Meer kleur in de kleerkast = goed voor je gezondheid
Veel vrouwen spelen hun hele leven op veilig door enkel zwart, bruin, blauw, wit en grijs te dragen. Maar hierdoor lopen ze heel wat voordelen voor de mentale gezondheid mis, dat beweert een auteur Jules Standish op basis van onderzoek.
De Britse kleurenconsulente zegt dat we bang zijn om kleur te dragen, maar door je shopgewoonten te veranderen kun je je welzijn en zelfvertrouwen een boost geven. "Onderzoek heeft aangetoond dat kleuren een psychologisch effect kunnen hebben. Wanneer we naar bepaalde tinten kijken, dan zorgt dit voor neurologische reacties in het brein. De hypothalamus gaat dan bijvoorbeeld hormonen vrijmaken. Als je naar rood of roze, warme kleuren, kijkt dan wordt er dopamine vrijgemaakt. Deze stof is ook gekend als feelgood hormoon. Dit kan onze humeur verbeteren, onze aandachtspanne vergrote, en zelfs wonderen verrichten voor je libido. Koude tinten als blauw stimuleren de productie van oxytocine, je rustiger van wordt. Standish geeft haar beste tips om meer kleur te dragen. Een vaak geloofde stijlregel is dat je rood en groen beter niet combineert. Maar dat is allesbehalve waar volgens Standish. Je kan bijvoorbeeld een groene jurk opleuken met rode accessoires. Wie last heeft van rode plekken in het gezicht na het drinken van een glas wijn of wie met opvliegers kampt, kan groen dragen om de roodheid te verdoezelen..
Ons brein associeert kleur met temperatuur, bloedrood is de warmste tint in het spectrum, daarom zijn deze tint en bordeaux flatterend voor haast elk huidtype en haarkleur. Felrood stimuleert ook de hypofyse en de bijnier, wat kan leiden tot een sneller metabolisme en gewichtsverlies. Dit zijn dus de perfecte opties voor wie wil afvallen. Je kan de look verzachten door de combinatie met een donkere tint.
Felle blauwe tinten passen bij elke teint en laten je huid stralen. Als je vaak veel stress ervaart, dan kan blauw helpen het kalmerende hormoon oxytocine te produceren in het lichaam. Geel met groen lijkt een erg gewaagd duo, maar je zit wel goed wanneer je mosterd op kaki draagt. Deze aardse tinten hebben een gouden ondertoon die een oudere, grijze huid doen opleven.
Dames in de menopauze grijpen best naar roze voor een jongere look, deze kleur wordt namelijk onbewust geassocieerd met jeugdigheid en vrouwelijkheid. Mannen zouden volgens onderzoek zich ook tot deze tint aangetrokken voelen, omdat die het dichtst bij de huid leunt. Fuchsia heeft hetzelfde effect, maar is een tikje gewaagd. Je zit veiliger met zachtroze. Als je donkere kringen wil verdoezelen kun je best voor kobaltblauw kiezen. Paars heeft ook een kalmerende werking. Geel associëren we met vreugde, een kledingstuk in deze kleur is dus goed voor je humeur. (br.hln)
|