Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
09-04-2013
Omeletburger met verse kaas, rauwe ham en jonge spinazie
Omeletburger met verse kaas, rauwe ham en jonge spinazie
Voor 4 personen;
Wat bieslook, 1 handvol jonge spinazieblaadjes, 2 plakjes rauwe ham, 12 eieren, zout en peper van de molen, 30 g boter, 200 g verse kaas.
Bereiding; 1. Was, droog en snipper de bieslook
2. Was en droog de jonge spinazieblaadjes.
3. Snijd de plakjes rauwe ham in de lengte.
4. Klop de eieren in omelet, voeg bieslook toe, peper en zout.
5. Laat een nootje boter smelten in een grote pan, plaats daarin twee ronde metalen vormpjes van 8 cm diameter en 4 cm hoogte. Giet de eieren tot halverwege en laat 2 minuten bakken. Haal uit de vormpjes en laat nog een minuutje bakken. Herhaal tot alle eieren klaar zijn.
6. Plaats een burger op een bord, voeg een eetlepel verse kaas toe, leg er de ham als een lint op, versier met de jonge spinazie en voeg een tweede burger toe. Serveer meteen.
Françoise Plume bron; plusmagazine.be
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN, Tags:bieslook, spinazie, ham, eieren, boter, verse kaas,
23-08-2012
Zoete vruchtenomelet
Zoete vruchtenomelet
Voor 4 personen;
- 6 ei, 75 g suiker, 0.6 dl room, 125 g rode bessen - 125 g aardbeien,40 g boter (bakboter),15 g poedersuiker
Bereiding;
De eieren klutsen met de room en de griessuiker.De boter verhitten in een pan met antikleeflaag en de eierstruif erin gieten.Kort laten stollen en daarop de schoongemaakte, gewassen en goed uitgelekte vruchten verdelen.Laten bakken en net voor het serveren bestuiven met poedersuiker.De omelet dubbel klappen en uit de pan laten glijden. Onmiddellijk serveren.In plaats van aardbeien en rode bessen kunnen ook andere seizoenvruchten worden gebruikt (kersen, perziken, pruimen,...).
Spiegelei met ham, tomaat, spaghetti en peterselie
Spiegelei met ham, tomaat, spaghetti en peterselie
Voor 4 personen:
12 eiwitten, 4 eigeel, 8 eetlepels fijngesneden ham,
4 tomaten, 400 gr spaghetti, 2 teentjes look, peterselie.
bereiding;
Kook de spaghetti al dente.
Snipper de look fijn en stoof aan met de ham en blokjes tomaat.
Voeg de gekookte spaghetti toe samen met de gehakte peterselie.
Doe de eiwitten en het eigeel in een kommetje.
Verhit een beetje olie in een antikleefpan en bak mooie spiegeleitjes.
Hier kun je een stuk brood of toast bij eten.
Tip van de sportdiëtiste
Wanneer je pasta al dente kookt, worden de suikers (koolhydraten) trager opgenomen dan wanneer je hem helemaal gaarkookt. Het voordeel van trage suikers is dat de energie geleidelijker vrijkomt en dus langer meegaat. Suikersnoep, confituur en frisdrank zijn voorbeelden van snelle suikers.
4 eieren ,8 el mayonaise, 4 tl mosterd, 4 tl sesamzaadjes, zout, peper, 1 paprika, 8 el bieslook in stukjes, 4 plakken ham of kalkoen. 4 sneetjes bruin
brood.
Bereiding:
Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken, pel ze en hak fijn.
Vermeng het ei met de mayonaise, mosterd, sesamzaadjes, zout en peper. Was de
paprika, snij in kleine stukjes en meng met de helft van de bieslook. Snij de
ham in reepjes. Besmeer het brood met de eiercrème, beleg met paprika en ham en
bestrooi met overige bieslook.
bron; telegraaf.nl Foto: JAHRESZEITEN VERLAG / Coco Lang
Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN, Tags:eieren, mayonaise, sesamzaadjes, paprika, bieslook, ham, kalkoen, brood,
04-04-2012
Roerei met gerookte zalm en forel
Roerei met gerookte zalm en forel
Voor 4 personen;
20gboter, 8 eieren, enkele bieslookpijpjes 50ggerookte forel, 50ggerookte zalm
1takjekervel, peper en zout, 1dlroom
1potjezalmforeleitjes
Bereiding;10 - 30 min.
Klop de eieren los, kruid met peper en zout.
Roer er de room doorheen.
Smelt de boter en voeg de eieren toe als de boter begint te schuimen.
Draai het vuur laag en roer tot de eieren smeuïg zijn.
Vul de aperitiefglaasjes (of kies voor de bewaarde en gespoelde eierschalen) met het roerei.
Werk de borden af met de stukjes gerookte vis, de viseitjes en de kruiden.
100 g gerookte zalm (bij voorkeur van een dikke filet) boter , 12 eieren, zwarte peper en zout, verse dille
Bereidingswijze
Smelt boter in een grote pan en breek de eieren een voor een erin. Bak al roerend net gaar. De eieren moeten nog enigszins nat zijn. Beleg met gerookte zalm en kruid met zwarte peper. Zet het zout op tafel voor wie meer zout wil. De zalm is zout genoeg. Werk af met verse dille.
Tip: Als u geen zout gebruikt, wordt het gerecht veel delicater en komt de smaak van de eieren veel beter tot zijn recht.
Voor 2 personen: 4 blauwe pruimen, 2 el boter, ½ dl Cointreau 4 grote eieren, 4 el suiker, ½ tl gemalen kardemom geraspte schil van ½ sinaasappel 2 el amandelschilfers, 1-2 el poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de pruimen en verwijder de pit. Smelt de boter in een grote pan en bak de pruimen kort aan. Giet er de Cointreau bij en laat afgedekt stoven tot de pruimen zacht beginnen te worden. Splits de eieren en klop de eierdooiers op met de helft van de suiker, de kardemom en geraspte sinaasappelschil.
Sla de eiwitten stijf met de rest van de suiker en spatel door de eierdooiers. Lepel over de pruimen en werk af met de amandelschilfers. Laat 2 minuten bakken op een matig vuur en zet dan in de oven tot de omelet goudbruin is. Draai de omelet omgekeerd uit op een bord, bestuif met poedersuiker en serveer meteen.
Voor 4 personen: 8 scharreleieren, 300 g pompoen, 120 g gerookte paling 1 rode ajuin, 20 g verse mierikswortel, 1 klontje boter
Wim Daneels
Hoe je het maakt: 1. Snij de pompoen in kleine blokjes en stoof aan in boter in een kleine pan. 2. Voeg na 4 minuten de gerookte paling (gekuist en in stukjes getrokken) toe. 3. Voeg de geklutste eieren toe en laat enkele ogenblikken garen zodat je een soort omelet krijgt. 4. Werk af met de in fijne plakken gesneden rauwe ajuin en de vers geraspte mierikswortel.
Recept;Volta, Nieuwe Wandeling 2b, Gent 09-324.05.00, www.volta-gent.be André Peeters bron; nieuwsblad.be
Weetje;19% van de Belgen eet eieren van eigen kippen, en dit vooral 's avonds als omelet. bron; seniorennet.be
Klop de eieren op en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Verwarm een grote steelpan met 2 eetlepels margarine en doe er het eimengsel bij. Pel en pers de gember hierover uit en bestrooi de omelet met fijngesneden dille en bieslook.
Beleg de warme omelet met gerookte zalm. Rol deze op in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Snij de rol in mooie schijfjes en maak ze vast met een cocktailprikker
Voor 4 personen: boter, 12 eieren, verse dille, 100 g gerookte zalm (bij voorkeur van een dikke filet) zwarte peper en zout
Bereidingswijze
Smelt boter in een grote pan en breek de eieren een voor een erin. Bak al roerend net gaar. De eieren moeten nog enigszins nat zijn. Beleg met gerookte zalm en kruid met zwarte peper. Zet het zout op tafel voor wie meer zout wil. De zalm is zout genoeg. Werk af met verse dille.
Tip: Als u geen zout gebruikt, wordt het gerecht veel delicater en komt de smaak van de eieren veel beter tot zijn recht.
Een versgeperst appelsientje, een kraakverse pistolet, een eitje en mijn ontbijt kan niet meer stuk. Dit recept van het eitje is een variant van de klassieker maar beslist het proberen waard.
Voor 4 personen: olijfolie, fijn gesnipperde ui, 8 kerstomaatjes (ontveld), 1 el fijngehakte peterselie, 4 eieren en geraspte harde kaas
Bereiding;
Verhit de olie in de pan en bak de ui aan, voeg de gehalveerde tomaatjes en de peterselie erbij en kruid af met peper en zout. Vervolgens verdeel je dit mengsel in 4 vuurvaste kommetjes, maak je een kuiltje in het midden van het mengsel en voeg je daar het eitje in. Tot slot voeg je daar de geraspte kaas toe en zet je het een kwartiertje in een oven van 180°.
Niet duur, superlekker en echt wel gezond. Een eitje bevat weinig calorieën, is een bron van proteïnen en zit vol vitamines A, B, D en minerale zouten zoals fosfor, ijzer en magnesium.
Gepocheerde eieren met venkel en spekkoekjes
Voor 4 personen
80 g boter, 3 eiwitten, 75g bloem, 50 g fijngesneden reepjes spek, zout en peper van de molen, 4 venkelknollen, 2 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel balsamico-azijn, 1 eetlepel witte azijn, 4 eieren.
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Laat 70 g boter smelten en lauw worden.
3. Klop de eiwitten schuimig, voeg de gesmolten boter toe, de bloem, het spek, peper en zout. Meng tot u een soepel en homogeen deeg bekomt.
4. Bedek de oven met ingeboterd bakpapier.
5. Plaats kleine hoopjes deeg op de bakplaat, niet te dicht bijeen, en duw ze een beetje plat met de rug van een natgemaakte eetlepel. Laat 10 minuten bakken.
6. Haal de schaal uit de oven en maak de koekjes los met een (metalen) spatel. Leg ze op een plank en laat afkoelen.
7. Snijd de onderkant en de stengels van de venkelknol. Snijd hem overlangs in schijfjes en was ze. Leg ze in het mandje van de stoomkoker en stoom ze gedurende 15 min.
8. Meng in een bol de olijfolie, de balsamicoazijn en voeg peper en zout toe.
9. Breng een grote pot water met daarin de witte azijn aan de kook.
10. Breek een ei in een kopje.
11. Draai van zodra het water lichtjes kookt, het vuur op een laag pitje en laat voorzichtig het ei in het hete water glijden. Laat koken gedurende ongeveer 4 minuten, en haal dan het ei met een schuimspaan uit het water. Leg op absorberend papier. Herhaal met de andere eieren.
12. Verdeel de venkel over de borden, begiet met een scheutje vinaigrette, leg er een gepocheerd ei op en daarbovenop een spekkoekje. Dien meteen op.
2 grote aardappelen, 1 kleine ui, olijfolie 6 losgeklopte eieren, gemengde sla, mayonaise pimentonpoeder (scherpe Spaanse paprika)
Bereidingswijze
Snij de aardappelen in dobbelstenen en snij de ui fijn. Bak samen in olijfolie tot ze licht beginnen te kleuren. Haal uit de pan en meng met de losgeklopte eieren. Kruid met peper en zout en doe in dezelfde pan. Bak de onderkant van de tortilla goudbruin.
Draai de tortilla met behulp van een bord om en doe opnieuw in de pan. Bak nu de andere kant goudbruin. Serveer warm of koud als tapas. Geef gemengde sla erbij en bravas-saus (mayonaise naar smaak gemengd met pimentonpoeder).
Tip: Bravas-saus is de saus die in Spanje traditioneel geserveerd wordt bij patatas bravas, gefrituurde aardappelen met pikante mayonaise.
Benodigdheden:2 el hazelnoten, 2 el sesamzaad, 1 tl gemalen koriander, 1 tl komijn, 4 eieren, 3 el olijfolie extra vierge.
Bak de hazelnoten en het sesamzaad in ongeveer 4 minuten aan in een droge koekenpan. Laat dit dan even afkoelen en maal het vervolgens in een keukenmachine fijn met de koriander, komijn en peper en zout naar smaak. Kook 4 eieren in ca. 8 minuten hard. Pel en halveer ze dan en serveer met de olijfolie en de dip.
Mimosa eieren Benodigdheden: 2 eieren, witte peper, 1 el bieslook, 1 el peterselie, 1 el roomkaas.
Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard en snijd ze dan in de lengte doormidden. Haal de eidooiers eruit en prak ze fijn in een kommetje. Breng dit dan op smaak met de witte peper en wat zout. Snij de bieslook en peterselie fijn en roer dit dan door de roomkaas. Doe het roomkaasmengsel in de eiwithelften en bestrooi dan nog met wat eigeelkruimels. Lekker met wat geroosterd brood.
Met zalm gevuld eitje Benodigdheden: 50 gram gerookte zalm, 1 eetlepel citroensap, 1 el dille, paar takjes tuinkers.
Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten. Snijd ze in de lengte door midden en haal de eidooiers eruit. Snijd de gerookte zalm fijn en meng dit samen met het citroensap en de dille door het eigeel. Schep dit mengsel weer in de witte eihelften en garneer met wat tuinkers naar smaak.
Ei gevuld met hamcrème Benodigdheden: 50 gram gekookte ham, 2 el mayonaise, paar sprietjes verse bieslook.
Kook de eieren hard in ongeveer 8 minuten, spoel ze af en pel ze. Snij ze doormiddel en haal het eigeel eruit. Doe dit eigeel samen met de gekookte ham en twee eetlepels mayonaise in een keukenmachine of mixer en maal tot het een luchtige crème is. Stop deze crème in een spuitzak en vul de halve eieren met het mengsel. Strooi het als laatst nog wat verse bieslook over.
Wil je lekker eten met Pasen? Haal een mandje losgelopen eieren bij een boer, of desnoods biologische eitjes uit de super. Heb een ochtend plezier met je kinderen, kleinkinderen, wederhelft, of vrienden: eieren koken, lekker zelf kliederen met verf en ze dan verstoppen, in de tuin, in bed of op het balkon. Broodjes in de oven, goeie boter, vers fruitsap en koffie erbij en dan met z'n allen de aller- allerlekkerste en simpelste eiersalade en roereieren maken die er zijn. Eitjes! Het geheim van perfect roerei: laag vuur en op tijd stoppen!
Voor 4 tot 6 porties:
2 x 8 biologische eieren ,zout, peper ,ca. 30 g boter 2 eetl. slagroom of 2 eetl. boter ,ca. 6 eetl. mayonaise 2-3 theel. Dijonmosterd , maggi of worcestershire sauce roerei-garnituur:
gehakte verse kruiden, zalm- of hamreepjes, garnalen, geraspte oude kaas
Slacht acht eieren door ze met één welgemikte snede van het kapje te ontdoen en leeg te laten lopen. Zo kun je de roereieren serveren in de (schoongespoelde) schil. Klop de eieren, 4 theelepels water en een snufje zout flink door elkaar.
Verhit de boter op laag vuur in een anti-aanbak- koekenpan en laat over de bodem vloeien. Giet de eieren erin en roer met een houten spatel langzaam en voortdurend over de hele bodem.
De eerste 2 tot 3 minuten gebeurt er niks, maar plotseling begint het ei dik te worden: roer nu sneller en neem de pan tussentijds van het vuur als het te hard stolt. Stop met roeren als ongeveer 20 procent van de eieren vloeibaar is.
Roer er direct de eetlepels boter of room door (om de garing te stoppen) en daarna het gewenste garnituur. Breng op smaak met zout en peper.
Eiersalade
nodig voor eiersalade: kook 8 eieren hard en prak ze goed. Meng mayonaise en mosterd door elkaar en dan door de eieren tot het een smeuiig mengsel is. Vermeng met lekker veel bieslook (eventueel peterselie) en breng pittiger dan je denkt op smaak met maggi of worcestershire sauce, zout en peper.
voor 6 personen: 24 kwarteleitjes,water gemengde gehakte kruiden zoals dille, peterselie en bieslook Chili Explosion (pepermengeling van Santa Maria) radijsjes, minikerstomaatjes (gele of rode)
Bereidingswijze: Breng water aan de kook, leg er voorzichtig de kwarteleitjes in en kook ca. 4 min. Giet af en koel ze kort in koud water. Haal uit en pel ze meteen, dit gaat het best als ze lauw zijn.
Rol de eitjes door de gehakte kruiden of door de chilimengeling.
Leg ze op grote borden samen met de halve radijsjes en de kerstomaatjes.
2 rode uien, fijngesnipperd,1 chorizoworst in kleine blokjes gesneden 1 bosje peterselie, fijngehakt,3 sneden toastbrood, in croutons gesneden 3 kleine tomaten, zonder vel en pitjes, in stukjes gesneden boter,6 eieren,olijfolie,peper, zout en paprikapoeder,fleur de sel
Bereidingswijze: Bak de croutons krokant in wat boter. Haal uit en dep het vet af.
Vet vier ovenvaste schaaltjes lichtjes in met olie.
Verdeel de ui, worst, tomaat, peterselie - houd wat apart voor de afwerking - en croutons over de schaaltjes.
Breek boven elk schaaltje een ei en bestrooi naar smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Bak de oveneitjes ca. 5 min. - tot het wit gestold is - in een voorverwarmde oven op 180 °C.
1 prei,1 rode paprika,1 bakje champignons (250 g), 7 el zonnebloemolie,3 tenen knoflook, fijngesneden, 1 blikje tomatenpuree (140 g),100 ml gembersiroop (flesje 250 ml) 250 ml kippenbouillon (van 1/2 tablet),2 el sojasaus (flesje 250 ml) 8 eieren,3 tl sesamolie (flesje 250 ml),2 bakjes jumbogarnalen (a 100 g)
Bereiden;< 25 min.
Stap 1. Halveer de prei in de lengte. Was de helften onder koud stromend water en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in reepjes en de champignons in kwarten.
Stap 2. Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan en fruit 1 teen knoflook 1/2 min. Roer de tomatenpuree, de gembersiroop, de bouillon en 1 el sojasaus erdoor tot een gladde saus. Laat 5 min. zacht koken.
Stap 3. Roer ondertussen de eieren los met de sesamolie en peper en zout naar smaak. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan en schep 1/4 van het eimengsel in de pan. Bak op middelhoog vuur tot het ei bijna gestold is. Keer om en bak nog 1/2 min. Bak zo 4 omeletten. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie.
Stap 4. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een wok en roerbak de rest van de knoflook en de prei, de paprika en de champignons 4 min. Voeg de rest van de sojasaus en de garnalen toe en warm 2 min. door.
Stap 5. Leg de omeletten op 4 borden. Schep het groenten-garnalenmengsel erop en klap ze dubbel. Schenk de saus eroverheen en serveer direct. Lekker met witte rijst of mie.
Bereiding:< 15 minuten Breek het harde onderste gedeelte van de asperges af, maar schil ze niet. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water in 5 à 8 min, afhankelijk van de dikte. Laat uitlekken op keukenpapier. Klop de eieren los met de melk. Voeg de kaas toe en de fijngehakte tomaten, breng op smaak met peper en zout. Verhit de olijfolie in een antikleefpan. Giet er, wanneer de pan goed warm is, de eieren in en laat stollen op matig vuur. Leg asperges en stukjes ham op een helft. Vouw de gebakken omelet in twee. Dien onmiddellijk op met een slaatje en ciabattabrood.
Tip: Ook lekker met gerookte zalm in plaats van ham.
voor 4 personen: 4 eieren ,175 g kruidige worst (stijl chorizo), 600 g aardappelen, geschild en in plakjes gesneden, 250 g uien, gehalveerd en in plakjes gesneden ,100 g kaas, geraspt, 2 el gehakte peterselie , olijfolie , zout en peper van de molen.
Bereidingswijze
Doe wat olie in de pan en bak de worst. Haal de worst uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Giet nog een scheutje olie in de pan en roerbak de aardappel en ui enkele minuten. Dek de pan af en laat alles nog een twintigtal minuten sudderen. Roer af en toe om.
Klop de eieren los en meng in een kom met worst, kaas, peterselie, peper en zout. Voeg de schijfjes aardappel en ui voorzichtig toe. Doe wat olie in de met keukenpapier schoongeveegde pan en giet het beslag uit. Bak op zeer laag vuur tot de eieren beginnen te stollen.
Zet de tortilla onder de grill en bak de bovenkant goudbruin. Leg de tortilla op een warme schaal, snij de koek in punten en versier met peterselie.