Echt leer zonder dat dieren moeten lijden? Binnenkort kan het!
Menig modeliefhebber is dol op leer. Leren handtassen, leren schoenen, leren jasjes, ... Dat er hele kuddes dieren voor moeten sterven, proberen we zo snel mogelijk te vergeten. Want het voelt zo luxueus en blijft toch zo lang mooi. Nog even, en dan hoeven we die hartverscheurende keuze tussen dierenvriend en fashionista echter nooit meer te maken. Lang leve de wetenschap!
Een nieuw bedrijf uit Brooklyn, genaamd Modern Meadow, is bezig met het ontwikkelen van leer, gemaakt uit dierlijke cellen. Het resultaat zou een zacht materiaal moeten zijn met de kenmerken van het leer dat we kennen, maar zonder het schuldgevoel. Klinkt niet slecht!
Vraag versus aanbod "Het is een gloednieuw en spannend concept waar het bedrijf momenteel mee bezig is," vertelt Steven Lange, directeur van het Leather Research Laboratory aan de universiteit van Cincinnati. "Een project dat in de toekomst waarschijnlijk veel zal opleveren, zeker wanneer de vraag naar vlees blijft dalen en de vraag naar leer zal blijven stijgen." Eén van de grootste problemen van de lederindustrie is immers dat het aanbod niet overeenkomt met de vraag. Mensen eten steeds minder vlees, waardoor er minder dierenhuiden voorhanden zijn, maar de vraag naar leer is nog steeds even groot als vroeger. Ze is zelfs gestegen.
Hoewel het project van Modern Meadow die kloof waarschijnlijk ooit zal overbruggen, is dat momenteel nog niet aan de orde. "Deel van de aantrekkingskracht van leder is de variatie," verklaart Lange. "Mensen zijn zelfs op zoek naar die natuurlijke karaktertrekken van leder, dat maakt hun item immers uniek. Bovendien is het moeilijk om het gevoel en de soepelheid van natuurlijk leder na te bootsen met leder uit een lab. Het is nog te vroeg om te zeggen of dat ook effectief zal lukken."
Lang leve vegan Hoe wil Modern Meadow de klus dan precies klaren? Wel, hun opzet is om spieren en dierlijke cellen op natuurlijke wijze te vermenigvuldigen, om zo dierlijke producten te vervaardigen, waaronder leer, maar ook hamburgervlees zonder dat de dieren daarvoor geslacht moeten worden. De lederindustrie wordt immers vaak onder vuur genomen omwille van haar negatieve impact op het milieu, zoals de chemische stoffen die vrijkomen tijdens het behandelen van de dierenhuiden. Leer uit een laboratorium zou echter minder grondstoffen, minder energie en minder chemische stoffen vereisen.
Maar ook modekenners zien het concept wel aanslaan. Tegenwoordig gaan meer en meer mensen de vegan-tour op, waarbij ze meer aandacht besteden aan waar hun kleren en voedsel vandaan komen en welk effect ze hebben op het milieu. Bovendien zou een leer-laboratorium ontwerpers de kans kunnen geven om te spelen met de dikte en textuur van leder. Bovendien zou het ervoor kunnen zorgen dat ook de prijs van lederartikelen naar beneden gaat. (br.hln)
|