Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
25-02-2006
erwten vervroegen: 2 zaaien en afdekken
Ik plaats 2 x 100 potjes van 7 x 7 cm in watervaste bakken. Zo kan ik gieten zonder met mijn voeten in het water te staan. Links zie je de voor gekiemde erwten in de gaatjes. De rechterbak is reeds afgedekt met losse potgrond. Dan is het aan de natuur maar ik moet de vochtigheid regelmatig op peil houden.
Om, van zodra het mooiere weer in maart er komt, te kunnen erwten planten zaai ik ze binnen in potjes. Eerst worden ze voor gekiemd: 24 uur weken in koud regenwater. Dan het water afgieten en het potje op een warme plaats houden. Een paar keer per dag met water bestuiven om ze warm vochtig te houden. Na drie dagen zijn de meeste kiemen zichtbaar. Dan moet je zaaien. Drie erwtjes droppen per potje van 7 x 7 cm.
plagen: preimot en preivlieg preventie: - zaaibed afdekken met tuingaas - enkel het mooie, gezonde en stevig plantgoed gebruiken - selder telen naast prei is een zeer goede combinatie. - bij het planten, de wortels drenken in phyretrumverdunsel, netelaftreksel of water van 40 tot 50°C bestrijding: aangetaste planten knippen of verwijderen.
ziekten: vooral schimmelziekten. Zorgen dat je kloeke planten hebt. De grond mul houden door veelvuldig schoffelen. Heb je aangetaste planten, kort dan gewoon enkele malen het loof in.
- Prei is een lange teelt en vraagt humusrijke, voedzame en vochthoudende grond - De vroege rassen zijn goed voor zomerprei of herfstprei. De late rassen zijn goed voor late herfst, winterprei en zeer vroege prei. De zaaitijden zijn aangegeven op de verpakking. - Plaats nooit prei na ui of een groente van de aliumfamilie. Dat is om problemen vragen - Prei vraagt veel voedsel maar verdraagt geen vers materiaal. Daarom is mulch af te raden. In de plantvoor voeg je een beetje compost toe en eens de voor dichtgeschoffelt is kan je als een vorm van eerste aanaarding nog eens compost toevoegen. Ik dien om de veertien dagen een beetje plantengier toe (gewonnen uit 3/4den smeerwortel en 1/4de brandnetel. Ik werk het in bij overtrokken of regenachtig weer. Dat geeft zeer goede resultaten. - Prei wordt altijd op wachtbed gezaaid en later uitgeplant in plantvoren. Je moet aangieten tot ze recht blijven.
Vanaf 1 maart 'mogen' ze naar hun 'binnenverblijf' ... Is de lente dus eindelijk in zicht ....? Net nu de vogels 's morgens terug beginnen te zingen ...
Vandaag 18 februari halen we de biologische zaden af. Ik heb reeds een zeventigtal kleine potjes gevuld met potgrond, goed voor ruim twee rijen. Binnen een paar dagen zaai ik de erwten. Ik koos voor hoge doppeulen. Eerst zet ik ze 24u onder water en dan staan ze, zonder water, een paar dagen bij de spaarkachel. Zo kiem ik voor. Erwten kunnen tegen een stootje koude. Het is vooral goed voor de nateelten. Hoe vlugger de erwten weg hoe vlugger ik rode biet kan zaaien en venkel.
- Voor wortelen is de bodem belangrijk: hij moet los en kruimelig, neutraal en voedzaam en een goede vochtvoorziening hebben. - De grond mag geen verse organische mest bevatten want dat doet de wortelen sprietelen en trekt de wortelvlieg aan. Daarbij is een pH van 6 is ideaal. - Er is weinig stikstof vandoen - is gekenmerkt door te weeldrig groen. Er is grote behoefte aan kalium. Kan je in voorzien door het strooien van houtasse, die droog bewaard werd. - Magnesium is ook belangrijk en daarom is het aan te raden te bekalken met magnesiumkalk. - Zaaien doe je in rijen die je aanduidt met stokjes op de uiteinden. Vooral als je onkruidrijke grond hebt. Wortelen hebben wel vier weken nodig om te kiemen. Alles staat groen vóór de wortelen kiemen. Span een koord tussen de stokjes en schoffel zo risicoloos tussen de rijen. Wied zo vlug mogelijk en dun terzelfdertijd de wortelen of zaai heel dunnetjes.
Wat kan je, zonder het gebruik van synthetische gifmiddelen, aanvangen tegen wormigheid in wortelen: - Denk er aan dat de wortelvlieg pas actief wordt vanaf de maand mei. Dus zaai heel vroeg. In zandgrond kan je reeds, al naar gelang het weer, zaaien vanaf eind februari. -Weet ook dat de wortelvlieg een luie vlieg is. Zo kan je bv het tuingaas wegnemen en wieden en dunnen en schoffelen bij winderig weer. - Voor wie geen gaas gebruikt: Zaai in de nabijheid van ajuin. Ook boerewormkruid en coriander kunnen de wortelvlieg misleiden. - Het strooien van een dun laagje houtas zorgt niet alleen voor de nodige kali maar heeft ook een geur af waar de wortelvlieg niet van houdt. Dit heb ik persoonlijk kunnen vaststellen met late wortelen. Dit jaar doe ik een proef met afrikaantjes die niet voor niets door de volksmond, stinkertjes, worden genoemd. - Op de foto zie je, op de voorgrond, half in de schaduw, het gebruik van tuingaas in de tuin. Met vroege wortelen heb ik nooit moeilijkheden. Voor late is dat wat anders. Als je niet afdekt met gaas, dan is de reuk van ajuin en coriander uit de tuin verdwenen. Boerewormkruid ruikt ook niet meer sterk. Daarom wil het eens proberen met 'stinkertjes' die ik wat later zaai.
Iemand melde mij dat hij de peterselie teelde in een goed gedichte bak met bovenop en 'jalousieraam' als afsluiter. Wat je ook gebruikt, het bijzonderste is dat de peterselievlieg geen eitjes kan leggen bij jouw plantjes. Eens de planten groter zijn hebben ze genoeg weerstand.
Tot verleden jaar behoorde ik bij de groep hobbytelers die er maar niet in slaagden het jaar rond fijne of krulpeterselie te winnen in eigen tuin. In het voorjaar wilde dat maar niet lukken. Vanaf september lukte het wel maar dan waren de plantjes niet sterk genoeg om de winter door te komen. Zo had ik bijna nooit eigen peterselie. De peterselie moet vroeg in het voorjaar gezaaid worden en moet oogstbaar zien tot eind mei van het volgend jaar. Mijn vrouw vroeg mij..'Hoe is dat nu toch mogelijk'? En ik moest steevast antwoorden...'Omdat ik er niet echt werk van maak'. Haar repliek kwam verschrikkelijk vlug..'Ewel maak er dan werk van'. Mijn 'Ja chef' viel een beetje uit de toon. Eerst zaaide ik grove peterselie en dekte die in de winter af door middel van een geïmproviseerde bak met glas erover. Ik had peterselie maar het was zo met de hakken over de sloot. Zie foto
Maar moeder de vrouw wilde fijne peterselie, het jaar rond. Mijn pleidooi voor de grootbladige hielp niet. De peterselie werd afgevreten door worpjes die voortkwamen van de eitjes van de perteselievlieg. Of dat nu dezelfde vlieg is die ook de wortelen teistert weet ik niet. Dit was de oorzaak en die moest worden weggenomen. De oplossing was dus: peterselie planten of zaaien onder tuingaas. Zie foto.
Na een goede maand mocht het gaas eraf en heb ik de oplossing maar ik heb de bak wat klein gemaakt en een beetje te veel in de schaduw geplaast zodat de peterselie niet vlug genoeg kan bijgroeien zodat er geen voorrad genoeg is om de hele winter door te komen. Uit je fouten moet je leren
-In februari topt men de frambozen. -Het oude hout kan je nu nog wegkraken zodat je enkel éénjarig hout overhoud. Dit is voor wie het niet deed in het najaar.
-Elk jaar kunnen wij ons via de Velt-afdeling hulpmiddelen aanschaffen voor het ecologisch tuinieren alsook kunnen wij een breed assortiment biologisch zaaigoed bestellen. Dit gebeurd rond oud en nieuw. Op zaterdag 18 februari kunnen wij die afhalen - de hulpmiddelen in St-Andries bij Marc Desoete - de zaden bij Eco-bio te Varsenare Over het algemeen is dat de start van het nieuw seizoen te beginnen met het zaaien binnen in bakjes.
Ken je deze weerspreuk rond de Heilige Blasius begin februari. 'Blaast Blasius op zijn tijd, dan zijn we vlug de winter kwijt.' Jarenlange observatie hebben mij geleerd dat als het in de periode van begin tot half februari hard gaat waaien voor meerdere dagen, minstens drie, de winter gekeerd is. Voor dit jaar vrees ik dat het wat kort zal zijn. Vanacht heeft de wind nogal huis gehouden met emmers en kuipen die ik toevallig buiten had staan. Ook een zeldzame glasbreuk van een raam op een wegneembare koude bak. Als je het vergeet vast te leggen loop je hier altijd risico. Het is nu over en voor de volgende dagen verwachten de weergoden reeds opnieuw nachtvorst.
Door mijn tuin opnieuw een beetje te herschikken kan ik een vijfde vak toevoegen aan de wisselcultuur. Op dat vlak ga ik op een beperkt oppervlak, experimenteren met winterwortelen zonder gaas maar met tussenbegroeiïng. Elk jaar iets anders proberen. Dit jaar plaats ik er kleine tagetes tussen. Je weet maar nooit. De foto toont de gesloten bak met de gehavende ramen. Rechts van het paadje zie je ook de twee metalen afsluitpalen die de folie op zijn plaats moet houden bij het afdekken.
Nu we de drie voornaamste methoden op een rij hebben geplaatst gaan we proberen een drietal tuinen te volgen. Ik hoop van harte dat we de drie methoden kunnen tonen met beeld en uitleg van uit de praktijk. Heel belangrijk is het teeltplan. Vandaag tonen een ander voorbeeld van teeltplan voor wisselteelt opgesteld en gevolgd in de tuin van Marc onze voorzitter. tuin wisselteelt met 10 vakken 1 - 2 kolen 3 - 4 peulen 5 - 6 aardappelen 7 - 8 wortelgewassen 9 - 10 vruchtgewassen bladgewassen worden hier en daar ingepast. Het doorschuiven gebeurt van boven naar onder. volgend jaar komen vruchten na kolen enz.
Iedere tuin waar men groenten wil winnen volgens de methode van de permacultuur moet een hoekje hebben waar men niet enkel kruiden kweekt in potjes maar waar men gewoon groenten voorteelt om dan later in vrijkomende vakjes te plaatsen. foto genomen bij yggdrasil. eventjes nog op een rij plaatsen van; het opstarten: - de grond onkruidvrij maken door af te dekken met inktloos karton plus organisch materiaal - aanleggen van wegjes op stapplaatsen met grover houtsnippers - op de teeltplaatsen compost aanbrengen wetende dat zelf gemaakte compost altijd beter zal zijn dan bv aangekochte Vlaco-compost. - heel versnippert aan de slag gaan met zaaien en/of planten volgens het tijdstip eigen aan elke plant.
Omdat we absoluut geen ervaring hebben met deze methode zoeken we mensen die het aandurven zoiets op te starten. Wij van uit de tuinclub kunnen zoveel mogelijk steun geven en adviseren.
Met wat helpende handen en enorm veel geluk met het weer is de klus geklaard. Ik verplaatste enkel de jeneverbessen die plaats moesten ruimen voor de operatie verhuis. De casis liet ik ter plaatse. Daar moet toch geen bescherming over tegen vogelvraat, die lusten ze niet. Nu maar hopen dat er effectiek wat meer zon komt. Ik heb alvast voor een warmtebron onder de plantjes te voorzien. Hiervor heb ik een nieuw laagje van een vijftal centimeter paardemest aangebracht onder de aarde zodat er broei kan ontstaan. Als je zelf een bak plaatst, zie dan goed dat hij in januari en februari minstens een viertal uren per dag zon kan opvangen. In de schaduw waren de plantjes in ongeveer een maand weinig veranderd. De worteltjes beginnen nu pas uit de blokjes te priemen. Ik heb zeer goed aangegoten en het bovenlaagje heb ik droog gehouden door een laagje potaarde te mengen met evenveel houtasse. Op de foto zie je de plantjes, die dit jaar uitzonderlijk klein zijn, op hun nieuwe plaats. Zo zie je maar: probleempjes aanstonds oplossen.
Toen ik twee jaar geleden in het voorjaar mijun tuin aanpaste, zag ik over het hoofd dat het jaar dat de koude bak op die wisselstrook kwam te staan ik tot maart met schaduwproblemen zou zitten. Ze zon zit zo laag in de wintermaanden zodat de hele strook tot maart in de schaduw zit van de serre. Aan de slag terwijl we aan de dooi zijn. Door een paar jeneverbessenstruiken te verplaatsen kan ik mijn bak zo plaatsen dat hij de voormiddagzon kan opvangen. We mogen niet over het hoofd zien dat ook de winterzon warmte geeft. Dat kan het verschil maken voor de kweek van salade op dat tijdstip van het jaar.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !