xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Begin dit jaar publiceerden we hier het nieuws van het verdwijnen van Parkhotel Groenhove (zie onze bijdrage 7 januari 2007). Ondertussen staat het gebouw er verlaten en verkommerd bij. Dat dit menig Waregemnaar beroerd, konden we opmaken uit een onlangs ontvangen mail van inwijkeling T.V. Hij drukte daarin zijn bezorgdheid uit omtrent wat hij noemde één van de laatst nog rechtopstaande architectonisch belangrijke panden uit Waregem, namelijk het (oud-) restaurant Groenhove in de Henri Lebbestraat 1 te Waregem.
Een attente kijker zal merken dat bij dit cultuur-historisch uiterst waardevol pand een aantal deuren en ramen deze (regenachtige en ondertussen ook vrieskoude) laatste weken wagenwijd open staan. Daar onze attente Waregemnaar afkomstig is uit het Brusselse, weet hij dat dit voor bouwpromotoren een lepe truc is om een pand in een versneld tempo te laten 'verrotten' en zodoende zonder probleem een afbraakvergunning te krijgen voor dit gebouw.
Navraag bij de politie of de dienst urbanisatie van de stad bevestigt deze vrees. Hij kreeg als spontane commentaar van de politieofficier van dienst : als we ons moeten bezighouden met open ramen. Zijn vraag bij de dienst urbanisatie leert hem dat dit pand NIET beschermd is, en dat dit dus bij de eerste de beste aanvraag gewoon met de grond gelijk gemaakt mag worden.
De Villa Gernay of Villa Madeleine, zoals het typische bouwwerk voor de komst een 40-tal jaar van de restauranthouder van het parkhotel werd genoemd, werd in 1904 gebouwd voor fabrikant Alphonse Gernay. De villa is net als een aantal andere Waregemse villas uit die periode gebouwd in Normandische stijl. Villa Madeleine is echter niet beschermd als monument. Volgens informatie van begin dit jaar zou Villa Madeleine volledig worden gerenoveerd en plaats bieden aan een viertal woningen. De huidige gang van zaken stelt echter ernstige vraagtekens omtrent die geruststellende verkondiging
Onze informant woont al bijna 20 jaar in Waregem, en hij heeft in evenveel jaar elk mogelijk historisch waardevol pand weten afbreken, om er het zoveelste appartementsgebouw met (leegstaande) winkelruimte te zien bouwen. En in het beste geval komt er dan na 10 jaar een mooi plaatje op het voetpad met het opschrift hier stond vroeger dit en dat mooi gebouw'.
Dit is gewoon belachelijk. In plaats van herdenkingsplaatjes te zien opkomen voor ons cultureel erfgoed, zouden we er beter aan doen ons laatste erfgoed TE BEWAREN.
Blijkbaar is dit nog nooit doorgedrongen tot de beleidsmakers van de stad Waregem, want de projectontwikkelaars hebben in Waregem voor 100% vrij spel. Onze attente Waregemnaar doet bij deze een oproep aan al de Waregemnaars die het cultureel erfgoed willen behouden : Neem je pen of ga achter je computer of nog beter, spreek het schepencollege er op aan en vraag om het cultureel erfgoed van Waregem te bewaren voor het nageslacht.
In eerste instantie wordt daarmee met aandrang gevraagd om het oud restaurant Groenhove te beschermen tegen afbraak. Dat betekent ook dat de politie DRINGEND moet optreden indien er bewust waterschade aangebracht wordt aan dit pand. Het is de taak van de burgemeester, hoofd van plaatselijke politie en zelfs voorzitter van de politieraad MIRA, om hier opdracht toe te geven. In tweede instantie zou er een inventaris gemaakt moeten worden, van die panden (ALS er nog zijn) die alsnog ook best beschermd moeten worden.
Als inwijkeling hoopt T.V. dat de Waregemenaar nog fier kan zijn op zijn cultureel erfgoed, en een inspanning wil leveren om dit te beschermen.
|