xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De congregatie van de Karmelietessen van Sint-Jozef willen begin volgend jaar hun domein op de Waregemse Karmelberg verkopen. Het bericht is ondertussen bevestigd door zuster Marie-Dominique, die ons vroeg om in alle discretie de zaak te kunnen afhandelen. Aan het domein, dat nu in de brede regio vooral gekend is als hersteloord, is een interessante geschiedenis verbonden. De naamgeving komt van de Congregatie De Karmel, die zich hier in 1923 vestigde in het kasteel Delespaul. Sedertdien verrichtten de zusters Karmelietessen hier belangrijk sociaal werk. Het hersteloord moet eind 2008 sluiten en dat heeft ongetwijfeld meegespeeld in de beslissing om het domein te verkopen.
De Congregatie De Karmel vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Het was in Sint-Marche-Belle-Roche dat Leontine Jarre in 1872 als eerste haar gelofte afgelegd heeft. Toen ze 20 jaar later stierf waren er reeds 23 gemeenschappen en 250 zusters verbonden aan haar levenswerk. De stichting in Waregem ontstond in 1923 en de zusters waren gevestigd in het kasteel Delespauw. Door het ruime en prachtige park konden verschillende gebouwen opgetrokken worden. Na wereldoorlog II vonden heel wat mensen hun weg naar het klooster en het oprichten van een hersteloord drong zich meer en meer op. Er werd later nog een school aan toegevoegd. Maar het hersteloord blijft tot op heden het belangrijkste werk van de zusters.
Het kasteel Ten Berg werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw op de Hulleberg als buitenverblijf van de Kortrijkse familie Delespaul. Het domein bevindt zich op de grens met Wortegem-Petegem op het hoogste punt van de stad Waregem. Het gebouw werd in 1922 verkocht aan de Zusters van de Orde van de Karmel. De kloosterorde liet het gebouw in 1926 uitbreiden tot bezinningshuis. Het kasteeltje verdween tenslotte in 1970 om plaats te maken voor een modern herstellingsoord.
In het hersteloord De Karmelberg komen mensen recupereren na een ernstige ziekte of ongeval. Gemiddeld verblijven er tussen dertig en veertig patiënten. Dat is heel wat want veel hersteloorden zijn er niet in de provincie. Eind 2008 gaat het hersteloord echter dicht. Volgens de Waregemse deken Frans Verhelst zou het te grote investeringen vergen om de instelling nog te laten voldoen aan de bestaande normen.
Als herstel thuis onmogelijk of niet aangewezen is kan een verblijf in een kleinschalig hersteloord als De Karmelberg een helende en deugddoende werking bieden. In het hersteloord zijn er enkele tweepersoonskamers voor echtparen of voor herstellenden met een begeleider. De andere gasten verblijven in een éénpersoonskamer waarvoor geen toeslag wordt gevraagd. Iedere kamer beschikt trouwens over telefoon, TV, oproepsysteem, een toiletruimte met lavabo... De gasten hebben ook een computer met internetaansluiting beschikbaar in de bibliotheek en TV zaal waar ze naar hartelust gratis gebruik kunnen van maken.
Nu wil het klooster het hele Karmeldomein verkopen en voert het momenteel al onderhandelingen met enkele kandidaten. Volgens zuster-overste Therese Verbanck moet de verkoop begin volgend jaar afgerond zijn. Het lijkt erop dat de verplichte sluiting van het hersteloord aan de basis van de verkoop ligt. Die verkoop zal mogelijk ook leiden tot de versnelde sluiting van de basisschool Kleurenbos, die ook tot het domein van de Karmel behoort. Kleurenbos is een vestiging van de Waregemse school Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Zoals het er nu naar uitziet moet de school eind juni dicht, tenzij de kopers bereid zijn om die langer te laten bestaan.
Vorig schooljaar kwam de school Kleurenbos nog in het nieuws met het winnen van een e-schoolbord in een tekenwedstrijd van Klasse. Het is een intelligent krijtvrij schoolbord, dat verbonden is met de computer. Het zou in de komende jaren hoe dan ook tot een sluiting zijn gekomen. Het leerlingenaantal vermindert jaar na jaar. Op 1 september zijn er 21 leerlingen in het lager onderwijs begonnen en 25 in het kleuteronderwijs. De afgelegen ligging speelt de school parten. Veel gezinnen met kinderen wonen er niet meer in de buurt.
Inmiddels zijn de speculaties al volop bezig over wat er met het domein zal gebeuren. Er zijn in elk geval heel wat commerciële beperkingen verbonden aan het domein, want de gebouwen zijn in een parkzone gelegen. De nieuwe eigenaar mag niet raken aan het park en alleen binnen het bestaande volume aan gebouwen iets nieuws optrekken. Bovendien mag er niet eender wat komen, maar moet dat op een of andere manier de gemeenschap ten goede komen. Een rustoord is een van de mogelijkheden.
|