Waarom we van bont gruwen maar wel leer dragen
Loop met een echte bontjas over straat en je krijgt standaard vieze blikken toegeworpen, maar van leren kledij kijkt niemand vreemd op. Hoe komt dat toch? Want het is wel erg naïef om te denken dat dat kalf waarvan je nieuwe handtas gemaakt is, toch al ging afgemaakt worden. Laat staan dat die slachting op een humane wijze verloopt.
We schreven niet lang geleden nog een artikel over de comeback van bont, en daar kwamen veel verontwaardigde reacties op. Want hoewel grote ontwerpers dan fan blijken te zijn, lijkt de gewone man op straat dat absoluut niet. De anti-bont campagnes zijn dan ook niet zo simpel uit het collectieve geheugen te wissen. Filmpjes waarop te zien is hoe nertsen en consoorten doodgeslagen worden, vergeet je nu eenmaal niet zo snel. Het is ook gewoon makkelijk om bont af te wijzen, want niet veel mensen moeten er iets voor opgeven om dit anti standpunt in te nemen.
Restproduct van de vleesindustrie Dat ligt bij leer al een stuk moeilijker. Bijna alle schoenen en tassen worden van leer gemaakt en ook leren jasjes zijn een populair mode-item. Vaak wordt aangenomen dat leer een restproduct is van de vleesindustrie. Dat het dier in kwestie sowieso al gevild ging worden voor een sappige steak en dat de huiden gerecycleerd worden voor de mode-industrie. Dat was inderdaad ooit het geval, maar we zijn zoveel meer leer gaan dragen dat alles helaas al lang niet meer zo 'vriendelijk' verloopt.
"Dieren zien vreselijk af" "Vlees wordt steeds vaker een bijproduct van de leerindustrie," vertelt Lucy Adam van de Fashion & Textiles School van RMIT aan i-D Magazine. "We willen ook allemaal zacht en vlekkeloos leer en dat komt meestal van jonge koeien die daar speciaal voor gefokt en vet gemest worden." Lynda Stoner van Animal Liberation vult aan dat alle dieren bestemd voor de leerindustrie vreselijk hebben afgezien daarvoor. "Zo worden voor het fijnste kalfleer bijvoorbeeld alleen pasgeboren of zelfs ongeboren kalveren gebruikt, erg humaan is dat niet."
Niche-industrie In vergelijking met de leerindustrie is de bontindustrie eigenlijk een niche-industrie, maar omdat bont zo ver van ons afstaat, is de aandacht daarvoor vele groter. We weten immers allemaal goed en wel dat er ook door de vleesindustrie inhumane praktijken worden toegepast, maar daar trekken we ons niets van aan. En dat is net hetzelfde bij leer.
Debat In leer compleet bannen ziet Lucy geen oplossing. "Wel moet er gewerkt worden aan betere omstandigheden en vooral aan transparantie binnen de industrie. Bekende modeontwerpers als Stella McCartney bewijzen al dat het ook perfect met minder of zelfs geen leer kan. Dat er een debat over de leerindustrie op gang komt, dat is het belangrijkste." (br.hln)
|