Moordende Europese modetrend: pythonleder
De liefde van Europese fashionista's voor slangenleder bedreigt de python, dat blijkt uit een recent rapport van de Verenigde Naties.
In Zuidoost-Azië worden jaarlijks bijna een half miljoen huiden van pythons geëxporteerd, ze zijn bijna allemaal bestemd voor de mode-industrie in Europa. De marktwaarde hiervan bedraagt meer dan 773 miljoen euro. Veel Aziatische slangen eindigen als handtas, ceintuur, portefeuilles en een ander accessoire, maar tegenwoordig zijn ook rokjes of topjes uit slangenleder trendy. Italië, Duitsland en Frankrijk zijn de grootste afnemers, de meeste huiden komen uit Indonesië, Maleisië en Vietnam.
De handel van pythonproducten wordt streng gecontroleerd door Cites, een organisatie die verbonden is aan de Verenigde Naties en bedreigde diersoorten en andere zeldzame diersoorten beschermt. Alexander Kasterine van de VN: "De illegale handel van slangenhuid blijft problematisch, dit kan de gehele soort bedreigen. Het is moeilijk om hier exacte cijfers op te plakken, want veel illegale slangenhuiden passeren onopgemerkt de douane."
Heel veel wilde pythons worden afgeslacht voordat ze zich kunnen voortplanten. Veel van de huiden die zogezegd van gekweekte dieren komen, zijn eigenlijk afkomstig van wilde slangen. De Europese mode-industrie is goed voor 96 procent van de waarde van deze handel. Deze zou meer transparantie moeten eisen in het productieproces. Consumenten zouden tevens moeten vragen om een systeem waarbij de herkomst van de huiden makkelijker te controleren valt.
Slangenleder is deze winter een belangrijke trend en dat blijft zo voorde zomer van 2013. Onder meer modehuizen als Valentino, Gucci, Moschino, Proenza Schouler, Christian Louboutin en Roberto Cavalli gebruikten dit product veelvuldig in hun laatste lentecollecties. Sterren als Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Rihanna bewijzen emt hun laarzen alvast fan te zijn van pythonleder. (br.hln)
|