Momenteel wordt druk gewerkt aan de laatste fase van de uitvoering van het masterplan van het OCMW. Deze nieuwbouwvleugel aan het woonzorgcentrum De Meers omvat een kelderniveau, het nieuw administratief centrum op het gelijkvloers, rusthuiskamers op de 1° verdieping en 14 zorgflats op de 2° verdieping. Door de bijkomende capaciteit zal de Meers in het totaal beschikken over 300 bedden (191 RVT en 99 ROB) + 10 plaatsen kortverblijf alsook over een Dagverzorgingscentrum met 22 plaatsen. Na de eerste steenlegging op 20 november 2009 zijn de ruwbouwwerken nu in een eindfase.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Op het gelijkvloers wordt het nieuwe administratieve centrum van het OCMW ingericht. In het nieuw administratief centrum worden de sociale dienst en alle stafdiensten van het OCMW gehuisvest (financiële dienst, aankoopdienst, personeelsdienst, juridische dienst, secretariaat, ICT-dienst). De werkingsprincipes werden in de OCMW-raadszitting dd. 22 november 2010 goedgekeurd.
Belangrijkste nieuwigheden zijn dat:
* er zal gewerkt worden met spreekruimten voor de cliënten van de sociale dienst
* de cliënten van het OCMW vanaf de verhuis op afspraak zullen kunnen komen
* de baliemedewerkers het eerste aanspreekpunt zullen zijn voor alle vragen.
Op de eerste verdieping van de nieuwbouwvleugel breidt het woonzorgcentrum De Meers uit met 25 rusthuiskamers. Deze kamers zijn gebouwd volgens de nieuwe m²-norm van VIPA (= subsidiërende overheid, Vlaams Infrastructuur- fonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden). 24 kamers hebben een oppervlakte van 26 m² (7,3m x 3,6m) en zijn dus 6 m² groter dan de huidige kamers in de Meers. 1 kamer heeft een oppervlakte van 32 m²
Door het aanbod van grotere kamers kunnen bewoners meer persoonlijk meubilair mee-brengen. Het comfort is groter dan in de bestaande kamers. De ingebouwde kasten zijn ruimer en geven de mogelijkheid om een koffiezet-apparaat of een waterkoker te plaatsen. In de kamers wordt één muur volledig afgewerkt met kurk die door bewoners als prikbord kan gebruikt worden. De ramen zijn kamerbreed waardoor het uitzicht maximaal is. De grotere sanitaire ruimte heeft een afgescheiden douche. De toegang tot de sanitaire ruimte gebeurt vanuit de kamer via een volledig wegschuifbare wand, waardoor de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers maximaal is en de privacy vanuit de gang gegarandeerd wordt.
Bij opname van nieuwe bewoners wordt de wachtlijst gerespecteerd. Wanneer een grote kamer vrij staat en de eerste kandidaat op de wachtlijst wenst om welke reden dan ook, liever een kleinere kamer, dan blijft hij zijn eerste plaats op de wachtlijst behouden.
Op de tweede verdieping van de nieuwbouwvleugel aan De Meers worden 14 zorgflats ingericht. Zij hebben een oppervlakte van 60 m² en beschikken facultatief over een supplementaire berging in de kelder. De flats zijn volledig uitgerust voor rolstoelgebonden bewoners. Er wordt gebruik gemaakt van brede schuifdeuren. De flats hebben een ruime living met een volledig ingerichte keuken.
In de slaapkamer werd aandacht geschonken aan mogelijkheden om met een tillift te werken. Alle slaapkamers beschikken over een ingebouwde kleerkast. Er worden hoog-laag bedden voorzien. In de sanitaire ruimte is er een rolstoeltoegankelijke douche. De inkomhal is voorzien van een vestiaire en alle zorgflats beschikken over een terras. Op de afdeling van de zorgflats is er een grote en een kleinere gemeenschappelijke living en een gesprekslokaal aanwezig.
De zorgflats vallen onder de erkenning van woonzorgcentrum. Dit houdt in dat bewoners van de zorgflats de volledige verzorging, ondersteuning, animatie en voeding krijgen als de andere bewoners van De Meers. De zorgflats komen aansluitend op de tweede verdieping van De Meers. Daar wonen momenteel 62 bewoners. De afdeling wordt in twee gesplitst, elk met een eigen hoofdverpleegkundige en zorgteam.
Principe van opname Zorgflats
De zorgflats worden voorbehouden voor koppels die samen wensen opgenomen te worden en waarvan één of beide partners zorgbehoevend zijn. Met koppels wordt bedoeld gehuwden of samenwonenden binnen diverse familiebanden of andere vormen van samen leven. Er wordt voorrang verleend voor koppels die momenteel opgenomen zijn in De Meers, in Residentie De Varent of in Coorenblomme en die samen in een flat wensen te verblijven.
Koppels of samenwonenden die momenteel op een wachtlijst van de intramurale dienst staan (De Meers, svf, Dagverzorging, kortverblijf) worden geïnformeerd over de mogelijkheid tot opname in een zorgflat, mits zij voldoen aan de criteria opgelegd in principe 1. Er wordt een aparte wachtlijst bijgehouden voor opname in zorgflats. Wanneer meerdere bewoners vanuit De Meers, De Varent of Coorenblomme een aanvraag doen voor een zorgflat, geldt de opnamedatum in één van deze voorzieningen, als criterium.
Bij opname mag één van de partners dementerend zijn indien deze geen wegloopgedrag vertoont. Bewoners die na verloop van tijd wegloopgedrag ontwikkelen of storend worden, moeten verhuizen naar een afdeling voor dementerenden. Als beide partners dementerend zijn kunnen zij niet opgenomen worden in een zorgflat. Als door omstandigheden één van de partners wegvalt (bv. omwille van overlijden of verhuis naar een andere woongelegenheid of
) wordt voor de overblijvende partner een passend verblijf gezocht. Hij/zij krijgt voorrang in de serviceflats, in een andere woongelegenheid van het OCMW Waregem of in een kamer van de Meers en dit volgens de wens van de bewoner.
Personeelsuitbreiding
Voor de uitbreiding met 25 kamers en 14 zorgflats wordt een verhoging van het personeelskader voorzien van 13 FT equivalenten, 4 FT verpleegkundigen waaronder een hoofdverpleegkundige, 6 FT verzorgenden, 0,5 FT sociaal verpleegkundige in het kader van psychologische ondersteuning van bewoners, 0,5 FT animator en 2 FT medewerkers onderhoud.
De dagprijs die zal aangerekend worden per bewoner werd door de OCMW-raad in zitting dd. 28 maart 2011 vastgelegd op 48,75. Daarin werd reeds de verwachte indexering (wellicht april 2011 volgends het planbureau) ingerekend. De dagprijs voor de kamer van 32 m² werd vastgelegd op 51,75. De huidige dagprijs in De Meers bedraagt op datum van vandaag 46,30.
Energiezuinig gebouw
Naast uiteraard een uitstekende isolatie, hergebruik van het regenwater, een goede ventilatie e.d. wordt er ook geïnvesteerd in een zogenaamd BEO-veld. Deze vernieuwende techniek heeft tot doel de warmte én koelte van de bodem te benutten met behulp van een gesloten hydraulisch circuit en een aantal verticale warmtewisselaars (het zogenaamde BEO-veld).
Deze warmtewisselaars zijn kunststofbuizen die als een lus, verticaal, in een 20 tot 150 meter diep boorgat worden ingebracht. Hier bij ons gaat het om een diepte van 75 meter en zullen er 48 boorgaten moeten worden gemaakt. Deze techniek heeft grote troeven in het bewaren van thermische energie (koude of warmte) voor langere tijd in de ondergrond met een quasi onbeperkte opslagcapaciteit.
De BEO-techniek is bijzonder geschikt om tijdens de winter warmte te onttrekken aan de bodem en tijdens de zomer te zorgen voor een natuurlijke koeling van uw gebouw. Deze warmte (of koude) wordt via een warmtepomp overgebracht naar de vloerverwarming (of het verluchtingsysteem) in het gebouw.
Deze boorwerken werden recent aanbesteed en zullen afgewerkt zijn eind april 2011. De investering van afgerond 200.000 euro zal terugverdiend worden binnen een termijn van 9 jaar.
De totale oppervlakte van deze nieuw te bouwen vleugel bedraagt 5 940 m². De bouwkost bedraagt 11,9 mio (waarvan 2,8 mio gesubsidieerd wordt). De vermoedelijke datum van ingebruikname (afhankelijk van de vooruitgang van de werken) is voorlopig bepaald op oktober 2011.
Info : Joost Kerkhove, voorzitter OCMW Waregem.
|