xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
In Beveren-Leie langs de Kortrijkseweg 346 heeft het Kringloopcentrum sedert 22 maart 2008 een heus warenhuis ingericht. De nieuwe kringloopwinkel vervangt de bekende Waregemse kringloopwinkel in het 'Kwaestraatje' in Waregem, die op 15 maart de deuren sloot. Door de steeds toenemende verkoop en hoeveelheid ingezamelde goederen, keek het kringloopcentrum uit naar een grotere locatie. Die is gevonden in de vroegere Opel-garage Knockaert langs de Kortrijkseweg nabij het Torentje in Beveren-Leie.
Op de nieuwe locatie beschikt vzw Kringloopcentrum over een nieuw ingerichte winkel van 1200 m² en een voldoende ruim magazijn. Hiermee zal de winkel meer dan twee maal zo groot zijn als de vorige Waregemse kringloopwinkel in het Kwaestraatje (Jules Stormestraat 131-20). De bijkomende ruimte is grotendeels gebruikt worden om de kledijafdeling uit te breiden tot 500 m². Je zal er het grootste aanbod degelijke tweedehandskledij van de regio vinden. Maar ook het aanbod van huisraad, curiosa
zal breder zijn.
De kringloopwinkel zamelt sinds dit jaar ook kledij in via huis-aan-huis ophaling (met zakken in de bus), en via kledijcontainers op openbare plaatsen. Deze bijkomende inzameling maakt het mogelijk om de kledijafdeling sterk uit te breiden. Met dit project wil vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen de tewerkstelling in de regio verder uitbouwen. De vzw is een erkende sociale werkplaats die niet alleen een milieutaak heeft, maar ook gemotiveerde werkzoekenden tijdelijk of blijvend aan een zinvolle baan helpt of opleiding geeft.
De missie van vzw Kringloopcentrum Zuid-West-vlaanderen is op een bedrijfseconomische
wijze activiteiten ontplooien om:
1. volwaardige en duurzame jobs te scheppen voor mensen die om persoonlijke redenen geen werk vinden of kunnen vinden; de organisatie streeft ernaar zoveel mogelijk mensen als werknemer in vast dienstverband bij de vzw aan te werven;
2. werk aan te bieden met sociaal of agogisch doel voor mensen die geen werknemer bij de vzw zijn, zoals bijvoorbeeld arbeidszorg, tewerkstelling door OCMWs, stage, alternatieve sanctie, time-out,
;
3. afval te voorkomen en bij te dragen tot een duurzame omgang met het milieu;
4. betaalbare goederen en diensten aan te bieden;
5. waar mogelijk op andere terreinen meerwaarde voor de gemeenschap te scheppen.
De vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen is in 1995 opgericht door een brede waaier van organisaties en instanties, actief rond afval en milieu, sociale tewerkstelling, en sociale dienstverlening. De mosterd kwam uit Nederland, waar in de jaren 80 de eerste kringloopcentra van starten gingen. Na de opening van de eerste winkels te Kortrijk en Menen in 1996, volgden winkels in Waregem (1997), verhuis naar een grote winkel in Kortrijk (1998), Kuurne (2003, een tijdelijke lokatie), Zwevegem, Avelgem en Wevelgem (2004).
Van bij het begin was er een structurele financiële steun van de afvalintercommunales IMOG en IVMO (nu MIROM) die zowel het milieuluik als de sociale doelstellingen belangrijk vonden. Een vzw, vereniging zonder winstoogmerk, bestaat uit leden, die samen de algemene vergadering vormen. De leden kunnen personen of organisaties zijn. Zij bepalen wat de vereniging als doel en als activiteiten heeft. Ze stellen ook een raad van bestuur aan, die het beleid uitstippelt en de werking van de vzw nader opvolgt.
Als onze gegevens uit 2006 van bij de viering van het 10-jarig bestaan nog geldig zijn, bestaat de Raad van Bestuur uit Noël Decuyperel, Rik Desmet (Kanaal 127), Erika Dheyne (Z-W-Vlaamse Natuur- en Milieukoepel), Katrien Dousy (OCMW Menen), Ivan Himpe (ACV Bouw en Industrie), Dorine Keirsbulck (OCMW Waregem), Luk Kemseke (OCMW Deerlijk), Chris Loosvelt (OCMW Wevelgem), Antoon Sansen (Leiedal), Jacques Soenens (IMOG), Joris Vandecasteele (Mirom Menen) en Christophe Vanhoutte (ABVV). In de algemene vergadering zetelen volgens dezelfde informatie ondermeer uit Waregem ook nog Luc Decavel, Mariete De Brauwer en Marianne Verbeke.
Het kringloopcentrum is een erkende sociale werkplaats voor 40 mensen. De Kringloopwinkel zorgt met een sterke bedrijfsorganisatie voor extra jobs bovenop het aantal erkende plaatsen, en voor goede loon- en arbeidsvoorwaarden. De Kringloopwinkel biedt ook arbeid op maat voor tijdelijke medewerkers. Via OCMWs en opleidingsprojecten kunnen mensen er terecht voor een werkervaring of stage. Er groeide samenwerking met een waaier van creatieve partnerorganisaties. Het bedrijf investeerde in de loop van de jaren sterk in het welzijn, en wil hierin voortrekker blijven. Zowel grote zaken (veiligheid, loon, sociale dienstverlening) als kleinere initiatieven (wekelijks stuk fruit, uitstappen, attenties,
) zijn belangrijk.
Een andere sociale doelstelling voor de oprichters was het voorzien in goedkope goederen. Op dit terrein wijzigde weinig: de prijzenpolitiek was en is erop gericht veel te verkopen tegen lage prijzen. Het is in de kringloopsector niet vanzelfsprekend, maar een sterk uitgebouwd kortingsysteem voor mensen met een laag inkomen (50.000 euro sociale korting in 2005) is en blijft voor Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen een essentiële peiler. De kringloopcentra zijn een van de weinige sectoren in de sociale economie, met een specifieke sectorwerking. De Koepel van Kringloopcentra ontwikkelde een netwerk van elektro-ateliers, hergebruikcentra, om voor een kwalitatief nazicht van toestellen garant te staan.
Praktisch: info & gratis afhaaldienst: 056 232 940. Kortrijkseweg 346, Beveren-Leie.
Open van maandag tot zaterdag van 9.30 tot 17.30 u. Gesloten op zondag
Inzameldienst: 056/232940 Tel./fax verkoop: 056/617367
http://www.dekringloopwinkel.be/
 
|