Welkom op 9 december 2010 in de zoetste stad van het ganse land.
23-11-2010
'tNief liejke và n de moewer
"De Tiense Straatmuzikanten" hebben nog een tweede versie gemaakt op hun bekend liedje "Aà Moeèr". Een liedje dat zij op één van de allereerste bijdragen over de oude Tiense postkaarten reeds ten gehore hebben gebracht.
Het nieuwe liedje hebben zij dan ook erg toepasselijk "'tNief liejke vàn de moewer" genoemd.
In bijlage staat de MP3 versie om eens rustig te kunnen beluisteren.
De hotelschool van Tienen is een onderdeel van de Provinciale School voor technisch en beroepsonderwijs PISO.
Om te kunnen oefenen in een reële omgeving beschikt de hotelschool over een didactisch restaurant waar het publiek, mits 24 uur vooraf te reserveren, kan komen proeven van de schotels die de leerlingen klaar maken.
Op maandag en dinsdag serveren de leerlingen van de eerste graad iets eenvoudiger couverts. Op de donderdag en vrijdag maken de leerlingen van de tweede graad wat culinair verfijnder gerechten klaar.
In bijlage het menu dat de hotelschool voor ons op 9 december 2010 heeft voorzien.
Het gebouw werd in 1846 door François Drossaert, toenmalig stadsarchitect, opgetrokken. Op dezelfde plaats bevond zich het "Corps de Garde‟ (in de volksmond "'t Kottegoar‟ genoemd), de huisvesting van de burgerwacht..
In dit gebouw werd later het Vredegerecht ondergebracht, maar huisvestte ook het politiekantoor, het bureau van de Burgerlijke Godshuizen (voorloper van het huidige OCMW) en het Bureau der Octrooien. Het gebouw heeft tevens ook dienst gedaan als Tekenschool en als Bureau voor Openbare Werken.
De neoclassicistische voorgevel werd door Drossaert voorzien van een zuilengalerij die doorgang verleent naar het Torekesplein en museum het Toreke. Oorspronkelijk was deze galerij bedoeld als overdekte marktplaats. Daarom werd het volledige gebouw vroeger ook wel de stadshalle genoemd, niet te verwarren met de lakenhalle die achter het stadhuis gevestigd was.
In 2002 werd het verbouwde gebouw geopend als het Suikermuseum. De idee hiervoor kwam tot stand toen men in 1988 het 150-jarig bestaan vierde van de Tiense Suikerraffinaderij.
He museum "het Toreke" is gelegen aan een pleintje achter het suikermuseum
In 1847 stelde stadsarchitect François Drossaert een dossier samen voor de bouw van een nieuwe gevangenis. Die werd voorzien op het binnenplein achter het Corps de Garde, het wachthuis van de burgerwacht. De architect recupereerde materialen afkomstig van de gesloopte Gevangenenpoort aan de Borggracht. Het torentje, waaraan het gebouw zijn naam ontleent, ontbrak bij het oorspronkelijke ontwerp.
Tot in 1972 hielden politie en brandweer het Toreke‟ en het Corps de Garde‟ in gebruik. In 1978 werd het Toreke‟ gerestaureerd, uitgebreid en ingericht als museum. De tweede uitbreiding vond plaats in 1999. In 2007 kreeg het museum een opmerkelijke nieuwe inrichting. Onder de titel Doodgewoon! Rituelen van leven en dood in de Romeinse tijd‟ worden de resultaten getoond van jarenlange archeologische opgravingen o.a. op het Tiense Grijpenveld.
In 2010 staan er enkele zeer leuke projecten en tentoonstellingen op stapel in de cellen van deze voormalige stadsgevangenis. Aarzel niet ons te contacteren voor meer info! De tentoonstelling 'Doodgewoon! Rituelen van leven en dood in de Romeinse tijd' wordt in het voorjaar in een nieuw kleedje gestoken. Het gedeelte 'Rituelen van leven' kan je blijven bezoeken. De volledige tentoonstelling rond de Gallo-Romeinen in Tienen kan je opnieuw bewonderen vanaf 18 juni 2010
In bijlage een luchtfoto van de belangrijkste gebouwen in de omgeving van de Grote Markt van Tienen
Deze tweede grootste markt van België‟ werd gedeeltelijk aangelegd op een drooggelegde drassige weide met poel. Dit verklaart meteen de naam van de kerk gelegen op dit mooie marktplein: de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk. Aan de zuidzijde bevindt zich het stadhuis dat oorspronkelijk in Vlaamse renaissancestijl werd opgetrokken. In 1836-1837 werd de gevel verbouwd in neoclassicistische stijl naar een ontwerp van stadsarchitect Drossaert. In de nissen staan de borstbeelden van een aantal historische figuren zoals Pieter Paul Rubens en Vesalius.
Aan de noordkant zijn verschillende huizen te bewonderen zoals het huis het Wild Verken‟ met Louis XV-gevel uit 1758 (nr. 2), het voormalige hotel De Tinnen Schotel‟ met Louis XVI-gevel uit 1845 (nr. 3) en het voormalige Vredegerecht uit 1846. Dit gebouw werd in 2002 omgetoverd tot het Suikermuseum en geeft via de middengalerij toegang tot het Torekesplein en het museum het Toreke - de voormalige gevangenis.
De ster of windroos‟ werd in 1810 op de Grote Markt in witte Gobertangesteen aangelegd. Deze ster is niet het middelpunt van Tienen of van België! De waarheid is iets gruwelijker: het is de plaats waar de schandpaal stond of het schavot werd opgesteld. De laatste terechtstelling met zwaard werd uitgevoerd in 1636. In 1845 werd hier voor het laatst een veroordeelde aan een schandpaal gebonden en twee jaar later vond hier de laatste onthoofding voor Tienen en de voorlaatste voor België plaats.
Naast de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk bevindt zich de Heldensquare, een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van 1830, 1914-1918 en van 1940-1945. Het monument is gebouwd in een moderne vormgeving met de meest eenvoudige volumes. Op een regenachtige dag kan zich hier een waterplas vormen, symbolisch voor de vroegere poel die zich daar bevond.
Vóór de legendarische boomkes‟, een plantsoen van wilde kastanjes, staat het bronzen standbeeld van de hand van de beroemde beeldhouwer Jef Lambeaux. Het werd onthuld in 1905 ter herdenking van de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Het bronzen standbeeld werd geleidelijk aan groen, zodat de volksmond spreekt van de Groene Jef‟.