xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Anno 1982 werd in Waregem geschiedenis geschreven : het alom gekende moederhuis, gelegen aan de Zuiderlaan, hield op te bestaan aangezien het wettelijk verplicht werd kraamafdelingen deel te laten uitmaken van een algemeen ziekenhuis. Daarom werd op het terrein van het ziekenhuis een volledig nieuwe vleugel voor moeder- en kindzorg gebouwd. Dat is nu 25 jaar geleden. Als we het hebben over de geschiedenis van de materniteit in Waregem dan moeten we echter minstens terug gaan naar 1952. Het was toen al de congregatie van Onze Lieve Vrouw (Hemelvaart), die de dienst verzorgde in het oude wezenhuis.
Maar voor de huidige locatie in het ziekenhuis OLV van Lourdes langs de Vijfseweg kunnen we inderdaad aangeven dat dit een kwarteeuw bestaat. Deze materniteit opende haar deuren op 27 december 1982. Een jonge equipe, aangevuld met twee vroedvrouwen van
het OCMW, ging er vol enthousiasme aan het werk en dit onder leiding van twee gynaecologen, dr. Roger Van Braekel en dr. Jan Claeys, en de hoofdvroedvrouw Zr. Elvina. Ook een groot aantal huisartsen uit de streek deden er bevallingen.
Op die eerste werkdag werden een moeder en haar pasgeboren baby vanuit het moederhuis naar de materniteit overgebracht. In de nacht van 27 op 28 december 1982 werd de eerste baby, Angelo genaamd, op de materniteit geboren. Het eerste werkjaar in 1983 werd meteen bekroond met 500 bevallingen en dit aantal bleef jaar na jaar toenemen. Over een periode van 25 jaar werden 16.285 babys geboren. Dit jaar wordt de kaap van een 700-tal geboortes overschreden.
Doorheen de jaren kreeg de missie van de materniteit steeds duidelijkere vorm met veilige patiëntgerichte zorg, gekoppeld aan professionaliteit, als sleutelbegrippen. In de beginperiode werden te vroeg geboren babys verzorgd op de kinderafdeling, die toen nog aan de andere kant van het ziekenhuis gelegen was. Hierin kwam verandering door een eigen neonatale afdeling binnen de materniteit te voorzien. Op deze ultramoderne dienst, uitgerust met hoogtechnologische apparatuur, waarborgen intensief opgeleide vroedvrouwen de verzorging van de allerkleinsten.
De bevallingen worden nu quasi uitsluitend door de 4 gynaecologen gedaan. Samen met de 3
kinderartsen staan zij in voor een optimale moeder- en kindzorg. De volledige materniteit is intussen ook gerenoveerd. De kamers werden in een nieuw kleedje gestoken en voorzien van douches. Elke kamer is standaard voorzien van hetzelfde comfort, zoals TV, radio, koelkast, safe en een aparte babybox. Roomservice werd in het leven geroepen met maaltijdfaciliteiten voor de partner, vrije menukeuze uit respect voor ieders overtuiging, mogelijkheid tot het plaatsen van bestellingen voor drank en versnaperingen en tot organisatie van een doopfeest.
De vroedvrouwen geven driemaal per jaar info-avonden om de zwangeren en hun partners zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap/moederschap. Vanaf volgend jaar wordt eveneens gestart met werkgroepjes voor zwangeren, die kiezen om borstvoeding te geven. Ook na het verlaten van de materniteit kunnen moeders thuis een beroep doen op een team van vroedvrouwen, die er een professionele opvolging van moeder en kind waarborgen in nauwe samenwerking met de gynaecologen en de kinderartsen.
Dit zilveren jubileum is voor de directie de ideale kans om alle medewerkers te bedanken voor hun dagdagelijkse inzet. Het is tevens de gelegenheid om de patiënten te danken voor het vertrouwen dat ze in de materniteit hebben. De materniteit blijft bouwen aan een veilige, professionele en klantvriendelijke opvang en verzorging van moeder en kind. In het verloskwartier werden de arbeidskamers heringericht om een zo huiselijk mogelijke sfeer te
creëren. In elke arbeidskamer is een relaxatiebad voorzien. Je kan er ook je eigen muziek beluisteren.
|