NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Inhoud blog
 • 782 : 2017
  Zoeken in blog

  <bgsound src="http://blog.seniorennet.be/Music/Elton_John-Candle_in_the_wind.mid" loop="infinite">
  Toren roept haan
  Cursiefjes onder de kerktoren.
  Humoristisch, kritisch en soms cynisch.
  01-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.723 CD&V

  723 CD&V

  De politieke fracties in de gemeenteraad dragen hun fractieleider voor.
  In opvolging van Valérie De Knop (als gemeenteraadslid ontslagnemende fractieleider) heeft CD&V unaniem Veerle De Cuyper voorgedragen. Zij is de derde vrouwelijke fractieleider op 5 in de gemeenteraad van Meise.
  Veerle is geboren en opgegroeid in Meise en kent de gemeente door en door. Zij wil zich verder inzetten voor onze gemeente en helpen aan het uitbouwen van een gemeente waar het voor jong en oud goed is om te wonen en werken. Zij zal trachten de standpunten van CD&V duidelijk te verwoorden naar de leden van het college en de raad en verder in overleg gaan met onze coalitiepartner NVA. Zij deed dit al via de website van haar partij.
  Als bruggenbouwer wil zij samenwerken naar de drie andere fracties in de oppositie Open VLD en Groen en Sp.a met het oog op het algemeen welzijn.
  Veerle De Cuyper zal haar gedrevenheid, die ze ook in de Multinational Sarens ten toon spreidt, ten volle inzetten voor een beter beleid.
  Zij wordt ten volle gesteund door haar echtenoot Dirk Lamberts die werkzaam is in de internationale IT sector en een schattig dochtertje Hannah.
  Veerle is de dochter van Linda en Jef De Cuyper – VanKeymolen. Linda was jaren lang de drijvende kracht achter de feesten van de toenmalige CVP. Zij werkte nauw samen met Willy Van den Berghe. Zij bood zich ook aan bij de verkiezingen na de fusie met vijf vrouwen, maar werd niet verkozen.
  Jef De Cuyper stampte samen met Jos Chabert het Audiovisueel Centrum van Meise, Jette en Strombeek uit de grond. Dat heet nu CVO Meise en Jette.
  Veerle is ook door de goede raad die ze van haar ouders krijgt, een meerwaarde betekenen voor de huidige gemeenteraad.

  01-01-2016 om 09:19 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.722 Kraamkost

  722 Kraamkost
  Het woord van het jaar 2015 is “kraamkost” met 28 % van de uitgebrachte stemmen. Het staat voor een alternatief geschenk bij geboortes. Maak een lekker eetmaal klaar, dat de gelukkige moeder of vader enkel moet opwarmen. Dat spaart heel wat tijd uit en maakt tijd vrij voor de nieuwe burger(es). Een zeker Kim Leysen vond het uit.
  Op nummer 2 stond”flitsmarathon" en op 3" sjoemelsoftware".
  De andere woorden die in aanmerking kwamen waren : kibbelkabinet en turteltaks.
  De internetwoorden van het jaar zijn de woorden die het meest gegoogeld werden in zoekopdrachten. Hierin vinden we “nurfen”, “taks shift” en”tinder”.

  25-12-2015 om 09:03 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.721 City

  721 City
  Het gemeentebestuur van Meise huldigde Jo Vally voor het liedje 'Wolvertem City'.
  Had dat niet beter “Westrode” city geheten? Er zal onderzocht worden of het geboortehuis van de zanger in Wolvertem of in Oppem staat.
  Aan alles zijn twee kanten, ook hier.
  Valère Lauwers mocht ook het Gulden Boek van de gemeente ondertekenen en wordt ereburger van Meise. Een tegel met zijn naam en geboortedatum werd onthuld. De tegel zal in het voetpad voor Vally's geboortehuis in de Oppemstraat  gezet worden. Leonie, de moeder van de charmezanger, woont er nog steeds.
  Valère leerde zijn Engels correct spreken in het Audiovisueel Centrum Jos Chabert Meise en Jette, toen dat nog gebeurde via de audiovisuele methode en het talenpracticum.
  De rij van de ereburgers die begint met Eugène Hemeleers (voor de fusie) wordt dus eentje langer. Zij bevat drie nog levende ereburgers. Maar de rij van zij die dachten dat zij er ook in thuis horen wordt eveneens langer!
  Wij feliciteren onze oud-student van harte.

  18-12-2015 om 08:51 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.720 Jacquemart

  720 Jacquemart
  Dit torenuurwerk met mechanische poppen, dat uren slaat, zou uit Brugge komen. Op bevel van hertog Filips de Stoute werd het ontmanteld en aan Dyon in Bougondië geschonken.
  We stalen de show in Dendermonde met onze poppen. Die staan wel niet op de toren. Ze stammen echter uit een authentiek guignoltheater uit Brussel. Bij de teloorgang schonk een inwoner uit Meise die aan mij. Ze dragen dezelfde kledij als de reuzen uit Meise en de begeleid(st)ers (members).
  In de Ros Beiaardstad werd gisteren 14.11.2015 de jaarlijkse reuzendag gehouden. Aangezien onze reuzen nog in staking zijn tekenden we met twee afgevaardigden present. We kregen twee oorkondes n.a.v. de opname in het immateriëel erfgoed van Vlaanderen en de Cultuurprijs van Vlaanderen.
  Een meerwaarde voor de toren uit Meise zou eruit kunnen bestaan dat we een jacquemart installeren bij onze twee beiaarden, met de 5 originele houtgesneden guignols.

  11-12-2015 om 08:52 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.719 Meiske

  719 Meiske

  Grecy, het meisje dat de Oranjerie van de Plantentuin Meise uitbaat creëerde een nieuw bier : “Meiske van de streek”. Dit is waarschijnlijk een beetje geïnspireerd door “De Meisekens”, ludieke zangroep uit Meise. Die traden reeds op, op het terras van de Oranjerie.
  Het gerstenat ontstond in samenwerking met de gemeente Meise en de Plantentuin Meise.
  De Plantentuin Meise wou al langer een eigen bier produceren en deed daarom mee.
  'Meiske van de streek' wordt gebrouwen door de microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos. Het is een fruitig, met aroma's van pompelmoes en passievrucht. Het is bedoeld voor mannen en vrouwen. Planten uit de Plantentuin hadden ook kunnen gebruikt worden, maar de hoeveelheid en kwaliteit kunnen ze niet garanderen.
  Voor elke verkochte fles wordt één euro aan 'Scale Dogs' , een goed doel dat sinds 1990 gratis geleidehonden ter beschikking stelt aan personen met visuele beperkingen over het hele land, om hun mobiliteit en onafhankelijkheid te verhogen.
  Waar kun je proeven ? Voorlopig enkel in de Oranjerie van de Plantentuin Meise .

  04-12-2015 om 09:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.718 Cultuurbarbaar

  718 Cultuurbarbaar
  Bij de open monumentendag stelde het publiek vast dat er op de prachtige muurschildering “ God is Liefde” in het Chiroheem twee radiatoren voor de verwarming aangebracht werden!
  Dat werk is zeer waardevol, op doek geschilderd door constructivist Jan Beekman uit Meise, die het in Amerika gemaakt heeft.
  Toen ik enkele jaren geleden de religieuze kleine keramieken restaureerde, lag er een elektrische leiding op het doek. Dat hebben ze toen verplaatst op mijn aandringen.
  Als dit prachtwerk niet kan gerespecteerd worden, zou men het beter verwijderen en op een veilige plaats aanbrengen.
  Herman Boon pr. (+2005) zal zich in zijn graf in Zaventem gedraaid hebben!
  Hij werd door enkele betweters als cultuurbarbaar afgeschilderd, omdat hij in de sfeer van het concilie de kerk versoberde en de tempera’s liet overschilderen met latex. Hij deed dit met medeweten van de kerkfabriek en zijn pastoor Brams. Volgens de restaurateur was dat een goede bescherming. Bovendien waren ze vroeger reeds twee maal overschilderd.
  Onze haan op de toren zal het geweten hebben!?

  27-11-2015 om 09:35 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.717 Einde

  717 Einde
  Er werd mij een “ long live time achievement” toegekend door de Cultuurraad van Meise. Ik heb dat opgedragen aan de jeugdverantwoordelijken die gedurende de laatste 50 jaar het beste van zichzelf gaven voor de jeugd van onze gemeente.
  Daar zijn natuurlijk twee kanten aan : waardering voor wat voorbij is of blij zijn dat ze ervan af zijn! Maar ik ben nog niet klaar!
  Paul Gregoir, Guido D'Haens, Godelieve De Thaey, Raf De Zutter, Hilde Desmedt, Frank Vermoesen kregen elk de titel van Cultuurlaureaat 2015. Zij moesten aan enkele criteria voldoen: al lang cultureel actief zijn, een duidelijke band hebben met Meise en actief zijn binnen de gemeentegrenzen.
  De huldiging was op vrijdag 11 september in GC de Muze van Meise. Ze kregen een boeket bloemen, een boekenpakket en een kunstwerk van Walter de Hollander. Walter de Hollander baseerde zich voor het kunstwerk op een gedicht van Toon Hermans.
  Wij poseerden fier alds haantjes voor de gelegenheidsfoto.

  20-11-2015 om 08:51 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.716 Vouwlelie

  716 Vouwlelie
  Na de prachtige reeks op Eén over Griekenland trokken ze naar Wales.
  Een van de afleveringen ging over de Vouwlelie. Dit is als het ware een variante op Edelweiss.
  Je vindt ze in Snowdonia op de beschutte N.O. kant in de bergen, uiteraard op stille, verlaten plaatsen. Ze zijn een overblijfsel uit de ijstijd. Het is als het ware alsof ze uit de rotsen groeien. Het groen lijkt ietwat op bieslook. Dat duidt er inderdaad op dat het hier op een plant uit de oertijden gaat. Bladvorming is zeer primitief hierbij.
  Zouden we die ook in de Plantentuin van Meise aantreffen. Ik ga eens navraag doen. Maar ik betwijfel dat.

  13-11-2015 om 08:42 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.715 Kindaros

  715 Kindaros
  Tegenwoordig hoor je enkel negatieve geruchten over Griekenland. Het is dan ook eens wat anders als er een reeks komt over het toerisme in de bakermat van de democratie.
  Op 1 mei worden in de cycladen de ezels op het dak gezet. De kinderen dansen op traditionele muziek.
  Het is de streek van de prachtige marmergroeven, waar nu nog enkel een groot meer overschiet. Er is ook een internationaal befaamde marmersculptuuracademie.
  Ik zag dat in de prachtige reeks op ‘Eén’ over de Griekse eilanden. Een eilandhopping is zeker een must. Maar dit valt nu samen met de onophoudelijke toevloed van migranten die vanuit Turkije de oversteek naar Kos wagen. Zo belanden ze langs de kortste oversteek Europa. De toeristen doen dat ook vanuit Turkije. Ik deed daaraan ook eens mee, toen we onze vakantie in Bodrum afwerkten. Voor ons was het van raki naar ouzo!
  Wat opviel toen we in Kos aanmeerden waren de vele zwerfkatten die er rondliepen. Hanen heb ik er amper gezien en zeker niet op de torens.

  06-11-2015 om 08:50 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.714 Water

  714 Water.
  In Canadese mijnen is drie kilometer diep miljarden jaren oud water gevonden. De levenskracht ervan maakt buitenaards leven een stuk waarschijnlijker.
  Deze zomer is nogal droog. De vijver van Julien stond droog. In de Beemden moet hij alle dagen water aandragen, want de poelen staan ook droog. De Schotse koeien die aan die poelen drinken, worden door onze conservator van de Beemden goed verzorgd. Ik vind dat hij wat faciliteiten moet krijgen voor de zorg die hij eraan besteed. Transport van water zou kunnen! Of is het niet mogelijk om daar een regenwaterput te boren ? Je goudhaantjes moet je verzorgen in de verenigingen.
  De Schotse koetjes ontsnapten ook weer. Het bracht dan ook heel wat voeten in de aarde, om ze terug in de beemden te krijgen. Deze runderen willen ook, zoals iedereen, ook eens een stapje in de wereld zetten. Voor de haan op de toren hoeft dat niet! Want die kan alles van boven overzien!

  30-10-2015 om 08:38 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.713 Eenei´g

  713 Eeneiïg
  Bij mijn wekelijks Schots ontbijt op zondagmorgen kreeg ik een verrassing voorgeschoteld, letterlijk en figuurlijk.
  Schots ontbijt bestaat uit ontbijtspek en eitjes. Gemakshalve bak ik mijn ontbijtspek en kieper er daarna een ei bij. Dat ei noemt men in het dialect een “pjêroeëch” of vrij vertaald een “paardenoog”. Tot mijn verbazing vielen er twee eigelen in de pan. Dat was dus een eeneiïge tweeling.
  Ik zou die ook wel eens willen zien uit het ei komen. Maar begin daar maar aan! Dat is quasi onmogelijk waar te nemen.

  23-10-2015 om 08:48 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.712 Hypocrietenfestival

  712 Hypocrietenfestival.
  Het uitreiken van een prijs wegens bewezen verdiensten heeft deze synoniem.
  Want als je iets bereikt hebt in het leven, wordt je benijdt. De meeste mensen houden de schijn op dat ze je sympathiseren. Maar niets is minder waart. Hypocrisie viert hoogtij. Het spreekwoord “hoge bomen vangen veel wind” is hier van toepassing.
  Uit empathie doen velen daaraan mee. In plaats van recht voor de raap te zijn, denken zij de medemens te moeten sparen. Ze draaien dan ook steeds rond de pot. Je weet dan ook amper war je eraan hebt.
  De mensen dragen een masker zoals in Venetië gebruikelijk is.
  We moeten ons dan ook op de 5 % echte vrienden richten die het je gunnen. Maar waaraan herken je die? Want een erkenning gaat via een herkenning.
  Dat doet me plots denken aan de drie rondjes rond de toren en de kerk van St.-Martinus die zou helpen tegen bedwateren. Wat dat te maken heeft met het beschreven fenomeen is me vreemd. Of zou dat ook daartegen helpen?

  16-10-2015 om 13:19 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.711 Lonely

  711 Lonely

  Ik voel mij een “lonely boy”.-, zoals de haan op de toren.
  In mijn jeugdjaren, de gouden jaren 60, had Paul Anka een wereldhit met “I am just a lonely boy”. Zou die geïnspireerd zijn door een haan?
  Iedereen denkt dat we dat doen om in de belangstelling te komen. Niets is minder waar! Als je aan de vierde halte van tram 70 zijt, heb je die belangstelling niet meer nodig. De haan staat al eeuwen op de toren, onveranderlijk! Die heeft ook geen nood meer aan erkenning.
  Waarvoor doen we het dan?
  Uit respect voor de echte vrijwilligers, die nog wat idealisme vertonen. Die worden echter gebruikt en misbruikt voor eigen belang! Zij moeten vaak in minderwaardige omstandigheden presteren. Zij verdienen meer!

  6.9.2015
  Jeugdraad Meise      en in de Stripoteek  Meise!
  50

  09-10-2015 om 09:01 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.710 Chromosomen

  710 Chromosomen

  De verschillende levende wezens hebben een ander aantal chromosomen.
  mens 46
  tetraploïde aardappel 48
  maïs 20
  ui 16
  zwarte moerbei 308

  02-10-2015 om 08:49 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.709 Maquette

  709 Maquette

  Ik heb twee maquettes gemaakt van houten theedoosjes. De schaal is in verhouding tot de hoogte van de doosjes : een kubus van 7,9 cm hoog, 10,4 cm breed en 9,3 cm diep, zonder deksel.
  De eerste maakte ik op grond van een oude foto en postkaart van de verdwenen hoeve De Waet.
  De tweede is de Rozenboom, de herberg of ‘stamënee’ met boerderij, toen Boechtstraat 21. We groeiden daar op toen onze grootvader overleed in 1945. We woonden daar en hadden er een prachtige jeugd tot 1955. Toe kocht mijn nonkel Jean, de echtgenoot van mijn meter, het gebouw en de grond. Ons gezin zat op straat en we verhuisden naar de Mechelsebaan.
  Mijn broer Piet schreef erover in “Verhalen van mijn jeugd” en ik vervolledigde met “Vertellingen van een straatrat”.
  Ze werden gepubliceerd in ‘het gazetteke”, de Okra – krant.

  25-09-2015 om 08:52 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.708 Fierlejeppen

  708 Fierlejeppen

  In Nederland springen ze met een lange stok over een beek. Dat noemen ze fierlejeppen en het is een sport. Als je je misrekent belandt je in het water.
  Je kunt het vergelijken met polstok springen. De polstok is echter veel langer en je moet hem overstijgen. Je hangt er niet haan maar staat er als het ware op je handen bovenaan op. Een goede techniek brengt je hoger.
  Boebka was daar jaren lang een kraan in. Hij verbeterde het wereldrecord centimeter per centimeter! Nu staat er een Fransman aan de top.
  In de parochies blijft de haan op de kerktoren bovenaan! Hij blijft rustig op zijn plaats. Hij moet daarvoor niet fierlejeppen of polstokspringen. Tenzij hij eraf waait of afgebliksemd wordt!

  18-09-2015 om 08:46 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.707 Bier

  707 Bier
  De hop staat in bloei aan mijn voordeur op ons balkon. De laatste authentieke brouwer van de Mort Subite kwam hem keuren. Het is een lichte hop.
  Gistcellen zijn ook een deel van het brouwproces. De ontdekker ervan was Antonie van Leeuwenhoek in 1680. In 1857 zou Louis pasteur aantonen dat de gistcellen leven. Eduard Buchner behaalde de nobelprijs scheikunde in 1907 door aan te tonen dat gistcellen enzymen produceren : dat was het biochemisch fundament van het fermentatieproces.
  In The Lounge in Meise tappen ze Rodenbach van ’t vat.
  Gezondheid! Santé! Salud! Gesundheit! Salute!

  Jeugdraad Meise 50
  9.9.1965 Stichting Parochie
  12.9.1965 Colloquium
  24.9.1965 Erkenning Gemeente

  11-09-2015 om 08:49 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.706 King

  706 King

  Het haantje uit Memphis Martin Luther had een droom.
  Ik had er ook een. De reuzen van Concordia werden opgenomen in het immaterieel erfgoed van Vlaanderen. Binnen kort volgt UNESCO.
  De dienst informatie vroeg mij plots hoe hoog de reuzen zijn (3,97 m), of ze draagbaar zijn (uiteraard) en wie ze normaal draagt. Dat viel samen met de toewijzing van de titel Cultuurlaureaat, voor de derde keer en hopelijk goede keer.
  En daar was mijn droom. Waarom vroeg de gemeente dat nadat ze plaatsing in de Pastorij St;-Martinus en betalen van de verzekering afgewezen hadden? Ik dacht naïefweg dat ze iets van plan waren voor de uitreiking van de prijs. Misschien mogen de reuzen aanwezig zijn? Ze zouden in de foyer van de Muze (van Meise) een mooie publieke plaats kunnen innemen!
  Op de 50 jarige huwelijksjubilea van sympathisanten van Jan en Mie waren ze aanwezig. Dat zou nu ook een mooie verrassing zijn.
  Wait and see, kraaide de haan!

  6.9.1965 -2015
  Jeugdraad Meise
  50

  04-09-2015 om 08:40 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.705 Monumentendag

  705 Monumentendag

  Op 13.9.2015 toont Berla enkele verscholen parels van ons erfgoed in Meise.
  In de St.-Martinuskerk geeft Johan Grootaers uitleg over de tempera’s. De verdwenen H. Perus op de paal wordt even belicht. Het verband met de monumentale muurschildering van Meisenaar constructivist Jan Beekman God is liefde wordt gelegd met Het Laatste Oordeel op de muurschilderingen in de kerk.
  Wil je die bezichtigen dan begeef je je naar het Chiroheem, oploopafstand Krogstraat 7.
  In de Jeugdclub Knodde (bestaat dit jaar 52 jaar en Jeugdraad Meise 50) verdween een zwart – wit muurschildering “Het laatste avondmaal”, die je op foto kunt zien.
  De derde locatie is de St.-Stephanuskerk in Oppem. Hier krijg je deskundige uitleg over de recent ontdekte muurschilderingen.
  Vervolgens is een bezoek aan het tramhuisje in de Stationsstraat aangewezen. Er worden oude foto’s van de tram in Meise getoond.
  Daarna kun je nog naar de kerk van Rossem, waar ook oude muurschilderingen zijn. De parochieploeg houdt er een parallel evenement. Bezichtig zeker eens het beeld van de H; Anna ten drieën op de eerste zuil links.

  28-08-2015 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.704 Treintje

  704 Treintje

  Door het slechte weer moest ik gidsen op het treintje in de Plantentuin Meise.
  Er zijn twee wagonnetjes en als de bezoek(st)ers verspreid zitten is het een marteling voor mijn stem om iedereen te laten ‘genieten’ van mijn uitleg.
  De audiovisuele middelen – waar ik mijn tijdens mijn levenswerk intens mee bezig was – kunnen soelaas bieden.
  In elk compartiment is een luidspreker. Naast de bestuurder is een geluidsinstallatie met cassettes. Er zou ook een micro bij kunnen.

  We vertrokken aan de Oranjerie, waar ik voor het vertrek een algemene inleiding gaf over de Romantische Plantentuin en de Engelse landschaptuin.   De drie beelden van Henri Lenaerts geven aanleiding tot wat de Plantentuin doet :

  1. Vruchtbaarheid :                    missie 1 : Planten bewaren
  2. De Vorser :                            missie 2 : wetenshappelijk onderzoek
  3. De menselijke bestemming : missie 4 : educatie

  Tijdens de rit uitleg geven vergt wel aanpassing. We overschrijden de Maalbeek (grens twee types tuinen) en de drie dreven Koninginnendreef, Kathedraaldreef en Eredreef.
  Aan de halte kan even uitleg gegeven worden over administratiegebouw en herbarium.
  De volgende stop aan het kasteel van Boechout vraagt om een korte historische uitleg over de waterburcht en haar bewoners en bewoonsters. Keizerin Charlotte van Mexico, laatste bewoonster mag niet vergeten worden.
  Er kan even gewezen worden op de aanwezigheid van de tuinwinkel en het klein landbouwmuseum.
  Tot aan de serres wijzen we op de verzameling Magnolia’s en themawandelingen.
  Een bezoek aan de serres van 1 uur is doenbaar en dan kunnen de bezoek(st)ers opstappen het volgende uur.
  Toon de Elisabeth magnolia en geef uitleg over het Coniferetum.
  Aan de stop Ballatkas hebben we het uiteraard over de Fruticetum, de tuin met geneeskrachtige planten en het Herbetum.
  In wild Meise stootten we op een versperring met een afgebroken tak, die we gelukkig snel konden opruimen.
  De oor de collectie levende planten komen we aan de ingang Meise – dorp. Hier kan een woordje historische uitleg over het verdwenen kasteel te Meysse, de ijskelder (Dianatempel) en de Oranjerie.
  In het voorbij rijden wijzen we op de Watercipres (sequoia) en de Moerascipres met de fameuze luchtwortels.

  Je kunt uiteraard niet stilstaan met het treintje en je moet dus je uitleg aanpassen aan het ritme van het elektrisch aangedreven treintje. Voor we nog een mijlpaal nemen in de digitale wereld, waarbij de bezoek(st)ers hun uitleg zelf kiezen op hun smartphone, kunnen we alvast een eerste stap zetten.

  21-08-2015 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Foto

  Archief per week
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 24/09-30/09 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 27/08-02/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
 • 23/07-29/07 2007
 • 16/07-22/07 2007
 • 09/07-15/07 2007
 • 02/07-08/07 2007
 • 25/06-01/07 2007
 • 18/06-24/06 2007
 • 11/06-17/06 2007
 • 04/06-10/06 2007
 • 28/05-03/06 2007
 • 21/05-27/05 2007
 • 14/05-20/05 2007
 • 07/05-13/05 2007
 • 30/04-06/05 2007
 • 23/04-29/04 2007
 • 16/04-22/04 2007
 • 09/04-15/04 2007
 • 02/04-08/04 2007
 • 26/03-01/04 2007
 • 19/03-25/03 2007
 • 12/03-18/03 2007
 • 05/03-11/03 2007
 • 26/02-04/03 2007
 • 19/02-25/02 2007
 • 12/02-18/02 2007
 • 05/02-11/02 2007
 • 29/01-04/02 2007
 • 22/01-28/01 2007
 • 15/01-21/01 2007
 • 08/01-14/01 2007
 • 01/01-07/01 2007
 • 25/12-31/12 2006
 • 18/12-24/12 2006
 • 04/12-10/12 2006
 • 27/11-03/12 2006
 • 20/11-26/11 2006
 • 13/11-19/11 2006
 • 06/11-12/11 2006
 • 30/10-05/11 2006
 • 23/10-29/10 2006
 • 16/10-22/10 2006
 • 09/10-15/10 2006
 • 02/10-08/10 2006
 • 25/09-01/10 2006
 • 18/09-24/09 2006
 • 11/09-17/09 2006
 • 04/09-10/09 2006
 • 28/08-03/09 2006
 • 21/08-27/08 2006
 • 14/08-20/08 2006
 • 07/08-13/08 2006
 • 31/07-06/08 2006
 • 24/07-30/07 2006
 • 17/07-23/07 2006
 • 10/07-16/07 2006
 • 03/07-09/07 2006
 • 26/06-02/07 2006
 • 19/06-25/06 2006
 • 12/06-18/06 2006
 • 05/06-11/06 2006
 • 29/05-04/06 2006
 • 22/05-28/05 2006
 • 15/05-21/05 2006
 • 08/05-14/05 2006
 • 01/05-07/05 2006
 • 24/04-30/04 2006
 • 17/04-23/04 2006
 • 10/04-16/04 2006
 • 03/04-09/04 2006
 • 27/03-02/04 2006
 • 20/03-26/03 2006
 • 13/03-19/03 2006
 • 06/03-12/03 2006
 • 27/02-05/03 2006
 • 20/02-26/02 2006
 • 13/02-19/02 2006
 • 06/02-12/02 2006
 • 30/01-05/02 2006
 • 23/01-29/01 2006
 • 16/01-22/01 2006
 • 09/01-15/01 2006
 • 02/01-08/01 2006
 • 26/12-01/01 2006
 • 19/12-25/12 2005
 • 12/12-18/12 2005
 • 05/12-11/12 2005
 • 28/11-04/12 2005
 • 21/11-27/11 2005
 • 14/11-20/11 2005
 • 07/11-13/11 2005
 • 31/10-06/11 2005
 • 24/10-30/10 2005
 • 17/10-23/10 2005
 • 10/10-16/10 2005
 • 03/10-09/10 2005
 • 26/09-02/10 2005
 • 19/09-25/09 2005
 • 12/09-18/09 2005
 • 05/09-11/09 2005
 • 29/08-04/09 2005
 • 22/08-28/08 2005
 • 15/08-21/08 2005
 • 08/08-14/08 2005
 • 25/07-31/07 2005
 • 11/07-17/07 2005
 • 04/07-10/07 2005
 • 27/06-03/07 2005
 • 20/06-26/06 2005
 • 13/06-19/06 2005
 • 06/06-12/06 2005
 • 30/05-05/06 2005
 • 23/05-29/05 2005
 • 16/05-22/05 2005

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!