Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
Paulie vertelt
Over ons gezin Iedere dag is de moeite waard
21-01-2006
Recept
Vis in zoetzure saus (ang sio hie)
Ingrediënten
175 gram kabeljauwfilet peper, zout bloem olie om te bakken saus 25 gram suiker 1 eetlepel witte azijn ½ dl water 1/2 kleine winterpeen 2 gemberbolletjes scheutje ketjap 1 kleine prei 2 theelepels maïzena sambal peper
zout 2 plakken rauwe ham
Snij de vis in dunne plakken.
Wrijf de vis in met zout en peper en haal ze door de bloem.
Bak de vis gaar en goudbruin in olie en laat de vis goed uitlekken op keukenpapier.
Schil de winterpeen en snij deze in dunne kleine reepjes.
Snipper de gemberbolletjes fijn.
Snij het wit en lichtbruin van de prei in dunne ringetjes en was deze goed.
Laat uitlekken. Breng de suiker met het water en de azijn aan de kook.
Los de suiker volledig op.
Voeg de wortel, prei en gember bij de saus.
Bind de saus met de maïzena.
Maak de saus op smaak met peper, zout en sambal.
Snij de ham in dunne reepjes. Leg de vis op een schotel, schenk de saus erover.
Garneer de vis met de reepjes rauwe ham. Lekker met rijst!
200 g st.-jakobsvruchten peper zout 2 cl olijfolie (extra vierge) 100 g schorseneren 150 g tomaten (gedroogd) 3 sjalotten 1 dl wijn (wit/droog) 2 citroenen 1 dl visfumet 100 g boter (roomboter) 1 dl room 10 sprietjes bieslook 25 g bloem
Haal de st.-jakobsvruchten uit de schelpen en spoel ze zorgvuldig.
Bewaar de schelpen.
Bak de vruchten mooi bruin krokant in olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.
Bereid de saus: snipper de sjalotjes fijn.
Laat de sjalotjes met de witte wijn, het sap van de citroen en de visfumet inkoken.
Voeg de room toe en bind met de boter.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg op het laatste moment de versnipperde bieslook toe.
Bewaar enkele takjes als decoratie.
Schil de schorseneren, snijd 1/3 in flinterdunne sliertjes en bak goudgeel in frituurolie.
Snijd de rest in gelijke stukjes en kook ze gaar in water met wat bloem, citroensap en zout. Giet ze vervolgens af.
Presenteer in schelpen.
Leg in iedere schelp een stukje gedroogde tomaat, schik daarop de gekookte schorseneren in waaiervorm.
Giet daarop een beetje saus.
Leg er tenslotte de st.-jakobsvruchten bovenop en werk af met bieslook en gefrituurde schorseneersliertjes.
Serveer de rest van de saus apart.
Koolvis met Belgische harde kaas
Ingrediënten voor 4 personen
800 g koolvisfilet 250 g kaas 400 g spinazie 100 g boter (bakboter) 100 g bloem (tarwebloem) 5 dl wijn (wit/droog) 5 dl water 4 peperkorrels (zwart) 1 citroen 25 g paneermeel nootmuskaat 1 blaadje laurier zout
De spinazie koken, mixen en kruiden.
Het water en de wijn aan de kook brengen met de peperbolletjes, de laurier en enkele schijven citroen.
Daarin de vis ongeveer 10 minuten laten pocheren.
Daarna goed laten uitlekken en op de spinazie schikken in een vuurvaste schotel.
Het pocheervocht zeven.
Een blonde roux maken met de boter en de bloem en er de helft van het pocheervocht bijvoegen.
Daarna de geraspte kaas toevoegen.
De saus over de filets gieten, bestrooien met paneermeel en besprenkelen met een beetje gesmolten boter.
Gedurende 15 minuten laten gratineren in de oven.
Serveren met aardappelpuree of gepersileerde aardappeltjes.
Warme bananen met pistache-kruimellaag met honing en frambozencoulis
Ingrediënten voor 4 personen
180 g pistachenoten (gepeld) 4 bananen 1 eetlepel poedersuiker 500 g frambozen 4 eetlepels honing (vloeibaar)
Hak de pistachenoten grof en doe ze op een groot bord.
Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
Rol de halve bananen door de noten, en zorg ervoor dat ze er gelijkmatig mee bedekt worden. Bestuif ze met wat poedersuiker en leg ze op een anti-aanbak bakblik.
Bak ze 4 - 5 minuten in een oven op 200°C tot ze net gaar en warm zijn (niet langer omdat de bananen dan zullen smelten).
Houd ze warm.
Draai voor de frambozencoulis de helft van de frambozen met 2 eetlepels honing tot een glad geheel.
Passeer dit mengsel door een fijne zeef om alle pitjes te verwijderen.
Verdeel de bananen over 4 voorverwarmde borden en druppel er de rest van de honing over. Serveer met wat frambozen in een kleine piramide en met wat frambozencoulis ernaast.
hoofdgerecht voor 2 personen 500 gram gnocchi 6 plakken rauwe ham, in grove stukken 1/4 stronk broccoli, in kleine roosjes 1/2 rode ui, fijngesnipperd 50 ml witte wijn 1/8 lt room zout & peper bloem olijfolie & boter vers geraspte Parmezaanse kaas
Verwarm 1 el olijfolie en fruit de ui op laag vuur zonder te kleuren.
Voeg de ham toe en bak kort mee.
Besprenkel met witte wijn en laat op middel vuur verdampen.
Voeg de room toe, kook gedurende 1 minuut en bind de saus tot de gewenste dikte met bloem (losgeroerd in water).
Breng op smaak met peper & zout. Doe voldoende water in een ruime pan en kook de broccoli met een mespuntje zout en een scheutje olijfolie gaar.
Laat goed uitlekken en schep de broccoli door de saus.
Kook in hetzelfde water de gnocchi gaar, ze zijn gaar als ze boven komen drijven (vrij snel, na circa 3 minuten).
Giet ze direct af, voeg een klontje boter en 1 el geraspte kaas toe en schep door.
Serveer de saus over de gnocchi en bestrooi royaal met Parmezaanse kaas.
Broccolistamppot samen met spekjes en groenten in tomatensaus
Ingrediënten voor 2 personen 400 gram aardappelen,
Broccoli
Knoflook
2 uien
1 halve prei
2 tomaten
30+ kaas
1 rode paprika
Kleine gerookte spekjes
Tomatenpuree
Stampot: Aardappelen koken (25min), broccoli koken (7 min). Dit samen prakken met 2 teentjes geperste knoflook, en hier de kaas doorheen raspen naar smaak.
Saus: De uien, prei, tomaten, rode paprika en knoflook fruiten. Spekjes vervolgens toevoegen en 2 eetlepels tomatenpuree toevoegen. Dit alles nog even op een laag pitje en klaar!
Deze saus gecombineerd met de stampot is heerlijk! Ziet er ook zeer kleurrijk uit. (Gifgroene stampot met knalrode saus)
Een eend gaat naar een computerzaak en vraagt aan de bediende: "Heeft u ook eendenvoer?" "Nee, dit is een computerzaak. Ga weg!" zegt de bediende. Daarna komt de eend elke dag.
De bediende wordt er gek van. Als de eend op vrijdag weer binnenkomt zegt hij: "Als je weer vraagt om eendenvoer dan spijker ik je zwemvliezen aan de vloer!" Daarna ziet hij de eend drie dagen niet maar. Maar na 3 dagen komt ze weer naar de computerzaak en vraagt: "Heeft u ook spijkers?" "Nee", zegt de bediende. Zegt de eend: "Oh heeft u ook eendenvoer?"
4 eieren 100 g ham 100 g kaas 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 0.2 dl room 25 g boter (bakboter) peper
De ham in dobbelsteentjes snijden en op een zacht vuur laten aanbakken in boter.
Kruiden met flink wat peper.
De eieren opkloppen met de geraspte kaas, het gesnipperde bieslook en de room.
Het mengsel over de ham gieten en op een zacht vuur laten staan tot de omelet een mooie dikke pannenkoek geworden is.
Wolf uit de zee
Ingrediënten voor 4 personen
600 g zeewolffilet 100 g Noordzeegarnalen (gepeld) 1 wortel 1 courgette 4 stengels bleekselderij 4 blaadjes munt 2 dl visfumet 2 dl room 50 g boter (bakboter) 80 g kaas 1 theelepel maïszetmeel 4 bladerdeegpasteitjes peper zout
De zeewolffilets spoelen onder koud water, droogdeppen en in kleine blokjes snijden.
De groenten wassen, schoonmaken en in kleine dobbelsteentjes snijden.
De groenteblokjes aanstoven in wat boter, op smaak brengen met peper en zout en bevochtigen met de visfumet en de room.
Aan de kook brengen en even laten sudderen.
De zeewolfblokjes toevoegen en een minuutje laten meesudderen.
Dan de garnalen toevoegen en de pasteivulling binden met een weinig maïsmeel, op smaak brengen met peper en zout en er een nootje boter doorroeren.
De pasteivulling warm houden, maar niet meer laten koken.
De pasteitjes wat opwarmen in een matig warme oven, de pasteivulling erin scheppen, bestrooien met gemalen kaas en lichtjes gratineren onder de grill.
Serveren op warme borden, garneren met wat ketchup en een muntblaadje.
Opdienen met aardappelpuree, frietjes of kroketjes.
Meringues
Ingrediënten voor 4 personen
5 eiwitten 0.5 theelepel zout 160 g suiker 160 g poedersuiker 2 theelepels vanille-extract
De meringues moeten ten minste 1 dag van tevoren worden gemaakt en zijn luchtdicht afgesloten enkele weken houdbaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop in een superschone kom met een mixer de eiwitten stijf met het zout.
Voeg de tafelsuiker toe en klop het mengsel 10 minuten op de hoogste snelheid.
Schep de poedersuiker erdoor met het vanille-extract.
Schep heel kleine lepeltjes van het mengsel op de bakplaten die zijn bekleed met vetvrij papier.
Schuif de bakplaten in de oven en schakel de temperatuur onmiddellijk terug naar 120°C.
Bak ze 1 uur.
Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.
Voor het opdienen:
Plak een uur voor het serveren twee meringues met slagroom aan elkaar.
Andere serveerideeën: Plak twee meringues aan elkaar met stijf geslagen slagroom met een smaakje, bijvoorbeeld met limoencurd, bessencompote, passievruchtenpulp of koffielikeur erdoor.
Ingrediënten: Voor een vorm met een doorsnee van (Ø 24 cm) 250 gram bloem 200 gram lichtbruine suiker mespunt zout 225 gram roomboter 1 ei om te bestrijken
Bereiding: Verwarm de oven voor op 240°C Zeef de bloem, de suiker en het zout in een kom.
Doe er de in blokjes gesneden boter bij en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
Vorm er een afgeplatte bal van en leg die in de vorm.
Druk het deeg met een vochtend gemaakte hand in de vorm en druk de bovenkant glad.
Trek met een vork een ruitjes patroon in de bovenkant van de koek en bestrijk de bovenkant daarna met losgeklopt eiwit.
Bak de koek in ongeveer 15 minuten bruin en net gaar.
De ossenhaas verdelen in grote blokjes (1 centimeter zijde) en overvloedig bestrooien met paprikapoeder.
De ui pellen en fijnhakken.
De tomaten pellen, in partjes snijden, ontpitten en het vruchtvlees in blokjes snijden.
Licht gezouten water aan de kook brengen en hierin de deegwaren beetgaar koken.
De geperste knoflook vermengen met het paneermeel.
De kerstomaatjes met dit mengsel insmeren en ze gedurende 5 minuten in een warme oven van 200 graden zetten.
De olijfolie laten verhitten in de wok en hierin de vleesblokjes kort dichtschroeien (het vlees moet binnenin nog rood zijn).
Het vlees uit de wok halen en warm houden.
In dezelfde vetstof de gehakte ui fruiten.
De wok deglaceren met de dragonazijn en de witte wijn en de saus laten inkoken.
De room toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Tot slot de tomatenblokjes en de tomatenpuree toevoegen.
Roeren en heel even opwarmen.
De bereiding over warme borden verdelen, er de gegratineerde kerstomaatjes en de gekookte deegwaren bij schikken en het geheel bestrooien met gehakte dragon.
Meteen opdienen.
Wortelcake
Ingrediënten voor 4 personen
4 wortelen 75 g amandelpoeder 75 g hazelnoten (gemalen) 50 g walnoten (gemalen) 7 eieren 300 g suiker zout kaneelpoeder 50 g paneermeel 50 g bloem (tarwebloem) 7 g bakpoeder 10 g boter (bakboter) 20 g poedersuiker 50 g amandelschilfers
De eierdooiers mooi schuimig kloppen met de helft van de suiker, een snuifje zout en een mespuntje kaneelpoeder.
De gemalen noten (amandelnoten, walnoten en hazelnoten) mengen met evenveel geraspte wortelen, het paneermeel, het bakpoeder en de gezeefde bloem.
Alles door de eierdooiers roeren.
De eiwitten tot sneeuw kloppen met de rest van de suiker en zorgvuldig door het deeg spatelen.
In een beboterde springvorm overscheppen en gedurende 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Uit de oven nemen, volledig laten afkoelen en de vorm verwijderen.
Een dagje laten opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.
Bestuiven met poedersuiker en garneren met geroosterde amandelschilfers.
Tip: in plaats van de taart te bestuiven, kan ze ook worden gegarneerd met suikerglazuur. Hiervoor moet 200 gram bloemsuiker in een warmwaterbad worden gemengd met 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kirsch.
Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op het pad.
Was de courgette en snij deze in kleine blokjes.
Pel en snipper het sjalotje en de knoflook en snij deze fijn.
Verwijder het vel van de tomaat (even in kokend water en dan schrikken onder koud water). Verwijder de pitjes en snij de tomaat in blokjes. Maak de champignons schoon en snij ze in vieren. Verhit de olie.
Bak hierin de sjalot, en knoflook glazig.
Voeg de courgetteblokjes en de champignons toe en bak deze even mee.
Doe de blokjes tomaat en de boursin erbij en laat de kaas al roeren smelten. Roer de "beetgare" tagliatelle door de saus en strooi er (eventueel) nog wat peterselie en vers geraspte Parmezaanse kaas over.
Ingrediënten 500 gram bruine bonen 3 kleine winterpenen in kleine stukjes gesneden 3 grote uien gesnipperd 1 grote groene paprika gesnipperd 3 knoflookteentjes gesnipperd 125 gram cajuinspekreepjes (Dekamarkt) 1 (magere) rookworst zout ½ theelepel zwarte peper ½ theelepel chilipeper 1 eetlepel gedroogde peterselie (grote pot Aldi) beetje gemberpoeder scheutje ketjap manis
Week de bonen een nacht in 2 liter water en kook ze volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet het bonennat af in een schaal en bewaar dit en stamp de bruine bonen met een pureestamper fijn, voeg dan het bonennat weer toe tot er een smeuïge massa ontstaat. Doe er dan de penen, paprika, knoflooksnippers, peterselie, worstje, zout en specerijen toe en breng de soep al roerend aan de kook en zet het vuur lager en kook de groenten (beet) gaar. Blijf wel de soep regelmatig roeren om aanbranden op de bodem te voorkomen. Bak ondertussen de cajuinspekreepjes aan en voeg deze aan de bonensoep toe. Bak daarna in het spekvet (voeg eventueel een klein beetje olie toe) de uien lichtbruin en voeg deze ook aan de bonensoep toe. Schep een paar eetlepels water in de koekenpan en roer het aanbaksel los en voeg dit ook aan de bonensoep toe. Als de groenten (beet)gaar is gekookt (ongeveer 15- 20) haal je het worstje uit de pan en voeg zout naar smaak aan de soep minuten toe en een scheutje ketjap. Snijd het worstje in dunne plakjes en doe dit weer al roerend terug in de pan.
Tip: Kun je niet aan cajuinspekreepjes komen neem dan de gewone spekreepjes roer daar een theelepel cajuinkruiden doorheen en een eetlepel olie en laat dit een paar uur in de koelkast staan om te marineren.
Met kleine kinderen kun je beter wat minder specerijen gebruiken en hou je van pittig dan naar smaak meer specerijen toevoegen.
lunchgerecht of hoofdgerecht voor circa 4 personen 5 plakken bladerdeeg, ontdooid 200 gram verse of blikzalm 200 gram geraspte oude kaas 125 ml crème fraiche 3 eieren 1 blikje ananas, schijven of blokjes 1/2 bosje peterselie
Bestrijk een quichevorm met boter en vul met het uitgerolde bladerdeeg, leg hierop een vel bakpapier.
Vul met blindbakvulling en bak het bladerdeeg in een oven van 200 graden C. gedurende 10-15 minuten.
Verdeel de gesneden zalm, ananas en gehakte peterselie (kort voor het afbakken ivm vocht dat dan in de bodem trekt) over de bodem.
Meng de crème fraiche met de eieren en helft van de kaas en klop met een garde los.
Giet dit mengsel over de taart en bestrooi met de resterende kaas.
Bak de taart af in een oven van 175 graden C. gedurende circa 10-15 minuten. Deze hartige taart valt door de ananas bij kinderen goed in de smaak!
Laat de tomatenblokjes goed uitlekken in een zeef. Was de aubergines en snij deze in de lengte in vingerdikke plakken. Pel de knoflook en pers deze uit.
Fruit de knoflook in 1 eetlepel olijfolie.
Voeg hieraan de uitgelekte tomatenblokjes, suiker, oregano toe.
Laat dit alles inkoken tot een dikke saus ontstaat.
Snij de mozzarella in blokjes. Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer de aubergine plakken in met de rest van de olijfolie en bak of grill deze aan beide kanten bruin. Leg aubergines in de vuurvaste schaal.
Giet de tomatensaus er op,
Verdeel de mozzarella er over en bestrooi het geheel met de geraspte (Parmezaanse) kaas. Zet de schaal ± 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en lekker bruin. Heerlijk met rijst, pasta of gebakken aardappeltjes of gewoon met een stukje ciabatta.