Wie niet dient, dient tot niets!
Annenmaurice1964, een blog dat tot denken aanzet!
Foto
Inhoud blog
  • Lieve katjes zoeken een liefhebbend hart!
  • De kalief en zijn valk
  • Hebben wij ze alle vijf?
  • Hebben wij ze alle vijf?
  • Brief aan de diakens tijdens het jaar van de priesters!
  • De tijd van de diakens
  • Ik ben niet op de rommelmarkt gekocht
  • Rivierwater te koop
  • De wereld veranderen door mijzelf te veranderen
  • Religieuze haat
  • De vergeetachtigheid van de liefde
  • Sta op en kom ervoor uit wie je bent!
  • Hoe maak je van je kind een crimineel?!
  • Kauw je eigen fruit!
  • Liturgische gewaden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Enkele interessante links betreffende diaconie & genealogie e.a.
  • SeniorenNet.be
  • Diaconie op kerknet
  • Christelijk opinieblad Tertio
  • Thomas
  • Pastonet
  • Bezinningscentrum Oude Abdij Drongen
  • Databank links genealogie
  • Vind uit waar je naamgenoten zich bevinden
  • Genealogie in België
  • Officiële site van het Vaticaan
    Zoeken met Google


    Wie niet dient, dient tot niets
    Een diaken senior over diaconie en o.a. stambomen
    13-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over christenen op vier wielen

    Over christenen op vier wielen

    Het christenworden kent drie fasen. Tenzij wij in de eerste fase blijven hangen…

    Gewoonlijk beginnen als “consumenten christenen”. Sommige spreken over deze christenen als “christenen op vier wielen”: de vier wielen van de kinderwagen waarmee zij naar de kerk gebracht worden voor het doopsel. De vier wielen van de auto ter gelegenheid van de eerste communie. De vier wielen van de prachtig versierde “old timer” voor het kerkelijk huwelijk. En de vier wielen van de lijkwagen!

    Indien de apostelen “christenen op vier wielen” waren geweest, dan zou men sedert het jaar 33 niet meer over Jezus hebben gesproken en zouden wij, de dappersten onder de Galliërs, Galliërs gebleven zijn die bang waren dat de hemel op ons hoofd zou vallen; onze priesters zouden een soort driïeden zijn die maretakken zouden verzamelen om te proberen te ontsnappen aan de woede van de goden.

    In de catechese kan men de kinderen een tekst laten van buiten leren, gemakkelijk te onthouden en die recht naar de kern van het geloof gaat: “ Christen zijn bestaat er niet alleen te weten dat God bestaat, maar te weten dat ik voor God besta.” Er bestaan niet veel mensen die niet weten dat God bestaat. Maar dat ik, klein korreltje zand tussen miljarden andere, besta voor God, dat is echt ongelooflijk. Kinderen begrijpen zeer goed deze uitspraak: Op de vraag: “Voor wie besta je?”, krijg je onmiddellijk het antwoord: “Voor mijn mama.”

    - “Wat wil dat zeggen?

    - “Dat zij van mij houdt… Dat zij met mij inzit.”

    God kent mij bij mijn voornaam. Hij roept mij bij mijn voornaam. Niet te geloven, maar toch waar! Dat betekent nu juist leerling van Jezus zijn.

    En daarna moeten wij apostelen (apostelen betekent ‘getuige’) worden. Dat goede nieuws moeten wij verspreiden.

    Waarom is het zo belangrijk tegelijkertijd leerling van Jezus te zijn en apostel van Jezus? Paul Ricoeur, christelijke filosoof, overleden in de lente van 2005, zegde dat de bloemen in een vaas op tafel in geen enkel opzicht verschillen met de bloemen die nog in de tuin staan. Uitgezonderd één, zeer groot verschil: zij zijn bezig te sterven.

    Hedentendage spreekt men veel over christelijke waarden. Maar indien die van hun wortel, hun bron, zijn afgesneden, hoelang zullen zij het volhouden?

    Heer, help ons opdat alle “christelijke consumenten” uw leerlingen en apostelen worden, zodanig dat uw evangelie deze generatie tot bloei brengt.

    13-06-2008 om 08:44 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De "L" van "leerling-chauffeur"

    Parabeltje van een plattelandsdiaken

    “L” van “leerling-chauffeur”

    Zolang je je rijbewijs niet hebt verworven moet je in ons land, als je wil auto rijden, achteraan op je auto een duidelijk teken dragen: een witte L op blauwe achtergrond. Dat teken maakt aan iedereen bekend dat je nog maar leerling-chauffeur bent. Meestal is het zo, dat als je zo’n teken tijdens het verkeer op een auto bemerkt, dat je een beetje bang maakt, want deze ‘beginnelingen’ zijn nog bezig met hun leerschool, en dat vraagt voorzichtigheid en een beetje geduld vanwege de andere chauffeurs.

    Ik denk soms dat wij in het leven van elke dag ook zo’n grote ‘L’ op onze rug zouden moeten dragen:

    - als je tien jaar bent, zou dat willen zeggen: “Opgepast!” Ik ben een leerling-van-het-leven…”;

    - als je twintig jaar bent, zou dat willen zeggen: “Inderdaad, ik bega stommiteiten: wat betekent dat ik nog veel te leren heb…”;

    - als je veertig jaar bent: “Blijf vriendelijk voor mij, want ik weet nog altijd niet alles…”;

    - als je zestig jaar bent: “Men leert nog elke dag bij wat het leven betekent, en de wijsheid verwerft men slechts geleidelijk…”;

    - als je tachtig jaar bent: “Niets blijkt voor altijd verworven: zie maar de levenslidtekens die ik heb opgelopen, want ik heb niet altijd goed geleefd!”

    En bij mezelf zeg ik dat ik bij mijn begrafenis zal vragen om op mijn lijkwagen een grote ‘L’ aan te brengen, om iedereen duidelijk te maken: “Ik ga nu weg terwijl ik nog altijd een beginneling ben, om nu al de rest te leren…”

    Heer geef dat wij het geduld en de verdraagzaamheid die wij van anderen ten opzichte van onszelf verwachten, vandaag voor anderen beoefenen!

    Diaken Maurice Temmerman

    08-06-2008 om 15:06 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op vier wielen

    Over christenen op vier wielen

    Het christendom verloopt over drie fasen. Tenzij wij in de eerste fase blijven hangen…

    Gewoonlijk beginnen wij met de eerste fase, als “consumenten christenen”. Sommige spreken over deze christenen als “christenen op vier wielen”: de vier wielen van de kinderwagen waarmee zij naar de kerk gebracht worden voor het doopsel. De vier wielen van de auto ter gelegenheid van de eerste communie. De vier wielen van de prachtig versierde “old timer” voor het kerkelijk huwelijk. En de vier wielen van de lijkwagen! Indien de apostelen “christenen op vier wielen” waren geweest, dan zou men sedert het jaar 33 niet meer over Jezus gesproken hebben en zouden wij, de dappersten onder de Galliërs, Galliërs gebleven zijn die bang waren dat de hemel op ons hoofd zou vallen; druïden zouden een soort priesters zijn die maretakken zouden verzamelen om te proberen te ontsnappen aan de woede van de goden.

    In de catechese kan men de kinderen een formule laten van buiten leren, gemakkelijk te onthouden en die recht naar de kern van het geloof gaat: “ Christen zijn bestaat er niet alleen te weten dat God bestaat, maar te weten dat ik voor God besta.” Er bestaan niet veel mensen die niet weten dat God bestaat. Maar dat ik, klein korreltje zand tussen miljarden andere, besta voor God, dat is echt ongelooflijk. Kinderen begrijpen zeer goed deze uitspraak: Op de vraag: “Voor wie besta je?”, krijg je onmiddellijk het antwoord: “Voor mijn mama.”

    - “Wat wil dat zeggen?

    - “Dat zij van mij houdt… Dat zij met mij inzit.”

    God kent mij bij mijn voornaam. Hij roept mij bij mijn voornaam. Niet te geloven, maar toch waar! Dat betekent nu juist leerling van Jezus zijn.

    En daarna moeten wij apostelen (apostelen betekent ‘getuige’) worden. Dat goede nieuws moeten wij verspreiden. Waarom is het zo belangrijk tegelijkertijd leerling van Jezus te zijn en apostel van Jezus? Paul Ricoeur, christelijke filosoof, overleden in de lente van 2005, zegde dat de bloemen in een vaas op tafel in geen enkel opzicht verschillen met degenen die nog in de tuin staan. Uitgezonderd één, zeer groot verschil: zij zijn bezig te sterven. Hedentendage spreekt men veel over christelijke waarden. Maar indien die van hun wortel, hun bron, zijn afgesneden, hoelang zullen zij het volhouden?

    Heer, help ons opdat alle “christelijke consumenten” uw leerlingen en apostelen worden, zodanig dat uw evangelie deze generatie tot bloei brengt.

    Diaken Maurice Temmerman

    07-06-2008 om 16:32 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.God is onze beeldhouwer

    God is onze schrijnwerker – beeldhouwer!

    Welke bedoeling had God toen hij het heelal schiep? Het was voor hem geen speeltje, geen tijdverdrijf en zeker niet een manier om zich te laten gelden. Hij wil(de) zijn leven mee-delen, zijn volheid van liefde! Hij wil(de) vrije zonen en dochters die hem liefde om liefde geven. Daarom stuurt de Vader zijn Zoon, God uit God, Licht uit Licht. De Zoon wordt de stielman die gedurende dertig jaar druk in de weer is om uit te zeggen hoe zijn Vader zich inspant opdat wij zijn kinderen zouden worden.

    Hij kende de kwaliteiten van het hout. Er stonden bomen op de heuvels van zijn omgeving: eiken, esdoornen, cypressen, …. Deze bomen leverden goed hout voor de verschillende behoeften van de schrijnwerker. Een schrijnwerker is er goed van op de hoogte dat hij geen groen hout mag bewerken, zeker niet alvorens alle vocht is uitgezweet. Het groene hout moet bewaard worden tot dat het gedroogd is. Pas dan kan hij het bewerken zonder het risico te lopen dat het achteraf gaat vervormen. Hout bewerken eist geduld en een zekere sympathie voor het hout. Een schrijnwerker kent het hout zoals een vriend zijn vriend kent, zoals een echtgenoot zijn echtgenote kent. Hij kent de mogelijkheden van het hout, de knopen, de zwakke plekken en de verschillende kwaliteiten naargelang de soort. Het hout is levend materiaal dat enige verwantschap (gelijkenis) vertoont met het menselijk lichaam, een zekere levensduur, een beperkte weerstand, een eigen soepelheid en hardheid, een eigen waardigheid en schoonheid. Men zegt van het hout dat het aders heeft. Als men groen hout kapt, weent of bloedt het hout.

    Ik koester de gedachte dat God ons als een goede schrijnwerker uitkiest, bewerkt, ons met precisie ineenvoegt, om er een werk van te maken dat ons ver te boven gaat.

    Beschikken wij over voldoende inschikkelijkheid en geduld om hem toe te laten zijn werk aan ons tot een goed einde te brengen?

    Een oude diaken hield er aan te vertellen over een gebed dat hem geweldig had ontroerd. Tijdens zijn ziekenbezoek kwam hij regelmatig bij een hoogbejaarde dame. Op zekere dag vertelde deze totaal afhankelijke vrouw hem het volgende: “Mijnheer de diaken, U weet waarschijnlijk niet wat tot God zeg? Ik zeg hem het volgende: U zijt een goede metser, neem dan de steen die ik ben, kap hem naar behoren en plaats hem naar je goeddunken.”

    Het komt er op aan zich door de goddelijk Bouwer te laten kappen, zich te laten beitelen, opdat wij de goede plaats zouden innemen in de Kerk die hij sedert twintig eeuwen aan het bouwen is op zijn apostelen…

    Misschien ken je de volgende parabel: van zodra een kind uit het huis van zijn ouders kon ontsnappen, ging het bij hun buur: een kunstenaar beeldhouwer. Het bracht in het atelier van zijn vriend uren achtereen door, zonder een woord te zeggen. Het was gefascineerd door het marmer, de beitels, de geuren, het ritme, de nauwkeurige en delicate handelingen, de oogopslag van de kunstenaar…Op zekere dag had de kunstenaar eindelijk zijn kunstwerk af. Er bleef geen grote vormeloze blok marmer over, maar een schitterend werk, echter dan in de natuur. En het kind, in verrukking voor dat wonder kunstwerk, vroeg aan zijn vriend: “Hoe wist je dat er een paard verborgen zat in het marmer?”

    De Heer, onze schrijnwerker-beeldhouwer, weet heel goed wat welke schat verborgen zit onder onze buitenste korst

    05-06-2008 om 09:42 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pralinekes...

    Interview met Omer Heusdens over “pralinekes… om het zoet gevoel van de parochie over te brengen”

    Miskom ligt met haar 600 inwoners midden in het Hageland. Het is één van de kleinste parochies in de federatie Bekkevoort. Tussen de bloesems tref ik er Omer Heusdens over zijn diaconaal werk. Het unieke van zijn werk ligt in de eenvoud en in de volgehouden aandacht voor elke parochiaan. Zo volhardt hij bijvoorbeeld in het huis-aan-huis aanbellen voor Broederlijk Delen en nodigt hij speciaal de 75stig jarigen van de parochie uit. Niets speciaals, of toch wel?

    Dag Omer, dit is waarschijnlijk één van de kleinste parochies van het vicariaat?

    Ja, dit is een kleine parochie. We hebben zo’n 600 inwoners. Met nog een kleine kern van oorspronkelijke bewoners en meer en meer inwijkelingen. Veel jonge gezinnen komen hier wonen omdat Miskom rustig is en midden de natuur ligt. We grenzen aan het Begijnenbos. Zij zijn dikwijls weinig geïntegreerd in het leven in hier maar we proberen hen wel bij de parochie te betrekken.

    Dat lijkt me niet evident. Hoe slagen jullie erin om als kerkgemeenschap hier iets te betekenen voor alle inwoners van Miskom?

    Dat is inderdaad niet evident. Ook omdat we hier geen school hebben. Maar we proberen hen wel te betrekken bij de parochie. We hechten bijvoorbeeld veel belang aan de lichtmisviering. Dat gebeurt in samenwerking met KVLV. We proberen daar echt een kindergebeuren van te maken samen met de jonge ouders. Normaal gezien worden enkel de pas gedoopte kinderen uitgenodigd maar wij nodigen alle kinderen tot 12 jaar uit. We doen daar ook een speciaal briefje bij voor de ouders en grootouders bij. Ook zij zijn welkom en met de grootouders hebben we ergens nog een stukje band. We hebben ieder jaar toch een honderd, honderd twintig mensen in de kerk. Achteraf is er warme chocomelk of fruitsap voor de kinderen en is er rozijnenbrood.

    Sedert een paar jaar bellen we ook de nieuwe parochianen op. We vragen of ze eventjes tijd hebben en of we eens mogen langskomen. We geven dan een boekje af met de uren van de misvieringen en de openingstijden van het parochiesecretariaat en we vragen of ze geïnteresseerd zijn in een abonnement voor het parochieblad. We gaan ook altijd rond voor Broederlijk Delen bij hen. De wijk met nieuwe huizen en jonge gezinnen is één van de beste straten die er zijn, daar word je in geen enkel huis wandelen gestuurd. Dat is enorm. Ze zeggen dan: “het instituut kerk zegt me niets maar ik sta wel open voor de noden en ik vind het positief dat jullie langskomen want het komt er maar niet van om een storting te doen.”

    Dat lijkt me nogal tijdsintensief?

    Ja, dat is het ook. Maar als je ze niet persoonlijk opzoekt, kom je die jonge ouders niet tegen. Ofwel haal je dan je schouders op, ofwel probeer je ze op te zoeken. We proberen parochie te zijn voor de mensen die hier wonen. Vroeger had je allemaal verschillende en specifieke gebedenboekjes had: voor de jonge landbouwer, de jonge boerendochter, de getrouwde boerendochter, de jonge moeder,…. Ieder had zijn specifiek boekje met speciale gebeden. Dat waren soms maar gebedjes van drie of vier regels maar heel de kerngedachte zat erin. Zo een betrokkenheid proberen we vandaag ook te bereiken door in te spelen op wat er leeft hier in Miskom.

    Zo hebben we sinds een paar jaar een mis voor duivenmelkers omdat er hier veel duivenmelkers wonen. We hadden een beeld gekregen van één van de parochianen van Catharina Labouré. Dat is de patrones van de duivenmelkers. Wat hebben we onmiddellijk gedaan? De weekmis die het kortst bij haar feestdag valt, opgedragen aan de duivenmelkers. Dan krijg je in die mis 10 of 11 duivenmelkers die zondags praktisch nooit naar de mis komen.

    Inspelen op de noden die er zijn?

    Ja, we proberen zo ook op tweede kerstdag alle mensen bijeen te brengen die 75 geworden zijn, samen met hun echtgenoot of echtgenote. Tegelijkertijd nodigen we de +65-jarigen uit die alleenstaand zijn. Dat is een echt feest voor de mensen die 75 geworden zijn maar tegelijkertijd zien ze die 65-jarigen. We willen die verbondenheid wat laten voelen, zeker met kerst: “Je wordt niet alleen gelaten”. De meeste mensen gaan naar familie maar er zijn er ook die alleen zitten. Het zou mooi zijn, mochten we dat op kerstavond zelf kunnen doen maar we kunnen dat niet vragen aan onze vrijwilligers die zich al een heel jaar inzetten.

    Of de eerste zondag van oktober bijvoorbeeld. Ik had in het parochieblad gelezen dat de echtgescheidenen een oproep deden om ergens gehoor te krijgen. We besteden daar nu aandacht aan in de liturgie en we geven dan iets kleins: dit jaar pralinekes … om het zoet gevoel van de parochie over te brengen.

    Jullie hebben een grote openheid naar alle mensen die hier wonen. Is het niet moeilijk om vanuit ‘de parochie’ te komen? Parochie is niet zo populair…

    Het komt erop aan om dat beeld wat bij te stellen. De media spelen daar een grote rol in. Had je 10 pedofielen waarvan een priester, dan stond die priester op de voorpagina en over de 9 andere werd gezwegen. Maar dat is ook ergens logisch. Vroeger waren we een grote groep en nu zijn we een minderheid. Minderheden zijn kwetsbaar en mensen geven gemakkelijk kritiek op hen, dat is de gemakkelijkste weg. We willen ons met de parochie kenbaar maken: we laten ons zien, we zijn niet wereldvreemd en we komen met goede bedoelingen.

    Jullie willen een tegengewicht bieden aan de media?

    Ja, en die media komen ook altijd aan bod op de parochieploeg. Ik lees veel en hou alle krantenknipsels bij die over de kerk gaan. Al die krantenknipsels passeren daar: positief of negatief. Als ze negatief zijn dan is er voor ons werk aan de winkel. Als ze positief zijn dan is de boodschap: “mee uitdragen, die boodschap, hé”. We praten dan over de standpunten die de Paus inneemt bijvoorbeeld en we proberen die wat te kaderen. Soms hoor je harde standpunten over de Kerk of over het geloof. We proberen altijd het gesprek aan te gaan, we proberen uit te leggen hoe het eigenlijk in elkaar zit en vragen dan opnieuw naar hun mening. Als parochie moet je mee zijn. Vooral ook omdat veel mensen ons afschilderen als wereldvreemd.

    Maar jij wil aantonen dat een parochie veel goede kanten heeft?

    Ja, want per slot van rekening zou veel van wat er is, er niet geweest zijn als de parochie er niet mee begonnen was.

    Klinkt allemaal positief maar…

    We weten dat we blijven bestaan dankzij de goodwill van de federatie. De liturgie in de federatie is hier één grote puzzel waar de federatiepastoor mee bezig is. Als er iemand wegvalt, moet hij herbeginnen. We zijn in die zin kwetsbaar.

    We beseffen ook dat niet iedereen enthousiast is over die Kerk maar ik geloof dat het religieuze niet zal verdwijnen. Onlangs was er hier iemand overleden. Hij was bij de gepensioneerdenbond en daar hebben ze de gewoonte om hun vergadering altijd met een eucharistieviering te beginnen om 14u. Die man ging altijd tegen 14u30 zodat hij zeker niet op die mis moest zijn. Nu is hij overleden en wat die dochter hier aangebracht heeft van paternosters, medaillekes en gebedenboeken,… Zo’n mensen beleven niet het grote kerkgebeuren maar inwendig zit daar veel in. Ze voelen zich niet altijd thuis in die grote kerk maar die directe lijn is er wel.

    Een directe lijn met God?

    Inderdaad. Ons leven is zo klein. Waarom zou ik me zorgen maken over geld of over mijn tuin. Het leven is veel meer dan eten en drinken. Als ik soms in de zomer aan onze vijver zit, dan zie ik dikwijls libellen. Ze kunnen uren rondzwermen vooraleer ze eventjes gaan zitten… Hoe meer je hebt, hoe wantrouwiger je wordt. Je hebt schrik dat ze je komen bestelen en wat doe je? Je maakt van je huis een burcht waar niemand binnen mag. Je krijgt schrik van iedereen die komt aanbellen en de laatste stap is een wapen kopen. En morgen kom ik daar ocharme aanbellen voor het parochieblad… Nu is mijn haar wat korter maar vroeger was het langer. Ze zouden onmiddellijk denken “een onguur type” en het zou erop zitten. Wie is dan het gelukkigste: de rijke industrieel? Of hij die niets heeft maar buitenkomt en daar kan genieten van een bonte specht? Dan ga je terug naar de essentie en kan je genieten van het scheppingsverhaal.

    Een parochie moet mensen naar die essentie brengen? Naar de kern van de zaak?

    Ja, een parochie moet doen zoals Jezus en goed doen voor de mensen. Maar wanneer kan ze dat? Als je zelf zo bent. Dus laat mij nu de mooiste theorieën aanbrengen, maar als de mensen zien dat dat niet strookt met hoe ik zelf leef… Wat je verkondigt, daar moet je achterstaan. Als je dat niet doet, is dat bij mij schijn.

    Geen woorden zonder daden?

    Inderdaad.

    Bedankt Omer.

    Evelien Deketele, (overgenomen uit de de diaconale nieuwsbrief van Mechelen-Brussel. Waarvoor dank!)

    Miskom, 18 april 2008

    04-06-2008 om 09:15 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het recept

    Parabeltje van een plattelandsdiaken

    Jezus zal je straffen!

    Een dief had zich een toegang geforceerd tot een huis waarvan hij zeker wist dat de bewoners afwezig waren. Zonder moeilijkheden komt hij in de woonkamer terecht. Hij weet dat de brandkoffer achter een schilderij verscholen zit. Hij installeert zijn snijbrander om de zware deur van de koffer uit te snijden en haakt de schilderij van de muur. Plots hoort hij een stem: “Jezus gaat je straffen.” Hij springt recht van het verschieten. Hij was er nochtans, zeker en vast, van overtuigd dat er niemand thuis was! Met zijn zaklantaarn tast hij heel de living af en ontdekt dat de stem van een papegaai komt. Gerustgesteld gaat hij opnieuw aan het werk! Maar de papegaai herhaalt zijn dreigement: “Jezus gaat je straffen!” Geïrriteerd schreeuwt hij de papegaai toe dat hij moet zwijgen en legt zijn anorak over de kooi van de vogel, er van overtuigd dat de papegaai nu wel zijn bek zal houden. Maar de papegaai herhaalt voor de derde keer zijn verwittiging: “Jezus zal je straffen!” Waarna de dief, een beetje filosoof zijnde, het spel van de papegaai meespeelt:

    - “In de catechese hebben wij geleerd, toen ik klein was, dat Jezus niet straft.”

    - “Jezus zal je straffen!”

    En, terwijl de dief bezig is in stilte de eerste deur van de geldkoffer met zijn koevoet te forceren, hoort hij een vreemd geluid achter de deur van de living, het geluid van een regelmatig krabben…Daarna het geluid van een deurklink die men kordaat omlaag duwt. De deur gaat open op een kier. En de papegaai zegt: “Jezus, dat is onze pit-bull!”

    Tegenwoordig hoor ik regelmatig beweren dat wij moeten vermijden aan kinderen te leren dat God een “straffende God” is. Het is beter dat wij volgende uitdrukkingen uit onze gesprekken verbannen: “Jezuke zal je straffen” of ook “Wat heb ik God misdaan?”, “Hij (Zij) verdient het toch niet van ziek te worden…” of “Als zij hun kind niet laten dopen, zal er hen een ongeluk overkomen.”

    Ik hoorde ooit de uitspraak (de auteur heb ik vergeten) over aids: “God vergeeft altijd. De mens soms. De natuur vergeeft nooit.”

    Het is waar dat de grootste ongelukken de kwalijke gevolgen zijn van slechte keuzen door de mens die de natuur niet respecteert, van de mens die niet vertrouwt in de gebruiksaanwijzing die God ons geeft. Als wij met lucifers spelen in de nabijheid van vaten brandstof, lopen wij het risico dat de een of andere dag de boel in brand vliegt.

    “De natuur vergeeft nooit.” De mens vergeeft soms, maar God laat niets over zich heen gaan, maar Hij vergeeft altijd de berouwvolle zondaar. Hij is ter zelfder tijd de Waarheid en de Barmhartigheid.

    Diaken Maurice Temmerman

    04-06-2008 om 09:10 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zonde van onwetendheid

    Parabeltje van een plattelandsdiaken

    De zonde van onwetendheid

    Een kluizenaar in Libanon was heel verzonken in zijn meditatie in een spleet van een grot. Toen hij zijn ogen opende ontdekte hij een onverwachte bezoeker rechtover hem gezeten. Het was de abt van een welbekend klooster.

    - “Wat zoekt U?”, vroeg de oude kluizenaar.

    De abt deed hem het verhaal van een ongeluksgeschiedenis. Hij had het meegemaakt dat zijn abdij wereldberoemd was, zelfs in de Westerse wereld. De cellen puilden uit van jonge kandidaten en, in zijn kerk, weerklonk het gezang van monniken. Maar toen kwamen de moeilijke tijden voor zijn klooster. De mensen kwamen niet meer talrijk opdagen om er hun geest te voeden, de toevloed van kandidaten was opgedroogd, en in de kerk heerste de desolate stilte. Er bleef nog een handvol monniken over die hun dagelijkse taken zonder geestdrift vervulden. Hun hart was bezwaard. En daarover wou de abt nu de kluizenaar raad vragen:

    - “Ligt de oorzaak bij een zonde die iemand onder ons kan hebben begaan en ons klooster tot een jammerlijke situatie heeft herleid?”

    - “Ja”, zegde de kluizenaar, “een zonde van onwetendheid.”

    - “Wat wil u daarmee zeggen?”

    - Iemand onder jullie is de Messias, maar de Messias heeft zich vermomd en jullie weten er blijkbaar niets van!”

    Dit gezegd zijnde sloot de kluizenaar opnieuw de ogen en hernam zijn meditatie.

    Op de moeilijke terugweg naar zijn abdij ging het hart van de abt geweldig te keer bij de gedachte dat de Messias terug op aarde was en dat die Messias zich juist in hun eigen abdij ophield. Hoe kon het dat hij de Messias niet had herkend? En wie kon het wel zijn? Was het broeder kok? Of broeder koster? Op pater prior? Nee, niet die!: die had helaas te veel fouten! Maar de kluizenaar had toch gezegd dat hij vermomd was. Zouden deze fouten niet een van zijn beste vermommingen zijn die hij kon aannemen? Maar denk er eens aan! Elk van de broeders in de abdij hadden hun gebreken… en een van hen moest de Messias zijn!

    Terug in de abdij riep de abt alle monniken bij een en vertelde hun wat hij had ontdekt. Zij bekeken elkaar met ongeloof. De Messias, hier, in onze abdij? Dat in niet te geloven! Maar er wordt verondersteld dat hij hier aanwezig is onder vermomming. Wel, dan, misschien.. . En als het nu dinges was of dingen? Of die andere daar? Of…er was een zekerheid: indien de Messias onder hen leefde onder een of andere vermomming, dan konden zij hem onmogelijk ontdekken. Daarom besloten zij elkaar te behandelen met eerbied en waardering.

    - “Wij weten nooit, zegden zij bij zichzelf, wanneer wij met hem in contact komen: misschien is het wel degene met wie ik nu praat?”

    Het resultaat van dit alles wat dat de abdij blijdschap begon uit te stralen. Het duurde niet lang of tientallen kandidaten vroegen toelating om binnen te treden in de orde en opnieuw klonken de heilige en vrouw gezangen van de monniken in de kerk. Alle monniken straalden de Geest van Liefde uit.

    Moge de Heer ons bewaren van de zonde van onwetendheid.

    Diaken Maurice Temmermman

    03-06-2008 om 15:50 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het schandaal van de honger!!!

    Maandag, 14 april 2008 terug >

    ‘DRAMATISCHE PRIJSSTIJGINGEN ZIJN EEN RAMP VOOR DE DERDE WERELD’

    Bron: Caritas

    BRUSSEL (KerkNet/KathPress/RadVat) – Franz Küberl, de voorzitter van Caritas Oostenrijk, is verontwaardigd door de voortdurende prijsstijgingen van voedsel, terwijl er anderzijds wereldwijd zoveel honger bestaat. Küberl wijst de rijke landen op hun plicht de armsten in de ontwikkelingslanden, die zelf geen geld hebben om voedsel te kopen, bij te staan. Volgens schattingen van de Verenigde Naties stegen de voedselprijzen in vergelijking met midden 2007 met de helft. Rijst werd zelfs 75% duurder. Ook voor maïs, soja en graan stegen de prijzen aanzienlijk. Een van de belangrijkste redenen voor die spectaculaire prijsstijgingen is de stijgende vraag door
    biobrandstoffen. Ook op de G7-top van afgelopen weekend luidde de Wereldbank daarover de alarmklok. De sterke prijsstijgingen is een van de onderliggende redenen van geweld, betogingen en plunderingen in vele arme landen. Het Wereldvoedselprogramma maakte pas bekend dat minstens 316 miljoen euro nodig is om haar voedselhulp voort te kunnen zetten.

    (Kerknet)

    14-04-2008 om 18:36 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De emir en de waterval
    De emir en de waterval!

    Parabeltje van een plattelandsdiaken

    De emir en de waterval

    Een emir was met vakantie in Nice. Hij had veel oliedollars bij zich die hij wenste te beleggen in Zwitserland.

    Hij vraagt zijn chauffeur hem daar heen te brengen. Zij kiezen de Alpen over te steken langs een schilderachtige weg. Het is trouwens de eerste keer dat deze emir in Frankrijk verblijft. Hij is verrukt door de schoonheid van het landschap. In Arabië kent hij alleen maar de woestijn en boorplatforms. Die boren niet alleen naar olie, maar ook naar drinkbaar water, diep onder de grond. Bij het nemen van een bocht zien zij plots voor zich een waterval. De emir, die nog nooit zo een feeëriek schouwspel heeft meegemaakt, doet de auto dadelijk stil houden. Hij staat zonder ophouden de waterval te bewonderen. De chauffeur blijft ook een tijdje kijken, maar wordt het vlug moe. Na lang wachten, waagt hij het van te roepen: “Wat doet U? Het is tijd om te vertrekken. Komt U niet?”

    De emir door de waterval als betoverd antwoordt zonder de waterval uit het oog te verliezen: “Ik wacht tot het ophoudt.”

    Heer,

    Maak van mij een waterval.

    Heer U bent de Bron van Levend Water.

    Maar U bent juist gekomen opdat U niet alleen zou zijn om bron te zijn.

    Op de Calvarieberg hebt U in ons Uw water laten stromen, opdat wij door ons aan anderen te geven, Uw bron altijd aanwezig zou zijn.

    Want, Heer, vele mensen sterven van dorst!

    Zij die dorsten naar liefde en zij die dorsten naar vrede.

    Maar ook zij die dorsten naar macht en degenen die dorsten naar bezit!

    Zonder te spreken van degenen die dorsten naar leven omdat zij heel gewoon dorst hebben!

    Voor degenen die dorste hebben naar liefde en vrede, laat uit mijn hart uw liefde en vrede stromen!

    Voor degenen die dorsten naar macht en bezit, laat uit mijn handen de dienstbaarheid en het schenken stromen!

    Er voor degenen die alleen maar dorst hebben, laat uit mij uw Aanwezigheid van Leven stromen!

    Heer, maak mij open voor Uw Bron, opdat ik leven geve als een waterval en niet spaarzaam druppel na druppel! (naar Pierre Pythoud)

    Diaken Maurice Temmerman

    14-04-2008 om 14:52 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weg geweest!
    Vandaag beginnen wij er aan!
    Opnieuw in de bres!
    Opnieuw op de baricaden!

    14-04-2008 om 11:31 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Sociale brief' Oosterijkse kerken

    ‘SOCIALE BRIEF’ OOSTENRIJKSE KERKEN

    BRUSSEL (KerkNet/Bisdom Wenen) – De ‘Sociale brief’ van de christelijke kerkgemeenschappen in Oostenrijk is sinds deze week ook in het Engels beschikbaar. “Met deze sociale verklaring leveren de Oostenrijkse kerken een bijdrage tot een sociaal Europa en wereldwijde gerechtigheid”, zei bisschop Herwig Sturm, voorzitter van de Oostenrijkse Raad van Kerken, tijdens de persconferentie van 26 februari waar de brief werd voorgesteld. Volgens de bisschop nemen de christelijke kerken van Oostenrijk in deze brief een standpunt in over enkele actuele, sociale uitdagingen. “Wegens de grote vraag uit het buitenland, besloten wij tot een Engelse vertaling die ook bij internationale ontmoetingen als uitgangspunt voor debat kan gebruikt worden.” De brief is beschikbaar op www.sozialwort.at.

    (Kerknet)

    03-03-2008 om 14:23 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoge prijzen bedreigen voedselhulp

    HOGE PRIJZEN BEDREIGEN VOEDSELHULP

    BRUSSEL (KerkNet/Caritas/EPD/Cathnews) – “De sterk gestegen prijzen voor levensmiddelen brengen hulpprojecten van Caritas Internationaal in Afrika, Azië en Latijns-Amerika in gevaar. Kosten voor voedselbedeling in scholen, het verstrekken van levensmiddelen in vluchtelingenkampen en bijkomende voeding voor aidspatiënten zijn vaak niet langer betaalbaar.” Die alarmkreet slaan verschillende nationale Caritassecties, onder meer Caritas Duitsland. Caritas Duitsland wijst met een beschuldigende vinger naar het succes van biobrandstoffen, die de voedselprijzen in de derde wereld in de hoogte jagen. Voor voedsel en de biobrandstof worden dezelfde basisproducten gebruikt. “Maar sinds 2000 stegen de prijzen door de boom van de biobrandstof met 90 procent”, stelt de Duitse Caritashulpverlener Oliver Müller. Volgens Jack de Groot, voorzitter van Caritas Australië, dreigt het VN-wereldvoedselprogramma ermee haar voedselhulp terug te schroeven. Voor kleinere organisaties komt de voedselverstrekking daardoor in het gedrang. “De stijging van de voedselprijzen doen de kosten miljoenen dollars oplopen”, zegt De Groot. Toch kan de evolutie volgens de Duitse Caritasmedewerker Oliver Müller ook voordelen hebben: “Stijgende prijzen zorgen misschien ervoor dat de markt in de derde wereld niet langer door landbouwproducten uit de Verenigde Staten en Europa overspoeld wordt. Voor de verstrekking van voedselhulp is men steeds sterker aangewezen op producten van de plaatselijke markt. Misschien kunnen plaatselijke landbouwers daarvan profiteren.”

    (Kerknet)

    03-03-2008 om 14:18 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Derde encycliek

    DERDE ENCYCLIEK PAUS BENEDICTUS XVI

    Bron: Kerknet

    BRUSSEL (KerkNet) – In Vaticaanse kringen wordt bevestigd dat Benedictus XVI in maart zijn derde encycliek publiceert. De datum is nog niet gekend, maar in de Italiaanse pers wordt 19 maart als publicatiedatum naar voren geschoven, de veertigste verjaardag van de sociale encycliek ‘Populorum progressio’. Inhoudelijk ligt de nieuwe encycliek in het verlengde van ‘Populorum progressio’ (van Paulus VI) en ‘Centesimus annus’ (van Joannes-Paulus II), maar er zijn opvallende verschillen. De wapenwedloop en de Koude Oorlog, evenals de spanningen tussen Oost en Westen hebben hun beste tijd gehad, terwijl de nieuwe encycliek niet voorbij kan aan de globalisering. Tegen de achtergrond van de klimaatverandering en de CO2-uitstoot is een ander onvermijdelijk thema het milieu, al ontkennen Vaticaanse verantwoordelijken dat het een ‘groene encycliek’ wordt. De encycliek is nog anderszins uitzonderlijk: Joannes-Paulus II werkte tot kort vóór zijn dood aan een sociale encycliek. Passages daarvan zullen in de nieuwe encycliek, die in nauw overleg met de Vaticaanse dicasteries tot stand kwam, worden gebruikt. De nieuwe pausbrief doorbreekt het drieluik over geloof, liefde en hoop. De derde encycliek in deze cyclus, over het geloof, wordt wellicht in 2009 gepubliceerd.

    (Kerknet)

    25-02-2008 om 17:48 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op vijf kinderen in Europa is arm

    EEN OP VIJF KINDEREN IN EUROPA IS ARM

    BRUSSEL (KerkNet) – Eén op vijf kinderen in de Europese Unie leeft in armoede, in totaal een verbluffende 19 miljoen kinderen. Dat blijkt uit het pas gepubliceerde rapport over sociale zekerheid van de Europese Commissie. Van betrokken kinderen leeft 23% in eenoudergezinnen en 27% in grote gezinnen. Van één kind op tien in de armoede blijken beide ouders werkloos. Ook kinderen van ouders jonger dan dertig lopen een groter risico in armoede op te groeien. Het cijfer 19 miljoen krijgt natuurlijk een grote echo in de Europese pers, maar volgens Annalisa Mazzella van Caritas Europa liggen de cijfers in het verlengde van de ervaringen tot nog. “Wij publiceerden al drie rapporten over armoede in Europa. In 2004 wezen we al nadrukkelijk op de sterk de band tussen gezin en armoede. Wij wezen toen ook al op de armoede in eenoudergezinnen, in het bijzonder bij vrouwen. Ook in ons informatieverslag aan de permanente vertegenwoordiging van Slovenië bij de Europese Unie (huidig EU-voorzitter) in 2007 vestigden wij de aandacht op kinderarmoede. Wij onderkennen dus de problemen en plannen gerichte initiatieven op basis van duidelijk cijfermateriaal en gerichte doelstellingen.”
    Caritas Europa vraagt dat de EU werk maakt van de strijd tegen kinderarmoede, in het bijzonder via een grotere steun aan de gezinnen. “Wij vragen een gezinsvriendelijk beleid. Wij roepen de EU-lidstaten ook op tot maatregelen om gezin en werk beter met elkaar te verzoenen. De lidstaten kunnen ook hun eraringen hieromtrent uitwisselen. Wij vragen ook dat armoede niet enkel in economisch perspectief benaderd wordt, en willen in dat verband ook meer aandacht voor sociale en culturele uitsluiting. We vragen meer financiële steun voor de gezinnen. Vele kinderen stoppen te vroeg met hun studies en komen onvoorbereid terecht op de arbeidsmarkt, louter om hun gezin te helpen onderhouden. Voor kinderen van migranten stelt zich bijkomend het taalprobleem. Caritas Europa is ervan overtuigd dat kinderarmoede deel uitmaakt van de armoede binnen gezinnen. Kinderen lopen een groter risico op armoede, als zij moeten opgroeien in een eenoudergezin of wanneer hun ouders werkloos zijn.

    (Kerknet)

    25-02-2008 om 17:42 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naastenliefde en God
    NAASTENLIEFDE BRENGT ONS DICHTER BIJ ANDEREN EN GOD’

    Bron: Kerknet

    VATICAAN (Kerknet/SIR/VIS) – “Naastenliefde brengt ons dichter bij de anderen en bij God, en zij kan een middel worden tot echte bekering en verzoening met Hem en met onze naasten.” Dat schrijft Benedictus XVI in zijn boodschap naar aanleiding van de vasten. “Telkens wanneer wij onze goederen delen met onze naasten ervaren wij de volheid van het leven, die wordt voortgebracht door de liefde. Wij ontvangen die terug als een zegen in de vorm van vrede, innerlijk geluk en vreugde. Wanneer christenen zichzelf vrijwillig wegschenken, dan getuigen zij dat niet de materiële rijkdom de levenswetten bepaalt, maar de liefde. De waarde van de naastenliefde wordt bepaald door de liefde die de verschillende vormen van liefdadigheid inspireert, overeenkomstig de middelen en de toestand waarin men zich bevindt.” En de paus besluit zijn vastenboodschap: “De vasten nodigt ons uit om geestelijk getraind te worden, deels door de praktijk van de naastenliefde, om in liefde te groeien en Christus in de armen te herkennen.”

    (Kerknet)

    29-01-2008 om 17:55 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samenleving met twee snelheden

    RUSSISCH-ORTHODOXE PATRIARCH WAARSCHUWT VOOR SAMENLEVING MET TWEE SNELHEDEN

    BRUSSEL (KerkNet/OrthodoxNews/Interfax) – De Russisch-orthodoxe patriarch Alexei II spreekt zijn bezorgdheid uit over de groeiende kloof tussen arm en rijk en roept op tot een hervorming van de Russische economie. Volgens de aartsbisschop dreigt de huidige stagnatie van de economie negatieve gevolgen te hebben voor de maatschappelijke en politieke stabiliteit in Rusland. Tegelijk wijst hij op de groeiende kloof tussen arm en rijk, onder meer omdat de winst van de export van natuurlijke rijkdommen onvoldoende terugvloeit naar de hele bevolking. “De voorbije vijftien jaar bleef de kloof tussen arm en rijk groeien, terwijl de middenklasse wegens verscheidene redenen onvoldoende opleiding genoot. Een samenleving met zo’n basis kan niet voor lange tijd stabiel blijven.” De Russisch-orthodoxe patriarch roept zowel politieke leiders als het zakenleven op hun verantwoordelijkheid te nemen. “Liefdadigheid volstaat niet om de armoede het hoofd te bieden”, zegt hij nog.

    (Kerknet)

    17-01-2008 om 16:39 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    DERDE WERELD MOET HET STELLEN MET EEN FATA MORGANA’

    Bron: KerkNet

    BRUSSEL (KerkNet) – De toezegging van de Belgische overheid om werk te maken van de zogeheten millenniumdoelstellingen blijkt een lege doos. Als het erop aan komt haar beloften waar te maken, ontbreekt het aan politieke wil. Dat beweert de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11. “De paarse regering van lopende zaken talmde niet bij het schrappen van middelen voor ontwikkelingssamenwerking. Ze besliste eind oktober al tijdens haar begrotingscontrole 40 miljoen euro aan middelen van het budget ontwikkelingssamenwerking te gebruiken om een put bij het departement Financiën te dichten. In 2003 haalde de Belgische ontwikkelingssamenwerking – zonder schuldkwijtschelding – 0,38%. In 2006 strandde ze – zonder schuldkwijtschelding – op 0,38%. In 2007 verwacht 11.11.11 een vergelijkbaar cijfer”, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging is ook niet verbaasd dat de Belgische ontwikkelingsuitgaven in 2007 een fikse duik maakten en vraagt daarom een extra inspanning in 2008. “Hoe langer het aan politieke wil ontbreekt, hoe steiler de weg naar 0,7% in 2010.”
    Volgens Bart Bode van Broederlijk Delen is zijn organisatie behoorlijk geschrokken door de cijfers over de Belgische uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking in 2007: “De twee opeenvolgende regeringen-Verhofstadt voorspelden een serieuze groei. Wij zegden vroeger al dat de federale cijfers voor ontwikkelingssamenwerking ernstig opgesmukt zijn, onder meer omdat de eenmalige schuldkwijtscheldingen daarin werden opgenomen. Bovendien wordt het budget ernstig vervuild door het opnemen van cijfers die hier niet thuishoren, zoals de uitgaven voor de opvang van migranten en vluchtelingen. Er moet eindelijk werk gemaakt worden van de millenniumdoelstellingen. De strijd tegen de klimaatverandering en de armoede vereist geld. Er worden wel engagementen uitgesproken en plannen aangekondigd, maar daarvoor moet ook daadwerkelijk geld vrijgemaakt worden. Dat is een kwestie van politieke wil.” Bode erkent dat de Vlaamse overheid beter lijkt te presteren, maar hier zijn de uitgaven verspreid over de verschillende departementen: “Dat is interessant, maar tegelijk ook een beetje gevaarlijk. Zo krijgt men moeilijk een duidelijk overzicht en kan er ook moeilijk een coherent beleid gevoerd worden.”

    (Kerknet)

    < januari 2008 >
    z m d w d v z
    1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31

    Met bovenstaande kalender kan u Kerknet nieuwsberichten per aangeklikte dag consulteren.

    17-01-2008 om 16:36 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Humaan asielbeleid

    CHRISTELIJKE ORGANISATIES VRAGEN HUMAAN EUROPEES ASIELBELEID

    Bron: Persdienst Europese Commissie

    BRUSSEL (KerkNet) – Caritas Europa, de Comece, de Commissie voor Migranten in Europa en de Conferentie van Europese Kerken spreken in een gemeenschappelijke brief aan de voorzitters van de Europese instellingen hun bezorgdheid uit over het voorstel voor gemeenschappelijke EU-normen en procedures voor de terugkeer van illegalen. “Wij hebben geen enkel bezwaar tegen een gemeenschappelijk Europees beleid”, zegt Annalisa Mazzella van Caritas Europa. Volgens de hulporganisatie is het een goede zaak dat er eenvormigheid komt in de regels en procedures en dat de Europese Unie daarbij minimumstandaarden voorschrijft. Tegelijk dringt Caritas aan op een verbetering van het voorstel. “Wij maken ons vooral zorgen over het feit dat in het ontwerp de mogelijkheid wordt gelaten om asielzoekers tot achttien maanden op te sluiten alvorens zij het land worden uitgezet. Dat is voor christelijke organisaties onaanvaardbaar. Dit mag nooit vastgelegd worden in een Europese wet.” In de gemeenschappelijke brief wordt onder meer gewezen op de kosten van lange detenties en het feit dat deze “onnodig en onmenselijk” zijn, terwijl zij op geen enkele manier bijdragen tot een meer doeltreffende uitzetting. Mazzella noemt het verbod om na uitzetting binnen een periode van vijf jaar terug te keren naar een van de 27 EU-lidstaten “absurd” en “manifest strijdig met de Vluchtelingenconventie van de Verenigde Naties”. “Daarin wordt gegarandeerd dat men niet mag teruggestuurd worden, als men vervolging riskeert of daardoor in gevaar gebracht wordt. Er wordt bovendien geen rekening mee gehouden dat de situatie in een land tijdens een periode van vijf jaar ingrijpend kan veranderen.”

    (Kerknet)

    17-01-2008 om 16:32 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er ligt niet alleen een blindedarm in het bed, maar een volledige mens

    KARDINAAL LEHMANN UIT KRITIEK OP GEZONDHEIDSSYSTEEM

    Kardinaal Lehmann

    Kardinaal Lehmann Bron: KerkNet

    BRUSSEL (KerkNet/DBC) – Kardinaal Lehmann, de voorzitter van de Duitse bisschoppen, heeft kritiek op het Duitse gezondheidssysteem. De kardinaal waarschuwt voor de trend om een behandeling te beperken tot het medisch noodzakelijke. “Er ligt niet enkel een blindedarm in bed, maar een volledige mens”, aldus Lehmann gevat. De kardinaal stelt vast dat de Duitse overheid in haar gezondheidsbeleid voortdurend van strategie verandert en ook markteconomische motieven daarin in toenemende mate een rol spelen. Daardoor wordt een echt gezondheidsbeleid met een visie op de lange termijn haast onmogelijk. Volgens de Duitse kerkleider moet in ziekenhuizen altijd tijd blijven voor een gesprek.

    (Kerknet)

    14-01-2008 om 20:10 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sociale leer van de Kerk

    NEDERLANDSE VERTALING ‘SOCIALE CATECHISMUS’ IS BELANGRIJK HULPMIDDEL VOOR LEKEN

    Bron: Kerknet

    BRUSSEL (KerkNet) – “Met de publicatie van dit compendium beoogde de Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede een systematische en volledige voorstelling – weliswaar in de vorm van een overzicht – van de sociale leer van de Kerk. Lekengelovigen, christelijke gemeenschappen en alle mensen van goede wil beschikken hiermee over een uitstekend hulpmiddel om situaties objectief te analyseren en te verhelderen in het licht van het evangelie.” Aan het woord is professor Patrick De Pooter van het Internationaal Kanunnik Triestinstituut in Gent, aanleiding is de voorstelling van de Nederlandse vertaling van het ‘Compendium van de sociale leer van de Kerk’. “De sociale leer van de Kerk stelt de mens in staat de hedendaagse realiteit te interpreteren en te zoeken naar gepaste wegen voor actie tot bevordering van een integraal en sociaal humanisme. En die realiteit omvat zowel het gezin, de menselijke arbeid en het economische leven, maar evenzeer de politiek, de internationale gemeenschap, het bevorderen van de vrede alsook de bescherming van het milieu.” De Poortere is ervan overtuigd dat de Nederlandse vertaling een belangrijke bijdrage zal leveren tot de bevordering van het engagement van de lekengelovigen en verenigingen bij de uitbouw van een ‘beschaving van liefde’.
    ‘Compendium van de sociale leer van de Kerk’, Licap, Brussel, 2008, 350 blz., 20 euro, ISBN 978 90 6858 782 1.

    (Kerknet)

    14-01-2008 om 20:04 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)

    Foto

    WELKOM OP DEZE BLOG OVER DIACONIE & GENEALOGIE! TEMMERMANNEN EN JAVO HETEN U VAN HARTE WELKOM! WIJ HOPEN DAT U ER IETS AAN HEEFT!!!
    Archief per week
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/08-06/09 2009
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005

    Foto

    Gastenboek
  • Oscar en Oma Rozenrood
  • Hallo
  • fijne avond
  • Groetjes
  • Groetjes uit Koekelare

    Twijfel vooral niet om een berichtje achter te laten in ons gastenboek. Opbouwende kritiek is ook steeds welkom!


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Startpagina !

    Nieuws VRT NWS
  • Straten veranderen in rivieren na hevige regenval op Italiaanse eiland Sicilië
  • "Herman was een pionier en een sterfotograaf": Humo-fotograaf Herman Selleslags (86) is overleden
  • Lokale partijen doorbreken het cordon, Vlaams Belang in coalitie in Ranst: "We delen visie over hoe de gemeente bestuurd moet worden"
  • 12 asielzoekers die door Italië naar Albanië waren gebracht, zijn na beslissing van rechter aangekomen in Italië
  • Veel volk op afscheid acteur en comedian Brik Van Dyck in Antwerpen
  • Klachten bij Raad Voor Verkiezingsbetwistingen over stembusgang in Hasselt en Geraardsbergen
  • Belgische onderzoeksschip Belgica ligt al maanden in de haven van Zeebrugge door conflict met uitbater
  • Reeks Palestijnse vlaggen wappert tijdlang op dak van stationsgebouw Brussel-Centraal
  • Oesterbanken waren vroeger ook in de Noordzee een 'hotspot', tot de Engelsen ze in 1870 wegvisten
  • Zwembad Temse ontruimd wegens petroleumgeur


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!