Het was weer feest bij Hubo en De Dageraad in Kortessem. Een mengeling van zang en dans. Een uitgelaten jeugdig volkje en een Sinterklaas en Piet die zich weer gelukkig voelden dat ze erbij mochten zijn!
Deze Wonderbare Nacht. De NACHT dat Sinterklaas op SLECHTWEERVANDAAG over de daken rijdt en de Pieten al dansend de gevraagde cadeautjes door de SCHOORSTEEN brengt!
Oh Lieve Sint Nicolaas. Oh komt toch bij mij.......... En rijdt toch ons huisje niet stilletjes voorbij.........
Namiddag een bezoek gebracht aan Heideland. Nog nooit zo ontroerd geweest, maar ook fier op hun prestatie ter gelegenheid van mijn aanwezigheid. Zelden heb ik "Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan", door hun, uit volle borst horen zingen. En met de Pietendans ging iedereen uit de bol! Ik incluis!! Yé! Yé! Yé! (foto's volgen)
HUN Sinterklaas en Zwarte Piet mogen zijn?.DAAR DOE JE HET VOOR!
Populair Sint-speelgoed nu al uitverkocht (Niet iedereen zal in het schoentje vinden wat hij of zij gevraagd heeft)
De goedheilige man komt pas volgende week langs, maar in vele speelgoedwinkels blijken al gaten te zitten in het aanbod. De K3-dansmat en de babypop Annabell van zapf: ze zijn gewoon op, zo zegt Gunther Desmet van Dreamland in Het Nieuwsblad. En niet omdat de ouders al massaal gaan sintshoppen zijn:de grootste rush wordt nog verwacht.
Wat zijn dan wel de redenen voor de vele uitverkochte goederen?
1) de crisis, waardoor de stock kleiner is en niet snel genoeg kan aangevuld worden 2) het buitenland: als daar iets scoort, worden er kleinere pakketten geleverd in België. 3)onderschatting:een product dat geheel onverwacht toch heel goed scoort. Daardoor hebben de winkels te weinig voorraad, of zijn er gewoon te weinig gemaakt. uit: Het Laatste Nieuws (bron Het Nieuwblad)
Beste Sint Mijn wens voor dit jaar is een dikke vette bankrekening en een slank lichaam. Het zou fijn zijn als u deze 2 niet door elkaar zou halen, zoals vorig jaar
Sint niet te spreken over "Stoute Ruben en Louise"
De Sint is met zijn stoomboot en een heel gevolg aan Zwarte Pieten op het Steenplein in Antwerpen aangekomen. Duizenden kinderen gaven hem een warme ontvangst. Hoogtepunt van de aankomst was de toespraak van de Sint op 't Schoon Verdiep. Zijn er dit jaar stoute kinderen?
"Het ziet er goed uit", juichte de Sint toen hij zijn Grote Boek nakeek. Maar hij vergiste zich. "Oh nee, er zijn 2 stoute kinderen! Ruben heeft het been van zijn opa aan zijn hond gegeven en Louise zegt dat haar mama en papa zagen." Gelukkig kon Piet de Sint erop wijzen dat het om een misverstand ging. Ruben gaf na een etentje met zijn opa diens knookje van zijn kotelet aan zijn hond en de mama en papa van Louise timmerden een konijnenhok in elkaar. "Er zijn dus géén stoute kinderen dit jaar". Concludeerde de Sint. En dat tot grote opluchting van alle kinderen.
Hij komt! Hij komt! Nog 3 keer slapen! Aankomst Sinterklaas in Antwerpen op 17 november!
Een jaarlijks terugkerende vraag!! 'ZULLEN ER DIT JAAR ALWEER GEEN STOUTE KINDEREN ZIJN?'
Vanaf 13 uur kan je het allemaal live volgen aan het Steenplein, op de Suikerrui (wat een naam) en op de Grote Markt in Antwerpen of ook al rechtstreeks, vanaf 13u30 op Ketnet.
Naar jaarlijkse traditie zijn ook Bart Peeters, professor Van den Uytleg, Conchita Ramon, de trouwe kapiteins Paelinkx en Verschepen en weerman Renaat Van Zon van de partij. Al even traditioneel schreef Hugo Matthyssen het scenario en neemt Stijn Coninx de regie voor zijn rekening.
Martinus was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger. Op een dag reed Martinus met een groep soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig.
Martinus had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn. Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan. Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. "Wat is er met jou aan de hand?" vroeg Martinus. "Ach", rilde de man, "ik heb het koud en ik heb zo'n honger". Martinus dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in. De mantel hoorde bij hun uniform. Wat moest Martinus nu doen? Hij kon die arme man toch niet zo laten staan?
Plotseling kreeg hij een goed idee. "Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!" Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En een stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Daarna pakte hij zijn beurs en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om wat eten te kopen. Hij bedankte Martinus en vertrok. En Martinus? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen.
Het verhaal van Martinus en de arme man is een oud verhaal. Maar nog altijd wordt het feest van Sint Martinus gevierd.......Sint Maarten. Elk jaar, op 11 november, gaan kinderen met een lampion en een vrolijk liedje bij de mensen langs. Om ze licht te brengen......vrolijk te maken. uit: Primair onderwijs
Het mag dan nog wel enkele weken duren voordat de Sint vanuit Spanje naar België afzakt, in de speelgoedwinkels is de pakjesstrijd al volop losgebarsten. Met kortingen, kleefacties, stuntprijzen en dikke speelgoedboeken proberen de ketens ouders en kinderen massaal voor zich te winnen. "Kinderen plaatsen hun bestelling bij de Sint steeds vroeger" ,klinkt het. uit: Het nieuwsblad
Goed nieuws voor alle kinderen: de Sint heeft in een telegram aan Ketnet laten weten dat hij dit jaar op zaterdag 17 november om 13.40 uur met zijn stoomboot uit Spanje in Antwerpen arriveert. De goedheilig man zal aan het Steenplein aanleggen. Na de ontvangst door de burgermeester zal de Sint te voet naar de Antwerpse Grote markt stappen waar hij omstreeks 14.40 uur vanop het bordes van het stadhuis de kinderen en hun mama's en papa's zal toespreken. Ketnet laat alvast weten de intrede van de Sint rechtstreeks uit te zenden vanaf 13 uur. We kijken er naar uit. uit: Het nieuwsblad
Verwarm de oven voor op 150 tot 160 graden. Klop het ei los in een schaaltje. Doe alle ingrediënten in een kom. Snij de boter in klein klompjes en voeg dit toe aan het mengsel en kneed tot een soepele bal. Strooi wat bloem op een werkvlak en rol hierop uit tot een lap van een centimeter dikte. Snij de lap in twee of vier stukken en leg op een ingevette bakplaat. Bestrijk het deeg met ei en versier met de amandelen. Schuif de bakplaat in de oven en bak het in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Laat de speculaas 10 minuten afkoelen en maak hem met een spatel voorzichtig los. uit: Sinterklaas Recepten