Let op voor herpes en andere risico's van lipstick
Een vrouw heeft Rihanna aangeklaagd omdat ze herpes, in de volksmond ook bekend als een koortsblaasje, heeft opgelopen via een lipsticktester van het beautymerk MAC te hebben gebruikt tijdens een concert van de zangeres.
Het is een feit dat je herpes kunt oplopen via een besmette lipstick. Experts waarschuwen dat je dus niet zomaar in de winkel alle testers moet uitproberen op je lippen. Je test make-up best uit op je hand. Of ga met een wegwerpstaafje te werk, als je echt de kleur op je mond wil zien. Ook als je met je vriendinnen regelmatig make-up uitleent, controleer je best op voorhand of deze persoon niet ziek is.
Andere gevaren die gepaard gaan met het gebruik van lipstick zijn het opnemen van zware metalen en andere schadelijke stoffen die nog steeds vaak aanwezig zijn in cosmetica. Een recente Amerikaanse studie toonde aan dat 32 lipproducten, lipsticks en gloss, die in winkels verkocht worden schadelijke stoffen bevatten. Vooral lood wordt vaak en in grotere hoeveelheden gebruikt. Wanneer je lipstick aanbrengt, komt hier sowieso een klein deeltje van in je mond terecht. Als dit een keer gebeurt, zal dit je gezondheid niet schaden. Maar het kan wel je gezondheid treffen na jarenlang gebruik. Ook aluminium werd in heel wat producten aangetroffen, een stof die vooral slecht is voor je brein en zenuwsysteem.
Laat je bij de aankoop van make-up niet misleiden door de labels. Woorden als 'hypoallergeen' en 'natuurlijk' betekenen vaak niets, want make-up is niet onderhevig aan wettelijke bepalen. Je moet echt naar de ingrediƫntenlijst kijken als je veilige producten wil kopen. Controleer de producten of bestanddelen op de website van Skin Deep, een milieuorganisatie, om zeker te zijn dat ze geen schadelijke bestanddelen bevatten. (br.hln)
|