De goedkoopste kledij is vaak niet de meest trendy kledij, en daar wil shelikes.com iets aan doen. Zij brengen een zogenaamde 'lage inkomensjurk' op de markt. Voor 4,3 euro is de mini jurk met trendy zijdelingse gaten in felgroen, roze, cream of zwart van jou. Goed idee of onverantwoord? We zetten de pro's en cons op een rijtje.
PRO
Wie weinig verdient of leeft van een uitkering, kan zich maar zelden extraatjes veroorloven. Kledij shoppen is geen kwestie van keuren en kiezen, maar van tellen en rekenen. Iets modieus bezitten is meestal een verre droom. In een maatschappij waar alles geld kost, is (over)leven met weinig geld een grote handicap en sociaal isoleren.
Als je iemand voor weinig geld goed kan kleden, dan heeft dat veel positieve effecten.
1) Leuk jurkje = meer zelfvertrouwen = meer energie = meer schwung. 2) De jurk plus die positieve uitstraling leveren complimentjes op, en extra uitstraling, en dus extra complimenten. Een positieve vicieuze cirkel dus. 3) Je durft ergens komen. Is het om te solliciteren, uit te gaan (en niets te drinken) of naar een trouw- of verjaardagsfeest gaan: je hebt iets om aan te doen. 4) Je hoort erbij. Je kan meedoen, je zit niet aan de rand of valt niet buiten de maatschappij. Dat doet veel.
CONTRA
Goedkope kledij heeft een prijs. Kinderarbeid, mensen die 14 uur werken in slecht verlichte, verluchte en chemisch onveilige omgevingen. Ecologisch is het ook al niet: er wordt kwistig gebruik gemaakt van giftige verf en andere stoffen om het materiaal soepel te maken of een bepaalde look and feel te geven.
Deze 'lage inkomensjurk' wordt wel gemaakt in Groot-Brittannië. Shelikes.com gaat er prat op enkel met Britse leveranciers te werken. "We steunen de Britse industrie, ook al zouden we het in het buitenland nog goedkoper kunnen laten maken", aldus directeur Nick Puri.
De vraag is natuurlijk wel hoe ze de prijs dan zo laag krijgen: slim onderhandeld, één verlieslatend stuk tegenover een volledige winstgevende collectie, of ... 'competitieve' lonen? Subsidies? Superdunne stof? Daarover zegt Puri niets.
Een maxiversie van de jurk is ook een pak duurder (20 euro), hoewel nog altijd goedkoop.
Bestaat er geen andere manier om mensen met een laag inkomen aan meer trendy kledij te helpen, zonder dat de menselijke productiekost zo hoog is? (br.hln)
Reacties op bericht (0)
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek