu de eerste echte begroting is voor de nieuwe ploeg. Het is een jonge ploeg vol ambitie, die toch wat aarzelde. Het verlanglijstje was immers groot en als je weet dat je moet zaaien naar de zak... dan moet je uiteraard keuzes maken. Besturen is immers keuzes maken.
De hamvraag bij een begroting is voor Guy Adams of hier de correcte of de juiste keuzes in zijn gemaakt.
Dat er in deze begroting annex beleidspan heel wat dingen zijn die ook de goedkeuring van SPa wegdragen lijkt nogal evident. Iedereen is voor de aanpak van de Duthoystraat, voor veilige voetpaden, betere fietspaden, een goede ondersteuning van de jeugdwerking, onderhoud van het patrimonium, enz.... Dat waar al eens een tegenvaller zit, zoals de trekkenwand van de Schakel (dit was immers een vermijdbare 300.000, die wordt uitgegeven) kan zelfs deze nieuwe ploeg niet echt veel aan doen. Bij de keuze om een half miljoen euro neer te tellen voor de bouw van een nieuw boothuis kan je je al meer vragen stellen? Zeker als je weet dat je daarvoor aan inkomstenzijde moet sleutelen.
Nu komt de clou van de zaak. Je weet dat je om 44 miljoen euro uit te geven in gewone dienst, dat je dit ook moet binnen krijgen. Hetzelfde voor de grofweg 12 miljoen aan investeringen. Je kunt het uiteraard ook omkeren. Je krijgt op voorhand een idee van welke centen er allemaal de stadskas zullen binnenvloeien. Je weet wat de vaste kosten zijn en achteraf zie je wat er over blijft. Dit zou dan kunnen de bestuursruimte zijn. Dit is echter te eenvoudig. Zo zouden wij niet besturen. Je moet echter eerlijk zijn en zeggen aan de bevolking waarvoor je bestuurt, waar het op staat.
Volgens ons is de meest eerlijke belasting, die belasting die gegeven wordt naar ieders vermogen en inkomen. Een verbruiksbelasting is altijd minder eerlijk en enkel nodig daar waar er een bijsturing nodig blijkt. Duizend liter water is hoe raar het ook mag klinken een stuk goedkoper voor iemand die pakweg 2000 euro per maand verdient dan voor een iemand met een pensioentje van 900 euro. Daar wringt voor ons het schoentje in deze begroting. Dit jaar nog schafte men in allerijl de zogenaamde lineaire pestbelasting op economische entiteiten af. Terecht of niet. Het is alleszins een gat van meer dan een half miljoen euro in de stadskas. We hadden nog gewaarschuwd: je zult dit elders moet gaan terughalen of besparen.
Dat men nu een belasting legt op een van de meest primaire diensten die een openbaar bestuur moet aanbieden, vinden we verregaand. De gewone man of vrouw, kortom onze hardwerkende Waregemse gezinnen zullen opnieuw de dupe zijn van deze politiek. Na de algemene milieubelasting, komt er dus een extra belasting op afvalwater. Hier is het niet om bij te sturen, hier zijn er geen milieuoverwegingen. Iedereen, allez het liefst van wel, moet zich wassen en gaat naar het WC. Daar heb je echt geen keuze. Als de middelen voor de stad dan toch moeten verhoogd worden doe het dan op een eerlijke en billijke manier.
De SPa-fractie onthield zich bij de stemming over de begroting 2008, omwille ook van de volgens hen vele goede realisaties die erin staan.
|