Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VINAS DEL VERO COLLECCION LOS SASOS 2005 - CABERNET SAUVIGNON

     

    VINAS DEL VERO COLLECCION
    LOS SASOS 2005 - CABERNET SAUVIGNON


    Door De klimaatproblematiek is niet meer te ontkennen. De opwarming van de aarde veroorzaakt veranderingen die ook de wijnsector treffen. Meer zon en warmte doen het suikergehalte in de druif stijgen. Tegelijk neemt de zuurtegraad af, waardoor wijnmakers almaar vroeger gaan oogsten. Door onder meer de stijgende alcoholvolumes worden wijnen zoeter en verandert de stijl. Meer nog, beweert Pancho Campo, de oprichter van de Spaanse Wine Academy: het druivenareaal zal wijzigen, hittebestendige rassen zullen oprukken naar het noorden.


    Campo, die ook master of wine is, de hoogste titel in het wijncircuit, organiseerde in 2006 een eerste wereldcongres in Barcelona en bracht daarmee als expert in de business het onderwerp onder de aandacht. Wijnbedrijven in Spanje bleven niet onberoerd voor het probleem. Vanaf het begin focust Viñas del Vero in Somontano op een duurzame ontwikkeling, gebaseerd op kwaliteit met respect voor de natuur. Het bedrijf levert ecologisch vriendelijke producten af, die tegelijk garant staan voor de hoogste kwaliteit en diversiteit.

    Iedere stap in het wijnproces wordt met hetzelfde oog voor detail opgevolgd door de wijnmaker Pedro Aibar, die een ruime kennis combineert met veel ervaring. Zijn betrokkenheid bij elk moment in de business ligt aan de basis van het succesverhaal. Als belangrijkste producent heeft Viñas del Vero ook bijgedragen tot de ontwikkeling van een van Spanjes meest smaakmakende wijngebieden: Somontano, gelegen in de provincie Huesca.

    Viñas del Vero brengt zijn wijnen in vier prijs- en kwaliteitsniveaus: 'Vinos Jovénes', de jonge, ongecompliceerde wijnen, 'Vinos Varietales', het waarmerk van het bedrijf, 'Vinos de Colección', wijnen met extra concentratie en complexiteit en ten slotte 'Vinos de Autor', de toplijn met een gelimiteerde productie.

    De Cabernet Sauvignon Colección wordt gemaakt met druiven afkomstig van het landgoed Los Sasos. De wijn rijpt na fermentatie tien maanden op Franse eikenvaten. De intense granaatkleur, de zachte geur van gekonfijt fruit en de delicate kruidenaroma's met wat onderbos trekken door in de smaak en maken een elegante en evenwichtige wijn met een ronde structuur, waarin tannine en zuurheid perfect zijn ingepakt. De rustieke afdronk met licht rokerige accenten is ruim en lang. Een pittige retro met wat alcoholvinnigheid houdt het eind krachtig. Best schenken bij een ietwat koelere temperatuur: 16 tot 18°.

    Alcoholgehalte: 14 %

    Prijs: te koop bij Delhaize voor 7,99 euro
    Simonne Wellekens bron; standaard.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    27-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Houwaart nu officieel beste Belgische rode wijn



    Den Houwaart nu officieel beste Belgische rode wijn


    Den Houwaart Cuvée Jul Barrique.
    Den Houwaart Cuvée Jul Barrique.

    "Den Houwaart Cuvée Jul Barrique" is nu toch officieel verkozen tot "beste rode wijn van België van 2009". Dat heeft Joeri Röttger van Den Houwaart meegedeeld. Die prijs werd op 18 oktober al toegekend op de wijnbeurs Megavino, maar dat was onder voorbehoud omdat er toen nog een onderzoek liep naar de herkomst van de gebruikte druiven.
     
    Geen fraude
    Dat onderzoek van de Economische Inspectie werd op 26 oktober afgerond. In een mededeling aan Alain Bloeykens, organisator van Megavino, heeft de Economische Inspectie nu laten weten dat hun onderzoek "geen fraude omtrent de authenticiteit en de oorsprong van zijn wijnen aan het licht heeft gebracht". De organisator besliste daarom de prijs definitief aan Den Houwaart toe te kennen, zo bevestigde Bloeykens.
     
    Lang aangesleept
    Bloeykens betreurt wel de "weinig transparante manier van werken" bij de Economische Inspectie. Zo werd Röttger zelf nooit door de inspecteurs op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek. Bovendien moest Bloeykens naar eigen zeggen "hemel en aarde bewegen" om meer duidelijkheid te verkrijgen over de gehanteerde procedures tijdens de controle. Het gevolg is dat deze zaak langer dan gewenst heeft aangesleept, "terwijl een snelle oplossing nochtans in ieders voordeel was geweest", besluit Bloeykens.

    (belga/odbs)  bron; hln.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    25-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charmante wijnboer in de Provence

     

    Charmante wijnboer in de Provence



    Afgelopen zomer waren we met vier vrienden in de Provence. Op onze zoektocht naar wijntjes kwamen we via een tip van een plaatselijke restauranthouder bij Paul Vendran van La Ferme St. Pierre, aan de voet van de Ventoux.

    Terwijl onze vrouwen vielen voor zijn zuiderse charmes kon hij ook de mannen bekoren met zijn ongecompliceerde maar lekkere wijnen. Zowel de typische rosé, die zeer fris en fruitig smaakte, als zijn rode wijnen vielen in de smaak. Ook de witte wijnen als de Viognier en de Chardonnay waren een ontdekking.

    Een eenvoudig bord langs de weg tussen Bédoin en Flassan wijst de weg naar deze bijzondere wijnboer, die zich focust op de kwaliteit van zijn wijn en veel minder op de commercialisering. Een aanrader voor wie niet kan kiezen tussen de wijndomeinen in het Franse zuiden.

    Christophe Lapeau
    bron; demorgen.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    20-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Beaujolais vanaf vandaag in de winkel

     


    Nieuwe Beaujolais vanaf vandaag in de winkel


    nieuwe beaujolais vanaf vandaag in de winkel 2


    De Beaujolais Nouveau ligt vanaf vandaag in de winkel. Ooit was de eerste wijn van het oogstjaar de 'top of the bill'. Maar de laatste jaren blijft van dit succes weinig over. Dat joeg verscheidene wijnboeren de dood in.

    Tot begin jaren '90 leidde de lancering van de Beaujolais Nouveau, tot knotsgekke taferelen. Iedereen die maar een beetje van wijn hield, stond de derde donderdag van november ongeduldig aan te schuiven om het rode goud uit de Franse Beaujolaisstreek als eerste te bemachtigen.

    Zure bocht

    "Het was elk jaar opnieuw een groot volksfeest", zegt wijnspecialist Gido Van Imschoot. "In Parijs hebben ze zelfs ooit Beaujolais uit de fontein op de Place De La Republique laten vloeien. Maar ook in Japan en Amerika, én uiteraard in ons land, was het een ongelooflijk succesnummer."

    Toch kwam aan de opkomst van de Beaujolais snel een einde. "De vraag was zó groot geworden dat de wijnboeren meer druivenstruiken moesten aanplanten dan hun land aankon. Hierdoor ging de kwaliteit van de druiven, én dus van de wijn, sterk naar beneden. De consument kreeg steeds vaker zure bocht voorgeschoteld. En dat pikte hij niet."

    Depressies

    De teloorgang van de Beaujolais heeft in Frankrijk voor menselijke drama's gezorgd. "Veel boeren moesten er noodgedwongen de brui aan geven. Sommigen werden depressief, anderen pleegden zelfs zelfdoding. Al is dit momenteel niet enkel in de Beaujolaisstreek een hardnekkig zeer."

    KoVe bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot aan de kin in de Beaujolais



    Tot aan de kin in de Beaujolais




    Donderdag om 00.01 uur hebben Japanners bij de introductie van de Beaujolais Nouveau een bad genomen in hun favoriete wijn. Sinds drie jaar heeft een kuurhotel in Hakone de gewoonte Beaujolais toe te voegen aan zijn vulkanische baden in open lucht. "Hij is zeer fruitig", zei Eri Yamagida, bij het proeven van een glas Beaujolais 2009 na het bad.
     
    Grootste exportmarkt
    Japan is veruit de grootste exportmarkt voor de Beaujolais Nouveau. De aankomst van een nieuwe oogst op de derde donderdag van november is er telkens een evenement. Vorig jaar zijn op de eilandengroep zowat 6,7 miljoen flessen gekraakt, 18 procent minder dan in 2007.
     
    Plasticflessen
    Door de stijging van de koers van de yen tegenover de euro zal de oogst 2009 schappelijker te koop zijn, met name 2.000 tot 2.500 yen de fles (15 à 19 euro), tegen 3.000 yen (22,5 euro) vorig jaar. Voor het eerst zal de primeurwijn in plasticflessen te koop zijn, voor ongeveer 800 yen (6 euro) per stuk. (afp/eb)


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Elzaswijn bevat te veel bewaarmiddelen



    Elzaswijn bevat te veel bewaarmiddelen


    elzaswijn bevat te veel bewaarmiddelen


    De witte Elzaswijnen bevatten te veel bewaarmiddelen. Dat staat te lezen in een verslag van consumentenorganisatie Test-Aankoop.

    Tijdens de test werden 65 wijnen bekeken. De meeste, 52 van de 65, werden als lekker beschouwd. Wanneer de wijnen geanalyseerd werden scoorden ze echter erg slecht. 22 wijnen kregen een redelijke tot slechte beoordeling vanwege de aanwezigheid van sulfiet. Deze stof zorgt voor allergische reacties, hoofdpijn en misselijkheid

    bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    03-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn; Mestizaje 2005



    Wijn; Mestizaje 2005


    Mestizaje 2005 

    Herkomst

    Tierra de Terrerazo is een appellatie die voor één enkel wijndomein werd gecreëerd, namelijk de bodega Mustiguillo die in het achterland van Valencia is gelegen, naast de D.O.C. Utiel.
    Het domein geniet van een mild mediterraans klimaat met continentale invloeden. De hoge ligging van de wijngaarden op 800 meter boven de zeespiegel is belangrijk, wat dit zorgt ’s nachts voor de noodzakelijke afkoeling.
    De bodem bevat veel keien en is kalkhoudend.

    Wijnbouwer
    Het domein is in familiale handen en werd grondig gerenoveerd. De kelder is uitgerust met de modernste apparatuur. De wijnen die deze kelder verlaten zijn van ‘n dergelijk hoog niveau dat het niet zo verwonderlijk is dat men er een nieuwe appellatie voor in het leven riep: Tierra de Terrerazo. Toni Sarrion (Mustiguillo) werd uitgeroepen tot Spaanse wijnmaker van het jaar en dat heeft te maken met de wonderen die hij verricht met een oud inheems druivenras genaamd Bobal.

    Mestizaje betekent zoveel als ‘mengeling’ maar dan in het Valenciaanse dialect.
    Druivenrassen
    75% Bobal, 10 % Tempranillo, 5% Syrah, 5% Cabernet-Sauvignon, 5% Grenache
    Robe
    Heel dens en intens purper.
    Neus
    Viooltjes en rode vruchten
    Mond
    Fruitig en sappig maar ook stevig geknoopt en gestructureerd.
    Bewaren
    Deze wijn kan je nog zeker 2 à 3 jaar bewaren.
    Schenken
    Best relatief koel schenken, bij zo’n 15°C.
    Gerechten
    Te combineren met zowat alle vleesgerechten.
    Winkelprijs : 11,08 euro.
    Verdeler
    Te proeven bij The Winery , Brugmannplein 18 te Elsene
    Te koop bij La Buena vida :
    www.labuenavida.be
     
    bron; skynet.be

    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    31-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild(z)wijn Pieter Nijdam



    Wild(z)wijn 

     

    Kennissen in de straat geven een wildetentje. Nee, geen culinaire orgie zoals in de film La Grande Bouffe, maar gewoon een diner met wild. De heer des huizes gaat namelijk iedere zaterdagochtend in zijn groene jas op pad met een soort van vioolkist onder zijn arm. De man is in zijn vrije tijd jager en in de kist zit een dubbelloops. Nou ben ikzelf geen verklaard tegenstander van jagen, als het maar professioneel gebeurt. U weet wel, met één schot en zo.



       

      Foto: telegraaf

      De wilde eend als voorgerecht gaat hij pocheren. Van de botten wordt een jus getrokken, waaraan wat blauwebessenjam is toegevoegd. Eend met een licht zoetje dus. Hoewel het helemaal geen zomer meer is, combineert de Rosé Trocken 2008 van Wittmann uit Rheinhessen (www.wijntherapeut.nl, Î9,50) formidabel. Een échte eetrosé, die niet voor niets werd uitverkoren door het gilde van sommeliers.

      Fazant is de volgende gang. Vakkundig neergelegd. De jager heeft kennelijk vaker met dit bijltje gehakt en trancheert de fazant als een echte chef. Het wordt een klassieker: fazant met zuurkool. Maar geen gewone zuurkool. Nee, de kool is ‘s ochtends al met ganzenvet en jeneverbessen op het laagste pitje gezet. Na een dag pruttelen met de deksel erop is de zuurkool veranderd in een beige massa met een ongelooflijk intense smaak. Fazant op z’n oma’s, noemen we dat. Hier past de Santa Rita Medalla Real Chardonnay 2004 (Dirck III, Î11,95). Perzik, acacia en vanille vormen een goed tegenwicht voor de zuren van de kool. Ook de fazant voelt zich happy in het gezelschap van deze mineralige, licht rokerige wijn.

      Tot slot het pièce de resistance, het zwijn! Dit keer een moderne bereiding. Urenlang op lage temperatuur in de oven garen. Het vlees mooi roze en sappig. Erbij de volle, diepdonkere Quinta Vale do Bragão 2004 (Les Généreux, 0575-543667, Î9,55). Barstensvol bramen en rijpe pruimen, ronde tannines, héél stijlvol.

      Ah, de bel gaat. Het is onze jager. In zijn hand een grijze vuilniszak waarin een nog warme harige zwijnenpoot. Als dank.


      Pieter Nijdam
       
      wijnclub@telegraaf.nl


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      30-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijn van de week: crémant



      Wijn van de week: crémant
       

      © Michel Vaerewijck

      Waarom werd de appellation 'crémant' bedacht? Een woordje uitleg van wijnkenner Herwig Van Hove. Met proeverij.

      Schuimwijn (dus ook champagne) is geen natuurproduct, maar wordt gemaakt door mensenhand. Door mengen van origine en druivensoorten ontstaat smaakbreedte, door mengen met oude millésimes komt smaakdiepte en door de tweede gisting op fles en de daaraan gekoppelde lagertijd op de gistrest ontstaat smaakeenheid.

      Breedte, diepte en eenheid van smaak zijn de kenmerken van zeldzame grote schuimwijnen of champagnes: ze ontsnappen hiermee aan de lokaal gebonden kenmerken, het zijn geen echte AOC’s, maar worden referenties op zichzelf, denk maar aan Krug, Bollinger, Pol Roger,...

      Met de nodige investeringen in vakkundigheid en middelen kunnen grote schuimwijnen dus overal gemaakt worden: Domaine Chandon in Napa Valley is even verdienstelijk als Moët & Chandon in Reims.

      Champagne is duur door de hoge vraag, daardoor verschuift er dus heel wat in de wereld van de schuimwijn. Sinds 1994 is de vermelding Méthode Champenoise verboden op het etiket van schuimwijnen uit andere streken, ook al hebben die ook hun tweede gisting op fles doorgemaakt. Het is dan maar Méthode Traditionnelle geworden. Maar in de fles is er ook veel veranderd.

      Van oudsher maakte men in de grote Franse wijngebieden, denk maar Bordeaux, Alsace, Loire, Limoux, ... schuimwijnen onder de lokale AOC-naam, op basis van het druivenbestand dat door die AOC was toegestaan. Maar de internationale markt vroeg om meer champagneachtige wijn, vooral met meer lichtvoetige chardonnay dan de AOC’s tolereerden. Daarom bedacht men een nieuwe appellation: crémant.

      Crémant de Loire heeft nog een basis chenindruiven, Crémant d’Alsace nog een basis riesling of pinot blanc, Crémant de Limoux nog een basis mauzac, maar de toevoeging van chardonnay en zelfs pinot noir is in principe vrij. Die schuimwijnen verliezen dus aan authenticiteit en zijn meer internationaal gericht.

      Crémant de Bourgogne Brut
      Een duidelijk rode sluier in de kleur en een stevige neus met pinot-noirdominantie. De smaak is volgehouden en heeft wat lengte. Beter dan de gemiddelde champagne, kan bij lichte voorgerechten. (Delhaize: 9,59 euro)

      Crémant de Die, Jaillance
      Bleke kleur en een verre toets van muscat in de neus. Aangename aanzet, maar klein en kort wegvallend op het einde, wel voldoende droog. Heeft een goede bierfunctie voor de dorst. (GB/Carrefour: 8,49 euro)

      Jacques Cartier, Crémant de Bourgogne
      Heel lichte, rode sluier in de kleur, maar een fijne neus à la champagne van pinot noir en chardonnay. De smaak is fijn en goed versmolten. Beter dan de gemiddelde champagne, kan bij lichte voorgerechten. (Colruyt: 5,99 euro)

      Jacques Cartier, Crémant de Loire
      Bleke, gele kleur en een neus met duidelijk chenin, maar zonder de grondtonen ervan, dank zij bijgemengde chardonnay. De smaak is goed fris en versmolten en volkomen droog. Moet al passen bij fijne varkenscharcuterie. (Colruyt: 5,99 euro)

      Crémant de Bordeaux, Brouette
      Bleke, gele kleur en een verre neus van Entre-Deux-Mers, de cépagebasis is dezelfde. Goed versmolten smaak, helaas met te weinig lengte. Moet passen bij vishapjes. (Delhaize: 8,99 euro)

      Crémant de Bourgogne Brut, Jaillance
      Duidelijk rode sluier in de kleur (wat op zijn minst duidt op een niet te brutale ontkleuring), en een fijne wat anonieme pinot-noirtoets in de neus. Kleine, maar niet anonieme wijn, moet passen als babbelaperitief. (GB/Carrefour: 8,49 euro)

      Herwig Van Hove
      bron; knackweekend.rnews.be


      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      29-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we moeten kiezen tussen witte en rode wijn



      Waarom we moeten kiezen tussen witte en rode wijn



      Wie iets van wijn kent weet dat we witte en rode wijn niet bij elke maaltijd kunnen drinken. De gouden regel is: "Rode wijn bij rood vlees, witte wijn bij vis". Japanse wetenschappers hebben daar voor het eerst een verklaring voor gegeven.

      Rode wijn
      De nasmaak van rode wijn is niet zo lekker in combinatie met vis. Dat komt omdat er ijzer in rode wijn zit. Toch bestaan er volgens de onderzoekers rode wijnen die perfect in combinatie met vis gedronken kunnen worden. Niemand kon immers op voorhand voorspellen of een bepaalde fles rode wijn bij een visgerecht zou passen, omdat we niet wisten wat die nasmaak veroorzaakte.

      IJzer
      Wijnproevers moesten 38 rode wijnen en 26 witte wijnen proberen in combinatie met een visgerecht. Naarmate een wijn een hoger ijzergehalte had, werd de visachtige nasmaak sterker. Conclusie van de studie: rode wijnen met een laag ijzergehalte passen ondanks de vooroordelen perfect bij een stukje vis. (gb)

      bron; hln.be

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      27-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te veel bewaarmiddelen in witte Elzaswijnen



      Te veel bewaarmiddelen in witte Elzaswijnen


      Witte Elzaswijnen zijn doorgaans lekker, maar bevatten vaak te veel bewaarmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek door verbruikersorganisatie Test-Aankoop van een selectie van 65 verschillende wijnen uit de Elzas, een van de meest noordelijke Franse wijngebieden. De resultaten staan gepubliceerd in het jongste nummer van het TA-magazine.

      De jury van wijnliefhebbers vond niet minder dan 52 van de 65 wijnen lekker. Op vlak van de analyses scoren de wijnen evenwel zwak. Niet minder dan 22 wijnen kregen een redelijke tot slechte beoordeling voor de aanwezigheid van sulfiet (SO2).

      Dit bewaarmiddel kan allergische reacties, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken, reden waarom de aanwezigheid moet vermeld worden op het etiket.

      bron; demorgen.be(belga/mvdb)

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
      24-10-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg wint speciale juryprijs Champagne-ambassadeurs



      Belg wint speciale juryprijs Champagne-ambassadeurs


      De Belg Fabian Scheys heeft op de vijfde editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs in het Franse Epernay de speciale juryprijs in de wacht gesleept. Hij eindigde daardoor op de tweede plaats, na de Britse master of wine Richard Bampfield en voor de Toscaanse wijnconsulent Marco Anichini. Dat meldt het Champagne-Bureau België.
       
      Scheys is leraar wiskunde in het volwassenenonderwijs Syntra in Kortrijk en Brussel. De wedstrijd, een initiatief van het Comité Champagne, heeft als doel extra aandacht te besteden aan de wijndocenten en iedereen die beroepsmatig bijdraagt aan de uitbreiding van de kennis over champagne bij toekomstige sommeliers, docenten en consumenten.
       
      Het is niet de eerste keer dat een landgenoot in de prijzen valt. Frans Lathioor uit Koksijde won de allereerste wedstrijd in 2005, in 2007 en 2009 werd de Belgische kandidaat tweede en in 2008 eindigde de Belg op de derde plaats.

      (belga/adv) bron; demorgen.be 

      Categorie:WIJN & WIJNWEETJES


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!