Waar komt het woord 'jeans' eigenlijk vandaan?
Wereldwijd heeft bijna iedereen er één in zijn kast liggen, en we begrijpen haast universeel het woord "jeans". Maar waar komt die term eigenlijk vandaan? Een spoedcursus modegeschiedenis, om mee uit te pakken op een volgend caféavondje.
We weten nu al waarvoor dat mysterieuze kleine zakje in onze jeansbroek dient. Maar om te achterhalen hoe de naam van dit kledingstuk tot stand kwam, moeten we 2 eeuwen terug in de tijd. De stof jeans werd voor het eerst gemaakt in het 19e eeuwse Frankrijk, meer bepaald in Nîmes. In het Frans werd het woord serge gebruikt om de stof te omschrijven waarvan jeansbroeken toen gemaakt werden, voluit serge de Nîmes. Die naam kortte zich al snel af naar het huidige "denim", waarmee die term ook meteen verklaard is.
Italiaanse matrozen met gênes Nog een tijd voor Amerika claimde verantwoordelijk te zijn voor het uitvinden van jeans, was de stof al heel populair in Europa. Meer bepaald bij de matrozen van Genua in Italië. Wanneer ze in Frankrijk moesten zijn, sloegen ze meteen een enorme voorraad serge in, in zo'n grote hoeveelheden dat de stof werd genoemd naar de Franse bijnaam voor matrozen uit Genua. En dat was - je raadt het al - jeans. Oorspronkelijk was dat het Franse gênes, waarin je het woord Genua nog herkent.
De rol van Amerika Toch was het oorspronkelijke serge een heel andere stof dan de spijkerbroeken die we vandaag dragen, en bestond het uit een mix van verschillende materialen. Vandaag de dag dragen we de Amerikaanse versie, die zijn opgang maakte toen de Verenigde Staten onafhankelijk werden van het Britse Rijk. In plaats van handel te drijven met Europese producenten, gebruikte de VS hun eigen katoenplantages om zelf hun variant op jeans te maken. Al bleven de benamingen denim en jeans wel altijd behouden.
En zo heb je al weer een verhaal te vertellen bij een volgende caféavond op een moment waarop niemand nog iets te zeggen heeft Graag gedaan.
|