De grondwet bepaald dat het parlement de wetten maakt, de regering ze laat uitvoeren, en justitie oordeelt en sanctioneert indien ze overtreden worden. Maar gezien onze democratie in werkelijkheid een particratie is, wordt dit land in hoofdzaak bestuurd, enerzijds door de tentakels van de politieke meerderheidspartijen én de door hen aangestelde justitiefunctionarissen, en anderzijds door de nationale als internationale financiële en economische machten.
In een zogenaamde democratie, waar enkele partijbonzen beslissen, of, wanneer, en welke regering er ooit zal komen, en in een 'Rechtstaat' waar een één of andere hooggeplaatste magistraat beslist, of, wanneer, en in welke mate bepaalde wetten en reglementeringen uitgevoerd en gesanctioneerd zullen worden, is het niet verwonderlijk dat politiediensten, als deel van de uitvoerende macht, zich dagelijks de onwettige macht toe-eigenen om bvb te beslissen, of, wanneer en in welke mate men overtredingen al dan niet vaststelt. Bij het niet vaststellen van een waargenomen overtreding, beslist de politieambtenaar dus dat de overtreder niet zal worden vervolgden stelt hij zich in de plaats van de gerechtelijke macht, en gaat bijgevolg zijn bevoegdheid te buiten.
Dat ook de Gerechtelijke Macht niet vies is om zichzelf wetgevende allures aan te meten, bewijst het Brussel parket dat in samenspraak met de lokale politie heeft besloten om bestuurders in de zones met een 30km/h-snelheidsbeperking pas vanaf 57 Km/h daadwerkelijk te beboeten.
Tussendoor beslist men om, de bedrijfswereld en particulieren die het kunnen betalen, te overladen met subsidies, als ze hun daken maar ontsieren met milieuonvriendelijke zonnecellen om milieuvriendelijk elektriciteit te produceren, en de winstderving dat dit betekent voor de monopolie-energieleveranciers, door de reguliere consument te laten betalen.
De banken bedelven hun klanten terug met 'lucratieve' en 'winstrijke' zogenaamde veilige beleggingen, en 'belonen' hun CEO's met meta-lonen en dito bonussen, de lonen moeten matigen, en werklozenvergoedingen in tijd beperken. Hoe wij onze 330 miljard collectieve schuld gaan terugbetalen, de pensioenen gaan betalen de huur- en woningmarkt terug betaalbaar maken, enz., dat zien wij dan wel...als er een regering is...
Wordt dit land écht een bananen-koninkrijk?