5 fouten in de douche waar je acne van kan krijgen
Heb je plots om onverklaarbare reden meer last van onzuiverheden in je decolleté en op je rug, terwijl je dat normaal niet hebt? Neem even je doucheritueel onder de loep.
1. Een oude spons gebruiken
Een spons, loofah of washandje helpt je om de douchegel fijn te laten schuimen en geeft je huid een mini scrubbeurt. Alleen maar aan te raden voor een fijne huidtextuur dus! Maar...dat effect blijft niet zo goed als je de spons niet op tijd vervangt. Natte sponzen en washandjes zijn een broeihaard van bacteriën. Eigenlijk zou je voor elke douche een nieuw exemplaar moeten gebruiken. Of schakel over op een Konjacspons die van nature antibacteriëel werkt. Goed uitknijpen na gebruik en ophangen zodat ze kan drogen.
2. Een rijk maskertje op je haar
Maskers voor je haar geven je lokken nieuwe energie en maken ze streelzacht. Helemaal prima, maar de rijke substantie glijdt na het uitspoelen via je gezicht, schouders, decolleté naar beneden het doucheputje in. Als het een heel voedend masker is, kunnen er restjes op je huid blijven kleven die je poriën verstoppen. Een tip is om na het uitspoelen van je haarmasker pas je lichaam en je gezicht te wassen. Zo spoel je alle restjes mee weg.
3. Hoe warm douche jij?
Een gloedhete douche voelt dan wel heerlijk ontspannend, voor je huid is het een ramp. Erg warm water tast de beschermende barrière van je huid aan waardoor die ontregeld geraakt. Je huid raakt geïrriteerd en zo is er meer kans op uitslag of onzuiverheden. Geen bodymilk ter wereld herstelt dit vochttekort goed. Hou je douches kort en lauw.
4. Irriterende douchegels
We weten ondertussen wel al dat we soms té proper willen zijn. Je lichaam van kop tot teen twee keer per dag schrobben is niet nodig. Zo vuil zijn we nu ook weer niet. Een milde douchegel volstaat ruimschoots om de dag of nacht van je af te wassen, dat hoeft heus geen anti-bacteriële zeep te zijn. Let ook op met sterk geparfumeerde formules als je een gevoelige huid hebt. Het is ook goed om winter en zomer te wisselen: een crème of olie in de winter als je huid wat droger is, een zeepje in de zomer.
5. Keratosis pilaris
Eigenlijk is deze huidaandoening geen acne. Het is een stoornis in de hoornlaag van de huid waardoor bacteriën zich in de haarzakjes kunnen gaan nestelen. Je krijgt dan rare, ruwe, rode bultjes, een soort permanent kippenvel. Dat zie je meestal op de bovenarmen en de billen. Je hebt het vaak al van je kindertijd. Helemaal weg gaat het nooit, maar je kan het uitzicht wél verbeteren en dat begint al in de douche. - Gebruik milde waszepen, liefst ongeparfumeerd - Scrub je huid regelmatig (1 keer per week) - Droog je huid goed af na het douchen en smeer je dan in, zeker op de probleemzones - Gebruik een product met urea of salicylzuur dat de hoornlaag oplost (br.hln)
|