Dragen we binnenkort allemaal kleren van fruitafval?
Kuddes dieren moeten sterven omdat wij zo graag een leren jas of schoenen willen dragen, en bepaald milieuvriendelijk is de leerindustrie ook al niet. Daarom wordt er de laatste jaren massaal gezocht naar alternatieven voor dierlijk leer, en enkele Nederlandse studenten lijken daar nu in geslaagd te zijn. Ze maakten leer van fruitafval en bedrijven staan te popelen om de uitvinding te testen.
Een aantal laatstejaarsstudenten van de Rotterdamse Willem de Kooning Kunstacademie vonden het zonde dat er dagelijks tonnen fruit moet worden weggegooid, dus besloten ze iets nuttigs te gaan doen met dat vitaminerijke afval.
Na vele honderden kilo's fruit met de hand te hebben geschild, ontpit, gepureerd, gekookt en gedroogd, hadden ze een leerachtig materiaal in handen. Ze noemen het Fruitleather en nee, dat rot niet en trekt ook geen ongedierte aan.
Hun fruitleer heeft ook duidelijke overeenkomsten met dierlijk leer. "Elke centimeter is uniek. Het materiaal heeft een duidelijke structuur en textuur, die per fruitsoort en door elke gebruikte vrucht verschilt," vertelt mede-uitvinder Hugo de Boon (21).
Om te laten zien dat hun materiaal niet alleen verspilling tegengaat maar ook daadwerkelijk geschikt is voor modeproducten, maakten ze prototypes. Veertien mango's veranderden door hun vezels in een sterke, soepele handtas. De boodschappentas van sinaasappels is een stuk stugger en de lampenkamp van perziken laat door de transparantie van de fruitpulp sfeervol licht door.
Hoewel alle studenten eigenlijk afgestudeerd zijn nu, zijn ze niet van plan om te stoppen met Fruitleather. Hun uitvinding kan immers zelfs rekenen op interesse uit het buitenland. (br.hln)
|