xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  De leerlingen van de vijfde Humane Wetenschappen in het Koninklijk Atheneum van Waregem genieten dit schooljaar het voorrecht om hun projectwerk rond Turkije te kunnen afwerken met een Turkse gaststudent. Ünlü Egehan uit West-Turkije volgt dit schooljaar de lessen humane wetenschappen in het Kon. Atheneum. Hij is hier voor een schooljaar in het kader van het interculturele uitwisselingsprogramma AFS. Hierbij staat het integreren in de lokale gemeenschap en de interculturele beleving centraal.
AFS Interculturele Programma's is een internationale uitwisselingsorganisatie die jongeren de kans biedt een jaar te integreren in een andere cultuur. AFS bestaat al sinds 1951 en is actief in een vijftigtal landen over de hele wereld. Integreren in een andere cultuur kan o.a. door een jaar secundair onderwijs te volgen of door er te werken als vrijwilliger in een sociaal, cultureel of ecologisch project. Altijd staat de interculturele beleving en het integreren in de lokale gemeenschap voorop. Om die reden verblijven alle jongeren bij een gastfamilie. Via deze gastfamilie kwam Unlü Egehan voor zijn verdere schoolopleiding terecht in de klas 5 humane wetenschappen in het Koninklijk Atheneum.
De Turkse student is alvast met grote onderscheiding geslaagd bij zijn ontmoeting deze middag met de pers. Met zijn zes medeleerlingen van de klas 5 humane wetenschappen werd het projectwerk voorgesteld bij een zelf bereide uitgebreide Turkse maaltijd. Het is onvoorstelbaar voor een anderstalige, die nog geen woord Nederlands begreep toen hij enkele maanden geleden het schooljaar startte, nu al de veelvuldige vragen van journalisten begreep en hen vlot van antwoord diende.
Egehan onderging met opvallend gemak het spervuur aan vragen van de nieuwsjagers. Hij had niet direct een opvallende reden voor zijn keuze van België of Vlaanderen als gastland. Hij had wel vooropgesteld om zich meer te verdiepen in de Europese cultuur, maar de keuze op België was eerder toevallig. Duidelijke verschillen met zijn thuisland ziet hij in de economische welstand. België heeft een opvallend hogere levensstandaard dan Turkije, ook al woont hij in het meer welstellende, moderne en meer westers gerichte deel van dat land. Opvallend voor hem is ook dat er hier meer strikte regels moeten worden nageleefd. Het was hem bijvoorbeeld bijzonder opgevallen dat het eerste wat een klein kindje hier wordt geleerd gaat in de richting van : dat mag niet. Hij is in Turkije een losser, vrijer gemeenschapsleven gewend. Andere tegenvaller hier is het meer ongure weer.
Projectwerk Turkije
Met de Turkse AFS-student Egehan Ünlu in hun midden, heeft de klas 5HW besloten om zich eens te verdiepen in de Turkse cultuur en maatschappij. Met de bereiding van de Turkse maaltijd werd dit project vandaag ingeleid. Het is uitgelezen kans om dit project nu te doen, gezien de aanwezigheid van een rechtstreekse getuige. In de komende weken zal gewerkt worden rond:
De Turkse keuken waarvan de maaltijd een onderdeel is.
Atatürk: grondlegger van het moderne Turkije.
De rol van de Islam in Turkije.
De mensenrechten in Turkije.
De Turkse literatuur.
De Turkse taal.
Projectmatig werken/leren wordt niet alleen gestimuleerd op basis van de leerplannen van complementaire geschiedenis en cultuurwetenschappen, maar dit is ook een bewuste pedagogische keuze. Door deze manier van werken krijgen de leerlingen een sterk gevoel van ownership (eigendoms- of inspraakrecht) over de leerinhouden van de vakken. Zij krijgen immers zoveel mogelijk de vrijheid om zelf de onderwerpen te kiezen en binnen die onderwerpen accenten te leggen. Er is natuurlijk wel een toetsing van de leerplannen door de leerkracht en door de leerlingen zelf.
Het project Turkije kan ingepast op het niveau van cultuurwetenschappen, waarin eerder dit schooljaar ook al de Japanse cultuur werd aangepakt. Binnen het kader van complementaire geschiedenis loopt het project 60 jaar officieel onderwijs in Waregem. Bij dit project wil men vooral gebruik maken van mondelinge getuigenissen. Om die voldoende in hun context te plaatsen, worden ook schriftelijke bronnen geconsulteerd. Daarom werd in september gestart met een bezoek aan het stadsarchief, waar documenten gericht werden geraadpleegd. Via die informatie is uiteindelijk een vragenlijst opgesteld inzake het schoolleven van vroeger en nu. Met een filmcamera van de school worden nu de antwoorden op de vragenlijst vastgelegd. Op 18 maart 2008 wil de klas dit project voorstellen op de Nacht van de Geschiedenis.
Op het persmoment maakten we kennis met de leerlingen 5 Humane Wetenschappen (waarvan de Turkse AFS leerling deel uitmaakt), Diter Den Baes (leerkracht Geschiedenis en Cultuurwetenschappen), Stefanie De Riu (lerares Nederlands en persoonlijke begeleider AFS leerling) en Dirk Vandevelde (Directeur Kon. Atheneum). De medeleerlingen van Egehan zijn zijn Tessa De Lepeleere, Kimberly Gevaert, Sven Musseeuw, Laura Tytgat en Sien Vanslembrouck.
http://www.kawaregem.be
|