xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het nieuwste project van de in Waregem geboren kunstschilder Beritos, pseudoniem voor Gilbert Vangampelaere, is een eerbetoon aan het Vlaamse textiel. Tribute To Flanders Textile is de naam van zijn schilderwerk, dat nu aan een eigenzinnige reis is begonnen. Het werk meet 1.20 m bij 2.50 m en is geschilderd met acryl opeen linnen doek. Het stelt in feite 52 verschillende werkjes voor. Het getal staat voor 52 weken in een jaar dat mensen in de textielsector werken aan vernieuwing en steeds betere producten.
Door allerlei omstandigheden zijn bepaalde landen aan het kopiëren geslagen zodat in onze regios de textielsector klappen krijgt. Toch moeten onze mensen volgens Beritos niet wanhopen, want wat in de genen zit is niet te kopiëren. Daardoor zal de textielnijverheid in ons land nooit verdwijnen, maar een andere weg inslaan met een betere toekomst.
Met zijn project wil de kunstenaar de mensen in de textielsector een hart onder de riem stoppen. Het werk Tribute To Flanders Textile begint zijn reis op 1 september in het textielmuseum Het Must te Ronse en zal daar twee maanden te bezichtigen zijn. Daarna begint het werk zijn reis verder langs bedrijven en scholen die met textiel te maken hebben. Telkens houdt de tentoonstelling halt voor een periode van twee maanden.
Wanneer iemand geïnteresseerd is het werk te kopen, kan dat en dit is dan ook het einde van de reis. Bij eventuele verkoop gaat een deel van het bedrag naar het Kinderkankerfonds Koester van het UZ te Gent. Het Must is ook deelnemer aan open Monumentendag in september. Openingsuren: Van 1 april tot 31 oktober: di-vrij: 9-12u en 13-17u van 1 november tot 31 maart: di-vrij: 9-12u en 13-16u za, zo en feestdagen: 10-12u en 14-16u gesloten op 25-26 december en op 1-2 januari
Beritos is geboren te Waregem op 28 december in het jaar 1954 als Gilbert Vangampelaere. Hij werkte een achttal jaren in een textielfabriek. De betekenis van zijn pseudoniem Beritos gaat terug naar zijn kinderjaren. Niemand gebruikte zijn echte naam, Gilbert, maar zei: Berrie of Berke (dit laatste was typerend voor de meisjes).Toen hij met vrienden op een dag cowboy en indiaantje speelden werd Beritos geboren. Zij speelden een stuk uit een van de vele Jommekes boeken en dit toneel speelde zich af ergens in Mexico. Aangezien Jommeke en zijn kornuiten bijna ieder woord eindigden met -os, zei iedereen toen Beri
tos. Gebeurtenissen uit kinderjaren mag je zo maar niet verwerpen of onderdrukken. Zolang er een kind schuilt in de mens, is hij goed bezig en zijn jaloersheid en prestatiedrang ver weg., aldus Gilbert.
Email: beritos@britos.be
http://www.vangampelaere.be/gilbert
|