xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Sedert enkele jaren kunnen ook de verschillende partijen afzonderlijk worden betoelaagd voor hun fractiewerking. Elke fractie ontvangt een forfaitaire vergoeding van 250 per raadslid en per jaar als tussenkomst in de algemene kosten voor de werking van de fractie. Voor de fractieleider wordt in deze berekening het dubbel bedrag of 500 euro voorzien. Op het einde van elk jaar moet de fractie verantwoorden in een nota, met bewijsstukken, dat voor minstens het betoelaagde bedrag aan onkosten zijn gemaakt.
Het is voor de bezoeker van de gemeenteraad niet zo duidelijk wat onder die algemene kosten voor de werking van de fractie wordt verstaan. We nemen aan dat het gaat om kosten voor vorming zoals cursussen, abonnementen op tijdschriften, enz. Rekeningen voor gezamenlijk cafébezoek horen daar voor zover we weten niet bij. Elke fractie geeft ook zonder probleem meer uit aan fractiewerking dan het betoelaagde bedrag.
Fractie verantw. 2007 aantal raadsl. 2007 toelage 2007
CD&V 7.997,48 23 6.000
Open VLD 2.589,05 4 1.250
SP.a-Spirit 1.299,00 4 1.250
V B 1.175,96 2 750
Over het bedrag voor de fractiewerking kan worden gediscussieerd. In Kortrijk bijvoorbeeld, waar de bezoldigde mandatarissen (burgemeester en schepenen) beduidend meer verdienen dan in Waregem, wordt per raadslid maar de helft van dit bedrag in rekening gebracht. De gemeenteraadsleden hebben uiteraard nog andere kosten, maar deze zouden toch grotendeels moeten vergoed zijn door de maandelijkse presentiegelden of zitpenningen. Deze bedragen in Waregem 150 euro per gemeenteraadszitting en 75 euro voor een commissievergadering, voor zover deze intussen niet zijn aangepast. Als het gebruik nog van toepassing is dragen de gemeenteraadsleden nog zowat 10 % af om de partijwerking (bijeenkomsten, verkiezingen) te financieren.
Om het plaatje volledig te maken moeten we het ook hebben over de effectieve salarissen van de uitvoerende mandaten burgemeester en schepenen. Het aangepast salaris van burgemeester en schepenen is bepaald in het Gemeentedecreet van 15 juli 2005. De burgemeester en de schepenen genieten ten laste van de gemeente een wedde, inclusief vakantiegeld en eindejaarspremie. De Vlaamse Regering stelt die wedde vast, rekening houdend met het inwonersaantal van de gemeente.
De wedde van de burgemeester wordt uitgedrukt als een percentage van de vergoeding van de leden van het Vlaams Parlement (voordien was dat nog in verhouding met de wedde van de gemeentesecretaris). De wedde van de schepenen wordt vastgesteld op basis van de wedde van de burgemeester, nl. 75 % daarvan. Waregem behoort voor de wedden van burgemeester en schepenen tot de gemeenten van 35.001 tot 50.000 inwoners. Vorig jaar konden we met die informatie voorrekenen dat de burgemeester een brutoloon opstrijkt van 82.036 euro per jaar en voor een schepen is dat 49.446 euro. Ondertussen is daar al minstens één weddeaanpassing bijgekomen.
|