xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het stadsbestuur organiseerde vrijdagavond naar het voorbeeld van de Antwerpse volksvertegenwoordiger Dewinter van Vlaams Belang eveneens een persconferentie in verband met de aangekondigde grote protestactie van het VB tegen de erkende moskee in Desselgem. Die had plaats om 18 u. in De Gilde te Beveren-Leie een half uur dus vóór de aangekondigde persconferentie van Dewinter in café het Gemeentehuis in Desselgem. De persconferentie van het stadsbestuur gebeurde niet alleen op initiatief van de drie democratische fracties maar ook in aanwezigheid van een ruime delegatie van de gemeenteraad.
De drie democratische fracties uit de Waregemse gemeenteraad beklemtoonden net voor de betoging van het Vlaams Belang dat dit protest alleszins een a-typisch Waregems gebeuren was. Het druist ook in tegen de grote inspanningen van de hele maatschappij om harmonieus samen te leven aan de boorden van de Leie en de Gaverbeek. Burgemeester Kürt Vanryckeghem (CD&V) leidde de bijeenkomst in en was hierbij geflankeerd door de fractieleiders Guy Van den Eynde van VLD en Freddy François van SPa. Als stadsbestuur of gemeenteraad willen deze beklemtonen dat in Waregem harmonieus samenleven mogelijk is.
Vandaag maken we twee unicums mee, aldus de burgemeester. Deze manifestatie is Waregem onwaardig. Er werd naar mijn weten nog nooit zo een manifestatie op zon schaal aangekondigd. Er werden 18.000 pamfletten verdeeld en we hebben er geen zicht op welke impact dit zal hebben. Pamfletten in een stijl die zeker Waregem onwaardig zijn. Mensen afbeelden die democratisch verkozen zijn door de bevolking, dat zijn trucken van de jaren 50; 60 juist na de oorlog maar passen niet meer in 2008 (heeft het op pamflet met Guy Van den Eynde en François in omgeving moskee). Het tweede unicum is dat we hier met de drie grote democratische partijen vertegenwoordigd zijn en dat geeft wel een goed gevoel.
De burgemeester gaf ook toelichting omtrent het vrijgegeven parcours voor de VB-manifestanten. Het oorspronkelijk aangevraagd traject werd om veiligheidsredenen aangepast. Het parcours mocht starten in de Nieuwstraat aan café Het Gemeentehuis in het centrum van Desselgem en dit om 19.30 u. Langs de Nieuwstraat kon opgestapt tot aan de Leopold III laan op ongeveer een 70-tal meter vóór de moskee. Daar moet een lus gemaakt langs de Leopold III laan en de Kasteelstraat om dan opnieuw de Nieuwstraat links op te draaien terug naar het centrum, waar de manifestatie om 20 u. aan café Het Gemeentehuis terug wordt ontbonden. De politie was al meer dan drie weken fulltime bezig met deze zaak om zoveel mogelijk risicos uit te sluiten.
Verdraagzaamheid als basishouding
Schepen van integratie Jo Neirynck benadrukte dat Integratie inmiddels een volwaardige poot is in de beleidsnota. De stad Waregem blijft bouwen aan de harmonieuze samenleving waarvan we allemaal dromen. De bevolking wordt vertrouwd gemaakt met migrantenwerking en integratiebeleid. Er worden acties ondernomen om de autochtone en allochtone inwoners van Waregem dichter bij elkaar te brengen, met respect voor elkaars religieuze, historische en culturele achtergrond en gewoontes.
Verdraagzaam is een basishouding. De Waregemse gemeenschap streeft naar een samenleving waar er geen problemen zijn tussen verschillende culturen en levensbeschouwingen. Integendeel er gebeuren inspanningen om het samenleven te verrijken met allerlei initiatieven om elkaar beter te leren kennen, begrijpen en waarderen. Organisaties als het Islamitisch Offerfeest, het Aanbod Nederlands als tweede taal, ondersteuning van Attakwa en Doenja, de themamaand Liefde in Culturen, Wereldfeest, Zonneburcht als School zonder Racisme, actiemaand tegen Zinloos Geweld passen volledig in dit kader.
Verhaal van maatschappelijke relevantie
Volgens SPa-raadslid Freddy François, eerste Waregemse raadslid in rang, is de erkenning van de moskee in Desselgem een verhaal van maatschappelijke relevantie. De Desselgemse moskee start met hun erkenning een vernieuwingsproject en reikt ook de hand naar de autochtone bewoners van Desselgem en de rest van Waregem. Bij hun opening laatstleden was immers iedereen welkom. Voor veel Desselgemnaren verliep een eerste kennismaking met hun onbekende allochtone buren zeer positief.
Vanuit verschillende kanten in Desselgem wordt verwonderd gereageerd op de actie die het Vlaams Belang organiseert in de Nieuwstraat. De onlangs erkende Moskee waar de bijeenkomst om draait, is al jaren bijna onmerkbaar aanwezig in de Nieuwstraat en overlast heeft deze nooit veroorzaakt. In de Gemeenteraad schaarden 31 van de 33 raadsleden zich positief achter de erkenning van de moskee. Op voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen verleende de gemeenteraad met uitzondering van de twee raadsleden van Vlaams Belang positief advies aan de Vlaamse overheid voor de erkenning van de Moslimgemeenschap vzw Assounah in Desselgem. Daarmee is Waregem de eerste West-Vlaamse gemeenschap en in België één van de eerste acht die het licht op groen zet voor de officiële erkenning van een Moslimgemeenschap. Deze erkenning betekent ook dat de vzw Assounah straks kan genieten van subidies.
Aan het positieve advies koppelde de gemeenteraad toch enkele voorwaarden vast :
* De inspanningen die moskee Assounah vzw in het verleden leverde en tot op vandaag nog altijd doet voor het ontwikkelen en aanbieden van een vormings- en ontspanningsaanbod inclusief lessen Nederlands voor de geloofsgemeenschap.
* Het onderhouden van goede contacten met de buurtbewoners
* De participatie van de moskee tijdens de voorbereidingen van de organisatie van een tijdelijke slachtvloer voor het Islamitisch Offerfeest
* De medewerking die Assounah verleent aan diverse stadsdiensten voor de uitwerking van diverse projecten.
Open Moskee-werking
VLD-fractieleider Guy Van den Eynde gaf toelichting bij de erkenning van de Moskee door de Vlaamse overheid. Om erkend te worden, verwacht de Vlaamse overheid dat moskeeën een open constructieve houding aannemen tegenover de ruimere gemeenschap en betrokken zijn op die gemeenschap. Dat blijkt uit een viertal concrete elementen die ze moeten aangeven in hun aanvraagdossier.
- voor hun imams moeten ze het bewijs voorleggen dat die een inburgeringstraject gevolgd hebben.
- Ze moeten zich er toe verbinden extremistische en fundamentalistische personen, verenigingen en activiteiten te weren. De omzendbrief spreekt met namen van activiteiten die in strijd zijn met de grondwet en het verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden
- Moskeeën moeten aangeven hoe ze contact houden met het gemeentebestuur.
- Moskeeën mogen verder in hun dossier alle informatie toevoegen die aantoont dat ze ingeschakeld zijn in de lokale gemeenschap, zoals bijvoorbeeld informatie over de activiteiten die ze daarvoor organiseren. In hun dossier moeten ze ook aangeven hoeveel gelovigen ze bereiken. Dat is een belangrijke graadmeter voor erkenning maar, zoals de omzendbrief stelt, op zichzelf toch geen afdoend gegeven.
Een erkenning door de Vlaamse overheid levert moskeeën het voordeel op dat ze voor werkingskosten, grote herstellingen aan het gebouw en de huisvesting van imams een beroep kunnen doen op de overheid. De federale overheid staat op zijn beurt in voor de lonen van de imams van de erkende moskeeën. Tenslotte is het belangrijk te noteren dat de overheid alleen moskeeën kan erkennen die voorgedragen worden door het representatief orgaan van de betrokken eredienst, in dit geval dus de nieuwe Moslimexecutieve.
|