Belgische Filles a papa treedt trendregels met de voeten
België staat bekend omwille van zijn vooruitstrevende, nieuwe ontwerpers. Grote namen als Walter Van Beirendonck, Christophe Coppens, Bruno Pieters, Martin Margiela en Dirk Bikkembergs verworven reeds internationale faam. Nu lijkt de weg vrijgemaakt voor het Luikse ontwerpersduo Filles a papa.
Het Belgische modemerk Filles a papa werd in 2008 uit de grond gestampt door de twee Luikse zussen Sarah en Carol. Het was voor hen evident dat ze in de modewereld zouden belanden omdat hun moeder naar eigen zeggen een fashion victim was. Sarah verdiepte zich verder in ontwerpen aan de Franse modeschool ESMOD terwijl Carol in Brussel afstudeerde als grafisch ontwerpster.
Na hun studies vertrokken ze samen voor een jaar naar New York. We hadden nood aan een vrije en open omgeving om inspiratie op te doen. In de Big Apple hebben we onze eerste ideeën op papier gezet. Eenmaal terug in België zijn we die verder beginnen uitwerken, vertelt Carol. Die Amerikaanse invloeden weerspiegelen zich duidelijk in hun collecties. De sportieve accenten zijn een overblijfsel van L.A. en het hoge glamourgehalte van hun kledij komt recht uit Las Vegas.
Hun opvallende ontwerpen zijn een mix van verschillende stijlen. Contrasten zijn ontzettend belangrijk in hun werk. Snit, kleur en verschillende materialen worden op gewaagde wijze gecombineerd. We maken kledij die we zelf zouden dragen, maar onze ontwerpen zijn vooral een onderdeel van een bepaalde levensstijl. We willen een nonchalante en uitdagende look lanceren, legt Sarah uit. De excentrieke aanpak hebben Carol en Sarah naar eigen zeggen te danken aan hun Luikse roots. In de Waalse stad hoef je je niet aan voorgeschreven moderegeltjes te houden. Het is de bedoeling dat onze kledij gedragen wordt met andere stukken. Je kunt gemakkelijk een outfit creëren met een exclusief stuk van Filles a papa en enkele basics, verduidelijkt Carol.
Met het label Filles a papa willen de jonge vrouwen voet aan wal zetten in de grote modesteden en landen zoals Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zonder hun exclusiviteit te verliezen. We willen niet mainstream worden. Het is pure passie die ons iedere keer opnieuw drijft om een collectie te creëren die opvalt en vernieuwend is. Een label opstarten loopt niet altijd van een leien dakje, maar we moeten optimistisch blijven denken en er volledig voor gaan. We hebben als zussen het voordeel dat we onze emoties heel gemakkelijk kunnen uiten omdat we elkaar zo goed kennen, voegt Carol nog toe.
De Luikse modeontwerpsters zouden graag een outfit voor de befaamde zangeres Lady Gaga creëren. Haar opvallende stijl past helemaal bij onze collecties Misschien kunnen wij de volgende Belgische ontwerpsters zijn waarvan ze kleding draagt, vertelt Sarah. (br.she)
|