xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Maarten Seynaeve, fractievoorzitter van Vlaams Belang in de gemeenteraad van Kortrijk, kondigt voor vrijdag 7 maart 2008 om 19.30 u. een protestactie aan rond de erkende moskee in de Nieuwstraat Desselgem. Het Vlaams Belang gaat hiervoor de regio uitgebreid sensibiliseren met 18.000 pamfletten. De Desselgemnaren kregen deze week al een pamflet van het Vlaams Belang in hun bus waarop te lezen staat 'Moskee nee bedankt'. Op het stadhuis is echter nog altijd geen aanvraag voor die aangekondigde actie binnen.
De aangekondigde actie mag als verboden beschouwd worden zolang de burgemeester niet is ingelicht, maar de agressie is blijkbaar de bedoeling van de partij. Het politiereglement is duidelijk. Voor een actie op openbaar domein moet er vooraf een aanvraag worden ingediend bij de burgemeester. Voorlopig kan er dus geen sprake zijn van deze protestactie of haatcampagne op straat. De burgemeester moet instaan voor de veiligheid op zijn grondgebied.
Het tijdstip van de aangekondigde actie roept om een confrontatie met de bezoekers van religieuze plechtigheid rond het vrijdaggebed. Coördinator Maarten Seynaeve bevestigt dat de partij zoveel mogelijk mensen uit de brede regio naar Desselgem wil krijgen. Belang-kopstuk Filip De Winter zou de campagne persoonlijk komen ondersteunen. Voordien om 18.30 u. is een persconferentie met Filip De Winter aangekondigd in café Gemeentehuis in Desselgem. Na de actie volgt nog een protestmeeting in zaal De Jager in Sint-Eloois-Vijve.
Opmerkelijk aan het pamflet is dat VB vier Waregemse vooraanstaande gemeenteraadsleden viseert. Je ziet er de gezichten op van burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) en de raadsleden Guy Van Den Eynde (Open VLD), Guy Adams (SP.A) en Freddy François (SP.A), afgebeeld bij een minaret. Het VB speelt graag selectief op de man, maar in de Waregemse gemeenteraad ondersteunden 31 van de 33 gemeenteraadsleden destijds het positieve advies voor de erkenning van de moskee.
De gerenoveerde moskee Assounah in Desselgem gehoort tot de eerste lichting islamitische gebedshuizen, die eind vorig jaar officieel werd erkend door Vlaams minister van Inburgering en Binnenlands Bestuur Marino Keulen. In een persmededeling van regio-voorzitter Francis Delbeke worden de gemoederen nog wat opgehitst en is sprake over de bouw van een minaret, waar niets van aan is of toch niet in de betekenis van een bouwwerk. Er wordt ook allusie gemaakt op onenigheid met de Islam-gemeenschap in Kortrijk, waar de Kortrijkse organisatoren wellicht liever strijd hadden gevoerd.
|