Volgens Het WWF zorgt ons consumptiedrang ervoor dat we vanaf morgen, 24 september, alle grondstoffen hebben opgebruikt die de aarde op één jaar tijd kan vernieuwen. Dat houdt in dat de vraag het aanbod met 40% overschrijdt, of anders gezegd de aarde bijna 1 jaar en 4 maanden nodig om te maken of te vernieuwen wat de mens al op één jaar consumeert', aldus het WWF. Dat gegeven is gebaseerd op cijfers van Global Footprint Network, een onderzoeksorganisatie die meet hoeveel natuurlijke grondstoffen we hebben en hoeveel we daarvan gebruiken. Als gevolg van die overconsumptie vermindert de voorraad grondstoffen, zoals bomen en vissen, terwijl de 'consumptieafval' waaronder CO2, blijft toenemen.
De planeet kan het volume CO2 niet volledig 'opnemen' waardoor het zich opstapelt in de atmosfeer en daardoor, voor zover het er niet de oorzaak er van is, de klimaatsverandering aanzienlijk versnelt.
Onze overconsumptie heeft nog meer, voor de mensheid levensbedreigende, gevolgen. Behalve 41.000 dieren diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn, is er het op termijn catastrofale feit dat elke minuut 36 voetbalterreinen of per jaar 13 miljoen hectare bos verdwijnen, dat bij 75 procent van alle vissoorten in de oceaan overbevist worden. Eén en ander maakt dat miljoenen mensen te kampen hebben met een tekort aan voedsel.
Door het focussen op het 'opwarmingsprobleem' en de oorzaak ervan, wordt het kernprobleem: de overconsumptie als gevolg van onze economisch systeem, dat een steeds grotere groei van productie en consumptie noodzaakt, weggemoffeld. Wij willen en kunnen niets doen om het uiteindelijk gevolg van de ongebreidelde groei te voorkomen. Wij kunnen en willen niet aanvaarden dat wij rechtsomkeer moeten maken, onze welvaart afbouwen om ons welzijn te beveiligen. Daarbij bedenkend dat dit laatste alleen al menselijkerwijs nodig zou moeten om de minderbedeelden op deze aarde ook een menswaardig leven te geven, maakt dit alles tot een onaanvaardbaar doembeeld voor onze egoïstische 'ik' dat ons allen in min of meerdere mate beheerst. Er is dus weinig hoop...
|