Cursiefjes onder de kerktoren. Humoristisch, kritisch en soms cynisch.
31-07-2009
387 Chocolade
387 Chocolade
Het woord chocolade is van oorsprong Mexicaans, samengesteld uit de Azteekse termen voor geluid tchoco en water atle. Zij maakten hun choclade door geroosterde en geplette cacaobonen en water te mengen. Ze voegden er pigment, honing, muskus, kaneel en soms ook maïsmeel aan toe. In de serres van de Plantentuin in Meise kunnen we de cacaoboom bewonderen in Mabundu. Dat is de serres, waar de economische panten samen staan. Planten in ons leven van alle dag, zou je kunnen zeggen. Op de T.V. in Villa Van Thilt kregen we uitleg van een chocolde-expert. ER zouden in Mexico vele soorten Cacaoplanten bestaan. Op wereldschaal zal dat nog veel meer zijn. Wij verbruiken per jaar per Belg 8,7 kg chocolade en staan zo op de derde plaats in Europa. Dit energierijk voedingsmiddel bevat gemiddeld 65 % koolhydraten en 30 procent vetten. 100 g is goed voor 550 calorieën. Naast het bierverbruik staan we dus ook in de topposities voor het verbruik. Als dat maar geen verslaving wordt! Wij combineren best met bewegen. Evi Gruyaert is het beeld van een nieuwe CM-actie :http://www.zetjeinbeweging.be