Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
18-12-2011
IJs met geflambeerde kersen
IJs met geflambeerde kersen
Wat is het belangrijkste van een kerstdiner? Nee, niet de kalkoen, ook de drank niet, al verschillen de meningen hierover. Voorafje dan? Borrelhappen? Nou nee. Gezelligheid, ja natuurlijk, maar vooral: het toetje.
Bavaroises, parfaits, merin-gues, panna cotta, sabayons: het lijkt bijna een wedstrijd om toetjes te verzinnen die niet kunnen lukken. En als het dan toch te eng lijkt of bij het proberen al misgaat, kopen we ze maar kant-en-klaar. Jammer, want waar zijn die kerstdessertjes van vroeger gebleven? Die altijd geslaagde, altijd lekkere, traditionele zoete zaligheden? Zoals ijs met warme chocoladesaus (simpel: pure chocolade met wat water al roerend laten smelten), verse vruchtensalade met lobbige room (en likeur!), of (supersnel en simpel) warme kersen met ijs. Geflambeerd natuurlijk, voor het feestgevoel.
Voor 4 personen: 1 of 2 potten ontpitte kersen op siroop (samen 700 g netto) ca. 2 eetl. witte basterdsuiker 3 volle theel. aardappelmeel ca. 50 ml kirsch (of andere drank met 40 procent alcohol) 4 bolletjes (vanille)roomijs (4 eetl. geroosterd amandelschaafsel) geklopte slagroom
Laat de kersen uitlekken in een zeef boven een pannetje. Roer de basterdsuiker door de kersensiroop en breng aan de kook. Roer intussen het aardappelmeel met drie eetlepels koud water glad. Draai het vuur laag. Voeg het aardappelmeelmengsel al roerend toe aan de kersensiroop. Blijf roeren tot de saus gebonden is, laat ongeveer een halve minuut zachtjes doorkoken. Doe de kersen erbij. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
Warm vlak voor het serveren de kersensaus al roerend nog even goed door, laat niet meer koken. Verdeel over warme bordjes/schaaltjes en breng ze naar binnen. Flamberen: doe het licht uit. Schenk de drank in een metalen opscheplepel en verwarm ongeveer een halve minuut boven een kaarsvlam. Houd de lepel iets schuin zodat de vlam in de lepel slaat (als dat niet meteen lukt, verwarm je nog even) en schenk de brandende alcohol over de kersen. Schep op elk bord een bolletje ijs als de vlammen uitgebrand zijn, bestrooi eventueel met amandelen en geef er slagroom bij.
Tip; Flamberen kan overigens alleen met drank die voldoende (rond 40 procent) alcohol bevat. Kirsch, gedistilleerd uit kersen, is klassiek, maar bijvoorbeeld cognac, wodka of likeur werken ook: likeur is al zoet, gebruik iets minder suiker. Flamberen in de keuken? Doe wel de afzuigkap uit.
150 g fondant chocolade, 50 g pistachenootjes, 1 pak filodeeg, 2 bananen, 4 eetlepels esdoornsiroop (of vervang door honing), 100 g griessuiker, 80 g gesmolten boter, 30 cl room.
Bereiding :
1 Snijd de bananen in lange repen en bestrijk ze met de esdoornsiroop.
2 Leg het filodeeg open op het werkblad en bestrijk de vellen met de gesmolten boter, rol hierin de bananenreepjes op en bestrooi met de griessuiker. Verwarm de oven voor op 200°C. Schik de banaansticks op bakpapier op een ovenschotel.
3 Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolfoven, meng er de licht verwarmde room onder.
4 Bak de banaansticks in de oven gedurende ongeveer 5 à 7 minuten of tot wanneer ze goudbruin zijn. Laat ze lichtjes afkoelen en dep ze met 1 of beide zijden in de chocolade en vervolgens in de pistachenootjes.
Tip; Je kan ook kommetjes met gehakte pistachenootjes en gesmolten chocolade op de tafel zetten en de gasten zelf laten dompelen... Maak sticks gevuld met mango, banaan, peer enz. als alternatief!
Voor 4 personen; 1 vanillestokje, 250 ml volle melk, 250 ml room 6 eierdooiers, 60 g fijne suiker, 100 g kandijsuiker
Bereidingswijze ;
Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe beide in een pannetje met de melk en room. Breng aan de kook en haal van het vuur. Dek af en laat 30 min. infuseren. Zet een braadslee in het midden van de oven, giet er 1 cm warm water in en verwarm de oven voor op 110°C.
Klop de eierdooiers met de suiker op tot een dikke, bleke massa. Zeef de melkroom en giet bij het eiermengsel. Roer goed. Verdeel over 4 ramequins en zet in het warmwaterbad. Laat 1 u. 15 min. bakken in de oven tot de crèmes licht gestold zijn. Zet nadien minstens 3 u. koel weg.
Haal de crèmes vlak voor het serveren uit de koelkast en plaats in een schotel met ijs. Strooi er de kandijsuiker over en karamelliseer met behulp van een gasbrandertje of zet de crèmes maximaal 3 min. onder een hete grill.
200 ml granaatappelsap, 2 blaadjes gelatine, 400 ml room, 2 el suiker,1 vanillestokje, in lengte doormidden gesneden, 4 glaasjes van 100 ml inhoud, 2 eetlepels zonnebloemolie, 3 eetlepels granaatappelpitjes
BEREIDING 30 minuten (+ 3 uur koelen)
Doe granaatappelsap in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat inkoken tot de helft. Week gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Breng room met suiker en vanillestokje aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes trekken.
Verwijder vanille, schraap merg eruit en roer door room. Haal pan van vuur, knijp gelatine uit. Roer helft van granaatappelstroop door de room tot de gelatine opgelost is. Laat 10 minuten afkoelen.
Verdeel room over de glaasjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Druppel rest granaatappelstroop op de pannacotta en garneer met granaatappelpitjes.
204 kcal, 0,9 g eiwit, 18 g vet waarvan 7,8 g verzadigd 11 g koolhydraten, 0,1 g vezel
Wentelteefjes van krentenbrood met in Luikse siroop gesauteerde peren
Wentelteefjes van krentenbrood met in Luikse siroop gesauteerde peren
Voor 4 personen; 3 Conference-peren, 30 g ongezouten boter, 2 eetlepels fijne suiker 4 eetlepels Luikse siroop, 4 dikke sneden krentenbrood (2 tot 2,5 cm) 2 dl melk, 2 hele eieren
Bereidingswijze
Snij de geschilde peren in partjes. Bak ze aan in boter en suiker. Karamelliseer lichtjes. Sluit af met Luikse siroop. Hou warm. Dompel het krentenbrood in de melk en haal door de geklutste eieren. Bak in een beboterde pan. Leg elke snee in het midden van een bord, bedek met een laagje peer en giet de siroop erover. Dien op met speculaasijs of kruidkoek.
Chocolademousse Volgens het recept van de bekende Gentse patissier Bloch. Voor de chocolademousse 110 g fondantchocolade Côte d'Or, 4 eierdooiers 4 eiwitten, 40 g lauwe melk, 130 g room, 20 g fijne suiker
Bereiding; Smelt de chocolade au bain marie (verbrokkel de chocolade in een kom die je in een grotere kom kokend water zet). Meng er de lauwe melk en de gesmolten boter bij. Roer er vervolgens de eierdooiers onder. Klop het eiwit stijf en roer dit er met de klopper in drie keer onder. Roer tot je geen witte vlokken meer kan zien. Verdeel de chocolademousse in porties en laat stijf worden in de koelkast. Voor de crême fraiche: klop 130 g room en 20 g suiker tot slagroom. Deze chocolademousse is zonder toegevoegd suiker. Wil je hem zoeter, voeg dan bij het kloppen van het eiwit wat fijne suiker toe.
Voor vier personen: 300 g bosvruchten (mag diepvries zijn), 60 g suiker 11/2 blaadje gelatine (weken in koud water) 2 grote dooiers, 2 grote eieren,55 g boter op kamertemperatuur
Wim Daneels bereiding: 1. Mix de halfbevroren bosvruchten. 2. Weeg daarvan 220 g fruitpuree af, meng met 60 g suiker, 2 dooiers, 2 eieren en roer au bain marie tot het mooi bindt. 3. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe aan de lauwe, gebonden puree. 4. Zeef en laat afkoelen tot 30°C. Roer de boter eronder. Weeg 250 g af van deze crèmeux en verdeel die over 4 glazen. 6. Laat de rest van deze crèmeux afkoelen en vermengen er 200 g half opgeklopte slagroom onder. Spuit dit met behulp van een spuitzak op de opgesteven crèmeux.
Eddy Van Den Langenbergh Auteur: André Peeters bron; nieuwsblad.be
Voor 4 personen; 400 g wit of bruin brood 4 dl melk 3 eieren 3 el rozijnen 2 el ontpitte dadels enkele el amandelschilfers Voor het glazuur; 100 g poedersuiker 50 g pure chocolade 1 el citroensap.
Bereidingswijze
Breng de melk aan de kook. Doe er het brood, de eieren, suiker, nootmuskaat, vanillesuiker, rozijnen en amandelschilfers bij.
Vet een taartvorm in en giet het mengsel in de vorm.
Bak de pudding goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.
Maak het glazuur: smelt de chocolade, voeg de suiker en het citroensap toe en strijk het mengsel met een borsteltje uit op de broodpudding.
Maak eventueel nog een wit glazuur van poedersuiker en water en trek daarmee streepjes over het chocoladeglazuur.
Laat de pudding afkoelen en serveer hem. Smakelijk!
Was de pruimen, snijd ze in twee en verwijder de pit.
Doe de pruimen in een kookpot met wat cassonade (niet teveel, want pruimen kunnen al een zoete smaak hebben). Laat gedurende 35 minuten op een zacht tot middelmatig vuur smelten.
Open de hazelnootjes en plaats ze gedurende 15 minuten in een schotel in de oven op 180° C. Haal ze vervolgens uit de oven en wrijf erover met een doek zodat het omhulsel loskomt. Verpletter ze met behulp van een mortier.
Proef van de pruimen wanneer ze gekookt zijn en voeg eventueel nog wat cassonade toe en een zakje vanillesuiker.
Doe de pruimen in aparte recipiënten en bedek vervolgens met de nootjes.
Balsamicoijs met pijnboompitten en vijgen uit de oven
Balsamicoijs met pijnboompitten en vijgen uit de oven
Een heerlijk dessert met honing. Weetje dat honing het enige voedsel is dat nooit bederft?
Voor 4 personen: 3 dl melk,1 vanillestokje,4 grote eierdooiers 100 g lichtbruine suiker, 2 dl room, ½ dl oude balsamicoazijn 25 g geroosterde pijnboompitten Voor de vijgen: 4 rijpe blauwe vijgen, 2 el acaciahoning 1 tl oranjebloesemwater, 1 el geroosterde pijnboompitten
Bereidingswijze
Breng de melk aan de kook met de zaadjes uit het vanillestokje (bewaar het uitgeschraapte stokje in een pot suiker). Klop de eierdooiers los met de suiker. Giet de warme melk op de eieren en doe weer in de pan. Laat binden op een laag vuur.
Giet de crème door een zeef in een kom en voeg de rooom en balsamicoazijn toe. Zet een nacht koel weg. Draai de volgende dag tot ijs en voeg halverwege de pijnboompitten toe. Zet in de diepvries om verder op te stijven.
Snij de vijgen kruiselings in en trek ze open. Leg de vijgen in een ingevette ovenschotel en besprenkel met de honing en het oranjebloesemwater. Zet 12 minuten op 200°C tot de vijgen zacht zijn. Werk af met de pijnboompitten en serveer bij het balsamicoijs.
Peer gepocheerd in Limburgse stroop en heidebitter
Peer gepocheerd in Limburgse stroop en heidebitter met een parfait van koffie
Een recept met producten van eigen bodem.
Voor 4 personen;
4 peren, 50 g Limburgse stroop, 100 g Limburgse heidebitter
3 eieren, 150 g suiker, 200 g opgeklopte room
4 eetlepels sterke koffie uit het Land van Loon, 1 Hasseltse speculaas
Bereidingswijze:
Snijd of lepel de peer in hapklare stukjes.
Warm de stroop en de heidebitter in een pannetje, laat smelten op een zacht vuurtje.
Meng de fijngesneden peer onder de stroop. Laat zachtjes sudderen tot de peren gaar zijn. Klop de eieren met de suiker luchtig. Meng er de opgeklopte room en de koffie onder.
Giet in een doos, sluit af en vries in.
Kruimel de speculaas.
Verdeel de warme peren over vier borden. Lepel er wat parfait naast en druppel er nog wat stroop omheen. Werk af met wat speculaaskruimels.
1/2 l room, 90 g suiker, 120 g eigeel, 6 stuks speculaas, 5 gelatineblaadje, een klein mespuntje speculaaskruiden.
Bereiding :
1 Kook de room met de helft van de suiker en de speculaaskruiden.
2 Voeg de speculaas toe en haal van het vuur.
3 Klop de andere helft van de suiker op met de dooiers tot een gladde witte crème is ontstaan. Giet er voorzichtig de room op. Roer goed door, en zet even terug op het vuur. Verwarm tot 82°C (dit gaat erg snel, pas op!).
4 Haal van het vuur en giet in een ander recipiënt. Voeg er de in koud water geweekte gelatine aan toe.
5 Meng goed, laat even afkoelen tot de massa begint te dikken.
6 Vul een inox ring ca. 2 cm dik of in schaaltjes en plaats in de koelkast. Laat opstijven.
7 Verwijder de ring of serveer in de schaaltjes. Brand desgewenst lichtjes af met een brander. Garneer met wat verbrokkelde kruimels speculaas.
Voor 4 personen; 8 tassen espressokoffie of sterke versgezette koffie 1 mespunt gemalen gember, 200 ml gecondenseerde melk versgeraspte nootmuskaat, 4 mooie glazen gevuld met ijsblokjes
Bereiding 1 Doe de koffie in een grote maatbeker of in een blender. 2 Giet de gecondenseerde melk bij de koffie en bestrooi met de gemalen gember en een weinig nootmuskaat. Mix alles schuimig en giet onmiddellijk in de met ijs gevulde glazen. 3 Rasp nog wat nootmuskaat op de ijskoffie en dien meteen op !
bron; skynet.be
Weetje; De grootste koffiedrinkers ter wereld zijn de Scandinaviërs, met gemiddeld 26 pond koffie per persoon, per jaar.
Voor 4 personen: 125 g dessertrijst, 7,5 dl volle melk, 125 g suiker 1 tl gemalen kardemom, 2 limoenen, 1 dl water, 1 mango
Bereidingswijze
Breng de rijst, melk, 75 g suiker en kardemom al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 miuten koken op een matig vuur tot de rijst gaar is en de rijstpap is ingedikt. Schep in 4 kommetjes en laat afkoelen.
Verwijder de schil van de limoenen met een dunschiller en doe in een pannetje met de rest van de suiker en het water. Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat inkoken tot een siroop. Doe er het sap van 1 limoen bij en laat afkoelen.
Schil en snij de mango in plakjes. Voeg toe aan de siroop en laat marineren.
Druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap. Werk af met de plakjes mango en een reepje gekonfijte limoensiroop.
Dit recept kan makkelijk op voorhand gemaakt worden.
Voor 4 personen: 6 grote el advocaat, 3 eieren, 2 el suiker 4 el mascarpone, 150 g rode bessen of frambozen
Bereidingswijze
Meng de advocaat, de eierdooiers en de suiker met een klopper. Doe de mascarpone erbij en roer goed. Klop het eiwit stijf en meng voorzichtig door het dooiermengsel. Verdeel het mengsel over vier glazen. Versier met rode bessen of frambozen en zet in de ijskast.
Tip; Maak dit een dag van te voren. Nu lekker met braambessen.
Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone
Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone
De rode aalbes is een onvervalst zomerfruit. Lekker in een Engelse summer pudding, een smaakvol nagerecht van rode aalbessen en frambozen (soms ook bosbessen, zwarte aalbessen of kersen) in een zacht omhulsel van wit brood. Door een gewicht op de puddinkjes te plaatsen en ze een nacht te laten rusten, sijpelt het sap van de vruchten in het brood. Met een knalrode pudding als resultaat. Dit lichte, fris smakende dessertje is heerlijk met gesuikerde slagroom of mascarpone erbij.
Voor 4 personen: 300 g rode aalbessen, 450 g frambozen, 200 g suiker 1 groot briochebrood, gesneden, 2 el cointreau
Voor de mascarpone: 250 g mascarpone, zaadjes van 1 vanillestokje, 2 el poedersuiker
Bereidingswijze
Maak het fruit schoon en doe in een pan met de suiker. Verwarm zacht tot de sappen vrijkomen. Laat het fruit uitlekken in een vergiet. Vang de siroop op en roer er de cointreau onder. Snij de korsten van het briochebrood. Steek 4 rondjes uit het brood en halveer de rest van de sneden in de lengte.
Bekleed er de bodem en randen van 4 puddingvormpjes van 1,5 dl inhoud mee. Schep er het fruit in, plooi er het brood over en dek af met plasticfolie. Zet er een gewicht op en laat een nacht rusten in de koelkast. Pureer en zeef de rest van het fruit en de siroop. Meng de ingrediënten voor de vanillemascarpone.
Draai de puddinkjes de volgende dag uit en serveer met de saus en mascarpone.
Tip: dit gerechtje kan ook met gewoon witbrood bereid worden, maar gebruik dan wel een zoutloos brood.
Voor 4 personen: 40 g havermoutvlokken, 2 el suiker, 3 dl slagroom, 1 el poedersuiker, 2 el rozenlikeur, 4 flinke el rozengelei of -confit, 125 g rode aalbessen
Voor de aalbessenpasta: 250 g rode aalbessen, 50 g boter, 250 g suiker, 3 grote eieren
Bereidingswijze
Maak eerst de aalbessenpasta: verwarm de aalbessen tot ze zacht zijn. Pureer en zeef de bessen, voeg de suiker en boter toe. Klop de eieren los en zeef over de bessen. Verwarm al roerend op een laag vuur tot een smeuïge pasta ontstaat. Zet 3 u. koel weg.
Rooster de havermout, voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Koel af. Klop de slagroom op met de poedersuiker en rozenlikeur. Verdeel de rozengelei en aalbessen over 4 glazen of kommetjes. Schep driekwart van de havermout en 4 el aalbessenpasta (bewaar de rest in de koelkast) onder de slagroom. Lepel over de aalbessen. Werk af met de rest van de havermout en werk af met een trosje gesuikerde aalbessen.
Tip: voor gesuikerde aalbessen, bestrijkt u de bessen eerst met eiwit en bestuift ze nadien royaal met suiker tot de bessen volledig bedekt zijn. Laat drogen voor u ze gebruikt. Geef eventueel haverkoekjes bij dit gerechtje.
Voor 4 personen: 125 g dessertrijst, 7,5 dl volle melk, 125 g suiker 1 theelepel gemalen kardemom, 2 limoenen 1 dl water, 1 mango
Bereiding: Breng de rijst, melk, 75 g suiker & kardemom al roerend a/d kook. Zet het vuur lager & laat 20 min. koken o/e matig vuur tot de rijst gaar is & de rijstpap is ingedikt. Schep i/vier kommetjes & laat afkoelen
Verwijder de schil v/d limoenen m/e dunschiller, doe i/e pannetje m/d rest v/d suiker & het water, breng al roerend a/d kook tot de suiker is opgelost,laat inkoken tot een siroop, doe er het sap van 1 limoen bij & laat afkoelen
Schil & snij de mango i/plakjes, voeg toe a/d siroop & laat marineren
druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap,
werk af m/plakjes mango & een reepje gekonfijte limoensiroop
500 g seizoensfruit, bijvoorbeeld: peer, ananas, mandarijn, kiwi, sinaasappel, banaan, 6 dl 7-up (sprite of ginger- ale), 4 bolletjes vanille ijs ( of met fruitsmaakje zoals citroen), 4 hoge sorbetglazen, rietjes.
Bereiding; 15 min.
Maak het fruit schoon en snijd het in stukjes. Verdeel het over de sorbetglazen, schep een flinke bol ijs erop en vul het glas verder met de seven-up of andere frisdrank.
Steek er een rietje in en serveer de float direct.
Tip; je kan het ijs eventueel vervangen door sorbet.
Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droge pan op een matig vuur. Scheur de muntblaadjes in dunne reepjes.Snij de kiwi en de appels met de schil in stukjes. Meng fruit, pitten en munt voorzichtig door elkaar.Overgiet met het wit druivensap en verdeel het vruchtenslaatje over glazen schaaltjes.