DIT IS MIJN KEUKEN : KORT EN BONDIG SNEL EN EENVOUDIG
29-01-2012
speculaas mousse
ingrediënten : 10 speculaaskoekjes - 2 eieren - 1 eetlepel suiker - 250 gram mascarpone kaas - een paar druppels amandelessence bereiding : maal de koekjes fijn , klop het eiwit tot sneeuw , doe de eierdooiers en de suiker in een kom en klop op tot een schuimige lichtgekleurde massa , voeg de mascarpone en een paar druppels amandelessence bij dit mengsel en klop los , voeg de speculaas toe , spatel voorzichtig het eiwit erdoor schep in glaasjes of kommetjes , laat opstijven in de koelkast
ingrediënten : 4 struisvogelbiefstukjes - 1/2 liter bruine fond (bouillon) - 3 eetlepels honing - 1/2 kop frambozenazijn - boter - peper en zout bereiding: smelt boter in de braadpan , bak hierin de biefstukjes , peper en zout op doen , haal uit de pan en houd warm , voeg aan de braadjus de bruine fond de honing en de azijn toe , roer goed en laat inkoken tot de gewenste dikte , dien op met de saus , lekker met boontjes met spek , gestoofd witloof of spruitjes
ingrediënten : 2 korteletten - 1 dl room - 3 eetlepels piekels - 1 dl water - gehakte peterselie - half rundsblokje bereiding : bak de korteletten in boter , neem ze uit de pan als ze klaar zijn , blus het aanbaksel met wat water , roer het aanbaksel goed los met een garde , voeg de piekels rundsblokje en room toe en laat 3 à 4 minuten inkoken , serveer de saus over de korteletten werk af met wat peterselie
ingrediënten : 1 dl melk - 1 soeplepel kristalsuiker - 1 ei - 1 klontje boter - bruine suiker - oud brood of ronde beschuiten bereiding : in een diep bord ei + suiker + melk goed kloppen , leg het brood of de ronde beschuiten in het mengsel niet te lang , laat de boter smelten in de pan , vuur niet te hard zetten , bak het brood of de beschuiten langs beide kanten , leg op een bord en bestrooi met bruine suiker
ingrediënten : 2 steaks biefstuk - 1 klontje boter - 1 dl light room - 1 dl water - 1/2 rundsblokje - 1 koffielepel ketchup - 1 koffielepel tomatenpuree - 1/2 bakje champignons 125 gram - 1 geutje cognac - peper en zout - 1/2 rode paprika fijngesneden - 1/2 ui fijn gesneden - 1 teentje look fijngesneden - peterselie of bieslook bereiding : neem een braadpan en smelt een klontje boter goudbruin , bak de steaks 4 minuten langs beide kanten , als je de steaks omdraait om langs de tweede kant te bakken voeg dan de champignons , ajuin , look en paprika toe en laat een beetje stoven , blus met een geutje cognac en een beetje water + half rundsblokje , tomatenpuree en ketchup doe er de room bij werk af met bieslook
ingrediënten : 2 varkenshammetjes - 1 wortel - 1 ui - takje selder + stukje prei - 1takje thym + laurierblad - 30 gram boter - 30 gram bloem - 1 liter kookvocht van de hammetjes - 1 eetlepel mosterd - 1 eetlepel graanmosterd - 1 dl room - 1/2 citroen (sap) - peper en zout bereiding : maak de groenten schoon en snij ze grof , doe ze samen met de hammetjes in de pan voeg ook laurier en thym peper en zout toe overgiet met koud water , breng aan de kook verminder het vuur en laat zachtjes 2 uur garen , neem het vlees uit de pan en laat wat afkoelen , zeef het kookvocht , maak een blonde roux van boter bloem en het gezeefde kookvocht tot een gladde saus , laat even doorkoken en werk af met de mosterd , room en citroensap eventueel nog wat peper en zout , ontvel de hammetjes en snij het overtollige vet weg , laat terug opwarmen in het kookvocht leg dan op een bord en overgiet met de mosterdsaus , dien op met frietjes
ingrediënten : 4 visfilets - 100 gram boter - 50 gram bloem - 2 eetlepels mosterd - 1/2 liter water + visbouillonblokje -zout en peper bereiding : het visbouillonblokje al roerend oplossen in 1/2 liter warm water , voor de mosterdsaus 50 gram boter smelten bloem toevoegen en mengen met een klopper visbouillon beetje bij beetje toevoegen dan de mosterd ondermengen , de visfilets droogdeppen kruiden met peper en zout , in een tefalpan 50 gram boter verhitten en de visfilets een paar minuten bakken langs iedere kant opdienen met aardappelpuree TIP : bak de vis op hoog vuur na een paar minuten de pan schudden als de vis verschuift in de pan heeft de vis een mooi korstje en kan men de vis omdraaien , deze saus past ook bij gekookte of gepocheerde vis
ingrediënten : 24 grote champignons - 1 potje kruidenkaas (boursin) - 1 eetlepel gehakte peterselie - 2 eetlepels spekblokjes - 1 klontje boter bereiding : haal de steel van de champignons ,meng de boursin met een klont zachte boter in de cutter samen met het spek en de peterselie , vul de champignons met het mengsel , zet in een vuurvaste schaal , zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden , verdeel in schaaltjes en werk af met wat bieslook kan als hapje of voorgerecht
ingrediënten : 1 fijngesneden ui - 50 gram spekblokjes - 1 dl room - 5 dl water - 1 bouillonblokje - 1 eetlepel boter - 3 eetlepels mosterd (zacht) bereiding : de spekblokjes in een weinig boter bakken uit de kookpot halen en apart houden , voeg wat boter bij en stoof de ui 5 minuten voeg water , bouillonblokje en mosterd toe en roer om , breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten koken roer voor het opdienen de room door de soep
ingrediënten : 50 gram boter - 75 gram bloem - 1/4 liter melk - 50 gram geraspte parmesan - 50 gram gemalen emmental - 70 gram tomatenpuree - 2 sneden italiaanse ham - 1 ei - paneermeel - 1 koffielepel oregano - 1 koffielepel basilicum - nootmuskaat - paprikapoeder - cayennepeper - peper en zout bereiding : smelt de boter in de pan , roer bloem onder en laat even bakken , meng er de tomatenpuree onder leng al roerend aan met de melk tot een hele dikke saus , eierdooier erbij doen (eiwit apart houden) haal van het vuur en laat er de kaas in smelten de kruiden bijdoen , snij de ham zeer fijn en meng door de saus , laat wat afkoelen en maak er balletjes van als voorgerecht 3 cm diameter als hapje 2 cm , klop het eiwit los doe paneermeel in een ander bord , haal de balletjes eerst door het eiwit daarna door het paneermeel , koel wegzetten tot de volgende dag ,laat de balletjes 2 tot 3 minuten bakken in frituurvet op 180 graden tot ze goudbruin zijn
ingrediënten : 600 gram diepvrieserwten - 1 ui fijngesneden - 7 dl water - 1 kippeblokje - peper en zout - 1 klontje boter - gebakken broodkorstjes bereiding : smelt de boter en stoof de ui voeg de erwten toe even laten stoven , giet water + kipblokje erbij , laat 30 minuten zachtjes koken mix de soep en breng op smaak met peper en zout , dien op met de gebakken broodkorstjes of gebakken spekblokjes
ingrëdienten : 1ui fijn gesneden - 250 gram champignons fijn gesneden - 150 gram boursin (potje kruidenkaas) 2 liter water + 3 kippeblokjes - 1 klontje boter bereiding : stoof de ui + de champignons in een klontje boter , voeg de bouillon toe en laat zachtjes 30 minuten koken , neem van het vuur en doe er de kaas bij , heeft u liever een gebonden soep maak dan een roux van boter en bloem en leng aan met de soep , afwerken met peterselie of bieslook
ingrediënten : 1 prei - 1ui - 2 aardappelen - 2 bosjes kervel (of een potje diepvries kervel ) 1 klontje boter - 2 liter water - 3 kippeblokjes bereiding : snij de groenten in stukken en stoof in de boter , snij de kervel zeer fijn , bewaar wat kervel om af te werken , doe de kervel bij de groenten en bevochtig met de bouillon , laat 30 minuten koken en mix , eventueel een lepeltje room in elk bord bestrooi met wat kervel
ingrediënten : 1 kg courgettes min of meer - 1 ui - 1 liter kippebouillon van 2 blokjes - 80 gram mascarpone - 2 eetlepels groene pesto - 1 eetlepel boter - peper en zout bereiding : snij de courgettes in blokjes niet schillen , hak de ui in grove stukken , verhit de boter voeg de ui bij en laat even stoven dan courgetteblokjes erbij goed doorroeren bouillon erbij , dek af en 20 minuten laten koken , voeg de mascarpone toe en mix de soep , leng indien nodig aan met een beetje water , voeg al roerend de pesto toe en laat nog even doorwarmen , de pesto zorgt voor een apart en pittig accent in combinatie met de courgette
ingrediënten : 250 gram gedroogde spliterwten (half pakje) - 2 uien - 1 prei - 1 wortel - klontje boter - 2 liter water + 4 rundsblokjes - 1 doosje spekblokjes bereiding : uien laten fruiten in de boter , prei , wortel en gedroogde erwten bijdoen 2 liter water +rundsblokjes en een groot uur laten koken ondertussen de spekblokjes bakken in een beetje boter , soep mixen en de spekblokjes toevoegen , indien te dik water bijdoen , het is niet nodig de spliterwten te wassen of te spoelen of te weken lekker met gebakken broodkorstjes
ingrediënten : 3 dikke sneden breydelspek - 1 eetlepel mosterd - 1 eetlepel vloeibare honing bereiding : grill of bak het spek op hoge temperatuur tot het een mooi bruin kleurtje heeft , meng de mosterd met de honing in een potje , snij het spek in reepjes en presenteer dit op tapasschaaltjes met prikkertjes , dippen met de saus
ingrediënten : 200 gram gerookte zalm in sneetjes - 200 gram philadelphia natuur - 6 sneetjes geroosterd brood - kleine partjes citroen - takje dille bereiding : bestrijk de sneetjes zalm met kaas en rol ze in de breedte op , wikkel in huishoudfolie en leg ze 20 minuten in de diepvries , snij driehoekjes van het brood , snij de bevroren zalm in schijfjes van ongeveer 1 cm , beleg de driehoekjes brood met 1 of 2 zalmrolletjes en garneer met een takje dille en een klein partje citroen
ingrediënten : 1 blik gecondenseerde melk - 20 gram vanillesuiker - 200ml alcohol - 350 gram kristalsuiker - 8 à 10 eieren afhankelijk van de grootte bereiding : doe de eigelen in een kom en voeg er de suiker bij , klop lang genoeg op tot een witte schuimige massa , voeg de alcohol en de gecondenseerde melk al mixend toe ( anders verbrandt de alcohol de eiers ) giet in een bokaal met deksel , zet minstens 1 week in de koelkast
ingrediënten: 1 1/2 liter sangria rood - 25 cl triple orange (likeur) - 10 cl cassis bereiding: sangria , cassis en triple orange mengen in een grote kom fruit naar believen bijdoen en klaar
bereiding : alles in een grote bokaal doen die kan afgedekt worden ,koel en donker wegzetten , 3 maanden laten trekken (af en toe eens omroeren ) door een kaasdoek gieten en flessen vullen
om op te dienen: in een speciaal glaasje verwarmen en een laagje licht gezoete opgeklopte room toevoegen
Ik ben Carine
Ik ben een vrouw en woon in Deinze (belgië) en mijn beroep is huisvrouw.
Ik ben geboren op 09/07/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: eenvoudige gerechten bereiden - fietsen.