NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Inhoud blog
 • 654 Anders
  Zoeken in blog

  <bgsound src="http://blog.seniorennet.be/Music/Elton_John-Candle_in_the_wind.mid" loop="infinite">
  Toren roept haan
  Cursiefjes onder de kerktoren.
  Humoristisch, kritisch en soms cynisch.
  19-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.594 Okelaar

  594 Okelaar

  Er komt een ecologisch co-housingproject met de naam De Okelaar in Wolvertem.
  Op de “Open Dag Samenhuizen” konden de belangstellenden er een kijkje nemen achter de schermen. Vroeger was dit een oud klooster met aanpalende schoolgebouwen.  Het werd nu een woongemeenschap met een twintigtal wooneenheden voor bewoners van alle leeftijden. De gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid opende dit nieuw initiatief.
  De ecologische aanpak valt op. Er zijn het autodeelproject, een sterke beperking van energie- en materiaalverbruik, gebruik van milieuvriendelijke projecten en heel wat gemeenschappelijke voorzieningen. Met het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen worden dergelijke nieuwe woonvormen gepromoot. Cohousing zorgt ook voor een belangrijke daling van de woonkost.

   www.okelaar.be

  19-07-2013 om 09:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.593 Duiven

  593 Duiven

  De kerktoren van Wolvertem werd na de restauratie dicht gemaakt voor de duiven, die er huisden.  Die zoeken nu elders hun toevlucht. De inwoners van het centrum zijn er het slachtoffer van.  Her en der laten ze een en ander vallen op de stoepen.
  Wolvertemmenaars, vergeet uw bijnaam niet!  Maar de gemeente moet het doen!  Ze zullen de duiven laten vangen.  Wij hopen dat eraan gedacht wordt deze klus te laten klaren door de duivenliefhebbers.  Die kunnen zo hun duivenrassen veredelen indien er waardevolle varianten tussen zitten.  Er wordt een duivenvangkooi aangekopcht en een gespecialiseerde firma zal instaan voor de goede afloop.  Geringde duiven worden afgevoerd naar de Duivenbond, niet-geringde duiven zullen naar het Vogelopvangcentrum in Malderen worden gebracht.
  Al bij al wordt er nogal veel kabaal gemaakt voor een natuurlijke zaak.  Niemand kon voorzien waar onze gevleugelde vrienden naartoe zouden vliegen.  Zij blijven natuurlijk liefst in hun hun gekende omgeving. 
  De gemeente zal de weg reinigen en vraagt aan de eigenaars om hun stoep te kuisen.

  12-07-2013 om 08:56 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.592 Berla

  592 Berla

  Ze geraken er maar niet uit onder de kerktoren van St.-Martinus!
  Er werd door de gemeente beslist dat de heemkundige kring zijn thuishaven kon vinden in de bibliotheek, op de eerste verdieping, in co-habitation met de leeszaal.  Hadden ze destijds, voor dat de bibliotheek er stond,  het voorstel van de schepen in de Cultuurraad gevolgd, dan hadden ze nu in een afzonderlijke ruimte kunnen  zitten.  Maar ze wilden meer!  De volledige pastorij leek te hoog gegrepen.
  Alle materieel werd verhuisd naar de leeszaal van de bib.  Maar alle activiteiten vielen stil!  Zo blijven de leden op hun honger zitten voor hun geliefd tijdschrift.  Het laatste nummer verscheen in juni 2009 met nummer 96.  Een werkgroep “erfgoedcel” wou nog enige dynamiek ontplooien, maar bleef bij gebouwen en architectuur.  Stappen om een officiële erfgoedcel op te richten strandden.  De enige activiteit die nog doorloopt is de dienstverlening van vrijwilliger Jan Bogaerts, specialist in gaenalogie, elke eerste woensdag van de maand om 14 u.
  Ondertussen heb ik al meer bijeen geschreven en gehaald dan in de 96 nummers stond.  Ondertussen startte ik 8 blogs, overeenkomstig de acht parochies die onze gemeente rijk is :

              Erfgoed Imde           http://www.bloggen.be/erfgoedimde
              Erfgoed Oppem      
  http://www.bloggen.be/erfgoedoppem
              Erfgoed Meise        
  http://www.bloggen.be/erfgoedmeise
              Erfgoed Meuzegem 
  http://www.bloggen.be/erfgoedmeuzegem
              Erfgoed Rode           http://www.bloggen.be/erfgoedrode
              Erfgoed Rossem       
  http://www.bloggen.be/erfgoedrossem
              Erfgoed Westrode   
  http://www.bloggen.be/erfgoedwestrode
              Erfgoed Wolvertem 
  http://www.bloggen.be/erfgoedwolvertem              

  Ik stelde voor aan de parochie om op hun website hiermee een link te plaatsen. Op de gemeentelijke website zou dat ook niet misstaan!
  De dienst cultuur   nam ook een initiatief.  We volgen op wat daaruit voortvloeit. Zij
  start met een blog
  www.meerovermeise.be  .  Er ging ook een bestuursverfgadering door van Berla.  De VZW krijgt in september een doorstart en het lokaal in de Snipper moet voor 15 juni ontruimd zijn. 
  Wildgroei heet dat !  Op de kerktoren staan toch ook geen verschillende hanen!

  05-07-2013 om 09:04 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.591 Fietspad

  591 Fietspad

  Het fietspadenrapport leerde ons wat het slechtste en het beste fietspad is in Meise en andere gemeenten.
  De Kardinaal Sterckxlaan is het slechtste fietspad van Meise en ligt in Oppem.  Het is geen geschenk voor fietsers. Het bestaat uit stukjes, ze zijn onveilig en oncomfortabel als er andere wagens passeren.
  Het beste fietspad van Meise ligt aan de Strombeekbeverselaan.  Het ligt op de parallelweg van de A12 en biedt een snelle en veilige doorsteek. Er is een verhoogde berm, maar geen fysische afscheiding t.o.v. het verkeer.
  Ik belichtte reeds vroeger het feit dat het voetpad ontbreekt (1,5 m breed en obstakelvrij volgens de aanbeveling van het B.I.V.V.  Koning fiets heerst alleen in Vlaanderen!  De zwakke weggebruik(st)er blijft op zijn of haar honger zitten!
  In de Mankevosstraat hebben de bomen voorrang op de voetgangers naast wat wat ze gemakshalve een fietssuggestiestrook noemen.

  Zie : http://www.surveymonkey.com/s/KVRPWFT

  28-06-2013 om 08:55 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.590 Kampioen

  590 Kampioen

  In 1ste provinciale werd F.C. Wolvertem kampioen.  Zij behaalden de titel in hun wedstrijd tegen Jette.
  Voorzitter Jan Lathouwers was bijzonder fier met de prestatie van zijn ploeg onder de deskundige leiding van trainer  Vito Simone.
  Sinds hij voorzitter is, kon hij nog nooit een titel vieren maar wel drie eindrondes. De trainer had de groep stevig in de hand en hij bekeek het allemaal van wedstrijd tot wedstrijd en nam geen grote uitspraken in de mond.
  Voor volgend seizoen blijft de kern zoals ze is.  Zij hopen in vierde klasse niet uit de toon te vallen.  Bovendien is de club met enkele trouwe kleine sponsors financieel gezond.

  21-06-2013 om 08:54 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.589 Meisekes

  589 Meisekes

  Op 5 mei 2013 kregen we de primeur van het optreden van een nieuwe cabareteske groep in Meise : de Meisekes, onder de deskundige leiding van Rik Debonne, professionele zangcoach.
  Die oogstte reeds succes met de  “Valse teefjes”, die in Meise optraden op het feest van 10 jaar de Muze van Meise en met de “Singhet ende weset vro”  (volksliedjes) in de K.V.S.
  Elke Van Campenhout, Linda Van Keymolen, Ingrid De Bondt,  Ingrid De Ceuninck,  Malaurie Geldof,   Robin Verrezen en Ilse Pauwels.
  Hun voorstelling bestond uit drie covers, waarop ze zelf tekst zetten en die gearrangeerd werden door Rik De Bonne.  Superwijf (Poker Face van Lady Gaga), Ik em ë lief ( I’m into folk van Bart Peeters) in het dialect en het Meisekeslied “Verwacht van ons geen wereldhit” (Lady Song van James Brown)

  Dit is opnieuw een parel aan de kroon van het keizerlijke Meise en Cultuur in Meise mag hier terecht fier op zijn. Schepen van Cultuur Marcel Belgrado kwam ook luisteren met zijn fietsvrienden in uitrusting!

  http://youtu.be/LYhOmqVGhhl
  http://www.meise.be/cultuur

  14-06-2013 om 09:03 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.588 Hoevemis

  588 Hoevemis

  De parochie Rossem organiseert al 27 jaar een hoevemis aan de Grotendries nr.9 ("Schermanshoek"), bij Takeldienst De Nil..
  Deze parochie, één van onze 8, leeft!  De processie vertrekt aan de kerk van Rossem om 19 u. en om 19.30 u. is er viering.  De Rossemse koren zingen samen tijdens de mis. Daarna is er een hapje en een tapje voorzien, voor de gezelligheid.
  Hoevemissen zijn een oude traditie.  Aan de kapel van Amelgem en de boskapel in Imde bestaat die nog jaarlijks.  Andere parochies mogelijk ook, maar daar heb ik het raden naar.  Wie bezorgt ons inlichtingen ?

  07-06-2013 om 09:01 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.587 Opening

  587 Opening

  De St.-Martinuskerk is op 27.4.2013, na 12 jaar en 20 maanden restaurering, eindelijk officieel geopend door monseigneur Leon Lemmens, in concelebratie met federatiepastoor Jan Lagae en magister van St.-Elooi Frans Stoffelen.
  Alle vrijwilligers en sponsors werden in de bloemetjes gezet door de voorzitter van de Kerkfabriek Wilfried Van Campenhout.  Hij refereerde nog eens naar  pastoor Herman (Bie) Boon die regelmatig herhaalde “Houd de parochie levend”.  De kinderen maakten een maquette van de kerk in karton en bij het buiten gaan na de mis kreeg iedereen een doosje met twee merci-pralines.
  Na de mis was er nog een verzorgde receptie in de noodkerk.

  Het is wel jammer dat de glasramen nog niet terug geplaatst zijn en dat de muurschilderingen beschadigd werden tijdens de werkzaamheden.  Hiervoor rekent men op het nieuwe gemeentebestuur.

  Tijdens de dienst rijpte bij mij een idee.  Het is een doorn in mijn oog, als ik naast de rechtse muurschilderingen de paal bekijk, waar destijds St.-Petrus op prijkte.  Die zou niet meer te restaureren zijn.  Als we nu eens een doorschijnende foto zouden projecteren op de paal, dan blijft er toch nog iets over van die erfgoedschat!

  31-05-2013 om 08:57 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.586 Verdwaalpaal

  586 Verdwaalpaal

  De verdwaalpalen aan de kust schieten hun doel voorbij.
  Deze merkpunten voor verdwaalde kinderen, een initiatief van een kwieke burger, die met sponsoring gratis ter beschikking gesteld werden aan de kustgemeenten, krijgen de klappen van de crisis.  De overheden zouden nu de kosten zelf moeten dragen.  Dat komt op 3 Euro per dag.
  Die zien dat niet zitten, omdat de verloren gelopen kinderen toch eerst naar de redders gaan.  Als ze nu eens de reddersposten zichtbaarder maken en goed plannen, zijn die kermisattracties die verdwaalpalen genoemd worden overbodig.
  Ze zouden ook het logo van Child Focus kunnen zetten op boven op de reddersposten.
  En ouders, pas beter op uw  kinderen!  Dan zullen ze niet verloren lopen!

  24-05-2013 om 08:44 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.585 Paashaas

  585 Paashaas

  De actie van de Middenstand van Meise was weer een groot succes.
  Er werden paaseieren geworpen aan de pastorij St.-Martinus.  Die ingevoerde paashaas was wel een brug te ver.  Waarom onze eigen traditie van “ de klokken van Rome”, zeker nu er een nieuwe paus is, niet in ere houden.
  Bovendien gebeurde dit vroeger door de parochie.  Jan Van Gijsel schonk aan de parochie een massa paaseieren.  Die werden dan door de Patklub bedeeld.  We verstopten die rond de kerk en de kinderen konden die zoeken.
  Nu werd de snoep binnen  een nadarafsluiting geworpen, waarbinnen de kindjes mochten plaats nemen.  Om een leeftijdsverschil te hebben, mochten enkel de kinderen die onder de koord konden zonder zich te bukken, in het eerste vak.  De worp werd echter ontsierd door enkele volwassenen, die gretig tussen de kleuters eieren opvingen.  Dat lokte heel wat kritiek uit!
  Bij de beiaardbespeling ’s anderendaags, stonden de afsluitingen nog steeds voor de beiaardbanken.  Het concert begint nu altijd om 11.15 u.  Want door gebrekkige informatie nam het aantal luisteraars stelselmatig af.  Als de mensen niet meer naar de beiaard komen, dan moest de beiaard maar naar de luisteraars komen, dacht men.  De Paasmis duurde echter tot 11.30 u. en er zat geen kat op de beiaardbanken op het aangekondigde uur, dat enkel in de kerk werd meegedeeld! Promotie van de concerten kan beter door de Muze in het kader van klassieke concerten, waar de beiaardconcerten bij horen!

  17-05-2013 om 08:44 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.584 Restauratie

  584 Restauratie

  De restauratie van de Sint-Laurentiuskerk-Wolvertem is klaar. Er was een investering van 34.790 euro (40 procent Vlaamse onderhoudspremie) mee gemoeid.   Verdere aftakeling van het interieur, een zeer waardevolle klok en het mechanisme van de wekkering is voorkomen. De duiven kunnen niet meer in de   kerktoren. Daarvoor werden speciale netten geïnstalleerd. Hopelijk zijn de mazen uit muggengaas, want anders vliegen er bladeren binnen.  De toren werd grondig opgekuist, de vloer van de klokkenkamer werd hersteld en de leien dakjes en dorpels werden vervangen.
  Na de restauratie van St.-Martinus-Meise zijn 2 van onze 8 kerken opgeknapt.  St.-Stephanus-Oppem staat nog in de steigers.

  10-05-2013 om 08:47 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  03-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.583 Judo

  583 Judo

  Judoclub Mansio zal zijn vertrouwde zaal in het Willy Van den Berghecentrum(sporthal) van Meise verlaten. De gemeente zal er voor  De Leertuin drie klaslokalen bouwen tegen 1 september 2013.  Mansio verhuist naar de Sportschuur in Wolvertem.

  De 82-jarige voorzitter, Jozef Aerts, is hiermee niet tevreden.  Judoclub Mansio telt 150 leden.

  Een vertrouwde stek verlaten, is nooit prettig.  Als de verhuis kwaliteitsverbetering inhoudt, is dat echter beter!  Op het gelijkvloers is alleszins een goede stap in die richting.
  Bovendien had de judozaal daar nooit mogen komen.  Een school is een school!  Het was een voorbeeld van op een onvolkomen wijze iedereen tevreden proberen te stellen.  Het AVC had in die tijd die ruimte ook nodig.  Als de judo bezig was, werden de klassen eronder herhaaldelijk gestoord, door de kloppen op de mat.  De 2500 studenten van toen, die eronder huisden, zullen zich dat wel nog herinneren. Mansio moet uiteraard een nieuw, maar vooral beter onderkomen vinden.  Meer dan 42 jaar activiteit in Meise is niet niks.  Zij behoort tot de drie grootste judoclubs van Vlaams-Brabant.
  Wij begrijpen echter niet waarom Judoclub Mansio geen plaats kreeg in de nieuwe sportzaal in Wolvertem.
  Op het seniorenfeest stelde Jef Aerts alvast zijn jongste judoka’s voor aan de oma’s en de opa’s.

  03-05-2013 om 08:57 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.582 Water

  582 Water

  Het was op 22.3.2013 internationale waterdag.
  We zagen op de televisie kinderen betogen met veel lawaai voor een rechtvaardiger wereld, waarin de mensen geen 6 km meer moeten lopen om drinkbaar water te vinden. Een kraantje in elk huis in de wereld! Zij liepen effectief 6 km en verkleedden zich in het blauw. De tekeningen en andere creatieve werkjes logen er niet om.
  Het is inderdaad juist dat drinkbaar water nop nummer één moet staan in de ontwikkelingssamenwerking. Ik heb daar vroeger reeds voor gepleit in de Gemeentelijk Raad voor Ontwikkelingssamenwerking en een top 5 opgemaakt voor de projecten.
  Ik zamelde toen sponsorgeld in voor Artsen zonder Grenzen en met het waterputten in Tibet gemaakt. Want daar is nog een bijkomend probleem. De grond is er het grootste deel van het jaar bevroren. Gedurende slechts enkele weken kan er gegraven worden.
  Medische verzorging staat op nummer drie in de top 5.

  26-04-2013 om 11:12 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  19-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.581 Balto

  581Balto

  Als je eens naar New-York reist kun je in Central park het beeld van Balto gaan bewonderen.
  Dat is een van de honden die de fameuze sleeëntocht van Nenana naar Nome over 1100 km volbracht. Die was nodig om de nodige vaccins tegen difterie naar het hoge Noorden te brengen, wat op een andere manier onmogelijk was.
  Nog steeds wordt de Great race of Mercy gehouden, over hetzelfde traject, een titanische onderneming, die nu als sportwedstrijd de nagedachtenis in ere houdt.

  19-04-2013 om 09:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  12-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.580 Huldiging

  580 Huldiging

  De week van de vrijwilliger, was het gepaste moment om de tweejaarlijkse 'Huldiging van de cultuurlaureaten' te houden.
  De gemeente zette de volgende zes laureaten in de bloemetjes:
  Leonie Van Lint (vrijwilligster uit Rossem, actief in Vrouwen met vaart en voormalig gemeenteraadslid voor CD1V),
  't Verloren Uurke (atelier voor creatieve en beeldende expressie),
  Hilde Schillebeeckx (voorzitster Carminakoor, ),
  Marcel Cloots (oprichter LAK, amateurkunstenaar houtsculptuur en maakte het Mariabeeld van de Boskapel in Imde en het Sint-Anna ten drieënbeeld Plantentuin Meise en de kerststal van Rode),
  Marie - Jeanne Van Buggenhout (Vrouwen met vaart Wolvertem)
  Willow (muzikanten).
  De inzet van het gemeentebestuur had tijdens deze viering wat duidelijker mogen blijken!

  12-04-2013 om 09:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  05-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.579 Jong

  579 Jong

  Enkele jonge talenten traden op het voorplan bij de verkiezingen. Zij werkten hard en brachten heel wat stemmen aan voor hun partij. Sommigen werden verkozen en andere staan vooraan in de pikorde.
  Maar worden ze rechtvaardig behandeld als het om de knikkers ging ? Als afspraken klaar en duidelijk op papier staan en door iedereen ondertekend werden kan er geen probleem zijn. Maar meestal is dat niet zo en wordt inzet afhankelijk van willekeur! De oude krokodillen verdelen dan de buit en bevoordelen hun protégés.
  Dat blijkt bij nader toezien een constante te zijn in alle politieke partijen. Geen enkele gaat vrijuit, tenzij er niets te verdelen valt.
  Bovendien ontbreekt het aan doorgroeimogelijkheden. Voor de meerderheid zou elke schepen effectief enkele jonge talenten moeten onder de vleugels nemen en inwerken naar de toekomst toe. Maar zolang het spook van de vrees voor wijzigingen in de pikorde blijft aanhouden krijgt dit vernieuwend voorstel geen kans.
  Ons haantje, hoog op de toren van de St.-Martinuskerk, zal er in Si-mol op toezien!

  05-04-2013 om 08:59 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.578 Melkkoe

  578 Melkkoe

  De Plantentuin Meise stelde aan de gemeentebesturen van Meise en Wemmel voor om jaarlijks 1,2 euro per inwoner te betalen, in ruil voor gratis toegang voor de inwoners van Meise en Wemmel. Geldt dat ook voor alle gemeentes in Vlaanderen ? Gelijke kansen voor iedereen zijn hier aan de orde!
  Op 15 januari schreef de waarnemende directeur van de Plantentuin Meise een brief aan onze gemeente met de vraag om de samenwerkingsovereenkomst die afgesloten werd op 27 december 2001 met de gemeente Meise te herzien en om tot een nieuwe regeling te komen.
  Vanuit de oppositie stelt men dat de Plantentuin nu de gemeente als melkkoe probeert te gebruiken. Maar had de gemeente haar beloftes nagekomen, dan was er nu geen herziening! Ik was onrechtstreeks betrokken bij het toenmalig voorstel. De directeur toen, wou op personeel besparen door de inkom Meise-dorp af te schaffen. Wij lanceerden via ’t Cursiefje het idee om een elektronische toegang, zonder personeel te voorzien, op kosten van de gemeente. Toen werd in de begroting 10000 Euro voorzien. Later resulteerde dit in een afspraak van 27.12.2001
  De Plantentuin is in de eerste plaats een wetenschappelijke instelling en geen recreatiepark! Bij de argumenten i.v.m. tussenkomst van de gemeente : parking, het opruimen van bladeren, de veiligheidsgarantie bij vergaderingen van de Europese top, werd de inbreng via de restauratie van de St.-Annakapel vergeten.
  Men zou ook de vijver achter de bibliotheek - als men die zelf niet kan of wil onderhouden en die nu ontaard is tot stort – kunnen schenken aan de Plantentuin. Een gebruik van de infrastructuur (pastorij St.-Martinus) behoort dan tot de mogelijkheden en de oude droom van Jos Chabert – Plantentuin tot aan de kerk – wordt dan werkelijkheid. Als de oude gebouwen voor de bibliotheek afgebroken zouden worden en vervangen door geïntegreerde mogelijkheden voor de bib., ’t Moment en de oude beiaard, zou dat iets moois kunnen opleveren, in het kader van de Groene Rand en toerisme, dat aan de belastingbetaler van Meise minder kost.
  Ziedaar enkele denkpistes bij de discussie.
  De haan op de toren van onze kerk kijkt hierop neer!

  29-03-2013 om 08:55 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  22-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.577 Parochie

  577 Parochie

  De landelijke gilden houden een studiedag over “Dorpenbeleid.
  De titels van mijn twee streekboeken “Meise, onder de toren van …(parochie) liegen er niet om. Ik had al snel door dat om zo’n project succesvol af te sluiten, je best met iemand werkt die geboren en getogen is onder die kerktoren. Voor dat er sprake was van de indeling in gemeenten bestonden de parochies reeds lang. Zij zijn van ver herkenbaar aan de kerktoren. Om een of andere reden schuwt men tegenwoordig het woord “parochie”. Ik niet! En dan daagt het begrip “dorp” op.
  DORP: (bebouwde kom van een) gemeente op het platteland, kleiner dan een stad en gro­ter dan een gehucht; in historische zin: iedere plaats zonder grachten, muren en poorten; of de gezamenlijke bewoners van een dorp… (uit het Van Dale woordenboek)

  Nu wil het toeval dat de landelijke gilden in onze gemeente de enige zijn die een afdeling hebben in elk van de 8 parochies. Zij zouden daar beter bij blijven. Hun identiteit is zo nauw verbonden met het parochieleven dat ze dat beter niet verloochenen. Paus Benedictus waarschuwde reeds voor de dictatuur van het relativeren. Wij blijven best kordaat trouw aan onze roots.

  Naast rust, ruimte en boerderijen wordt het plat­teland ook getypeerd door dorpen. Veel platte­landsbewoners zeggen dat ze in een dorp wonen. Dat zo’n dorp dan enkele honderden of duizen­den inwoners telt, is van geen belang. Ze zeggen ‘dorp’ omdat ze zich daar iets kunnen bij voor­stellen, omdat het overzichtelijk is. Structuur­plannen hebben het nog wel over ’hoofddorp’ en ‘woonkern’ maar buiten dat, is er weinig animo voor een beleid dat dorpen aanbelangt.

  In West-Vlaanderen bestaat een beleid voor dorpen. De insteek vertrok van een leefbaar­heidstrategie en evolueerde naar een integrale aanpak. Een groep professionals helpt platte­landsgemeenten om de sociaal-economische en ruimtelijke uitdagingen van dorpen aan te pakken. In Nederland is een dorpenbeleid veel gebruikelijker. Zo kent de provincie Noord-Brabant een integrale manier van werken.

  22-03-2013 om 08:55 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.576 Duizendpoot

  576 Duizendpoot

  Een duizendpoot heeft 64 paar pootjes. Een miljoenpoot heeft er nog meer.
  Maar de Illacme phanipes in de USA heeft het record voor de meeste pootjes. Het vrouwtje heeft er 562 en het mannetje zelfs 750. Waarom het mannetje er meer heeft dan het vrouwtje weet ik niet.
  Een haan heeft er zoals wij maar twee. Maar deze zijn voorzien van stevige sporen!

  15-03-2013 om 08:53 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.575 Hapjes

  575 Hapjes

  Tegenwoordig krijgen we bij de Nieuwjaars- en andere recepties allerlei hapjes voorgeschoteld. Sommige geven blijk van amateurisme en andere zijn het resultaat van professioneel werk. Vlaamse hapjes zouden op het menu moeten staan, gemaakt door vrijwilligers van bij ons! Breugheliaanse smaakoppeppertjes zouden we ze kunnen noemen. De streekgerechten zijn dan ook weer regelmatig van de partij.
  Op de viering van de cultuurlaureaten werden tijdens de receptie lekkere hapjes opgediend van de hand van Grecy Malfliet uit 't Moment, waar tegenwoordig toneel opgevoerd wordt van Kris Kras.  De geitenkaas in een stukje hesp gerold en rolmopsstukjes op een bedje van aardappel waren overheerlijk.
  Italiaanse hapjes noemen ze cichetti en Spaanse tapas.
  Maar recent kwamen er nieuwe hapjes opduiken. In Tournée générale werden “bapas” getoond. Dat zijn tapas met bier bereid. Oesters met geuze Cantillon met passievruchten en ansjovis, maatjes of sardienen met ajuin, granaatappels en Duvel.
  Dit is een goed idee voor bierkenster Grecy.
  Laat het u smaken!

  08-03-2013 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (1)


  Foto

  Archief per week
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 25/12-31/12 2006
 • 18/12-24/12 2006
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 13/11-19/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 30/10-05/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 09/10-15/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 11/09-17/09 2006
 • 04/09-10/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 26/06-02/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 01/05-07/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 03/04-09/04 2006
 • 27/03-02/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 06/03-12/03 2006
 • 27/02-05/03 2006
 • 20/02-26/02 2006
 • 13/02-19/02 2006
 • 06/02-12/02 2006
 • 30/01-05/02 2006
 • 23/01-29/01 2006
 • 16/01-22/01 2006
 • 09/01-15/01 2006
 • 02/01-08/01 2006
 • 26/12-01/01 2006
 • 19/12-25/12 2005
 • 12/12-18/12 2005
 • 05/12-11/12 2005
 • 28/11-04/12 2005
 • 21/11-27/11 2005
 • 14/11-20/11 2005
 • 07/11-13/11 2005
 • 31/10-06/11 2005
 • 24/10-30/10 2005
 • 17/10-23/10 2005
 • 10/10-16/10 2005
 • 03/10-09/10 2005
 • 26/09-02/10 2005
 • 19/09-25/09 2005
 • 12/09-18/09 2005
 • 05/09-11/09 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 22/08-28/08 2005
 • 15/08-21/08 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 25/07-31/07 2005
 • 11/07-17/07 2005
 • 04/07-10/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 06/06-12/06 2005
 • 30/05-05/06 2005
 • 23/05-29/05 2005
 • 16/05-22/05 2005

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!