Toren roept haan 289 : Beemdendrupke In het voorjaar bemerk je een zee van witte sterretjes op in hagen en kanten. Het is de bloesem van de Prunus spinosa, sleedoorn of pruimdoorn van de familie van de Rosaceae, roosachtigen. In het najaar komen er blauwe pruimpjes op. Het is een ideale pleisterplaats voor insecten en vogels. De struik is doornachtig. De pruimen hebben een geneeskrachtige werking. Men maakt er sleedoornjam, sleewijn (Roemenië) en sloe-gin van. In Seasons vond ik een recept om deze wonderdrank te maken. Hij is ten andere een streekproduct uit Voeren, waar ze hem Voerens drupke noemen. Nodig : 500 g sleedoornbessen, 350 g suiker en 1 liter brandewijn Er zijn twee bereidingswijzen :
- De bessen in verhouding mengen met de brandewijn.
- in flessen laten rusten gedurende 3 6 weken
- daarna de bessen scheiden
- 400 g suiker koken in 2 dl water tot een suikerstroopje
- laten afkoelen en bij de brandewijn voegen
- goed schudden en afsluiten
- een jaar laten rusten
Men kan ook :
- De bessen koken,
- kapot wrijven door een zeef
- verwarmen
- suiker toevoegen
- moes vermengen met brandewijn vb. 1 deel moes en 2 delen brandewijn
- afkoelen
- een jaar laten rusten
Julien plukte voor mij de sleedoornpruimpjes reeds twee jaar na elkaar in de Beemden. Het is dan ook aangewezen dat we deze sterke drank noemen naar zijn herkomst : Beemdendrupke.
|