Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
08-11-2010
doorspoelen en nieuwe grond in de serre
Eens de tweede kant van de serre uitgevoerd is spoel ik die door.
Het water wordt met de dompelpomp uit de vijver gehaald.
De put wordt eerst aangegoten met een 8-tal emmers die ik put uit de vijver.
Daarna laat ik de dompelpomp een drie kwartier werken.
Dan vul ik de vijver bij vanuit onze gemetste put. Ik moet het in twee keer doen omdat de afstand te groot is en de vijver halfweg ligt tussen gemetste put en serre.
De onderste laag bestaat aan deze kant van de serre uit mest. Aan de andere kant heb ik als onderste laag het kiemend onkuid uit tuin oppervakkig afgeschept en dat daarvoor gebruikt.
Een tweede laag is grond uit de tuin.
De bovenlaag is dan zuivere compost die ik hier in deze fase nog moet effenen.
Onlangs kreeg ik een powerpoint toegestuurd over De Kluis aan het einde van de wereld. In een silo aan de Noordpool worden 100miloen stalen van planten bewaard. 'De Svaldbard international Seed Vault'
Daarop kreeg ik een reactie dat er veel dichter bij ons, in Belle - Bailleul in het Noord-Frankrijk ook een zaadbank bestaat. Ik vroeg om meer gegevens en vond deze morgen volgend antwoord in mijn mailbox:
Ze hebben Nederlandstalige gidsen (toch 1) en ze hebben een website;
Om in het domein te geraken moet je reserveren via hun site of via Madame Doriane LENNE tel(voornummer van France nog toevoegen) 03 28 49 00 83 of via mail infos@cbnbl.org Je kan steeds vragen naar hun Nederlandstalige gids.
Hopenden u van dienst geweest te zijn. Dat ben je heel zeker en absoluut van harte bedankt hoor.
En zo ben ik meer te weten gekomen over: 'Le Conservatoire botanique national de Bailleul' in afkorting Le CBNBL.
Er is dus meer dan een zadenbank alleen en ik ben eens gaan neuzen op hun site www.cbnbl.org ja lieve mensen...het bezoeken waard. En hoe je er binnen kunt geraken staat dus ook vermeld.
La biliothèque botanique et phytosociologique de France
Le jardin des plantes sauvages
Het zou fijn zijn moesten we dat eens in groep kunnen bezoeken hé! Maar we zijn nu, dit jaar, in het jaar van de biodiversiteit.
4 eetlepels fijngehakte peterselie en dille (mag gedroogd)
scheutje cognac
1 citroen
zout en (versgemalen) peper
Bereiding:
Leg de gedroogde paddenstoelen een half uur in water. Schep ze uit het water. Zeef en bewaar het vocht. Snipper de gepelde uien en hak de knoflook fijn. Pers de citroen uit en bewaar het sap.
Maak de verse paddenstoelen schoon met behulp van een borstel of stukje keukenpapier. Snijd ze in plakjes en besprenkel deze met het citroensap. Verwijder de stelen van de shii-take.
Verwarm de bouillon. Bak de geweekte paddenstoelen met de gesnipperde uien en de knoflook in een beetje boter. Schep het mengsel uit de pan in een kom.
Bak de gesneden paddenstoelen op een vrij hoog vuur in boter in enkele minuten knapperig en lichtbruin. Zet deze verse paddenstoelen even opzij.
Pureer met behulp van een staafmixer het paddenstoel-uimengsel met het gezeefde weekwater. Roer deze puree door de bouillon en voeg ook de gebakken paddenstoelen toe.
Roer op het laatste moment de fijngehakte kruiden en een scheutje cognac door de soep.
Tips:
Gebruik voor een vegetarische variant een groenten- of kruidenbouillon.
Aansluitend bij onze proefwandeling in Bulskampveld zocht ik voor jullie op het net een recept op om zelf eens een kastanjepaté klaar te maken. Ziehier het resultaat.
Recept voor kastanjepaté.
Ingrediënten:
-1,25 ggepelde kastanjes
-0,75 glaurierbladeren
-0,75 elcacaopoeder
-1,75 elhavermeel
-0,50 elgerstmout
-0,25 gsnuifje zout
Bereidingswijze:
- Kook de kastanjes met een beetje zout en de laurierbladeren. - Giet het water af wanneer ze gaar en zacht zijn en laat ze in de pan met het
deksel erop totdat ze wat afgekoeld zijn. - Verwijder de laurierbladeren. - Haal de kastanjes door de groentevijzel. - Maak een crème van het havermeel door er een beetje water aan toe te voegen
en gedurende enkele minuten zachtjes te laten koken. - Meng de kastanjepasta met de cacao, het havermeel en de gerstemout. - Doe het mengsel in een kleine, ingevette bakvorm. Bak in de oven (180°C gedurende 20 minuten. - Koel af tot kamertemperatuur.
Zelf maakten wij het nog niet klaar maar voor wie het uitprobeert wens ik alvast een geslaagde, smakelijke paté.
Ja wij hebben, onder een stralende zon, mogen proeven en genieten van het bos in domein Bulskampveld .
We startten in de kruidentuin. Wil ook jij er een bezoekje brengen en wandelen op een zonnige dag, in schitterende herfstkleuren , dan heb je hier alvast de openingsuren van hun kruidentuin..
Daar kan je reeds bij het binnentreden vaststellen dat daar ook herfstkleur aanwezig is, al is het in mindere mate.
Van zodra we binnen kwamen gingen we linksaf tot bij de kruidvlierstruik.
Na wat uitleg mochten we proeven van vlierbessiroop en voor de kinderen was er vlierbloesemdrank voorzien. De glaasjes waren vlug helemaal leeg maar er was voldoende voor een tweede ronde.
Na wat uitleg bij de vijgenboom werden er toastjes gesmeerd met vijgenchutney. Ook dat viel in de smaak. Dan trokken we het bos in.
Onze eerste halte was onder de hoge kruinen van de kastanjebomen (inzet boven rechts), waar we nog bolsters (inzet onder rechts) konden vinden. Hier kregen we kastanjepaté aangeboden. Puréé de maron (kastanjepasta) in de handel verkrijgbaar, komt vooral uit Canada.
Bij een oude stronk maakten we kennis met paddenstoelen en zwammen. boven links: Een algemeen zicht op de grootste, daar aanwezige zwammen. boven rechts: Met een spiegeltje de onderkant bekijken. Hier konden we genieten van een heerlijke 'champignonsoep'.
Een los liggende gevonden zwam vulde een kinderhand. Tussenin was er zelfs spelenderwijze zich uit te strekken op de aanwezige 'zit(lig)banken'. inzet linksboven: De onderkant van de zwam. inzet rechts, de bovenkant.
We namen afscheid onder een groep essen en kregen er bosjenever aangeboden en ahornsiroop. We werden in de verte begroet door melkwitte nevelslierten. De esdoorn, leverenscier van de Ahornsiroop,
die onder verschillende vormen in de handel verkrijgbaar is.
Deze smakelijke boswandeling werd op bekwame en aangename manier geleid door Lies Vandercoilden en al de smakelijke gerechten werden voor ons klaargezet of bereid door de onzichtbare maar nijverige handen van Simonne Ibens, die wij van hieruit groeten en van harte danken. Simonne, het heeft ons echt gesmaakt en deugd gedaan. En Lies, wij hebben genoten van het toertje met U in het bos. Ook U zeggen we dan ook 'dank u wel'.
We waren van +/-14u tot +/- 17u in Bulmskampveld en de tijd vloog voorbij. Aan ons bestuur geven wij een boodschap door: 'Zo'n activiteit is absoluut voor herhaling vatbaar'.
Zoals gewoonlijk heb ik ook dit jaar, late veldsalade gezaaid
in mijn miniserre die nu pas vrijkwam. Ze is dringend aan een poetsbeurt toe maar nu kan ik er geen tijd voor vrijmaken.
Ook zoals gewoonlijk vijf rijtjes, behoorlijk dik gezaaid.
Het grote verschil met de vorige jaren is, dat ik vergat om vroegere veldsla te zaaien. Dit is geen probleem want er is voldoende groenlof. Als dat allemaal opgepeuzeld is zal de veldsalade oogstbaar zijn.
Nog een berichtje zomaar. Het dauwtrappen voelde gisteren en deze morgen milder aan dan de dagen daarvoor.
De put is gevuld in lagen waarvan de bovenste zuivere jonge rijpe compost is.
Het is vette voedzame nieuwe grond.
Die laag druk ik wat aan met een plank op breedtemaat en mijn gewicht.
Om de totale lengte van de serre aan te drukken moet de plank een paar keer verlegd worden.
Eens de grond aangedrukt plaats ik de twee steunbalken.
Daarop komt de wegneembare vloer.
Vooraan, omdat de vloer wat hoger ligt dan de ingang van de serre, leg ik een balkje een beetje afhellend naar voor. Daardoor rij ik met een volle kruiwagen gemakkelijk in de serre zonder dat de losse vloer verschuift. Ik zal nog een schop aarde, in het midden van de balk, er tegenaan gooien om een vloeiender helling te bekomen.
Als het water ingesijpeld is begin ik terug op te vullen.
De put in zijn volle natte glorie. .
Om op te vullen leg ik dit jaar als eerste laag, het kruim van tuin door oppervlakkig een zeer fijn laagje af te scheppen.
Hierdoor geef ik zoveel oppervlakte als mogelijk een grondige opkuis.
Eerste de ene kant van de tuin...
en dan de andere en voer dat in de serre als eerste laag. Zo heb ik binnen het uur een kraaknette moestuin.
De tweede laag is halfverteerde mest in een behoorlijk dikke laag. Daarboven komt de derde laag die bestaat uit zuivere grond uit de wisselteeltstrook waar de bonen stonden.
Die put vul ik met een deel van de aarde die ik uit de serre heb gedolven en die op een wachthoop ligt.
Elke grondlaag wordt aangedrukt en daarna worden de oneffenheden weggeharkt zodat de laag ongeveer overal even dik is. Op de mest, daar loop ik niet rechtstreeks op.
Als laatste laag breng ik de compost aan die dan zal afgedekt worden met een werkvloer.
Dit is de aanwijzing...zet er maar een beetje druk op want de winter kan er rapper zijn dan het de laatste jaren de gewoonte is.
De serre is uitgevoerd en het belangrijkste vind ik nog altijd het doorspoelen.
Daarvoor improviseer ik een goot van de waterbak naar de serreput. Eerst moet de put aangegoten worden met de emmer en daarna doet de dompelpomp de rest.
De materialen die ik gebruik zijn : - de zaagezel, plastiek golfplaten, twee balkjes waar ik de platen op neerleg, een emmer en de dompelpomp met aangesloten tuinslang.
Zo bekom ik een soort goot van de waterbak naar de serre.
Bovenaan de goot op de waterbak put ik met de emmer het water uit de bak en giet in korte tijd een tiental emmers in de goot.
Dan schakel ik de elektrische stroom in en de dompelpomp leegt dan de bak in de serre. De hoeveelheid bedraagt ongeveer 1500 liter. De goot wordt ondertussen afgebroken en eens de bak leeg laat ik het water rustig bezinken. Zo vlug mogelijk begin ik dan met het heropvullen van de put in lagen.
Die is in lagen, met telkens afwisselend een laag droge aarde, een laag selder, in een kuip gelegd. De onderste en de bovenste laag moeten aarde zijn.
De miniserre is boven de paprikaplanten weggehaald en op zij geplaatst. Zo kon ik gemakkelijk de planten leegplukken. Twee volle emmers met het grootste deel groene vruchten. De vruchten die lichtjes donkerder kleurden, zullen nog narijpen en rood worden. Ik plukte nu rond eind oktober om twee redenen: - Omdat het zeer fris wordt en ze nu toch niet verder gaan rijpen op de stam. - Ik heb de miniserre nodig om late veldsalade te zaaien die tegen februari oogstbaar moet zijn. Daarvoor is het nu toch wel hoog tijd.
Proeven van het houtland daarvan kunnen een 20tal van onze leden op 31 oktober genieten in Bulskampveld.
Zij zullen kennis maken met de smakelijke kant van de Houtlandse bossen en met de oogst die het bos biedt: boskruiden, paddenstoelen, rijpe vruchten, bessen en noten.
We maken eerst een wandeling in het bos onder leiding van een gids en dan gaan we proeven van het bos als keukenleverancier.
We starten om 14u30 zomeruur door het winteruur wordt dat 13u30 anders wordt het te donker naar het einde van de wandeling toe.
Inschrijven was noodzakelijk en uiterst vlug waren alle plaatsen volzet.
Om de workshop af te ronden bezochten we de kweekserres.Hier werden vooral veel vragen gesteld over het nemen van stekken.
Hier werken constant 5 man. De twee voorbeelden die ik gaf zijn toepasselijk op alle soortgelijke planten.
Hier nog enkele interessante website adressen: www. wintertuin.be ...ddfgg.de ....plantencentrumexotica.com .....oranjerie.nl Lukt het niet, wegens een foutje in de URL, dan kan je via een zoekmachien wel de juiste site vinden.
planten uit volle grond overwinteren 2 Brugmansia...
Oranjerieplanten die buiten in volle grond staan kan je ook gemakkelijk bergen voor de winter. Hier een sprekend voorbeeld. De Brugmansia ...
De planten staan nog in bloei en vormen nog altijd nieuwe bloemen maar de tijd is er dat ze naar binnen moeten. Om te overwinteren moeten ze in een pot gezet worden.
Inzet 1, links boven...het buitenste uitzicht van de bloem. Inzet 2 rechts boven... de binnenkant van de bloem. Inzet 3, beneden links...de plant in volle grond. Inzet 4, het meeste groen wegsnoeien vooraleer uit te delven.
Van links naar rechts: -uitdelven - de meeste grond afschudden - klaar om in te potten.
Fasen van het 'inpotten'. Boven van links naar rechts: - niet in lege pot planten - onderaan de pot toch voor 1/5de vullen - de plant erin plaatsen en zo nodig de wortels wat inkorten. Onder van links naar rechts: - de pot vullen met potgrond tot 3 à 4 vongers van boven - niet overdrijven met het aangieten en laten bezinken. De plant hoeft niet zeer vochtig te staan maar genoeg om niet uit te drogen . En zo kan de plant de winter ingaan.
Enkele soorten Brugmansia
.... arborea ... x flava ... suaveolens Ze kunnen een andere kleur hebben dan wit. Daarvoor moet je catalogussen raadplegen of in een tuincentrum gaan uitkiezen.
De groep oranjerieplanten is beperkt tot deze planten in pot die een winters (vorstvrij) onderkomen vereisen. Anders gaan ze door de koude of een teveel aan vocht in ons klimaat niet overleven.
Drie factoren spelen een grote rol: temperatuur, licht en vocht. - vorstvrij houden bij max 15° - lichtinval rondom de plant ( is dat niet mogelijk dan moet de plant regelmatig gedraaid worden naar het licht. - weinig vocht maar niet helemaal droog Maar de planten moeten daarop voorbereid worden door: - door bijbemesting te stoppen vanaf augustus en minder water te geven waardoor ze wat afharden. - indien nodig, sterk snoeien met respect voor de vorm en de habitus. Dan volgt in het voorjaar de definitieve snoei. -breng enkele gezonde planten binnen in afgekuiste potten of kuipen.
Dit is een verzamelfoto van een zestal soorten die voorkomen in de collectie van het 'Vrijbroepark' te Mechelen.
Enkele aandachtspunten: -fotodeel in het midden toont hoe na het insnoeien de potten op een wachtplaats komen te staan tot ze hun definitieve winterplaats kunnen innemen waar ze niet tegen een muur maar heel evenwichtig van alle kanten licht krijgen. -fotodeel boven: toon hoe je bij het insnoeien niet alle blad wegsnoeit. Die zullen bij niet bladhoudende soorten toch gaandeweg toch afvallen. -fotodeel onderaan: Het is belangrijk dat de grond in de pot volledig zuiver gehouden wordt van blad en groen. . Dit is vooral belangrijk omdat resten van kladeren en onkruid ziektekiemen kunnen bevatten en als de bodem vrij is kan men de vochtigheidsgraad beter onder contole houden.
De winterbergruimte. Waar ze ook staan , de ruimte moet voldoen aan enkele voorwaarden: -De temperatuur moet zo constant mogelijk kunnen gehouden worden zodat de planten in rust blijven. -Mogelijkheid om de ruimte te verluchten is een noodzaak om te hoog oplopende t° en te hoge vochtigheidgraad te voorkomen. Enkele in acht te nemen punten: -Spaarzaam zijn met water. Enkel het uitdrogen voorkomen. (vooral bij bladhoudende gewassen) -Geen voedsel toedienen. -Regelmatig controleren op aanwezigheid van schimmelziekten en insecten. -Mocht de t° tijdens een strenge winter in jou bergplaats toch onder het vriespunt kunnen gaan dan kan je de plant extra beveiligen met individuele beschermmiddelen zoals: noppenfolie, jute, stro of een ander middel. En dit enkel gedurende de koudeprik. -Zodra de eerste mooie dagen aanbreken en er geen vorstgevaar is kan je de planten eens uit de berging halen en naar buiten brengen.
Eventjes het werk bekijken dat dringend gedaan moet worden en ondertussen wel genieten van de herfstzon die de kleuren extra in de verf zet.
In de moestuin is de selder dringend aan oogst toe.
Na een aantasting van rupseninval hebben op hun beurt nu kleine slakjes het gemunt op de boerenkool.
Zo zouden ze er allemaal moeten uitzien maar dit jaar zal het niet zo best lukken met de krulkool.
Het roodlof doet het goed en ik oogst er volop.
De herfstaster straalde gisteren in de zon.
Ik ben nu een beetje mijn aandacht aan het toespitsen op de siertuin waar het hout dat rond de bovenvijver is weggesnoeid om het net te kunnen leggen, nog moet opgeruimd worden.
Niettegenstaande het gisterenmorgen slechts 5°C was zaten de vissen nog hoog in de vijver.
Op het terras raken zomer en herfst mekaar in de chrysant en het vlijtig liesje.
Op de terrastrap staat de vergane glorie van de zomer te wachten tot ze opgeruimd worden of binnen mogen overwinteren.
Gisteren 15 oktober waren we in Mechelen in het Vrijbroekpark om er de laatste workshop in het kader van het groenkalender bij te wonen.Het onderwerp was: Het overwinteren van oranjerieplanten.
Omdat het mooi zonnig weer was zijn we eerst een half uurtje gaan wandelen rond en in de rozentuin.
Het is herfst. Dat konden wij van bij het binnentreden van het park goed merken en toch staan er nog veel groene bladeren aan de bomen.
De eerste rozenstruik die we zagen, nog vooraleer we in de rozentuin aankwamen was wondermooi van kleur. Toen we naderden merkten we dat het langwerpige oranje bottels waren.
Ze hadden een perfecte perenvorm.
En waren in grote getale aanwezig.
Er was nog een eenzaam achtergebleven roos, alsof ze tot taak had aan te tonen van welke soort en kleur rozen al de bottels voort kwamen. Er was nog een eenzam achtergebleven roos, alsof ze tot taak had aan te tonen van welke soort en kleur rozen al de bottels voort kwamen.
Toen we in de eigenlijke rozentuin aankwamen hadden we er veel rozenbottels verwacht...
maar we zagen zo goed als enkel bloei.
Waren de bottels weggenomen of gewoon regelmatig de uitgebloeide knoppen geknipt?
We zijn niet de volle toer kunnen uitwandelen maar we hebben genoten.
Een composthoop aanleggen of opzetten is een hele klus.
Compost is een waardevolle meststof en een goede grondverbeteraar. U kunt natuurlijk compost kant-en-klaar kopen.Waar moet je dan heen met jouw eigen groenafval?Dus is hem zelf maken De aangewezen oplossing. Het composteren gaat wel vanzelf, al kunt u wel een handje helpen door allerhande tips te volgen die je in boeken of op het internet kan vinden. Compostering is een natuurlijk proces, dat afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden, korter of langer duurt. Zelf zet ik een composthoop op met zo nu en dan een laag bij te leggen. De hoge warmte die er nodig is om ziektekiemen en groeikracht van onkruid te doden is er niet. Zo moet ik noodgedwongen goed voor sorteren. Geen ziek plantendelen en geen onkruid met zaad. Activeermiddelen enz. gebruik ik niet. Onder boven ligt een laagje verteerde compost en het geheel is afgedekt met droog gras of een laag stro. Het tijdstip, juist vóór de winter is ook niet ideaal daarvoor moet je in de zomer zijn. Ik zet de hoop tweemaal om: De eerste keer in het voorjaar en dan in september oktober voer ik hem naar de zeefruimte dicht bij de serre. Gezapigheid en tijd zijn mijn grootste troeven. (foto's Google afbeelding)
We kregen een berichtje in onze blog- mailbox. Bericht: Bij deze wens ik u een spoedig herstel toe. Dank U wel. Maar ik schreef echter dit stukje over bloed en draadjes om erop te wijzen dat je bij bepaalde werken in de tuin, best werkhandschoenen draagt, ook al is het tegen je goesting. Het ziet er natuurlijk veel erger uit dan het werkelijk is. Veel bloed, dat wel maar weinig pijn en na een dag of twee, zo goed als geen werkhinder meer. Veel kan voorkomen worden door bepaalde voorzorgsmaatregels in acht te nemen.
In mijn mailbox vond ik een bericht van Bart Coenen van Velt-nationaal waarin o.a. staat: Er zijn nog plaatsen vrij voor de studiedag 'Zonder pesticiden in tuin en keuken' komende zaterdag in het Vlaams Parlement. Schrijf je snel in. Het kan nog t.e.m. morgen woensdag 13 oktober. Tot dan! www.velt.be/studiedag2010 met vriendelijke groet, Bart Coenen en Reine De Pelseneer Redactie Velt en aangaande deze studiedag Geen netels nodig. Blogger AnneTanne verslond verschillende boeken van Ken Thompson, een van de sprekers op de Velt-studiedag zaterdag 16-10. 'Als zich dan de kans voordoet om hem live te horen spreken, laat ik dat zeker niet aan mij voorbijgaan'. schrijft ze op haar MijnTuin.org-pagina. Wie geïnteresseerd is in wat Thompson schrijft vindt op AnneTanne's blog een reeks artikels over Thompsons boek 'No Nettles required'.www.annetanne.be/kruidenklets/2008/08/22/geen-netels-nodig Ik heb met veel interesse deze blog bezocht en met aandacht ben ik beginnen te lezen. Doe het ook maar eens en oordeel zelf.
Ecologie leertons inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke. We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !