een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
02-04-2008
Moe en lusteloos,drink je wel voldoende water of ander vocht?
Water voor je
gezondheid: hoeveel vocht heb je elke dag nodig?
60% van je
lichaamsgewicht is water. Het is de belangrijkste chemische component in je
lichaam. Bijna elk systeem in je lijf is er afhankelijk van . Zo zorgt water
voor het verwijderen van gifstoffen,
het vervoeren van de nodige voedingsstoffen
naar de cellen en voor het voorzien van neus, oren
en keel van voldoende vocht.
Een gebrek aan water
kan leiden tot dehydratatie(uitdroging), een toestand waarbij de normale
lichaamsfuncties haperen door een gebrek aan vocht. Zelfs bij een milde vorm
van uitdroging kan je vermoeidheid of draaierigheid ervaren. De meest gekende
risicosituaties voor dehydratatie zijn overvloedig zweten, overgeven en
diarree.
Tekenen van dehydratatie zijn: -
milde of excessieve dorst -
vermoeidheid -
hoofdpijn -
droge mond -
weinig of geen urine -
spierzwakte -
draaierig -
ijl in je hoofd
Dus zo snel mogelijk je tekort aanvullen om niet in de echte
problemen te geraken is de boodschap. Kinderen en bejaarden zijn extra gevoelig
voor dehydratatie.
Alleen dorst is een
slechte graadmeter .Drinken doe je best voor je dorst hebt Dit geldt zeker
voor senioren die nog maar beperkte dorstsignalen van de hersenen doorkrijgen. Opgelet: excessieve dorst en overdadig urineren
kunnen echter tekenen zijn van een ernstige ziekte. Dan moet je naar de dokter.
De voornaamste
factoren die je vocht/waterbehoefte beïnvloeden:
Fysieke
activiteit: door te sporten of intens te bewegen heb je meer vocht
nodig. Bij kortstondige oefeningen zijn meestal 1(25cc) of 2 glazen water
voldoende. Bij een langdurige sportactiviteit (min.1uur) zijn er 2 à 3
glazen per uur nodig om uitdroging te vermijden.
De
omgeving: heet en vochtig weer doet je meer zweten en dan heb je ook
meer vocht nodig. Hetzelfde geldt binnenshuis door de drogere (airco)lucht
op je huid. Boven 2500 meter ga je meer urineren en gaat je ademhaling
sneller, dus ook daar meer drinken.
Je
gezondheidstoestand:koorts, diarree, overgeven zorgen voor
meer vochtverlies en noodzaken tot veel en regelmatig drinken. Bij
blaasinfecties en stenen in de urinewegen moet je eveneens veel drinken. Sommige
hart- en leveraandoeningen echter vragen juist een beperking van je vochtinname.
Zwangerschap
en borstvoeding : men raadt aan bij zwangere vrouwen om elke dag 2,5
liter te drinken en bij borstvoeding 3 liter.
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
Via urineren verlies je gemiddeld 1,5 liter vocht per dag.
Bijkomend nog eens 1 liter door zweten, ontlasting en ademen. 20 procent van je
vochtinname krijg je binnen met je voedsel. Om je dagelijkse vochtverlies terug
aan te vullen drink je dus best ongeveer
2 liter water (of ander vocht).
Vanuit dieetstandpunt wordt aangeraden dat mannen 3 liter en vrouwen 2,2 liter
drinken, in het bijzonder totale
vochtinname per dag.
de dikwijs vergeten , maar onmisbare vitamines en mineralen
In een gezonde
voeding mogen vitamines en mineralen niet ontbreken
Iedereen kent wel de reclames rond vitamine C bij griep en
verkoudheden of van vitamine A en pro-vitamine A bij gezichtscrèmes of gels,
lotions. Ook toevoegingen van B-vitamines bij sommige
voedingsproducten krijgen aandacht.
Maar toch worden de belangrijkste meestal vergeten: Vit.D.,Vit. B12, ijzer, jodium.
Je kunt deze niet missen, maar je hebt er maar een kleine dosis van nodig. Opletten voor overdosering want dit schaad
je gezondheid evenzeer als een tekort.
Vitamine D
Is onmisbaar voor de opbouw
van beendergestel en skelet bij babys, peuters en kinderen .Bij volwassenen
zorgt het voor de opname van voldoende
kalk (calcium) in beenderen enbotten.
Bij bejaarden voorkomt Vit.D dat het skelet en de beenderen en botten broos worden. De meeste mensen denken dat je Vit.D kan halen uit melk en
echte boter. Dit is een fabeltje. Vit D.
zit hoofdzakelijk in vis zowel gekweekte als wilde. Ook aan margarines wordt
Vit.D kunstmatig toegevoegd. Het beste is om regelmatig vis te eten.
Een volwassene heeft elke
dag 0,000005 gram(5µg)Vit.D
nodig.
Toch krijgen veel mensen er te weinig van binnen eigenlijk
om 2 redenen : ze eten weinig ofgeen vis en ze komen bijna niet in de buitenlucht . Elke dag een kwartiertje met je blotehuid (gezicht, armen) in de zomerzon lopen
is voldoende. Want zo maakt het lichaam zelf voldoende Vit.D aan in de huid.
Alleen bij een oude huid (bejaarden ) verloopt deze aanmaak minder goed. Daarom
is het best om regelmatig ook vis te eten. Voor bejaarden die nog weinig in de zon komen en een eenzijdig dieet hebben is
het beter om extra vitamine D in
tabletvorm bij te nemen. Ook voor peuters
onder de vier jaar die weinig of geen vis eten enaltijd binnen zitten is het goed om Vit. D druppeltjes te nemen.
(Vroeger was het de gewoonte om levertraan te geven, gelukkig zijn de
druppeltjes van tegenwoordig niet zo vies van smaak).
Jodium
Wat je in het meeste voedsel niet terugvindt is jodium.
Nochtans is dit onontbeerlijk voor een goede werking van je schildklier .Bij
zwangerschap en borstvoeding is jodiumtekort van de moeder slecht voor de goede
ontwikkeling van de hersenen van het kind. Jodium zit van nature
alleen in vis en zeewier. In sommige landen gebruiken de bakkers gejodeerd
zout in hun brood . In België is dit niet zo. Een overdosering is hier minstens even schadelijk als een
tekort. Regelmatig vis eten is oké, met zeewier toch wel opletten.
Per dag heb je er
0,00015 gram(150µg) van nodig
Vitamine B12
Een tekort tast de
hersenen aan. Meestal krijgt iedereen er voldoende van binnen .Het zit in vlees, eieren, melk en kaas.
Toch even vermelden dat
veganisten onvoldoende Vit B12 kunnen opnemen uit hun voedsel, omdat zij
alle dierlijke producten bannen. Dus extra tabletten Vit. B12 nemen is voor hen
noodzakelijk .Babys van veganisten lopen extra gevaar door een onvoldoende
ontwikkeling van hun hersenen bij een Vit. B12 gebrek van de moeder. Ook voor bejaarden (+65) is het best om extra Vit B12
tabletten te slikken, omdat bij hen de darmen moeilijker de Vit B12 uit hun
dagelijks voedsel opnemen.
Ijzer
Bij een ijzertekort ontstaat bloedarmoede. Je voelt je slap en je ziet bleek, je energie staat
op nul. IJzer zit zowel in
dierlijke als in plantaardige voedingsstoffen. Het ijzer uit dierlijke
producten wordt het beste door ons organisme opgenomen. Nochtans kan men ijzer
uit plantaardig voedsel ook goed opnemen door
tegelijkertijd Vit.C te nemen, vb. door sinaasappelsap of een ander
vitamine C-rijk sap hierbij te drinken. Vooral kinderen, jongeren (groei) en vrouwen (menstruatie)
moeten letten op voldoende ijzerinname.
Wie kent nog het
verhaal van het bord linzensoep uit de bijbel.
Iedereen die christelijk is opgevoed kent het verhaal van de twee broers uit de bijbel
waarbij de ene zijn erfrecht verkwanselde aan de andere voor een bord linzensoep.
Het is nauwelijks te geloven, maar dit beklemtoont de waarde
van linzen als voedsel. Daarom volgt hier een modern recept van lekkere en
voedzame linzensoep.
Het proberen waard want linzen bevatten volwaardige
eiwitten, die in combinatie met volkorenbrood (liefst volkorendesem) vlees en
vis kunnen vervangen. Het is een afwisseling in je voedingspatroon en het
vervangt en beperkt je vleesgebruik, als je weet dat in België per persoon
jaarlijks 102 kg vlees wordt geconsumeerd.
En nu de linzensoep
Wat je nodig hebt voor ongeveer 5 liter soep :
-250 gr rode linzen. Deze zijn zeer zacht en op 15 à
20 minuten gaar. Linzen hoeven in tegenstelling tot bonen vooraf niet geweekt te worden.(te koop in elke natuurvoedingswinkel). -2 uien -2 wortelen -3 selderijstengels, of nog beter 1 peterseliewortel -1 à 2 knoflookteentjes -1 schijfje verse gember -1 middelgrote porei of 2 kleine -1 à 2 takjes verse tijm (eventueel ook rozemarijn en/of
salie)
De bereiding:
De groenten wassen, schillen en versnijden, liefst in niet
al te grote stukken De knoflook en de gember zeer fijn snijden , eventueel de gember
raspen. De linzen wassen en kleine onreinheden zoals bv. kleine steentjes die er soms in verzeild geraken verwijderen; laten uitlekken in een vergiet.
In een grote (soep)pan de groenten gedurende enkele minuten aanstoven
(met het deksel op de pan ); liefst eerst de uien, daarna de rest van de
groenten bijvoegen en verder aanstoven. Vervolgens de gewassen linzen, de tijm en 3,5 liter warm water toevoegen. Kruiden met witte peper en/of gemalen korianderzaadjes. 2 à 3 groentebouillonblokjes én 2 soeplepels zoute sojasaus
(tamari of shoyu) erbij. De sojasaus kan je naar eigen smaak vervangen door zout.
Aanvankelijk aan de kook laten komen en vervolgens gedurende
15 minuten op een zacht vuur met deksel op de pan laten sudderen en garen .Vuur
uitzetten en laten nagaren in de pan tot de soep is afgekoeld. Een nachtje in kelder of koelkast en s anderendaags terug
opgewarmd is ze op zijn best. Invriezen in kleine porties kan natuurlijk ook.
Voor informatie over linzen en hun voedingswaarde klik even op de foto
Zorgen voor je eigen fitness en gezondheid , ja maar...
Bewegen is goed voor
je gezondheid, we weten dit, maar we doen er zo weinig aan .
De meeste mensen zijn tegenwoordig goed op de hoogte van de
manieren om gezond en fit te blijven. Dit is allemaal niet nieuw. We weten dat
op tijd en stond intens bewegen je hart
tengoede komt, je gewicht op peil
houdt en je zelfs mentaal gezond houdt. Toch slagen de meeste er niet in om
de daad bij het woord te voegen. We zijn niet consequent hierin.
Nochtans herinneren we ons nog wel dat we als kind veel in beweging waren. Als
kind lijk je geboren om constant te bewegen. Naarmate we ouder worden zijn we
geneigd om passief te worden op lichamelijk gebied. Voor de meeste van ons
gebeurt dit als we onze middelbare studies aanvatten. We gaan ons meer
concentreren op studeren en door de hogere studie-eisen en om goede resultaten
te halen, hebben we meteen ons eerste
excuus om minder te bewegen. En zo grijpen we iedere belangrijke
verandering in ons leven aan om van oude regels af te stappen en geen nieuwe te
creëren. Dit is vooral zo als het gaat om op fysiek vlak fit te blijven. Op
12-jarige leeftijd je middelbare studies aanvatten als eerste grote verandering
in je leven is de eerste. Dit patroon herhaalt zich keer op keer:
-bij de eisen van een
eerste of nieuwe job -bij een huwelijk -wanneer de eerste ,(
en volgende) baby wordt geboren
De meeste mensen houden niet van oefening en (inspannende)
beweging. Dat is meestal het eerste om weg te laten bij een verandering in je
levenswandel. Regelmatig oefenen vraagt om discipline
en zelfcontrole. Zelfcontrole kun je vergelijken met een (psychologische) spier. En spieren
kunnen bij intens gebruik gemakkelijk overbelast
en uitgeput geraken. Als je dan gedurende de dag te maken hebt met een veeleisende baas of met een jengelende of actieve baby of peuter dan hou je s avonds
niet veel discipline over om nog te gaan oefenen en aan fitness te doen. Hoe meer je je zelfcontrolespier gebruikt
, hoe sterker ze vermoeid geraakt.
Het bovengenoemde wordt nog versterkt als je geen concreet plan en alleen algemene doelen stelt om aan je beweging
en oefeningen te werken. Het formuleren van algemene doelen in mijn vrije
tijd ga ik joggen- tegenover een concreet plan elke maandag en donderdag ga
ik 1 uur joggen.Het tweede heeft meer kansen om te lukken.
Ook je activiteiten laten afhangen van een trainer is niet
de beste oplossing. Zelf je trainingplannen en daardoor ook de vooruitgang die je maakt geeft meer
motivatie om het vol te houden.
Dus om actief te blijven:
Maak
zelf een concreet actieplan op
Laat
je beperkt adviseren door een trainer, maar blijf bij je eigen planning
Blijf
volhouden- versterk je zelfcontrole,
ook bij een verandering in je persoonlijk leven zoals een nieuwe baan of de
geboorte van een baby.
Dagelijks vlees eten
is noodzakelijk voor een goede gezondheid
Dit hebben we allemaal meegekregen in onze opvoeding. Vlees
eten zit in onze eetcultuur verankerd. Op restaurant zijn de menus gebaseerd op vlees met een saus (soms vis) .Lekker
eten staat nog altijd gelijk met vlees eten. De andere ingrediënten zoals groenten en
aardappelen worden beschouwd als garnering. Je merkt dat vele groenten en
aardappelen niet of nauwelijks worden opgegeten en later in de vuilniscontainer
belanden.
Je hebt de indruk dat er de laatste jaren minder vlees wordt
gegeten . Maar niets is minder waar: de
gemiddelde Belg eet per dag 270 gram vlees of 102 kg per jaar. Wij staan
hiermee in de top 5 van de wereld. De absolute koploper is de VS met 120 kg per
jaar.
Vlees is luxevoeding en hoe rijker de samenleving wordt hoe
meer vlees men gaat consumeren. Dit betekent dat er nu veel meer vlees wordt
geconsumeerd in China, India, Rusland, landen die de laatste jaren een sterke
economische groei kennen. Van alle landbouwsectoren in de wereld, groeit de
vleessector het sterkst.
Ondertussen weten we dat veel vlees eten toch niet zo gezond
is: we denken aan een te hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, suikerziekte,
overgewicht. Je merkt dat in landen zoals China die het eetpatroon van de
westerlingen overnemen, deze bovengenoemde beschavingsziekten zienderogen
toenemen. Ook het overgewicht bij kinderen wordt daar, zoals bij ons, stilaan
problematisch.
Onze individuele
gezondheid kan dus een reden zijn om minder (of eventueel geen) vlees te eten.
Spijtig
genoeg zijn er weinig mensen die daar rekening mee houden en hun wekelijkse
zomerse barbecue niet willen missen. De laatste jaren zijn er andere argumenten bijgekomen die
ons kunnen aanzetten tot minder vleesconsumptie nl. de opwarming van de aarde, een betere
verdeling van onsaardse rijkdommen
en voedsel en het bewaren van wat er
ons nog rest aan natuur en groeneomgeving.
De vleesproductie en -consumptie
in de wereld is verantwoordelijk voor de uitstoot van meer broeikasgassen dan
de transportsector.
De intensieve veeteelt is een ramp voor deze broeikasgassen.
Het probleem ligt vooral bij de herkauwers. Bij hun vertering stoten zij grote
hoeveelheden methaan uit. De impact
van methaan is 23 keer groter dan
die van CO2. Ook mest is een
probleem. Mest stoot grote hoeveelheden lachgas
uit. De impact van dit gas is bijna 300
keer die van CO2.
Runder- en varkenskweek slorpen grote hoeveelheden water op. Voor één kilo rundvlees heb
je een 30.000 liter nodig., voor één kilo graan slechts 100 liter.. Voor dierlijk voedsel is10-maal meer energie nodig dan voor
plantaardig voedsel (granen, zaden, groenten, fruit)
Veevoeder bestaat
voor 80% uit voeder dat ook bestemd is voor menselijke consumptie en de
hype rond biobrandstoffen zorgt voor een belangrijke concurrent in de
landbouwsector voor het verbruik van deze voedergewassen.
De beste voorwaarden voor het telen van veevoer vindt men
vooral in de ontwikkelings-landen. Kleine boeren, akkers en bossen moeten
plaats maken voor immense weilanden, monoculturen en agro-industrie .De
productie van krachtvoer en begrazing zorgen voor een serieuze opoffering van
natuurgebieden en hetkappen en
rooien van oerwoud.
Op wereldvlak is er
voldoende graan om iedereen volwaardig te voeden op voorwaarde dat de
concurrentie met het veevoer en de biobrandstoffen niet zou bestaan.
Waaraan besteden we dus onze graanvoorraden?Aan mensen, aan autos of aan vleesproductie?
In de VS besteedt men 1200 kilo graan per persoon per jaar, waarvan het
grootste deel bestemd is voor vleesproductie. In Zimbabwe is dit maar 90 kilo.
Meer dan 60% van onze wereld-graanproductie wordt gebruikt voor de aanmaak van
(kracht)voer voor de vleesproductie. De helft van dit graan is bestemd voor de
industrielanden die slechts één vijfde van de wereldbevolking uitmaken.
Mag men stellen dat mensen in de ontwikkelingslanden honger
lijden door onze grote vleesconsumptie? Men heeft berekend dat een volwassen
persoon niet meer dan 50 tot 70 gram eiwitten per dag nodig heeft, dit staat
ongeveer gelijk met 80 tot100 gram vlees.
Dus minder vlees eten en je dierlijke eiwitten al eens
vervangen door plantaardige zoals bonen, erwten, linzen, tofu of andere
sojaproducten kan een daad van solidariteit
zijn met de bevolking uit de minder rijke landen. Tegelijkertijd word je er
gezonder door en draag je bij tot een vermindering van de broeikasgassen en een
beter leefmilieu.
Voor interessante
recepten zonder vlees klik even op de foto hierboven voor de EVA website.
Doorklikken naar culinair , en naar recepten.
De mythe van melkproducten : dé calciumbron bij uitstek
In onze westerse
voedingsgewoonten worden melkproducten beschouwd als dé bron van calcium. Als
je vroeg begint met voldoende melk te drinken kun je later osteoporose( één van
de ouderdomsziektes) of broze botten en beenderen vermijden.
Normaliter is dit een logische vaststelling als je weet dat
melk het meeste calcium bevat (per 200ml -1 glas- 250 mg calcium). Maar dit is
maar één hoofdstuk van het verhaal en een té eenvoudige voorstelling van de
werkelijkheid. Wanneer je calciumrijke voeding consumeert betekent dit nog
niet dat dit calcium ook wordt opgenomen in ons organisme en meer specifiek in
onze beenderen en botten.
De 2 volgende stappen zijn minstens even belangrijk:
1 Hoe er voor zorgen
dat het calcium echt wordt opgenomen door ons organisme en onze botten versterkt?
Groene
groenten en peulvruchten de zogenaamde greens and beans zijn door ons lichaam gemakkelijk opneembare calciumbronnen.. We denken bv. aan
spruiten, boerenkool, broccoli, andijvie, sperziebonen, warmoes.
Alle
soorten bonen komen eveneens in
aanmerking zoals : bruine, zwarte , nier-, pinto,witte
bonen, kikkererwten, sojabonen, tofu
En
verder havermout en gedroogde vijgen
Bovengenoemde voedingsmiddelen bevatten vrij veel magnesium dat ook
bijdraagt tot een sterke botopbouw.
Zorg
voor voldoende beweging. Uit
wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat
personen die minstens 3x 30 minuten p/week intensief bewegen de
kalk in hun beenderen beter bijhouden, terwijl sedentaire passieve mensen
calcium verliezen en hun botten verzwakken.
Zorg
voor vitamine D. Regelmatig in
de zon lopen of in de buitenlucht vertoeven, zorgt ervoor dat er vitamine
D wordt aangemaakt. 15 min. zonlicht per dag op de huid is voldoende.
Vitamine D regelt het gebruik van
calcium door het lichaam.
2Hoe er voor zorgen
dat het calcium ook in onze beenderen en botten blijft ?
Calcium in je botten en beenderen brengen volstaat niet. Wat
werkelijk prioritair is, is deze bijhouden:
Vermijd
calciumverlies door weinig of geen
zout te eten. Calcium in de beenderen heeft de neiging op te lossen in
de bloedsomloop om verder langs de nieren in de urine het lichaam te
verlaten. Door de consumptie van zout wordt dit proces versterkt en zal er
meer kalk het lichaam langs de urine verlaten.
Haal
je eiwitten (proteïnen ) meer uit
planten dan wel uit dierlijke producten. Proteïnen uit vis, vlees,
eieren, melk hebben de neiging om calcium te doen lekken uit de beenderen
en bevordert de verwijdering hiervan via de urine
Rook niet. Rokers verliezen meer
calcium dan niet-rokers. Uit een onderzoek bleek zelfs tot 40% meer.
Als je er voor zorgt dat het calcium dat je nodig hebt voor
gezonde en sterke botten optimaal in je opneemt en bijhoudt is het niet per se
nodig om (veel) melk en zuivelproducten te gebruiken. De aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid calcium wordt fel overdreven. Veel belangrijker zijn andere
factoren zoals: beweging, vitamine
D-opname, niet roken, minderdierlijke
eiwitten gebruiken, minder zoutopname, die onze sterke botten bepalen.
Want waarschijnlijk is onze melk niet zo zuiver meer: resten
van antibiotica, hormonen, pesticiden, andere medicamenten En melk (uitgezonderd magere melk) bevat veel vet en
cholesterol.
Calcium is één van de stoffen die het bot beïnvloeden.
Daarnaast zijn er nog fosfor, boor,magnesium, bepaalde hormonen. Eiwitten (proteïnen) zijn eveneens belangrijk in de
calciumbalans. Diëten die rijk zijn aan proteïnen moedigen het calciumverlies
aan.
Iedereen kent de 4 basissmaken:
zout, zuur, zoet en bitter. In de westerse wereld wordt bij de meeste
gerechten om ze smakelijk te maken een combinatie gemaakt van twee of meer van deze
4 smaken. Nochtans bestaan er bij ons ook voedingsproducten die de umami-smaak hebben . We denken bijvoorbeeld aan
parmezaanse of oude gouda kaas.
Umami of de vijfde smaak werd ontdekt in Japan door
professor Ikeda . Deze eigen (nieuwe basis-) smaak die niet kon worden
ondergebracht bij de 4 basissmaken werd door Ikeda umami genoemd wat je zou kunnen vertalen als lekker of smakelijk
Na verder onderzoek bleek dat de stof mononatriumglutamaat MSG (of monosodiumglutamaat)in hoofdzaak verantwoordelijk was voor
deze smakelijke sensatie, ook wel eens omschreven als hartelijk of
bouillonachtig. Bij de afbraak van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten
wordt dit MSG vrijgemaakt. In de meeste gevallen gebeurt dit door fermentatie of droging.
Alleen het vrijgemaakte glutamaat geeft de umami sensatie.
In de westerse wereld is dit o.a. bij moedermelk,
oude brokkelkazen, parmezaankazen, gedroogde berghesp, ansjovis, sommige erwten
en zongerijpte tomaten terug te vinden.
In de Aziatische keuken komt de umami frequent terug bij
vele basis-voedingsstoffen zoals : sojasaus,
bonitovlokken(bonito is een tonijnsoort), oosterse vissaus, zwarte bonensaus, miso (fermentatie van
sojabonen), gedroogd zeewier(kombu).
MSG,vetsin of E621 wordt sinds zijn ontdekking kunstmatig aangemaakt (meestal onder de
vorm van een wit poeder) en toegevoegd aan vele bereide (westerse) gerechten.
Er wordt beweerd dat naarmate je ouder wordt je smaak afvlakt en door
toevoeging van MSG je smaak en eetlust terug toeneemt.
Iedereen weet eveneens dat in de meeste Chinese restaurants
in België en Nederland MSG (vetsin) aan de gerechten wordt toegevoegd om de
smaak te versterken. Te veelkunstmatig MSG zou dan aanleiding geven tot hoofdpijn, hartkloppingen,
een droge mond of duizeligheid bij personen die daarvoor gevoelig zijn(het
Chinese restaurant-syndroom of CRS). Deze allergische reacties komen echter
niet voor bij de natuurlijke vorm van MSG.
Wil je nog meer te weten komen over deze unieke smaak klik dan even op de foto.
Geïnteresseerden kunnen doorklikken naar : umami1en umami2
Bonen zijn niet
alleen gezond maar ook lekker als je weet hoe ze klaar te maken
Een gezonde voeding
betekent een gevarieerde voeding,
gevarieerd ook voor de eiwitten. De meeste mensen beperken hun eiwitinname tot vlees. Gevarieerd
is voor hen dan verschillende soorten vlees: kip, rundvlees, varkensvlees,
zelfs struisvogel of kangoeroe om eens wat exotisch te eten
Maar een echte gezonde inname van eiwitten en dus ook
gevarieerd zijn: naast vlees vooral bonen,
erwten, linzen, eieren, (liefst verzuurde) melkproducten.
Bijna alle bonen, linzen en erwten zijn een supervoedsel. We denken aan gewone
witte boontjes, limabonen,nier-,pinto-,soja-, doperwten, kikkererwten,
groene,bruine, gele,roze linzen enz
Zij bevatten uiteraard veel
eiwitten (die volkomen evenwaardig zijn met vleeseiwitten als je ze
combineert met volwaardige koolhydraten zoals volkorenbrood of rijst) maar
tevens vezels, wateroplosbare vitamines,
thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur, polyphenolen als antioxidanten
die de celveroudering tegenhouden.
Zij verlagen de cholesterol, stabiliseren je
bloedsuikerspiegel, voorkomen overgewicht en bestrijden constipatie, hoge
bloeddruk, type 2 diabetes en divertikels in de darmen. De kans op kanker verkleint
Mijn nierbonen-recept
Wat je nodig hebt voor 4 personen: 150 gr.
Nierbonen 1à2 soeplepels
zoute sojasaus (tamari of shoyu) Tabasco Gemalen koriander 1à2 koffielepels Modena-azijn 1à2 soeplepels olijfolie Een wortel, ui, prei, takje groene selder, platte
peterselie, teentje knoflook, verse tijm, rozemarijn, salie
De saus : De sojasaus met de tabasco, de koriander, de azijn en de
olijfolie mengen.
De bereiding van de bonen: De gewassen bonen in ruim water een nachtje laten weken In dit weekwater 30min koken. Afgieten en in vers water
opnieuw 30 min koken, samen met de groenten en de kruiden. Afgieten en nog warm
met de saus mengen.
Leven zonder te verouderen?
Op je honderd nog fysiek en mentaal actief?
Wordt deze droom in de 21e eeuw werkelijkheid?
De wetenschap krijgt meer inzicht in de mechanismen van
veroudering waardoor het mogelijk wordt om het verouderingsproces te vertragen. Om deze bevindingen uit de wetenschap toe te passen in je
persoonlijk leven let je best op:
1.
het
aanpassen van je voeding
-meer : fruit en groenten ( 5 porties per dag),
granen(best de volledige graan korrel) en aardappelen
-diversifieer: je inname van eiwitten: en kies uit vlees , vis, eieren, bonen, erwten, linzen, tofu en andere soja-eiwitten
-verminder : de
consumptie van suiker en bereid voedsel rijk aan suiker, van dierlijke vetten (boter,
charcuterie, sausen, vet vlees); Je alcoholgebruik: dagelijks max.2 glazen
voor een vrouw en 3 voor een man
-vermijd:als je eet door te gaan tot je verzadigd bent . Ga van tafel met
nog een beetje honger. Alleen je
ontbijt is hierop een uitzondering, dit mag gerust copieus zijn. Als je eet doe dit langzaam, zodat je lichaam de
tijd krijgt om zich aan te passen aan
de voedselinname.
Het eiland van de honderdjarigen De inwoners van Okinawa, op de Japanse archipel, passen de hara
hachi-bu toe: de tafel verlaten wanneer ze voor slechts 80% verzadigd zijn. Ze
verkiezen voedsel dat arm is aan geraffineerde suikers en dierlijke vetten,
maar rijk aan essentiële voedingsstoffen. In 2005 was hun levensverwachting op 65 jaar: 24,1 jaar voor de vrouwen
en 18,5 jaar voor de mannen. In de Verenigde Staten is dat respectievelijk 19,3
en 16,2 jaar. In 2003 waren er in Okinawa 43 honderdjarigen op een totaal van 100.000
inwoners. In de geïndustrialiseerde landen is dat slechts 20 op 100.000.
2. het stimuleren van je hersenactiviteit
De hersenen
verouderen sneller als men ze niet regelmatig gebruikt en activeert door bvb. te lezen, ideeën
uit te wisselen, zelf te schrijven, kruiswoordraadsels
op te lossen, te studeren, creatief bezig te zijn enz
-vermijd de routine : het is vooral door
gevarieerde activiteiten te kiezen
dat men de veroudering tegengaat. Te veel herhaling
of repetitie vermijden. -activiteiten
doen die de inventiviteit en de
intellectuele vermogens stimuleren.
3. regelmatig bewegen
Door fysieke
beweging en activiteit wordt de afbraak van de spieren afgeremd.
-voor
de minder dan 65-jarigen raadt men aan om 5
maal per week 30 minuten
matig te bewegen (bvb. wandelen) of 20 minuten intensief. -voor
de +65-jarigen eveneens 5maal per week 30 minuten matig of 2à3 maal 10 à 20 minuten intensief naargelang de
gezondheidstoestand van de persoon.
Bij de gewone buikademhaling worden de longen volledig
gevuld met zuurstof en daardoor krijg je meer energie ter beschikking.
Nochtans bestaat er een variant die zorgt voor nog meer energie en kracht en
tegelijkertijd voor een evenwichtige
doorstroming van deze energie (chi). Deze ademtechniek wordt toegepast
bij de beoefening van tai chi (en
enkele andere martiale gevechtskunsten).
Maar het is alleen te leren onder begeleiding van een
deskundig tai chi oefenmeester. Zonder een deskundige begeleiding is er een
risico op hartritmestoornissen en beschadiging van andere organen zoals nieren
of blaas.
Op de site: http://www.taichi-herkdestad.be/lessend.html- en klikken op
het thema ademhaling - vind je een
gedetailleerde uitleg over deze omgekeerde buikademhaling en de uiteindelijke schildpadademhaling.
Tai chi ook
weleens Chinese Yoga genoemd
Door de beoefening van tai chi zit je zo goed in je eigen
lichaam dat de waarnemingen en het aanvoelen van alles wat zich buiten het
lichaam bevindt, bijna vanzelf heel aangenaam wordt. Ook de dingen die minder
aangenaam zijn, zoals ziekte bijvoorbeeld. Het heeft te maken met het kunnen
vinden, ook in moeilijke momenten, van een soort rust in jezelf. En die rust
ervaar ik vooral als iets lichamelijks, als iets dat het denken niet kan
bereiken.(Patricia de Martelaere, hoogleraar filosofie en romanschrijfster, in
een interview in Knack).
De weg van
taijiquan (of tai chi) , een weg naar verjonging
Dat tai chi ontspant en de gezondheid bevordert weten de
Chinezen als zevenhonderd jaar en al die tijd hebben zij er baat bij gevonden.
De Chinezen verstaan onder chi levenskracht en
beschouwen de vrij vloeiende beweging van chi door het lichaam als essentieel
voor een gezond leven.
Met een ontspannen lichaam en een kalme, open geest zul je
beter de stressvolle momenten in je leven aankunnen. Tai chi kan je helpen om
dit evenwicht en die open geest en een zekere gemoedsrust te bereiken.
De drie
voornaamste onderdelen van tai chi zijn meditatie, beweging en ademhaling.
Tai chi en meditatie :
In wezen bestaat meditatie uit concentratie en ontspanning
. Je geest richt zich op een voorwerp terwijl je lichaam zich in een comfortabele
positie ontspant. Het basisdoel is je denkende geest tot zwijgen te brengen en
het bewustzijn te verschuiven van het rationele naar het intuïtieve. Vele
vormen van meditatie zijn passief en de aandacht is gericht op één bepaald
onderwerp. Tai chi echter is één van de plezierigste vormen van meditatie. De vloeiende bewegingenen geestelijke visualisaties van elke
oefening geven het een extra dimensie die ontbreekt bij de statische vormen van
meditatie.
Tai chi en ademhaling
Zie hoger bij buikademhaling, (omgekeerde buikademhaling en
schildpadademhaling.)
Buikademhaling heeft vele gunstige effecten op het lichaam. Door je
buikspieren te spannen en te ontspannen is de inwendige druk afwisselend hoog
en laag. Daardoor stroomt het bloed
binnen je buikholte niet alleen gelijkmatiger, maar verbetert ook de doorbloeding van alle
andere organen.
Tai chi en beweging
Evenwicht en harmonie
hebben hun weerspiegeling in tai chi bewegingen. Het gewicht vanhet lichaam
wordt verplaatst van de ene voet op de andere, er vinden voortdurend
lichte, subtiele overgangen plaats tussen
voorwaartse en achterwaartse bewegingen ,leeg en vol enz. Elke beweging van
een arm of been gaat gepaard met bewegingen van het hele lichaam, en spieren en
beenderen maken kalme terugtrekkende of
uitbreidende bewegingen. De voortdurende, zachte en cirkelvormige
bewegingen van tai chi zorgen eerst voor continuïteit en dan voor kalmte en
ontspanning.
De traagheid van
tai chi leert evenwicht door beheersing en coördinatie van spieren.
De vloeiende bewegingen en energiemeditaties van tai chi
hebben als effect dat ze ons tempo verlagen en ons lichaam verfrissen met
vredige ontspanning en vernieuwde energie. Tai chi ontspant de geest en het lichaam, kalmeert het zenuwstelsel, heeft
een weldadig effect op het hart en de bloedsomloop.
Kijk ook eens naar
volgende korte demonstraties van de echte meesters
Weinigen zullen dit
echter in hun dagelijks leven toepassen.Wij ademen vanzelf, maar meestal is
onze ademhaling hoofdzakelijk beperkt en vooral gelegen in de borstkast. De
meeste mensen zijn geneigd om louter te ademen met de bovenste helft van hun
longen.
Hoe meer zuurstof
we echter kunnen inademen, hoe meer
energie we produceren voor ons organisme. Zo kunnen we meer weerstand
opbouwen tegen allerhande ziektes. Zo zullen bvb. kankercellen beter gedijen in
een anaërobe (weinig zuurstof) omgeving.
Bij een goede buikademhaling zullen de longen volledig gevuld worden met lucht en krijgen we alle voordelen
van een optimale zuurstofopname.
Als je uiteindelijk besluit om de buikademhaling voor jezelf
aan te leren en te oefenen, zul je na een tijd spontaan deze ademhaling
toepassen.
Mooi meegenomen is dat hierdoor je inwendige organen zoals
de lever, maag en darmen een zachte
massage krijgen, waardoor bvb. de stoelgang verbetert en de lever (als
ontgifter) beter zijn werk vervult.
Buikademhaling reduceert
eveneens angsten en mogelijke paniek. Bij angst zul je onbewust
overschakelen op een oppervlakkige en te snelle ademhaling, waardoor je angst
nog toeneemt. Als je dan bewust overschakelt op buikademhaling zal je angst
verminderen.
Nu volgt een krachtige
en eenvoudige techniek van buikademhaling.
Gemakkelijk om zelf zonder
begeleiding aan te leren. Eens dat je deze onder de knie hebt, ervaar je meteen
ontspanning en het reduceert je angsten of eventuele paniek. Tracht deze aanvankelijk elke dag 5 minuten te oefenen. Probeer dit stilaan op te voeren tot
15 minuten.
De oefening:
Ga op de grond liggen met opgetrokken knieën, je rug zo vlak
mogelijk tegen de aarde gedrukt, en een kussen onder je hoofd. Leg een hand op
je buik. Als het voor jezelf comfortabeler is om je benen te strekken dan kan
dit ook.
Begin met in te
ademen en tel langzaam tot 4. Tracht tegelijkertijd je buik op te spannen.
Stel je buik voor als een ballon die je opblaast. Je rug blijft vlak op de
grond. Het is in orde als je echt voelt dat je buik uitzet.
Vervolgens adem je
uit terwijl je langzaam tot 4 telt. Als je uitademt tracht te voelen hoe je
de spanning (in je buik) loslaat.
Herhaal dit in- en uitademen op 4 tellen een aantal keren.
Let op, langzaam blijven tellen. Laat niet toe dat je afdwaalt met je
gedachten. Concentreer je terug op het tellen en je adem.
Als je dit een tijdje al liggend hebt geoefend, kan je dit ook al eens al zittend doen. Later doe je dit op verschillende tijdstippen gedurende de dag,
zelfs als je staat te wachten op de
bus bvb. of als je een pauze neemt op je werk.
Zo, dit was het dan en nu maar oefenen. En als je op de foto
klikt kom je terecht bij You Tube ,waar een demonstratie volgt van 'ademen met je diafragma' wat in feite hetzelfde is als 'buikademhaling.'(sorry het is wel in het engels).
Klik hier
voor nog meer informatie (sorry in het engels). Je krijgt een variant, meer
gedetailleerd en vollediger.
Voor de echte fanaten: in de toekomst een pagina over : de omgekeerdebuikademhaling- het neusje van de zalm!
Voor de geïnteresseerden: bijkomende informatie over zuurdesem en zuurdesembrood:
Dit is een vervolg van mijn pagina's over desem en zuurdesembrood.
- een boek : Brot selber backen. Uitgeverij : GU (www.gu-online.de). ISBN: 3-7742-5451-6. In Duitsland heeft men een hele traditie om 'Sauerteig' te maken. In dit boek staan verschillende bereidingen.
- Kijk ook eens op de site van Le pain quotidien. Een keten van eethuizen verspreid over vele landen. Gesticht door een Belg. Zijn trots is het echte natuurdesembrood gebakken met biologisch meel , water en zout. Kom je eens in Antwerpen, Brussel of Gent moet je daar eens binnenlopen en dit lekkere brood proeven. Zo zul je ervaren hoe echt brood nog smaakt. De adressen van de verschillende eethuizen vind je op de site.
Een recept voor rode kool , niet gewoon maar eens anders én zo lekker
De weldaad van alle kolen
Alle koolsoorten zijn een weldaad voor je gezondheid.
Onderzoek heeft aangetoond dat zij bij regelmatig gebruik kanker voorkomen.Voor meer informatie hierover : klik op de foto.
Nochtans wordt deze groente door de meeste mensen niet
geapprecieerd. ze zijn moeilijk verteerbaar, liggen zwaar op de maag, geven
aanleiding tot darmrommelingen en gassen.
Bij de bereiding verspreiden ze een onaangename koolgeur.(zwavelwaterstof)
Bij het recept dat nu volgt wordt er gebruik gemaakt van
ingrediënten die rode kool licht verteerbaar maakt.
En ziehier het
ultieme recept
Wat je nodig hebt: 1. halve
rode kool, gesneden 2. enkele
takjes verse tijm 3. fijngehakt
teentje knoflook 4. fijngehakt
schijfje verse gember 5. kardemon:
4à 5 ingekerfde zaaddoosjes 6. zout,
peper, nootmuskaat 7. 1
à 2 eetlepels rietsuiker 8. 2
à 3 appels in schijfjes 9. enkele
sjalotjes of eventueel een ui 10. een pan met
dikke bodem.
De Bereiding: Gehakte sjalotjes in olijfolie aanstoven, de gesneden kool
toevoegen. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Vervolgens look, gember, kardemon en verse tijm toevoegen. Overgieten met 15 à 20cl warm water. Deksel op de pan en zachtjes 1 uur laten sudderen. De stukjes appel samen met de suiker in de pan. Alles goed
mengen. Vervolgens nog een uurtje verder sudderen.
En klaar is kees . Om duimen en vingers af te likken , zoooo
lekker!!!!
Het Amerikaanse National Center for Health Statistics
beweert dat slechts NEGEN procent van alle Amerikaanse volwassenen voldoende
gezonde voeding tot zich neemt. Dit betekent een minimum aan dagelijks
aanbevolen voedingsstoffen om een goede gezondheid te garanderen. In dit
opzicht heeft de Johns Hopkins Medical School gewaarschuwd dat een minderwaardige en onvolledige
voedsel- inname een wijdverspreid
probleem is. De gevolgen zijn: verschillende beschavingsziekten zoals
zwaarlijvigheid, diabetes, hartziektes en kanker.
Professor Walter Willett van de Harvard Universiteit
verzamelde gegevens naar de leef- en
voedingsgewoonten van 250.000 mannen en
vrouwen over een periode van 25 jaar. Uit de resultaten maakt hij op dat de
hoofdoorzaken van ziektes bij de Amerikaanse bevolking - zoals kanker,
cardiovasculaire ziektes, hart- en herseninfarct, diabetes - niet de genetische
factoren zijn ,zoals de meeste mensen denken en misschien ook liefst zo zien -
maar wel VOEDING EN LEEFGEWOONTEN. Dit is voor meer dan 80% waar voor
hartziektes, 90% voor type 2 diabetes en meer dan 70% voor infarct en
darmkanker.
Van een Amerikaanse oorlogsveteraan (1 jaar in Irak) die
zelf weet wat deze angsten betekenen. Ik heb regelmatig extreme angst en
paniekaanvallen, je zou het niet geloven.' Voor mij werkt dit uitstekend. Je kunt
het herhalen zo vaak je wenst of nodig is'.
Je eigen angsten drastisch verminderen zonder medicatie maar
met acupressuur.
Pas dit toe elke keer als je een angstaanval voelt opkomen.
Gebruik je vingertoppen van beide handen. Met je acht
vingertoppen oefen je druk uit op je borstbeen. Je plaatst je vingertoppen
verticaal naast elkaar . Je vertrekt met de pink van je linkerhand en de
wijsvinger van je rechterhand vanuit het middelpunt van je borstbeen.
Je drukt tegelijkertijd met deze acht vingertoppen gedurende
3 minuten, terwijl je rustig tracht in- en uit te ademen.
Herhaal dit gedurende de dag zo dikwijls als je je angst
voelt opkomen. Hoe meer je dit toepast, hoe beter het begint te werken en hoe
meer effect je bereikt om kalm te worden en innerlijke rust te vinden.
(Adapted
from Acupressure for Emotional Healing by Michael Reed Gach, Ph.D. and Beth Ann
Henning, Dipl. A.B.T).
Kankerpreventie bij onszelf het kan , maar waarom zouden we ?
Wat is het leven nog waard als dat... al niet meer mag? Wat heb ik dan nog aan mijn leven ?
Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen die zich te goed doen aan lekker eten en drinken (lees hier: uitgebreid met veel vlees ,vetrijk en suikerrijk en met wijn en bier overgoten).We houden er van om onze zorgeloosheid te veinzen in verband met kanker. We kennen toch allemaal de straffe verhalen van de 90-jarige man die heel zijn leven dagelijks 2 pakjes per dag gerookt heeft en nu nog lustig doorrookt. Hier tegenover staat het korte leven van de 30-jarige die zich altijd goed heeft verzorgd , nooit heeft gerookt of gedronken en bij een toevallig doktersonderzoek krijgt te horen dat hij kanker heeft met uitzaaiingen in lever en longen.
Het is natuurlijk vrij onvoorspelbaar welke persoon kanker zal krijgen en wie niet. Toch is het tegenwoordig wel makkelijker om kanker te voorspellen omdat de oorzaken al goed te onderkennen zijn. Er is hierrond de laatste jaren al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Men kan al aangeven welke factoren de kans op kanker sterk vergroten.Daarom zijn verschillende types van kanker preventief te benaderen.
Maar ben je ondertussen bereid om je levensstijl en gedrag aan te passen en te veranderen? Daar wringt meestal het schoentje. 'wat een saai leven , dan mag er niets meer , ik wil blijven genieten '. Velen zijn niet geneigd om hun sigaretten , dat lekker stuk varkensvlees, of die snoep en chips 'savonds voor de TV op te geven.
Een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (World Cancer Research Fund)Klik hier om dit rapport te raadplegen
Het rapport 'voedsel, voeding, fysieke activiteiten en kankerpreventie: een wereldomvattend perspectief '(Food , Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective) is gebaseerd op een analyse van een 7000-tal voorafgaande studies.Het is een onderzoek naar de relatie tussen kanker en onze leefgewoonten. We krijgen advies om zo gezond mogelijk te leven om kanker te vermijden door o.a. de consumptie van rood vlees te beperken; bereide vleeswaren(charcuterie bv.) zoveel mogelijk te vermijden;elke dag te bewegen door sport of andere oefening (bv. wandelen); soberheid te betrachten met alcoholische dranken en eveneens met softdrinks en sommige fruitsappen.
Normaal denk je dat dit rapport , dat nu eindelijk duidelijkheid brengt, onthaald wordt met dankbaarheid en enthousiasme. Niets is minder waar.Er heerst eerder een geïrriteerde stilte. Op de achtergrond is er gemor en sommigen reageren : -de keuze is dus eentonig eten, geen alcohol drinken en de rest van je tijd doorbrengen in het gymlokaal in ruil voor een extra 10 jaar in een bejaardentehuis... -als we luisteren naar die wetenschappers dan moeten we allemaal supermodellen worden die alleen nog een slaatje mogen eten. -meer reacties hierop voor geïnteresseerden : zie de BBC news website. Waarom wordt gezond eten altijd gelijkgesteld met saai en eentonig, terwijl niets zo saai , eentonig én pijnlijk is dan sterven aan kanker. Waarom reacties als : 'het leven is er om geleefd te worden' terwijl wij veel geld moeten neertellen om ons voedsel aan te schaffen dat niet veel beter is dan vergif .
En nu de algemene aanbevelingen van dit rapport. De uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het WCRF.Zie hoger. Er bestaat ook een nederlandstalig rapport.
Aanbeveling 1 : Lichaamsvetpercentage .Wees zo slank mogelijk binnen de normale range van lichaamsgewicht (BMI 21-23)
Aanbeveling 2: Lichamelijke activiteit. Wees lichamelijk actief als onderdeel van het dagelijkse leven (gemiddeld 30min.p/dag)
Aanbeveling 3 : Voedingsmiddelen en dranken die de gewichtstoename bevorderen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Vermijd suikerrijke dranken.
Vorige week op tv : een speciaal bed voor baby's die last hebben van reflux.
Reflux of het (periodiek) terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm( voor meer informatie klik hier) komt de laatste jaren meer voor bij borelingen en baby's. De oorzaak hiervan is volgens de medici niet direct gekend. De behandeling bestaat vooral uit het toedienen van Gaviscon en/of zantac. Hiermee tracht men het overtollige zuur in de slokdarm te neutraliseren. Bij overvloedig terugvloeien van dit maagzuur kunnen er ernstige ontstekingen ontstaan in de bovenste luchtwegen , keel en longen. Bij zware reflux kan er zelfs een plotse dood intreden. In dit bed echter, dat schuin staat, wordt de baby vastgemaakt en door zijn half- rechtop slaappositie kan het maagzuur moeilijker de slokdarm bereiken. .
De echte oorzaak van reflux-toename bij baby's is waarschijnlijk het induceren of op gang zetten van de bevalling in plaats van het natuurlijk bevallingsproces te volgen.Het is opvallend hoe weinig kinderen er worden geboren op 25 december en de 1ste januari.Sommige gynecologen zullen dan weer voor zij op vakantie vertrekken nog snel enkele bevallingen op gang zetten. In de baarmoeder is de peristaltische beweging van de slokdarm van het kind van de maag naar de mond.Hierdoor wordt de amniotische vloeistof door de baby uitgebraakt. Door een 'kunstmatig' opgewekte bevalling is de baby nog niet klaar voor een normale mond naar maag peristaltische beweging van de slokdarm, en blijft deze maag-mond richting vanuit de baarmoeder bestaan.
Bij de gangbare behandeling wordt er gebruik gemaakt van zuurneutraliserende medicamenten zoals ik hierboven reeds aanhaalde.Dit is een louter symptomatische benadering en niet echt genezend; Betere behandelingen zijn o.a. een (klassiek)homeopathische of osteopathische. Hier heb je meer kans op een genezing zonder dat je telkens weer opnieuw gaviscon of zantac moet toedienen.
Wat is trouwens het gevaar van deze 'zuurremmers' ? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat patiënten met maagproblemen die regelmatig zantac gebruiken veel meer last krijgen van luchtpijp- en longproblemen en zelfs chronische bronchitis. Men denkt dat door het maagzuur te neutraliseren vele bacterieën kunnen overleven in keel, slokdarm, luchtwegen en zich gaan nestelen in de luchtpijpen en de longen en zo deze ontstekingen veroorzaken. Het zuur doodt dus tegelijkertijd schadelijke bacterieën. Men kan zich afvragen of het toedienen van zantac aan baby's wel zo veilig is en misschien later wel aanleiding geeft tot ontstekingen van de luchtwegen, keel en longen.
gierst-groentenburgers , een alternatief voor de eeuwige aardappel
Gierst (panicum miliaceum ) het vergeten graan.
Gierst is rijk aan magnesium en
ijzer, en bovendien een bron van vitamines B, eiwitten en
voedingsvezels. In de westerse wereld wordt gierst vooral gebruikt in dierenvoeding. In Azië en Afrika is het dagelijks voedsel voor de mensen. Het wordt daar meestal bereid zoals rijst. Gierst is glutenvrij en geschikt voor coeliakiepatiënten.Het bevat in vergelijking met andere klassieke granen zoals tarwe, maïs, spelt en rogge, betrekkelijk veel kiezel. Daardoor is het heilzaam voor haar, huid en nagels.
De smaak is neutraal , licht zoet. De kleur is meestal goudgeel. Ongepelde gierst is bitter van smaak, dus altijd gepelde gebruiken. . Klik op de foto voor verdere informatie
Een recept voor gierst-groentenburgers
Voldoende voor 6 burgers
360 ml groentenbouillon - 120gr gewassen gierst (wassen zoals rijst)
1 dikke prei , handvol peterselie, enkele stengels selder, 1 à 2 teentjes knoflook , een schijfje gember , 1 ajuin.
In een kookpot de groentenbouillon aan de kook brengen. Hierin de gierst doen. Terug laten opkoken , daarna op een zacht vuurtje met deksel op de pan 30 min. laten sudderen en zwelllen. Alle bouillon moet opgenomen zijn door de gierstkorrels.
Tegelijkertijd de groenten fijnsnijden en allemaal samen in een braadpan opstoven .Een beetje olijfolie in de pan heet laten worden , dan de groenten erbij doen. Kruiden met muskaatnoot, tabasco of gewone peper, en een soeplepel sojasaus (zoute). Deksel op de pan en zo op een middelmatig vuur gedurende max. 10 min. laten stoven. Tussendoor wel roeren om aanbakken te vermijden.
Na 30min. de twee gerechten samenvoegen en goed mengen met een vork. Zo krijg je een soort van gierstpuree en hiermee vorm je met je handen 6 gelijke burgers. Je doet dit als de puree nog warm is, want koud blijft de gierst niet kleven. Elke nog warm gevormde burger paneer je met paneermeel. Daarna alles laten afkoelen. En zo kan je op elk moment deze burgers bakken in een pan zoals je doet met een gewone hamburger. Liefst wel een tefalpan gebruiken om aanbakken te vermijden. En ...smakelijk.
Op dezelfde manier kan je gierstkroketjes maken om te frituren. Een variant is dat je door de puree, alvorens de kroketjes te vormen, gemalen kaas (emmentaler, gruyère; parmezaan naar eigen smaak) mengt. Zéér lekker.