Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    24-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Boeuf bourguignon

     

    Ingrediënten voor 4 personen:

    1200g rundstoofvlees
    1 bussel verse pijpajuin
    4 teentjes knoflook
    350g verse champignons
    2 dikke plakken ongezouten spek
    5 dl rundbouillon

    5 dl rode wijn
    2 takjes tijm

    2 laurierblaadjes

    1 bosje peterselie
    ½ el marjolein
    2 el tomatenpuree
    boter

    bloem
    zwarte peper uit de molen & zout

     

    - Hak de knoflook en de pijpajuintjes grof, snij het spek in stukken, het rundvlees in blokjes van zo'n 3 cm.
    - Stoof de pijpajuintjes, spek en knoflook aan in boter, neem uit de pan en hou opzij.

    Doe het vlees in dezelfde pan, kruid met peper en zout en bestuif het met wat bloem, bak het mooi aan alle kanten bruin.
    - Blus met de rode wijn en bouillon, voeg tijm, laurier en marjolein toe en breng aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en laat in ongeveer 2 uur boterzacht worden.
    - Kook of stoom ondertussen 4 porties aardappelen.

    Snijd de champignons in plakjes, snipper de peterselie.
    - Voeg 15 minuten voor het einde de aardappelen, champignons, het spek/pijpajuin/look mengsel en tomatenpuree toe en laat nog even goed doorwarmen, breng op smaak met peper en zout.

    Schep in grote diepe borden en werk af met de peterselie

    24-01-2006 om 10:41 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gefrituurd spinaziebrood (Palak puri)

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    50 g spinazie
    2 mespuntjes gemberpoeder
    225 g bloem (volkoren)
    1 theelepel zout
    1 theelepel chilipoeder
    25 g ghee
    2 theelepels komijnzaad
    olijfolie om te bakken

     

    Voor 20 stuks: Blancheer de spinazie in kokend water, spoel hem onder koud water af en laat hem uitlekken.

    Pureer de spinazie en gember met een foodprocessor of staafmixer tot een gladde massa.

    Zeef het meel met het zout en chilipoeder en wrijf de ghee erdoor.

    Doe de spinazie-gemberpasta en het komijnzaad erbij en meng alles goed.

    Voeg voldoende water toe om een soepel deeg te maken en zet dat 15 minuten opzij.
    Kneed het deeg opnieuw en verdeel het in 20 gelijke porties.

    Vorm er balletjes van en rol die uit tot ronde lapjes van 7,5 cm doorsnede.

    Verhit de olie in een grote braadpan tot 190°C, temper het vuur tot heel laag, bak de puri's één voor één en laat ze goed opbollen.

    Neem ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.

     

     

    Aardappelpannenkoekjes met champignons

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 aardappelen (Bintje)
    2 eieren
    1 eiwit
    15 g bloem (tarwebloem)
    0.5 dl melk (halfvol)
    peper
    zout
    nootmuskaat
    250 g champignons
    40 g boter (bakboter)

     

    De aardappelen koken en pureren.

    De eieren en het eiwit toevoegen.

    Alles luchtig door elkaar kloppen met een garde.

    De bloem en een straaltje melk toevoegen.

    Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat en de massa in de koelkast bewaren.

    De champignons reinigen, in schijfjes snijden en bakken in een nootje boter.

    Het aardappeldeeg bakken in hete boter in een pan met antikleeflaag en wat fijngesneden, gebakken champignons bijvoegen.

    Omdraaien met een paletmes en heel even de andere zijde bakken.

     

     

    Warme appelschijven met crüsli

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 kopjes crüsli
    4 eetlepels zure room
    2 cl zonnebloemolie
    kaneelpoeder
    3 appelen (Jonagold)

     

    Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel.

    Snij de ongeschilde appel in schijfjes.

    Verhit de olie en bak de appel op een matig vuur goudbruin.

    Bestrooi met kaneel.

    Leg op elk bord enkele appelschijven, crüsli en een lepel zure room.

     

    Tip: u kunt de zure room vervangen door kwark.

     

    24-01-2006 om 10:34 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Spruitjes met ham en cashewnoten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 gram gekookte achterham (een dikke plak)

    750 gram spruitjes

    zout en versgemalen peper

    100 gram geroosterde cashewnoten

    klontje boter

     

    Totale bereidingstijd: circa 20 minuten.
    Kook de schoongemaakte spruitjes in ruim water met zout beetgaar, giet ze af en laat ze uitlekken.

    Snijd intussen de ham zonder eventuele vetrand in kleine blokjes.

    Hak de cashewnoten grof. 

    Verhit de boter in de pan en laat de blokjes ham kort fruiten zonder ze te laten kleuren.

    Voeg de spruitjes toe, schud ze op met wat zout en peper en bestrooi ze voor het serveren met de cashewnoten.

     

    23-01-2006 om 19:34 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Biscotti

     

    Ingrediënten:

    3 eieren
    500g zelfrijzende bloem
    50g amandelen
    250g suiker
    de schil van ½ citroen, geraspt
    olijfolie

     

    - Doe de eieren in een ruime mengkom en voeg er de geraspte citroenschil aan toe.

    Voeg ook de amandelen en de suiker toe en meng stevig onder elkaar.
    - Voeg 6 halve eierschalen olijfolie toe en meng.

    Doe er nu beetje bij beetje de bloem bij en meng tot een stevig vast deeg.
    - Maak van dit deeg worsten van ongeveer 10 cm lang en 5 cm doorsnee, strooi er wat suiker over en plaats gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 190°.
    - Snij ze vervolgens in dikke schijven en laat afkoelen.
    - Lekker met sterke Italiaanse koffie of zoete wijn.

    23-01-2006 om 16:20 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten met witloof

    Zalm- of kabeljauwfilet met Limburgse mosterdsaus

    hoofdgerecht voor 2 personen
    2 zalm- of kabeljauwfilets
    2 dl koksroom
    0,5 dl water
    2-3 el grove Limburgse mosterd
    peper & zout

    Leg de visfilets op een ingevette bakplaat, bestrooi met peper & zout en bak ze in een voorverwarmde oven van 180-200 graden C. in circa 15-20 minuten gaar.

    Meng in de tussentijd de mosterd met de room en verwarm op laag vuur.

    Voeg water toe tot de gewenste dikte.

    Maak op smaak met zout & peper.

     

    23-01-2006 om 12:09 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Appelbeignets of Appelflappen

     

    Ingrediënten:
    4 appels (goudrenetten)
    125 gram bloem
    1,25 deciliter bier
    1 eierdooier
    80 gram basterdsuiker
    snufje zout
    snufje nootmuskaat
    1 theelepel olie
    1 eiwit
    frituurolie
    poedersuiker vermengd met kaneel

     

    Bereiding:

    Appels schillen en klokhuizen uitboren en in dikke plakken snijden en eventueel met citroensap besprenkelen, zodat de appel niet bruin kleurt.

    Een beslag roeren van bloem, bier, ei, suiker, zout, olie en nootmuskaat.

    Klop het eiwit zeer stijf in een ontvette kom en spatel het luchtig door het beslag.

    Verhit de olie tot 175 ºC  haal de appelschijven door het beslag en frituur ze goudbruin in ongeveer 4 minuten.

    Controleer de gaarheid van de flap en pas eventueel de baktijd aan.

    Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het serveren met het suiker-kaneel mengsel.
    Eet smakelijk.

     

    23-01-2006 om 11:02 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garfield
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    23-01-2006 om 10:56 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Varkensgehaktballetjes met limoen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 g gehakt (varkensgehakt)
    1 eetlepel vissaus
    1 theelepel oestersaus
    2 theelepels sambal oelek
    1 eiwit
    2 teentjes knoflook
    4 theelepels maïszetmeel
    2 theelepels geraspte limoenschil
    4 verse citrusbladen (djeroek poeroet) in sliertjes
    8 lente-uitjes
    125 cl olijfolie (extra vierge)

     

    Doe het gehakt, de vissaus, oestersaus, sambal oelek en het losgeklopte eiwit in een kom en meng goed.

    Schep er de knoflook, maïzena, het limoenraspsel, de citrusbladen en lente-uitjes door.

    Kneed met vochtige handen tot alles goed gemengd is.

    Verdeel het mengsel in 16 porties en rol die tot balletjes.

    Verhit wat plantaardige olie in een wok op een matig vuur.

    Doe er de gehaktballetjes in porties in en bak ze 6 tot 8 minuten, waarbij u ze een paar keer omdraait, tot ze rondom goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

    Serveer heet en geef er Thaise zoete chilisaus bij.

     

     

    Lamsschouderkroontje gebakken met aubergines en tomaat

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 lamsschouder
    20 cl olijfolie (extra vierge)
    4 aubergines
    4 uien
    4 wortelen
    4 teentjes knoflook
    1 takje tijm
    1 takje rozemarijn
    1 blaadje laurier
    4 tomaten
    2 eetlepels bloem
    8 dl lamsfond
    3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    2 blaadjes munt
    2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
    peper
    zout

     

    Verwijder het overtollige vet van de lamsschouder en leg hem in een braadschotel met een beetje olie.

    Kruid met peper en zout en voeg er de gesneden groenten bij, inclusief de geplette knoflook, de fijngehakte kruiden en de tomaten.

    Laat enkele minuten sudderen.

    Strooi er dan de bloem over.

    Giet er het lamsfond bij.

    Breng aan de kook, bedek de pot met een vel aluminiumfolie.

    Zet de schotel in de oven en laat hem gedurende 1,5 uur braden op 150°C à 170°C.

    Haal het vlees uit de schotel. [De groenten die nu overblijven werden enkel bij wijze van aroma gebruikt.

    Maar u kunt er tevens voor opteren om ze te behouden en deze later als garnituur gebruiken.] Trek nu het zachte vlees uit elkaar in fijne reepjes.

    Voeg er de fijngehakte kruiden bij.

    Kook het braadvocht voor de helft in, breng eventueel verder op smaak met peper en zout en giet het door een fijne zeef.

    Snijd de aubergines in de lengte in sneden van 0,5 cm dik.

    Leg ze op een ovenschotel besprenkeld met wat olijfolie en bak ze 9 tot 10 minuten in de warme oven, 180°C à 200°C.

    Bekleed een taartvorm (met een diameter van 16 à 20 cm) met de aubergines en vul deze met het vlees.

    Zet de vorm in de oven en bak ongeveer 15 minuten op 180°C.

    Haal de taart uit de vorm.

    Serveer het braadvocht er apart bij.

     

     

    Yoghurtijs met ananas en munt

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 ananas
    200 g suiker
    2.5 dl yoghurt (mager)
    2 eiwitten
    2 eetlepels munt (fijngehakt)
    8 blaadjes munt

     

    Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes.
    Doe de ananas met de suiker in een keukenmachine en laat deze draaien tot een mooi glad mengsel is gevormd.
    Doe de yoghurt in een schaal en roer het ananasmengsel erdoor.

    Voeg eventueel meer suiker toe.
    Klop de eiwitten stijf.

    Schep de eiwitten en de munt door het yoghurt-ananasmengsel.

    Zet de kom 2 uur in de vriezer.

    Haal het ijs 5 minuten voor server uit de vriezer.

     

    23-01-2006 om 10:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede nacht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    23-01-2006 om 02:01 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    22-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dennis zijn vriendjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat was het druk vandaag.
    Dennis had twee vriendjes uitgenodigd om te komen spelen.
    Naar de avond toe zei hij plotseling tegen hen dat ze mochten blijven eten.
    Eerst werd er nog getwijfeld maar het mocht dan toch.
    Het waren frieten met steak.
    Ook ik en Jako mochten een fritje meeproeven.
    Voor ze naar huis gingen mochten ze nog even meedoen terwijl wij speelden.
    Wij hebben ons goed geamuseerd.
    Zo'n dagje wil ik nog wel beleven.

    22-01-2006 om 22:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Tomaten uit de oven

     

    Ingrediënten voor 10 stuks

    200 gram rauwe ham, iets dikker gesneden

    10 middelgrote trostomaten

    4 eieren

    2 eetl. kookroom of crème fraîche

    zout en versgemalen peper

    2 eetl. in ringetjes geknipte bieslook

    scheutje olijfolie

    bosje basilicum

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Snijd aan de kant van de steelaanzet een kapje van de tomaten.

    Hol de tomaten met een theelepeltje uit en zet ze omgekeerd op keukenpapier om ze uit te laten lekken.

    Verwarm de oven voor op 200ºC.

    Snijd de helft van de ham in reepjes.

    Klop de eieren met de room en wat zout en peper los in een kom en roer de ham en het bieslook erdoor.

    Giet een scheut olijfolie in een hand en haal de tomaten aan de buitenkant door de olie, zodat ze met een dun laagje worden bedekt.

    Voorzie de blaadjes basilicum op dezelfde manier van een olielaagje en leg ze zo in de tomaten dat de punten van de blaadjes boven de rand uitsteken.

    Vul de tomaten tot iets onder de rand met het eimengsel.

    Leg op elke tomaat een opgerold plakje ham en zet de tomaten vast tegen elkaar in een lage ovenschaal.

    Schuif ze circa 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de vulling is gestold en de ham knapperig is geworden.

    Serveer ze warm met geroosterd brood.

     

    22-01-2006 om 18:54 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Amuse: deegschuitje met hamcrème

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    75 g gebraden ham of gekookte ham

    50 g monchou

    zout en peper

    4 velletjes bladerdeeg (diepvries)

    2 tl maanzaad

    1 losgeklopt ei

    1 el geraspte belegen kaas

    4 sprieten bieslook

     

    Bereidingstijd: 30-60 minuten
    Doe de ham in de keukenmachine en maal die helemaal fijn, doe de monchou erbij en klop dit tot een romig roze crème.

    Breng op smaak met wat peper en weinig zout, doe over in een spuitzak en leg in de koelkast tot later gebruik.

    Beleg een bakblik met bakpapier, verwarm de oven voor op 180ºC.

    Laat het bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes doormidden.

    Snijd uit de 8 rechthoeken een ‘bootvorm’ door eigenlijk alleen de hoeken af te ronden.

    Snijd uit vier van de bootjes een kleiner bootje zodat alleen een bootvormige ring overblijft van ongeveer 1,5 cm.

    Kneed het afgesneden deeg van de hoekjes weer samen en rol dit uit tot een lange dunne sliert.

    Snijd de sliert in 4 stukken en rol ze door het maanzaad.

    Leg de vier grote bootjes op het bakpapier, besmeer ze met het losgeklopte ei.

    Leg op elk bootje een ring en besmeer deze ook met een beetje ei.

    Strooi de kaas over de schuitjes.

    Leg de vier maanzaadslierten ernaast.

    Bak de vormpjes in circa 20 minuten gaar en bruin.

    Laat ze uit de oven volledig afkoelen.

    Haal de hamcrème een half uur voor serveren uit de koelkast en spuit de schuitjes vol.

    Knip de bieslook in stukjes en strooi dit over de crème.

    Steek of leg op elk schuitje een stengel als een soort roeispaan.

     

    Wijntip: Les Gauries rosé - Bordeaux

     

    22-01-2006 om 16:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Witlofsalade met cervelaatblokjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    250 gram cervelaat, in plakken van circa 3/4 cm dik

    4 struikjes witlof

    1 bosje rucola

    2 handsinaasappelen

    1 eetl. citroensap of blanke azijn

    1 theel. suiker

    4 eetl. zure room

    zout en versgemalen peper

     

    Totale bereidingstijd: circa 20 minuten.
    Snijd de schoongemaakte witlofstruikjes in stukken van circa 1 cm breed en verwijder de harde kern.

    Zet het witlof in koud water met een ijsblokje, om hem knapperig te laten worden.

    Sla de schoongemaakte en gewassen rucola droog.

    Schil de sinaasappelen tot op het vruchtvlees en snijd ze in halve plakken.

    Vang het uitlopende sap op.

    Snijd de worst in blokjes en bak ze in een koekenpan met een antiaanbaklaag op hoog vuur omscheppend tot ze beginnen te kleuren.

    Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. 

    Roer het opgevangen sinaasappelsap, een eetlepel citroensap of azijn, de suiker en de zure room door elkaar en breng de dressing op smaak met wat zout en peper.

    Schep het goed uitgelekte witlof, de rucola, de sinaasappelplakjes en de worst in een grote kom door elkaar.

    Schep er de dressing door en serveer meteen.

    22-01-2006 om 13:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Een man en zijn vrouw beslissen om "een code" te gebruiken om aan te geven dat ze de liefde willen bedrijven zonder dat hun kinderen iets te weten komen.
    Ze beslissen om het woord "schrijfmachine" te gebruiken.

    Op een dag zegt de man tegen zijn zoon van 5: "Ga tegen mama zeggen dat papa dringend de schrijfmachine nodig heeft."
    Het kind doet wat hem gevraagd wordt.

    "Mama, mama, papa heeft de schrijfmachine nodig.

    Het is dringend."
    Mama zegt: "Zeg tegen papa dat hij de schrijfmachine niet kan gebruiken want dat het lint met rode inkt in gebruik is...."

    De kleine brengt de boodschap over.

    Enkele dagen later roept mama de zoon: "Zeg tegen papa dat wanneer hij een brief wil typen, de schrijfmachine beschikbaar is.”
    De jongen brengt de boodschap over en komt terug naar zijn moeder, zeggende: "Papa zegt dat hij de schrijfmachine niet meer nodig heeft, hij heeft de brief al met de hand geschreven....."

    22-01-2006 om 13:10 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen klik op het plaatje

    22-01-2006 om 12:51 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Mosselen met knoflook en basilicum

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 mespuntje peperkorrels
    2 rode chilipepers (ontzaad en fijngehakt)
    2 teentjes knoflook
    3 theelepels oestersaus
    1 eetlepel vissaus
    1 kg mosselen
    4 eetlepels kippenbouillon
    5 g suiker
    2 korianderblaadjes

     

    Stamp de peperkorrels lichtjes in een vijzel.

    Voeg de chilipepers, knoflook en verse korianderwortels toe en stamp tot een grove pasta. Verhit een wok of koekenpan op een middelhoog vuur.

    Doe er zodra de wok heet is de olie in.

    Doe er wanneer de olie heet is de chilipasta in en roerbak 30 seconden.

    Schep er de oestersaus en vissaus door.

    Voeg de mosselen toe en verwijder eventuele open exemplaren.

    Schep om.

    Schep er de bouillon en suiker door, leg er het deksel op en laat circa 2 minuten koken tot de mosselen open zijn.

    Schep er de verse basilicum door en laat even koken tot de blaadjes beginnen te slinken.

    Doe de mosselen op een dienschaal en verwijder nog gesloten exemplaren.

    Garneer met de korianderblaadjes.

     

     

    Matelote van rivierpaling

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg rivierpaling
    250 g champignons
    8 sneetjes spek (gerookt)
    2.5 dl visfumet
    1 dl room
    5 dl wijn (rood)
    1 ui
    0.5 citroen
    3 cl azijn
    1 teentje knoflook
    2 eetlepels cognac
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    1 eetlepel basilicum (fijngehakt)
    50 g boter (bakboter)
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout

     

    De gestroopte palingen wassen in water waaraan azijn is toegevoegd.

    De vinnen verwijderen en het bloed uit de buikholte wassen.

    In stukken snijden.

    Aanbakken in de helft boter en de helft olie.

    De fijngehakte ui en peterselie erbij doen, alsook het in blokjes gesneden spek en de look. Kruiden naar smaak.

    Bedekken met wijn, fumet en cognac.

    Op een zacht vuur en onder deksel laten gaar worden.

    Intussen de in plakjes gesneden champignons in boter bakken.

    De paling uit de saus nemen, zeven en er de room en een scheut citroensap bijvoegen.

    Op smaak brengen en, zo nodig, binden.

    De paling en de champignons in de saus doen, en nog even laten sudderen vóór het opdienen.

     

     

    Zwarte Woudgebak met noten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eieren
    140 g suiker (griessuiker)
    100 g bloem (tarwebloem)
    5 g bakpoeder
    3.5 theelepels aardappelzetmeel
    2 eetlepels cacaopoeder
    35 g boter (geklaard)
    50 g boter (roomboter)
    3 dl room
    250 g chocolade (puur)
    2 cl grand-marnier
    0.5 eetlepel cacaopoeder
    50 g walnoten (gemalen)
    50 g poedersuiker
    25 g walnoten

     

    Maak een chocoladebiscuit: bestrijk een bakvorm met wat boter en bestuif met bloem.

    Klop de eieren met de suiker luchtig au bain marie.

    Blijf kloppen tot het geheel schuimig is en afgekoeld.

    Zeef de bloem met het bakpoeder, de aardappelbloem en het cacaopoeder en meng voorzichtig met het ei/suikermengsel.

    Roer de gesmolten boter er als laatste onder.

    Schep de massa in de vorm en bak gedurende 35 minuten op 180°C.

    Bereid de vulling: warm de boter en de helft van de slagroom op tot het kookpunt.

    Smelt de chocolade au bain marie en meng de gesmolten chocolade met de boterroom.

    Klop de andere helft van de room voor 3/4 op en meng ze er langzaam door.

    Bouw het gebak nu op.

    Leg op de bodem een eerste laag chocoladebiscuit.

    Besprenkel deze met Grand Marnier, en bestrooi met cacaopoeder.

    Lepel er daarna een laagje vulling op.

    Leg er gehakte walnoten op.

    Bedek de walnoten met een nieuw laagje vulling.

    Bedek de vulling met een laatste laag chocoladebiscuit en besprenkel weer met Grand Marnier en bestrooi weer met cacaopoeder.

    Bedek bovenaan met een dun laagje van de vulling en werk af met een kam.

    Snijd op de gewenste grootte en werk af met poedersuiker en walnoten.

    22-01-2006 om 12:44 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Romige farfalle met zalm en broccoli

    hoofdgerecht voor 2 personen
    250 gram farfalle (vlindertjespasta)
    250 gram broccoliroosjes
    100 gram gerookte zalm, snippers
    1/2 bekertje demi crème fraiche
    75 gram verse roomkaas met kruiden
    zout & peper
    zalmeitjes

    Kook de broccoliroosjes in ruim water in enkele minuten beetgaar.

    Doe de crème fraiche en roomkaas in een pan met dikke bodem en verwarm al roerend op laag vuur.

    Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar.
    Schep de saus, de zalmsnippers en broccoli snel en luchtig door de farfalle.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Garneer met de zalmeitjes en serveer.
    Ook lekker met Hollandse of Noorse garnaaltjes!

     

    21-01-2006 om 19:32 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Bruine bonen, worst en aardappeltjes uit de oven


    Ingrediënten

    150 gram gekookte worst aan een stukje
    1 grote ui
    20 gram boter
    200 gram voorgekookte krieltjes
    1 klein potje of blikje bruine bonen
    1 eetlepel fijngehakte peterselie en selderij
    2 eetlepels paneermeel

    Verwarm de oven voor op 200°C.
    Ontvel de worst en snij deze in kleine blokjes.

    Pel en snipper de ui.

    Doe de bruine bonen in een zeef en spoel deze goed af.

    Verhit de helft van de boter en fruit hierin de uisnippers lichtbruin.

    Bak de blokjes worst even mee.

    Doe de voorgekookte aardappelschijfjes, uitgelekte bruine bonen, peterselie, selderij en de gebakken worst en ui in een kom en schep alles voorzichtig door elkaar.
    Beboter een ovenschaal.

    Doe het bonenmengsel hierin en bestrooi met paneermeel.

    Verdeel hierover de rest boter in kleine stukjes.

    Bak het geheel ± 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

    Lekker met sla.

     

    21-01-2006 om 16:12 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Vis in zoetzure saus (ang sio hie)


    Ingrediënten

    175 gram kabeljauwfilet
    peper, zout
    bloem
    olie om te bakken
    saus
    25 gram suiker
    1 eetlepel witte azijn
    ½ dl water
    1/2 kleine winterpeen
    2 gemberbolletjes
    scheutje ketjap
    1 kleine prei
    2 theelepels maïzena
    sambal
    peper

    zout
    2 plakken rauwe ham

    Snij de vis in dunne plakken.

    Wrijf de vis in met zout en peper en haal ze door de bloem.

    Bak de vis gaar en goudbruin in olie en laat de vis goed uitlekken op keukenpapier.

    Schil de winterpeen en snij deze in dunne kleine reepjes.

    Snipper de gemberbolletjes fijn.

    Snij het wit en lichtbruin van de prei in dunne ringetjes en was deze goed.

    Laat uitlekken.
    Breng de suiker met het water en de azijn aan de kook.

    Los de suiker volledig op.

    Voeg de wortel, prei en gember bij de saus.

    Bind de saus met de maïzena.

    Maak de saus op smaak met peper, zout en sambal.

    Snij de ham in dunne reepjes.
    Leg de vis op een schotel, schenk de saus erover.

    Garneer de vis met de reepjes rauwe ham.
    Lekker met rijst!

     

    21-01-2006 om 12:49 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gebakken st.-jakobsvruchten met schorseneren

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g st.-jakobsvruchten
    peper
    zout
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    100 g schorseneren
    150 g tomaten (gedroogd)
    3 sjalotten
    1 dl wijn (wit/droog)
    2 citroenen
    1 dl visfumet
    100 g boter (roomboter)
    1 dl room
    10 sprietjes bieslook
    25 g bloem

     

    Haal de st.-jakobsvruchten uit de schelpen en spoel ze zorgvuldig.

    Bewaar de schelpen.

    Bak de vruchten mooi bruin krokant in olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.

    Bereid de saus: snipper de sjalotjes fijn.

    Laat de sjalotjes met de witte wijn, het sap van de citroen en de visfumet inkoken.

    Voeg de room toe en bind met de boter.

    Breng op smaak met peper en zout.

    Voeg op het laatste moment de versnipperde bieslook toe.

    Bewaar enkele takjes als decoratie.

    Schil de schorseneren, snijd 1/3 in flinterdunne sliertjes en bak goudgeel in frituurolie.

    Snijd de rest in gelijke stukjes en kook ze gaar in water met wat bloem, citroensap en zout. Giet ze vervolgens af.

    Presenteer in schelpen.

    Leg in iedere schelp een stukje gedroogde tomaat, schik daarop de gekookte schorseneren in waaiervorm.

    Giet daarop een beetje saus.

    Leg er tenslotte de st.-jakobsvruchten bovenop en werk af met bieslook en gefrituurde schorseneersliertjes.

    Serveer de rest van de saus apart.

     

     

    Koolvis met Belgische harde kaas

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g koolvisfilet
    250 g kaas
    400 g spinazie
    100 g boter (bakboter)
    100 g bloem (tarwebloem)
    5 dl wijn (wit/droog)
    5 dl water
    4 peperkorrels (zwart)
    1 citroen
    25 g paneermeel
    nootmuskaat
    1 blaadje laurier
    zout

     

    De spinazie koken, mixen en kruiden.

    Het water en de wijn aan de kook brengen met de peperbolletjes, de laurier en enkele schijven citroen.

    Daarin de vis ongeveer 10 minuten laten pocheren.

    Daarna goed laten uitlekken en op de spinazie schikken in een vuurvaste schotel.

    Het pocheervocht zeven.

    Een blonde roux maken met de boter en de bloem en er de helft van het pocheervocht bijvoegen.

    Daarna de geraspte kaas toevoegen.

    De saus over de filets gieten, bestrooien met paneermeel en besprenkelen met een beetje gesmolten boter.

    Gedurende 15 minuten laten gratineren in de oven.

    Serveren met aardappelpuree of gepersileerde aardappeltjes.

     

     

    Warme bananen met pistache-kruimellaag met honing en frambozencoulis

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    180 g pistachenoten (gepeld)
    4 bananen
    1 eetlepel poedersuiker
    500 g frambozen
    4 eetlepels honing (vloeibaar)

     

    Hak de pistachenoten grof en doe ze op een groot bord.

    Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.

    Rol de halve bananen door de noten, en zorg ervoor dat ze er gelijkmatig mee bedekt worden. Bestuif ze met wat poedersuiker en leg ze op een anti-aanbak bakblik.

    Bak ze 4 - 5 minuten in een oven op 200°C tot ze net gaar en warm zijn (niet langer omdat de bananen dan zullen smelten).

    Houd ze warm.

    Draai voor de frambozencoulis de helft van de frambozen met 2 eetlepels honing tot een glad geheel.

    Passeer dit mengsel door een fijne zeef om alle pitjes te verwijderen.

    Verdeel de bananen over 4 voorverwarmde borden en druppel er de rest van de honing over. Serveer met wat frambozen in een kleine piramide en met wat frambozencoulis ernaast.

     

    21-01-2006 om 12:41 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!