Melk verhuist van koel- naar kleerkast: revolutie in de fashion industrie?
Zes liter melk voor 1 jurk! Ontwerpster en microbiologe Anke Domaske
pakt uit met 'Qmilch', een 100 procent natuurlijk, ecovriendelijk
weefsel dat gemaakt wordt uit het melkeiwit caseïne.
Al sinds de jaren 30 worden melkeiwitten gebruikt in de
textielindustrie, maar nooit eerder bestond een kunstmatige stof die
hier hoofdzakelijk uit opgebouwd is en zonder tussenkomst van
chemicalieën tot stand komt.
Op
slechts twee jaar tijd ontwikkelde Anke Domaske 'Qmilch'. Het zou
aanvoelen als zijde en vereist geen speciale behandeling. Het
prijskaartje van deze 'melk couture' ligt rond de 200 dollar per jurk.
Naast een revolutie in de modewereld, is het ook zeer ecologisch
verantwoord en verschuilt het zelfs voordelen voor de gezondheid.
De
melk waaruit de stof wordt geproduceerd is melk die niet voldoet aan de
hygiënestandaarden van de voedselindustrie. Liever naar een kleerkast,
dan naar de afvalberg! Daarnaast komen de kleren zelf uiteraard ook niet
met een vervaldatum, want het verwarmingsproces zorgt ervoor dat de
eiwitten niet meer kunnen ontbinden. Duurzaam en ecovriendelijk dus.
Daarnaast
zijn de aminozuren in caseïne bestand tegen bacterieën, goed voor de
bloedcirculatie, natuurlijke regelaars voor de lichaamstemperatuur én
een bewezen middel tegen huidveroudering. Ankes uitvinding blijkt heel
wat aandacht te krijgen en zal vermoedelijk uitgebreid worden naar
medicatie en make-up. Zelfs autofabrikanten hebben al interesse getoond
in het melktextiel voor de bekleding van wagens.
Momenteel is
'Qmilk' al verweven in de ontwerpen van Domaske, maar haar doel is te
gaan naar een volledige 'melk couture collectie'. (br.hln - foto reuters)
|