 Vrijdag 15 april en zaterdag 16 april 2011 is Waregem gaststad voor het 5e European Equine Health and Nutrition Congress(EEHNC). De vijfde editie van de EEHNC zal worden gevierd met internationaal erkende specialisten in voeding, oefening fysiologie en diergeneeskundige wetenschappen die onderwerpen bespreken gerelateerd aan De spieren voeden. De eerste dag zal worden gewijd aan de relatie tussen de voeding en spierprestaties bij gezonde paarden. De tweede dag van het programma zal zich richten op het voederen van paarden met spierproblemen. Het programma wordt aangevuld met enkele praktische workshops.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het Europees congres gaat door in de schouwburg van Cultuurcentrum De Schakel, maar voor een aantal activiteiten wordt de verplaatsing gemaakt naar ondermeer het Bloso Paardensportcentrum en de zalen van Bietje Ter Doest. Op deze laatste locatie loopt van vrijdag 15 april tot zondag 15 mei de merkwaardige historische tentoonstelling Van paardenmiddel tot paardendokter over de ontwikkeling van de paardengeneeskunde.
In aanloop tot het congres gaan vrijdagmorgen vanaf 9 u. al een drietal workshops door. In de Oranjezaal van De Schakel krijgen we een gecombineerde workshop die de dierenvoedingsindustrie voorziet van een update met betrekking tot de EU-voedingswetgeving in combinatie met een onderwerp gerelateerd aan nutritionele oorzaken van doping. De presentaties worden respectievelijk gebracht door Diederik Standaert (Federale Overheidsdienst Volksgezondheid) en Dr. Yves Bonnaire. Een tweede workshop gaat door in het Schakelpand en handelt over diagnostiek ivm. spieren. In de Mustang is de formulering van het rantsoen voor paarden met klinische problemen het thema. Later omstreeks 18 u. staat in het Bloso-sportcentrum nog een vierde workshop op het programma over problemen met de bovenste luchtwegen.
Het 5de Europees Congres wordt vrijdag omstreeks 11.15 u. officieel geopend in De Schakel door Pieter Bollen, president van EEHNC, en gastheer burgemeester Kurt Vanryckeghem. Daarna volgen een indrukwekkende lijst sprekers over gespecialiseerde onderwerpen inzake de gezondheid van paarden. We denken dan aan :
- Ingrid Vervuert, senior wetenschapper bij het Instituut van geneeskunde Universiteit van Leipzig
- Dr Tatiana Art, geassiocieerd hoogleraar aan het departement van fysiologie van de faculteit van de veterinaire geneeskunde aan de Universiteit van Luik
- Prof. Dr. Ray Geor, die MVSc graad behaalde aan Western College of Veterinary Medicine, University van Saskatchewan en een PhD ontving van de Ohio State University College of Veterinary Medicine in 1999. Hij is een diplomaat van de Amerikaanse Universiteit van veterinaire interne geneeskunde (groot dier).
- Prof. Richard Ducatelle Ph.D, doctor in de diergeneeskunde afgestudeerd aan de Universiteit Gent in 1978. Zijn onderzoeksgroep bestudeert de pathologie van bacteriën-gastheer interacties in pluimvee, met een speciale nadruk op zoönoses en intestinale gezondheid.
- Dr Pat Harris M.A., VetMB/MRCVS, Ph.D, verantwoordelijk voor het onderzoek verricht op de paardachtigen. Voordat hij naar Waltham, was Pat het hoofd van de klinische chemie hematologie laboratoria, alsmede haar eigen metabole kreupelheid onderzoeksgroep aan de dierlijke gezondheid Trust, Newmarket.
- Dr Stephanie Valberg D.V.M is momenteel hoogleraar in de College of Veterinary Medicine aan de Universiteit van Minnesota. Haar onderzoek is gericht op spier stoornissen in grote dieren, met name metabole myopathieën waaronder polysaccharide opslag myopathie, glycogeen vertakkende enzym deficiëntie en terugkerende Inspanningsdyspnoe rabdomyolyse. Ze is lid van de groep internationale Equine genoom Mapping die de genoomkaart te ontwikkelen en toe te passen om de erfelijke basis voor spier stoornissen.
- Richard Piercy Ph.D is gekwalificeerd via Cambridge University in 1994, diplomaat van de Amerikaanse Universiteit van veterinaire interne geneeskunde en een Honorary Senior docent aan het Imperial College en University College London.
- Dr. Dominique-Marie Votion is een assistent Professor aan de paarden Europees centrum van Mont-le-Soie, Universiteit van Luik. Haar interesse voor de spier in gezonde en myopathic paarden omvat de studie van de mitochondriale functie.
-Dr. Han van der Kolk DVM heeft gewerkt als lid van het personeel van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Sinds 2005 is hij benoemd associate Professor in paarden interne geneeskunde met endocrinologie en metabolisme als ruimte van onderzoek. Hij is hoofdredacteur van de veterinaire driemaandelijkse.
- Dr. Myriam Hesta DVM is werkzaam bij het laboratorium van de diervoeding en is verantwoordelijk voor de voeding van companion dieren incl. paarden. Ze is toezicht op de verschillende PhD-studenten met de belangrijkste onderwerpen op gastro-intestinale gezondheid en obesitas in honden, katten en paarden. Bovendien ze is ook een diplomaat van de Europese Universiteit van veterinaire en vergelijkende voeding (ECVCN) en enkele gidsen. Onlangs, begonnen ze een service voor klinische feed advies voor paarden aan de Faculteit Diergeneeskunde in Gent.
Op het vrijdagavondprogramma is ook plaats voor de tentoonstelling over de geschiedenis van de paardengeneeskunde. Stadsarchivaris Sandrin Coorevits is daarbij de gids. De congresmaaltijd gaat trouwens ook door in Bietje Ter Doest, dat volgens de congresbrochure op een paar minuten wandelafstand ligt van het Bloso Sportcentrum
Nog uit de programmabrochure krijgen de congressisten een korte kennismaking met de stad Waregem :
Waregem is een jonge stad en werd gesticht in het jaar 2000. Paarden spelen een belangrijke rol in het dagelijks stadsleven. Elk jaar gaat op de Gaverbeek Hippodroom met Waregem Koerse één van België's meest bekende Paardensport-evenementen door. Deze gebeurtenis vindt plaats op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus. Er zijn tijdens dit evenement dravende races en hindernisraces. Bovendien, elk weekend tussen mei en september, vinden drafkoersen plaats in dit Paardencentrum. Het 'Bloso Sportcentrum Gaverbeek' bevindt zich ook in dit gebied. Dit centrum voor Paardensport heeft twee arena's indoor voor paardrijden, een opleidingscentrum voor eventing en een openlucht circuit met permanente hekken. Bloso biedt ook on-the-spot accommodatie en is geschikt voor maximaal 200 paarden en 60 personen. Paarden hebben toegang tot stallen en grasland. Bloso organiseert ook een aantal paardensportvakanties, feesten en speciale paardensport cursussen. Het is ook mogelijk de voorzieningen van Bloso te gebruiken voor privé-doeleinden.

|