530 Streekgerechten
Tegenwoordig slaan ze ons alle dagen op de meest onmogelijke uren rond de oren met kookprogrammas. Daarin worden streekproducten aanbevolen. De provincie Vlaams Brabant promoot ze ook intens. Je kan ze bij een beloning in papieren zakken krijgen. In het buitenland kennen we enkele typische streekgerechten. Scotland maakte op dat vlak naam met zijn Haggis. Dat is restvlees van de slachting, opgediend in een schapenmaag. De Spil in Meise hield eens een Haggisfestijn, maar dit werd niet hernomen, wegens geen zicht! Dat vind ik wel zwaar over het schaap getild! Andorra is bekend met zijn Trinchat en varkenspoten. Spanje doet het met zijn visgerecht Zarzuela, Criadillos (stierenkloten) en Paëlla. Bij ons zijn er een aantal varianten bekend. De heemkundige kringen verzamelden oude recepten van deze delicatessen. Ik denk aan sjoeling (zwoerd van de pisblaas van het varken), varkenshersenen (basis voor de groene saus bij kalfskop) en varkenslever. Wie interesse heeft voor deze producten raadpleegt best de websites van onze heemkringen. En een kip of haan aan t spit : dat is ook best lekker!
|