xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het stadsbestuur wenst, naar analogie van een eerder dossier uit 2008 (pandgebouw), terug een aantal daken ter beschikking te stellen voor de plaatsing van zonnepanelen. Gezien het OCMW een analoog dossier wil opstarten wordt voorgesteld de prijsvraag samen te doen. Het OCMW bracht in haar raad van 28 februari aanstaande het principe van het ter beschikking stellen van de daken van haar gebouwen voor zonnepanelen. De gemeenteraad keurde de opdracht goed voor het ter beschikking stellen van diverse daken voor het plaatsen van zonnepanelen en verleent het principe van een recht van opstal voor 20 jaar voor de afname van groene elektriciteit goed te keuren.
Net als bij de zonnepanelen op het Pand opteert de Waregemse gemeenteraad om niet zelf te investeren in de installatie, maar aan een bedrijf of bedrijven een aantal daken ter beschikking te stellen en hen te laten investeren in de installatie(s) van zonnepanelen. Hiertoe zal respectievelijk door het stadsbestuur of het OCMW, een recht van opstal verleend worden op de verschillende daken voor een periode van 20 jaar.
Het bedrijf installeert op hun kosten zonnepanelen erop, die ze zelf onderhouden en monitoren. Het stadsbestuur engageert zich om gedurende de periode van 20 jaar de opgewekte groene energie aan te kopen tegen de voordeligste prijs bij de investerende firma(s). Op die manier tracht het stadsbestuur zijn steentje bij te dragen om groene energie op te wekken zonder zelf de financiële risicos en administratieve beslommeringen te moeten dragen. Belangrijk financieel voordeel is ook dat voor het gedeelte opgewekte energie die ter plaatse kan worden verbruikt geen distributie- en transmissiekosten worden aangerekend door de distributienetbeheerder. De aanbiedende firma(s) staan zelf in voor de voorstudie, de eventuele vergunningsaanvraag, de aanvraag van de groene stroomcertificaten,
).
Na de periode van 20 jaar zal de installatie ofwel op kosten van de aanbieder worden weggenomen, ofwel eigendom worden van de stad met al z‟n kosten en opbrengsten. De aanbieder dient ook te voorzien in een gratis eenmalige verwijdering van het systeem voor dakonderhoud- of herstellingswerken.
percelen
De aangeboden daken worden in verschillende percelen aangeboden. Het is toegelaten om als aanbieder in te schrijven op één of meerdere daken of voor de totaliteit. Het is de aanbieder toegelaten een korting te geven op de afnameprijzen indien alle installaties aan hem worden toegewezen.
Perceel 1 : daken van school Torenhof, gelegen te Waregem, A. Servaeslaan 60
Perceel 2 : daken van SH en zwembad De Treffer, gelegen te Waregem, Meersstraat 5
Perceel 3 : daken van het OC/SH Desselgem, gelegen te Waregem, Georges Coornaertdreef 7 en 9
Perceel 4 : daken van het OCMW campus de Meers en de Varent, gelegen te Waregem, Schakelstraat 43 (fase 1, 2 en 3)
Perceel 5 : daken van serviceflat De Coorenblomme, gelegen te Waregem, Georges Coornaertdreef 11
procedure
De opdracht zal worden gegund in de geest van de onderhandelingsprocedure. Om het principe van mededinging na te leven zullen dus een aantal leveranciers worden aangeschreven in de geest van de onderhandelingsprocedure. De opdracht zal toegewezen worden per perceel aan de aanbieder die de goedkoopste prijs per opgewekte eenheid KWh biedt. Belangrijk evenwel is een nauwkeurige omschrijving te leveren bij het aanbod van de grootte van de installatie die zal worden geplaatst met een voorafgaande studie van de omgevingsfactoren (schaduw, oriëntatie,
) en de draagkracht en structuur en kwaliteit van de aangeboden daken.
Uitvoering
Een timing voor plaatsing van de zonnepanelen wordt niet opgelegd. Evenwel wordt gevraagd aan de bedrijven of ze de installaties nog voor 1 juli 2011 operationeel kunnen krijgen of niet en wat de invloed zou kunnen zijn van de timing op de prijszetting.
Een stuk van het dak van de school Torenhof dient nog vernieuwd te worden. Dit is al ingepland voor uitvoering.
Budget
Op vandaag liggen de elektriciteitsverbruiken op jaarbasis op de verschillende locaties ongeveer als volgt:
- School Torenhof : 100 000 KWh
- Zwembad en SH De Treffer : 890 000 KWh
- OCMW campus De Meers en de Varent : 1089 MWh (zonder nieuwe vleugel)
- OC/SH Desselgem : raming 100 000 KWh
- Serviceflat de Coorenblomme : raming 300 000 KWh
Als los van de hoeveelheid opgewekte energie om en bij de 750 000 KWh in de gebouwen zelf kan worden verbruikt, wordt de jaarlijkse afnamekost geraamd op 37 500 excl. BTW gespreid over de verschillende genieters.
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=556529
|