De wijk Grimde is ten oosten van het stadscentrum gelegen De meeste industriële activiteiten van Tienen gebeuren hier. In de Romeinse tijd liep de Heerweg dwars door deze wijk in de richting van Hakendover en verder oostwaarts naar Tongeren en Keulen waar de Romeinse legioenen gelegerd waren die de Rijngrens verdedigden.
In de volgende bijlage zien jullie een luchtfoto van de wijk Grimde met aanduiding van de ligging van de belangrijkste historische elementen.
Ten oosten van de vroegere vicus van Tienen, in het huidige gehucht Grimde, bevinden zich de drie monumentale Romeinse grafheuvels. Samen vormen zij het grafmonument van Marcus Probius Burrus, een vooraanstaande inwoner van de vicus. Dit unieke monument bestaat uit 3 aangelegde heuvels met een diameter van bijna 30 meter en een hoogte van meer dan 10 meter. Hierin werden unieke voorwerpen van onschatbare waarde gevonden. De drie tumuli werden eind 2006 geselecteerd om deel te nemen aan de Monumentenstrijd, een project van Canvas i.s.m. Radio 1 en Radio 2. Ze behaalden een finaleplaats! Het restauratieproject van de tumuli en herinrichting van deze site wordt in de toekomst een feit.
Meer informatie over de Monumentenstrijd in 2006 met de medewerking van de bekende oud-Tienenaar Johny Voners in het volgende YouTube filmpje
De voormalige Sint-Pieterskerk (begin 13de eeuw) werd op 13 september 1853 door de bliksem getroffen en was omstreeks 1860 zo bouwvallig geworden dat er besloten werd ze af te breken. Toch werd ze nog gered en in 1880 werden de dringendste herstellingswerken uitgevoerd. Na de slag van Grimde en Sint- Margriete-Houtem op 18 augustus 1914 begroef men 139 gesneuvelde Belgische soldaten in het kerkje. Op zijn persoonlijk verzoek werd vele jaren nadien nog de grafsteen van generaal Guffens toegevoegd. In 1922 stelde senator Lucien Beauduin aan het stadsbestuur van Tienen voor de kerk te herstellen en ze als Necropolis in te richten. De graven werden pas bij deze grote restauratie (1922-1928) geplaatst (foto links). Ook de glasramen naar de tekeningen van Omer Dierckx en Maurice Langaskens kwamen toen tot stand. Het specifieke licht/donker effect van deze glasramen verhogen de mystieke sfeer in deze unieke begraafplaats
De parochie Grimde hoort nog bij het stadscentrum, doch is meer oostelijk buiten de oude stadsvesten gelegen tussen het stadscentrum en de deelgemeente Hakendover. De Suikerfabriek ligt voor een grootste gedeelte op het grondgebied van Grimde.
Met de kapel van Onze Lieve Vrouw-ten-Steen
bezit Tienen een internationaal bekend bedevaartsoord. Dit gebedshuis
is niet alleen gekend als keerpunt van de bedevaart 'het dertienmaal'
van Hakendover. Sinds haar ontstaan is zij het middelpunt van een
eeuwenoude Sint-Maurusverering. Bedevaarders zetten een ijzeren kroon
op om hoofdpijn en kopzorgen te voorkomen en te genezen. Later kwam er
ook de Mariaverering bij en kreeg het bedevaartsoord zijn huidige naam.
De kapel werd gebouwd in 1331 op de plaats waar de mannelijke
melaatsen uit de stad werden verpleegd. In 1699 kreeg ze haar huidige
vorm en omstreeks 1755 bouwde men de kluizenaarswoning met de
bovengrondse gang. Zij bezit nog een authentieke Van den Gheynklok uit
1707.
De kapel behoorde tot de parochie Sint-Petrus Grimde maar werd
beheerd door de Confrérie of het proostbroederschap van Sincte Moor.
Dat waren twaalf edelen en vooraanstaande burgers uit de stad. Toen de
kapel enkele jaren geleden dreigde te vervallen, werd deze Confrérie
opnieuw leven ingeblazen. De leden engageren zich om deze middeleeuwse
parel van onze stad te beschermen en te promoten.