342 Tripel
Vorige week heb ik het recept van mijn moeder voor stoofcarbonnaden geprobeerd. Ik had dan wel geen oude geuze meer, maar het resultaat was er toch! Ik heb er een Grimbergen in gekapt. Dat was uiteraard zonde voor een Meisenaar, maar Gereon zal het mij wel vergeven! Ondertussen weigerden de paters van de Westmalle deze week meer te brouwen van hun heerlijk vocht. Er werd hun gevraagd meer te brouwen, omdat de vraag stijgt. Maar zij willen niet inboeten op de kwaliteit. Er zijn abdijbieren en trappist. De beste blijkt Westvleteren te zijn. Nochtans is Tripel Karmeliet door een internationaal proeverspanel verkozen tot het beste bier ter wereld in de categorie van de hoge gistingsbieren in een wedstrijd georganiseerd door 'Beers of the World', een Brits magazine voor bierliefhebbers uit de hele wereld. Brouwerij Bosteels brouwt de Tripel Karmeliet sinds eind 1996 volgens een recept uit 1679, dat gevonden werd in het vroegere Karmelietenklooster in Dendermonde. Basis: drie graansoorten gerst, tarwe en haver. Geef mij toch maar een echte Scotch van t vat. In t Moment, onder de toren van St.-Martinus - met prachtige haan, maar nog zonder uurwerk schenken ze donkere en bleke. Spijtig dat je er de sigarettenrook gratis bij krijgt!
|