20.000 valse Louboutins ontdekt aan Amerikaanse grens
Louboutins zijn de populairste merkschoenen op het moment, en dat is op de namaakmarkt niet anders. Meer dan 20.000 paar valse Louboutins zijn in beslag genomen aan de Amerikaanse grens, een lading afgelopen dinsdag en een lading 27 juli. De schoenen waren afkomstig uit China.
De werkelijke waarde van de buit is 46.660 euro, of ruim 2 euro per schoen. De schoenen zouden echter voor een veelvoud verkocht worden op de Amerikaanse markt, in totaal goed voor 14,6 miljoen euro ofwel 730 euro per schoen. Nauwelijks minder dan het origineel dus, waarvan de prijzen variëren tussen enkele honderden tot enkele duizenden euro's.
Wie er gekocht zou hebben, zou dit waarschijnlijk gedaan hebben omdat gedacht werd dat ze echt waren en dat ze een koopje deden door de 'fikse' korting.
De inbeslaggenomen schoenen zouden waarschijnlijk op webshops 'met ongelofelijke' kortingen zijn beland, waar het moeilijker is om de schoenen in detail te bestuderen. De schoenen zullen hoogstwaarschijnlijk allemaal worden vernietigd.
Namaakmerken kopen is strafbaar, maar het is moeilijk aan te tonen dat de consument wist dat het gekochte goed vals is. Veel gewone klanten kunnen de details van een echt merk niet onderscheiden van een vals. Een hoog prijskaartje stelt hen gerust dat het om 'the real deal' gaat, ook al hoort er een aanzienlijke korting bij. Op markten met 20 euro-varianten van dure merken is wel duidelijk dat het om een vervalsing gaat.
Christian Louboutin, de Franse ontwerper van het populaire merk, heeft heel herkenbare schoenen: ze zijn allen voorzien van een bloedrode zool. Een handelsmerk dat de ontwerper wanhopig probeert te beschermen, tot nog toe zonder succes: zowel Yves Saint Laurent als Zara hebben succesvol geargumenteerd dat zij ook het recht hebben om schoenen met rode zolen te verkopen.
Ondertussen 'pimpen' een boel vrouwen hun gewone pumps door de zool te schilderen met rode verf. Zo deed Louboutin het in het begin ook: hij gebruikte rode nagellak om de kenmerkende zool te verkrijgen.
Hoe herken je valse Louboutins? Dat is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt, zeker als de soorten schoenen in dezelfde patronen en kleuren worden nagemaakt.
Bij Louboutin is het cruciaal om te winkelen in een 'officiële' Louboutinverdeler of webshop. De kenmerkende rode zool hoort fel en glanzend te zijn, waar veel vervalsingen meestal donkerder rood zijn en een minder glanzende of matte afwerking hebben.
Een authentiek paar Louboutins is gemaakt in Italië en de zool is voorzien van Europese maten, 'made in Italy' en 'Christian Louboutin'. Vervalsers zullen dit zo goed mogelijk imiteren, maar maken bijvoorbeeld een fout in de naam of schrijven 'madeinitaly' aan elkaar.
Ook de afwerking is van belang: Louboutins zijn onberispelijk afgewerkt, dus geen lijmresten, losse draadjes, scheve naden of hakken.
Last but not least: Louboutins kosten veel en daarvoor zitten ze (naar verluidt) ook als een droom aan de voet. Voelt de schoen van 700 euro net als elk ander paar van 20 euro, dan is er misschien iets mis. (br.hln)
|